ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
Τραγικές στιγμές

ΒΗΘΛΕΕΜ.-

Δραματικές διαστάσεις λαμβάνει, πλέον, η κατάσταση στη Βηθλεέμ, όπου από την Τρίτη το βράδυ, οπότε και εισέβαλε ο ισραηλινός στρατός, 200 περίπου Παλαιστίνιοι, ένοπλοι αλλά και άοπλοι, έχουν αναζητήσει καταφύγιο στο Ναό της Γέννησης, στην κεντρική πλατεία Μάνγκερ της πόλης. Εκτός από το συγκεκριμένο σημείο, ισραηλινές στρατιωτικές κάμερες κατέγραψαν την παράδοση δεκάδων Παλαιστινίων αστυνομικών που είχαν οχυρωθεί σε ένα σπίτι. Η παράδοση έγινε υπό την επίβλεψη του «Ερυθρού Σταυρού». Οι αιχμάλωτοι άφησαν τα όπλα τους, τους φόρεσαν χειροπέδες, τους έδεσαν τα μάτια και τους οδήγησαν με λεωφορεία προς άγνωστη κατεύθυνση.

Χτες το μεσημέρι, ο ισραηλινός στρατός έβαλε με οβίδα κατά της μίας σιδερένιας πόρτας του προαυλίου του Ναού, στο πίσω μέρος, με αποτέλεσμα, όπως υποστήριζαν παλαιστινιακές πηγές, να τραυματιστούν άλλοι 3 έγκλειστοι. Την επίθεση επιβεβαίωναν και οι κληρικοί που βρίσκονται στο Ναό, αλλά και δημοσιογράφοι που έχουν εγκλωβιστεί στην πόλη, αλλά ο ισραηλινός στρατός επέμενε να τη διαψεύδει, υποστηρίζοντας ότι γίνονταν μάχες στην περίμετρο του συγκροτήματος. Μάλιστα, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωνε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν δεσμευτεί για ασφαλή διέξοδο όλων των αόπλων από το Ναό, αλλά «δεν τους το επιτρέπουν οι ένοπλοι που βρίσκονται μέσα σε αυτόν».

Εκκληση για άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας απηύθυνε από το εσωτερικό του Ναού ο φραγκισκανός ιερέας, Ιμπραχίμ Φάλτας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Βατικανού. Ο πατήρ Φάλτας υποστήριξε ότι οι συνθήκες μέσα στο Ναό είναι τραγικές, δεν υπάρχουν πια τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, παρακαλώ βοηθήστε μας» κατέληξε ο πατήρ Φάλτας, ενώ ο Καθολικός Πατριάρχης Ιεροσολύμων, Μισέλ Σαμπάχ, επαναλάμβανε ότι οι ναοί είναι άσυλο και ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ασφαλή έξοδο των εγκλωβισμένων.

Παλαιστίνιοι μαχητές, κουβαλώντας και τους τραυματίες τους, την ώρα που προσπαθούν να εισέλθουν στο ναό

Associated Press

Παλαιστίνιοι μαχητές, κουβαλώντας και τους τραυματίες τους, την ώρα που προσπαθούν να εισέλθουν στο ναό
Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πατήρ Θεοδόσιος, δεύτερος στην ιεραρχία της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας των Ιεροσολύμων, που δεν έκρυψε την οργή του για την κατάσταση. Ο πατήρ Θεοδόσιος, μιλώντας στο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ, υποστήριξε ότι οι Ισραηλινοί στρατιώτες όντως βάλλουν κατά του Ναού της Γέννησης, αφού έχουν ακροβολιστεί στη στέγη του οίκου προσκυνητών της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τον οποίο κατέλαβαν την Τρίτη και αρνούνται να εγκαταλείψουν παρά τις οργισμένες ανακοινώσεις της Ρωσικής Εκκλησίας.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι υπογράμμιζαν ότι θα εγκαταλείψουν τα εκκλησιαστικά κτίρια, που κατέλαβαν, «μόλις ολοκληρώσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη». Ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, επαναλάμβανε ότι ο ισραηλινός στρατός δε θα εισβάλει στο Ναό της Γέννησης, αλλά ότι δεν πρόκειται να αφεθεί ελεύθερος κανένας ένοπλος από τους εγκλωβισμένους.

Με εκτενείς του δηλώσεις στο BBC, ο πατήρ Μαγκντ Σιριάνι, από εκκλησία που απέχει 400 μέτρα από το Ναό της Γέννησης, υποστήριζε ότι οικογένειες Παλαιστινίων, παιδιά και γυναίκες έχουν βρει καταφύγιο σε όλες τις εκκλησίες της περιοχής. Διαβεβαίωνε ότι δεν έχουν όπλα και όσοι κρατούσαν τα άφησαν έξω από τους ναούς «ακριβώς γιατί ζητούσαν άσυλο», ενώ υπογράμμιζε ότι «ο κόσμος είναι τόσο τρομοκρατημένος που δεν έχει πού άλλου να στραφεί παρά μόνο στις εκκλησίες. Ο στρατός ελέγχει τα πάντα και κάνει έρευνες από σπίτι σε σπίτι».

