Συνέντευξη στον «Πλάνετ 99,5»
Τις αγωνιστικές διαθέσεις και την οργή των βαμβακοπαραγωγών ενάντια στις ακολουθούμενες αντιαγροτικές κυβερνητικές μεθοδεύσεις, εξέφρασε χτες ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, σε συνέντευξη που παραχώρησε χτες στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πλάνετ 99,5». Ο «Ρ» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρο το διάλογο που έγινε χτες στην εκπομπή του συγκεκριμένου ραδιοσταθμού «ΟΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ»:
-Ο αρμόδιος υφυπουργός, ο οποίος μέχρι στιγμής δεν έχει δώσει αποτελέσματα πόση είναι φέτος η συνολική παραγωγή του βαμβακιού, ανακοίνωσε τι θα εισπράξουν οι αγρότες, πότε θα επιλυθούν τα χρόνια προβλήματα των αγροτών, δε μίλησε γι' αυτά, αλλά είπε ότι το υπουργείο έχει εντοπίσει, κάνοντας χρήση δορυφόρου, παρατυπίες από ορισμένους παραγωγούς σε ό,τι αφορά στην παραγωγή και τις εκτάσεις. Ακούσατε τι είπε χτες ο κ. Αργύρης. Σας παρακολουθούν δορυφόροι.
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: Βέβαια μας παρακολουθούν, αλλά δε μας παρακολουθούν καλά όμως. Είναι όλα ψέματα όσα λέει. Το 45% των βαμβακοπαραγωγών, δεν μπορεί το υπουργείο να τους βγάζει απατεώνες και λωποδύτες και παράνομους. Είναι ψέματα όλα αυτά. Εγώ ήδη επικοινώνησα με χωριά που αναφέρονται, είναι όλες οι εκτάσεις κανονικά δηλωμένες. Ολα αυτά είναι ψέματα που λέει. Ο δορυφόρος για να πιάσει πρέπει να έχεις ένα ειδικό μηχάνημα στο συγκεκριμένο χωράφι.
-Το περιμένατε ποτέ πως όταν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την αγροτιά, με τη γεωργία θα σας παρακολουθούν οι δορυφόροι;
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: Είμαστε Μπιν Λάντεν. Οι αγρότες είναι Μπιν Λάντεν, μόνο που εκείνος ήταν κατασκευασμένος και εμείς είμαστε από μόνοι μας τρομοκράτες, παράνομοι και μας παρακολουθούν οι δορυφόροι.
-Οι συνάδελφοί σας τι λένε με όλα αυτά;
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: Λένε ότι είναι αθλιότητες αυτά που κάνει το υπουργείο Γεωργίας. Εχει πέσει τόσο πολύ χαμηλά για να εφαρμόσει αυτή την αντιαγροτική πολιτική που γελοιοποιείται πραγματικά με αυτά που κάνει.
-Σας απείλησε ο κ. Αργύρης πως θα δημοσιοποιήσει τα ονόματά σας.
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: Απ' ό,τι πληροφορούμαι τα έχει δώσει στο INTERNET. Αλλά από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα πρέπει να υπάρξει black-out. Τα τρακτέρ βγαίνουν στους δρόμους, πρέπει όλοι οι δρόμοι να κλείσουν. Τα τρακτέρ βγαίνουν στη Λάρισα, βγαίνουν στην Καρδίτσα, βγαίνουν στη Μακεδονία, ήδη είναι έξω σε πολλά μπλόκα. Η γνώμη μου είναι ότι πρέπει να υπάρξει black-out και αυτό πρέπει να είναι η απάντηση σε όλα αυτά που κάνει το υπουργείο Γεωργίας.
-Σας έχουν δώσει την ακριβή παραγωγή, την ακριβή τιμή, πότε θα εισπράξετε τα χρήματά σας;
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: Είναι εθνικό μυστικό αυτό. Μη μιλάς, μη γελάς, κινδυνεύει η Ελλάς. Αυτά μας έλεγε ο κ. Αργύρης ότι δεν πρέπει αυτά να μαθαίνονται προς τα έξω, λες και τρώμε κουτόχορτο.
-Ετσι νιώθετε ότι σας αντιμετωπίζουν από το υπουργείο;
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: Βεβαίως, έτσι ακριβώς. Σαν κρετίνους. Λες και είμαστε οι τελευταίοι των τελευταίων.