Στο θέμα της προστασίας των χριστιανικών μνημείων, επικέντρωσε την προσοχή του ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο οποίος σε χτεσινή δήλωσή του, με αφορμή τα γεγονότα στο Ναό της Γέννησης στη Βηθλεέμ, κράτησε «ίσες» αποστάσεις και με κυνισμό κάλεσε τους Παλαιστίνιους να επιδείξουν... «νηφαλιότητα», καθώς όπως είπε «είναι συγκεχυμένες οι πληροφορίες και αυτή τη στιγμή δεν είμαστε σε θέση να επιμερίσουμε ευθύνες».

«Αντισταθείτε, είναι η μοναδική μας επιλογή»

«Ηρωες» χαρακτήρισε ο Γιάσερ Αραφάτ τον παλαιστινιακό λαό καλώντας τον να επιμείνει στην αντίσταση

Επείγουσα έκκληση ανθρωπιστικών οργανώσεων για όλη τη Δυτική Οχθη και κυρίως για τη Ραμάλα, όπου «εξελίσσεται ανθρωπιστική καταστροφή»

ΡΑΜΑΛΑ.--

«Ηρωες» χαρακτήρισε τους Παλαιστινίους ο Γιάσερ Αραφάτ, με επίσημη ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ειδησεογραφικό πρακτορείο WAFTA. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης εκθείασε την αντίσταση του συνόλου του παλαιστινιακού λαού απέναντι στην ισραηλινή «στρατιωτική μηχανή και επιθετικότητα», αναφέρθηκε στις «ηρωικές μάχες» που μαίνονταν στη Νάμπλους, στη Χεβρώνα και στη Βηθλεέμ, και κάλεσε τους Παλαιστινίους να επιδείξουν υπομονή και επιμονή. «Επιμονή, επιμονή, επιμονή! Δεν έχουμε άλλο δρόμο, δεν έχουμε άλλη επιλογή» σημείωσε ο Γιάσερ Αραφάτ καλώντας τους πάντες να αντισταθούν, με όποιο μέσο βρουν.

Με προηγούμενη ανακοίνωσή του, που επίσης μεταδόθηκε από το WAFTA, ο Γιάσερ Αραφάτ επανέλαβε την επείγουσα έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για «να τερματιστεί η ισραηλινή επίθεση κατά ενός ολόκληρου λαού». Την ίδια στιγμή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επαναλάμβανε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης θα παραμείνει αυστηρά «απομονωμένος» στη Ραμάλα, ενώ ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Σαούλ Μοφάζ, δήλωνε ότι «δε βλέπει καμία άλλη λύση παρά μόνο την εκδίωξη του Αραφάτ».

Ο Μοφάζ υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός έχει αδιάσειστα στοιχεία ότι ο Γιάσερ Αραφάτ στήριξε τους τρομοκράτες. Μάλιστα, λίγο αργότερα, σε συνέντευξη Τύπου, η συνταγματάρχης των ισραηλινών μυστικών στρατιωτικών υπηρεσιών, Μίρι Εϊσεν, προχωρούσε στην «αποκάλυψη», ότι οι ισραηλινές δυνάμεις βρήκαν μέσα στο προεδρικό συγκρότημα στη Ραμάλα δύο έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο Γιάσερ Αραφάτ χρηματοδοτούσε τους τρομοκράτες. Τα «στοιχεία» αυτά είναι μία επιστολή και ένα φαξ, τα οποία φέρουν την υπογραφή του Γιάσερ Αραφάτ, με τα οποία ο Παλαιστίνιος ηγέτης εγκρίνει την αποστολή χρηματικής βοήθειας σε συγκεκριμένους Παλαιστινίους αξιωματούχους, για τους οποίους το Ισραήλ ισχυρίζεται πως «είναι βέβαιο ότι συμμετέχουν στους ένοπλους μαχητές και έχουν λάβει μέρος σε αντι-ισραηλινές επιθέσεις». Τα ονόματα είναι αξιωματούχων της «Φατάχ» και της «F-17», ανάμεσα στους οποίους ο Ραέντ αλ Κάρνι, που δολοφονήθηκε στις 14 Γενάρη από τον ισραηλινό στρατό, ως ηγέτης των «Τανζίμ».

Τέλος, απελπισμένη έκκληση απηύθυναν, χτες, ανθρωπιστικές οργανώσεις και ο Ερυθρός Σταυρός τονίζοντας ότι η κατάσταση σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, αλλά κυρίως στη Ραμάλα που τελεί υπό κατάληψη σχεδόν μία βδομάδα, αγγίζει τα όρια της ανθρωπιστικής καταστροφής. Στην ανακοίνωση υπογραμμίζουν ότι το 65% των κατοίκων είναι χωρίς νερό, το 50% χωρίς ηλεκτρικό, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου τρόφιμα και φάρμακα. Οι οργανώσεις αρωγής δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα τηλεφωνήματα για βοήθεια που κατακλύζουν τα γραφεία τους και υποστηρίζουν ότι πλέον τίθεται ζήτημα στοιχειωδών όρων διαβίωσης, αφού υπάρχουν τραυματίες, πτώματα και συντρίμμια στους δρόμους χωρίς να μπορεί κανείς να τους προσεγγίσει.

«Δε θα μείνει ανέγγιχτη ούτε γωνία»

Επελαύνει το «Προστατευτικό Τείχος»: Σφοδρές μάχες σε Νάμπλους και Τζενίν, εισβολή, αργά το βράδυ, και στη Χεβρώνα

ΝΑΜΠΛΟΥΣ - ΤΖΕΝΙΝ - ΧΕΒΡΩΝΑ.-

Η μία μετά την άλλη οι παλαιστινιακές πόλεις πέφτουν στα χέρια του ισραηλινού στρατού, ο οποίος συνεχίζει με αμείωτη ένταση την επιχείρηση «Προστατευτικό Τείχος», εισβάλλοντας με τεθωρακισμένα, ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις και ελικόπτερα σε όλες τις περιοχές της Δυτικής Οχθης. Ολες, φυσικά, κηρύσσονται «κλειστές στρατιωτικές ζώνες», με αποτέλεσμα να εκδιώκονται οι δημοσιογράφοι και να αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, αν όχι απαγορεύσεις, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Οι σκληρότερες μάχες, χτες, μαίνονταν στην Τζενίν και στη Νάμπλους, όπου ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε με 100 τεθωρακισμένα και διαρκή υποστήριξη από τα πυρά ελικοπτέρων, αργά το βράδυ της Τετάρτης. Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αστυνομικοί και μαχητές έχουν οχυρωθεί στο ιστορικό κέντρο της πόλης και στα 3 προσφυγικά στρατόπεδα που βρίσκονται στην περίμετρο της πόλης. Οι μάχες μαίνονται αμείωτες, ενώ οι πληροφορίες για τους νεκρούς και τους τραυματίες είναι συγκεχυμένες. Ως βέβαιο εμφανίζεται ότι μέχρι το βράδυ καταμετρούνταν τουλάχιστον 4 νεκροί και 7 τραυματίες Παλαιστίνιοι. Ο ισραηλινός στρατός είχε καταστήσει σαφές ότι «καθυστέρησε να εισβάλει στη Νάμπλους, επειδή είναι η μεγαλύτερη πόλη της Δυτικής Οχθης και χρειαζόταν ειδική προετοιμασία».

Αιματηρές μάχες μαίνονταν όλη τη χτεσινή ημέρα και στην Τζενίν, με το επίκεντρο των συγκρούσεων να βρίσκεται στο ομώνυμο προσφυγικό στρατόπεδο της πόλης. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες πραγματοποιούσαν έρευνες από σπίτι σε σπίτι, μαρκάροντας, μάλιστα, όσα σπίτια ερευνήθηκαν για να μη χάνουν χρόνο, ενώ τα ισραηλινά ελικόπτερα δεν έπαψαν στιγμή να ανοίγουν πυρ. Στο διοικητήριο των ισραηλινών δυνάμεων, ο επικεφαλής της επιχείρησης, Εγιάλ Σχλέιν, εξέταζε εναέριους χάρτες των καταυλισμών και δήλωνε ότι «επιτυχία θα είναι όταν θα έχουμε σκοτώσει ή αιχμαλωτίσει όλους τους ενόπλους. Θα ελέγξουμε κάθε γωνία, δε θα αφήσουμε ούτε ένα μονοπάτι διαφυγής».

Σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 3 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ενώ ένοπλοι Παλαιστίνιοι έχουν περικυκλώσει δύο κτίρια που κατέλαβε ο ισραηλινός στρατός και διεξάγονται σκληρότατες μάχες. Σφοδρές ανταλλαγές πυρών σημειώνονταν και στη Χεβρώνα, όπου ο ισραηλινός στρατός προχώρησε σε εισβολή, αργά χτες το βράδυ, με τεθωρακισμένα από τη νότια πλευρά της πόλης και ειδικές δυνάμεις που στάθμευαν στον εβραϊκό εποικισμό στο κέντρο της. Ενας Ισραηλινός αξιωματικός φέρεται να σκοτώθηκε όταν ειδική μυστική μονάδα του ισραηλινού στρατού επιχείρησε να αιχμαλωτίσει 2 καταζητούμενους Παλαιστινίους, ενώ άλλοι δύο Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν.