-Εχετε εισπράξει κάποια χρήματα για την παραγωγή που παραδώσατε;
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: Οχι τίποτα. Μέρος της παραγωγής είναι απλήρωτο εδώ και 7 μήνες. Το βαμβάκι μας το πήραν, δε μας το πλήρωσαν καθόλου, το βιομηχανοποίησαν, το έφτιαξαν βρακί να το φοράει ο Αργύρης και ο Δρυς και εμείς ακόμα δεν πήραμε δεκάρα.
-Πότε πιστεύετε ότι θα πάρετε χρήματα;
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: Κανένας δεν ξέρει. Το κρατούν λες και είναι κρατικό μυστικό. Και ο κόσμος υποφέρει. Ξεκινάει η καινούρια καλλιεργητική περίοδος, τα πράγματα για τη χρονιά που μας έρχεται θα είναι χειρότερα, γιατί ο κανονισμός της ΕΕ παραμένει, χρήματα δε δόθηκαν στους παραγωγούς, δάνεια δε δίνει η τράπεζα, αφού δεν πληρώθηκαν, δεν μπορούν να εξοφληθούν τα παλιά δάνεια, άρα δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν, για να ξεκινήσουν την καινούρια περίοδο και καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πολύ άσχημα για τους αγρότες και ειδικά για τους βαμβακοπαραγωγούς. Αύριο ξεκινούν συλλαλητήρια στη Θεσσαλία. Καρδίτσα, Λάρισα, Βοιωτία. Ηδη είναι στη Μακεδονία μπλόκα, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Πέλλα, στη Θεσσαλονίκη και από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα υπάρξουν πολλά μπλόκα και τονίζω ότι η πρότασή μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει black-out.
-Δηλαδή να κλείσουν οι εθνικές οδοί;
Β. ΜΠΟΥΤΑΣ: Βεβαίως. Αλλιώς δε γίνεται. Δεν καταλαβαίνει κανένας διαφορετικά. Μόνο έτσι καταλαβαίνουν.
Οι υπόλοιποι 202.000 τόνοι δε θα λάβουν ούτε την εμπορική τιμή!
Να επιδοτηθούν μόνο 1.146.700 τόνοι βαμβακιού και οι υπόλοιποι 202.000 να θεωρηθούν ως... «μηδέποτε εισκομησθέντες στα εκκοκκιστήρια», αποφάσισε αυθαίρετα η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του κομματικού μηχανισμού του ΠΑΣΟΚ. Το δεύτερο σημαίνει ότι για τους 202.000 τόνους που αυθαίρετα χαρακτηρίστηκαν ως μη επιλέξιμοι, δε θα καταβληθεί ούτε η εμπορική τιμή! Η νέα αυτή εξέλιξη επιβάλει τη συνέχιση και την ένταση του αγώνα των βαμβακοπαραγωγών, ενάντια στην ολέθρια πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Τα παραπάνω «χαμπέρια» συμφωνήθηκαν, μετά από πρόταση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας στην πανελλαδική ΠΑΣΟΚική σύσκεψη αγροτικών και κομματικών στελεχών, βουλευτών και εκπροσώπων της κυβέρνησης, που έγινε χτες στην Αθήνα, υπό τον Κ. Λαλιώτη. Κι όλα τούτα έγιναν γνωστά με βάση τα όσα ελέχθησαν μετά τη χτεσινή σύσκεψη, από αγροτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν σ' αυτήν. Στη σύσκεψη, βασικό θέμα ήταν το βαμβάκι και όπως φάνηκε αποκλειστική επιδίωξη, αποτέλεσε ο «συντονισμός» της κοροϊδίας σε βάρος των βαμβακοπαραγωγών, η υπονόμευση των αγωνιστικών κινητοποιήσεών τους και την ανατροπή της αρνητικής εικόνας σε βάρος της κυβέρνησης... Αυτό γίνεται σε μια στιγμή όπου η κυβέρνηση πασχίζει με κάθε μέσο να «κουκουλώσει» μια έτσι κι αλλιώς ολέθρια πολιτική σε σχέση με το βαμβάκι και παράλληλα με διάφορες αλχημείες, αυθαιρεσίες και συκοφαντίες να καθηλώσει τους βαμβακοπαραγωγούς και να υπονομεύσει τον αγώνα τους.