Τελευταία είδηση, χτες το βράδυ, ήταν ότι ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε και στο δημαρχείο της Μπέιτ Σαχούρ, το οποίο σχεδόν κατέστρεψε ολοκληρωτικά. Η μοναδική πόλη που παρέμενε, χτες βράδυ, υπό παλαιστινιακό έλεγχο στη Δυτική Οχθη ήταν η Ιεριχώ.

Διπλωματικά «χαστούκια»

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΚΑΪΡΟ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Αφού έγιναν αποδέκτες της ισραηλινής κατηγορηματικής άρνησης να συναντήσουν τον Παλαιστίνιο ηγέτη στη Ραμάλα και με δεδομένη την άρνηση άλλων Παλαιστινίων αξιωματούχων να συνομιλήσουν μαζί τους, εφόσον «δεν μπορούν να πάρουν τη θέση του Γιάσερ Αραφάτ» αναχώρησαν, αργά το βράδυ, χθες από την ισραηλινή πρωτεύουσα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέ Σολάνα και ο Ισπανός ΥΠΕΞ, Ζοζέ Πικέ, ως εκπρόσωπος της προεδρίας. Οι δύο διπλωμάτες είχαν συνάντηση με τους Ισραηλινούς υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, αλλά τους κατέστη σαφές ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μεταβούν στη Ραμάλα» σε μια κίνηση που από πολλούς αναλυτές σχολιάστηκε ως «μεγάλη προσβολή και υποτίμηση του Ισραήλ προς την ΕΕ».

Την ίδια, περίπου, ώρα και ενώ είχε γνωστοποιηθεί το διάγγελμα Μπους, ο διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι είχε άλλη μια συνάντηση με τον Αριέλ Σαρόν, ο οποίος, τελικά, μετά από μία απόρριψη, του «επέτρεψε» να μεταβεί στη Ραμάλα για να συναντήσει τον Γιάσερ Αραφάτ. Η συνάντηση θα κανονιστεί από τον Αντονι Ζίνι. Νωρίτερα, ο Αριέλ Σαρόν είχε δηλώσει ότι «οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στα παλαιστινιακά εδάφη θα συνεχιστούν μέχρις ότου εξαλειφθεί κάθε ρίζα τρομοκρατίας» και ότι «ο Γιάσερ Αραφάτ θα παραμείνει ασφυκτικά αποκλεισμένος».

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε, επίσης, ότι «πίσω από τις τελευταίες επιθέσεις κατά ισραηλινών θέσεων στα σύνορα με το Λίβανο βρίσκεται η Συρία και το Ιράν» τις οποίες προειδοποίησε με «μια δυναμική απάντηση, αν δε λάβουν άμεσα μέτρα». Οπως έγινε γνωστό, η αναδιάταξη των συριακών δυνάμεων στα σύνορα του Λιβάνου άρχισε, ήδη, από χτες, ενώ αργά το βράδυ, ανώνυμος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού υποστήριζε ότι οι ισραηλινές θέσεις στα κατειλημμένα υψώματα του Γκολάν δέχτηκαν πυρά από τις νέες συριακές θέσεις στο Λίβανο.

Λίγο πριν το διάγγελμα Μπους - που έγινε δεκτό «με ιδιαίτερη ικανοποίηση» από ΕΕ, Αραβικό Σύνδεσμο, ΟΗΕ - ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μουμπάρακ, σε διάγγελμά του προς τον αιγυπτιακό λαό, καλούσε «τις ΗΠΑ να αναλάβουν τις ιδιαίτερες ευθύνες που έχουν για να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ» προειδοποιώντας για άλλη μια φορά για «ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλη την περιοχή». Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, χαρακτήριζε «άχρηστες τις επαφές με το Ισραήλ», αφού «ο Σαρόν πιστεύει ότι είναι πάνω από τους νόμους και χαρακτηρίζει αυτοάμυνα τις πράξεις ενός στρατού κατοχής». Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ κατηγορούσε την ισραηλινή ηγεσία για «γενοκτονία» και τη διεθνή κοινότητα «για αδράνεια μπροστά στο δράμα».

Τέλος, σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν, νωρίς το απόγευμα, έξω από την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, όπου δεκάδες συγκεντρωμένοι φιλειρηνιστές, κυρίως Ισραηλινοί Αραβες, διαδήλωσαν κατά της πολιτικής Σαρόν και της αμερικανικής απραξίας, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι «έδωσαν πράσινο φως στη σφαγή του παλαιστινιακού λαού». Από τις συγκρούσεις, τραυματίστηκαν 8 Ισραηλινοί αστυνομικοί και 2 διαδηλωτές.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