Το τεχνητό εκβιαστικό δίλημμα που ξανατέθηκε στη χτεσινή ΠΑΣΟΚική σύσκεψη και θα αρχίσει διαχέεται εντόνως προς τους βαμβακοπαραγωγούς, με σκοπό να συγκαλυφτούν οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης, είναι: Να επιδοτηθεί μια παραγωγή 1.146.700 τόνοι και να δοθεί για αυτή μια εξόφληση επιδότησης 50 δραχμές το κιλό ή να επιδοτηθεί μια παραγωγή 1.349.000 τόνοι και να γυρίσουν πίσω όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί 60 δραχμές; Πρόκειται σίγουρα για ένα σαθρό και δόλιο ψευτοδίλημμα, που αποσκοπεί στο να εξαναγκάσει τους βαμβακοπαραγωγούς να διαλέξουν ανάμεσα σε δύο κακά. Οι βαμβακοπαραγωγοί όμως που ούτε το νέο ολέθριο κανονισμό για το βαμβάκι ψήφισαν στην ΕΕ, ούτε για τα οδυνηρά και αντιαγροτικά εθνικά μέτρα που έλαβε σχετικά η κυβέρνηση ρωτήθηκαν, απαιτούν δικαίως να πληρωθεί όλο το παραγόμενο βαμβάκι. Απαιτούν για την περσινή παραγωγή μια τιμή που θα είναι τουλάχιστον 300 δραχμές το κιλό, προκειμένου να έχουν εισόδημα επιβίωσης και όχι από 240 δραχμές και κάτω που μεθοδεύει να τους επιβάλει στην πράξη η κυβέρνηση. Αλλωστε τιμή 300 δραχμές το κιλό στο βαμβάκι τους είχε υποσχεθεί και ίδια η κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας όμως επέλεξαν να επιδοτήσουν μια παραγωγή 1.460.700 τόνους, που άλλωστε είχε προαποφασιστεί, και βγάζουν «μπαμπέσικα» νοκ άουτ 202.000 τόνους βαμβακιού, χαρακτηρίζοντάς τους τώρα, πάλι εντελώς αυθαίρετα, ως μη εισκομησθείσες ποσότητες, ενώ η παραγωγή που μπήκε στα εκκοκκιστήρια είναι το λιγότερο 1.349.000 τόνοι. Τι θα γίνει όμως με την παραγωγή που από μη επιλέξιμη χαρακτηρίζεται τώρα μη εισκομησθείσα και ήδη έχει εκκοκκιστεί; Μήπως θα ειπωθεί στο εξής στους βαμβακοπαραγωγούς που την κατέχουν ότι δε θα λάβουν φέτος τιμολόγια, αλλά να την αφήσουν αμανάτι στα εκκοκκιστήρια για να την πληρωθούν του χρόνου; Κι είναι σοβαρά πράγματα αυτά;
Βέβαια, το μείζον θέμα που τίθεται είναι η ανατροπή του υπάρχοντος καταστροφικού κανονισμού για το βαμβάκι και η κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας. Γιατί και για φέτος οι βαμβακοπαραγωγοί θα αντιμετωπίσουν τα ίδια προβλήματα: Νέα διοικητικά μέτρα περιορισμού της βαμβακοκαλλιέργειας, νέα ηρτημένη παραγωγή 288 κιλά πανελλαδικά, ατομικό πλαφόν παραγωγής, μη επιλέξιμα βαμβάκια και ό,τι άλλο γεύτηκαν από το ξεκίνημα της περσινής καλλιέργειας μέχρι τώρα. Κι απαιτείται αγωνιστική επαγρύπνηση και συνέχιση του αγώνα γιατί, εκτός των άλλων στα επιτελεία των Βρυξελλών επεξεργάζονται νέα ακόμα πιο ολέθρια σενάρια. Οπως η επιβολή συντελεστή συνυπευθυνότητας 80% για κάθε μονάδα υπέρβασης πάνω από τους 782.000 τόνους που είναι το εθνικό πλαφόν ή με την καθιέρωση μιας «πενιχρής» στρεμματικής ενίσχυσης, σε ένα επίσης πενιχρό εθνικό στρεμματικό πλαφόν.