ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΔΑΠ
Αυξήσεις φωτιά από χτες στο νερό

Από 4,9 έως 20% η αύξηση στο νερό και 9% η αύξηση στα τέλη αποχέτευσης

Σημαντικές αυξήσεις κατά 4,9% στα τιμολόγια του νερού και κατά 9% στα τέλη αποχέτευσης ισχύουν από χτες για τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ. Η αύξηση γίνεται ακόμη πιο «τσουχτερή» και φτάνει στο 20% στην τιμή του νερού, με το οποίο η ΕΥΔΑΠ ενισχύει αρκετά τοπικά δίκτυα ύδρευσης δήμων και κοινοτήτων της Αττικής - μια αύξηση που στη συνέχεια οι δήμοι αυτοί θα υποχρεωθούν να μετακυλίσουν στους δημότες.

Οι αυξήσεις αυτές είναι οι δεύτερες μετά την ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, με την εισαγωγή μετοχών της στο Χρηματιστήριο, που έγινε στις αρχές του 2000, και θα ισχύσουν μέχρι τις 31 Δεκέμβρη 2002. Στη συνέχεια θα επιβληθεί και νέα αύξηση του τιμολογίου, τουλάχιστον ίση με τον πληθωρισμό, όπως έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση στους ιδιώτες «επενδυτές»...

Εκτός από τις τιμές του νερού σε όλα τα κλιμάκια και χρήσεις, κατά 4,9% αυξάνεται και το πάγιο, το οποίο διαμορφώνεται σε 0,5172 ευρώ το μήνα, από 0,4930. Ταυτόχρονα, τα τέλη αποχέτευσης διαμορφώνονται σε ποσοστό 52% επί της αξίας τιμολογίου νερού, από 48% που είναι σήμερα (αύξηση 9% στο συνολικό τιμολόγιο). Αναλυτικότερα, το οικιακό τιμολόγιο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για κατανάλωση από 0 - 5 κυβικά το μήνα σε 0,3755 ευρώ, από 0,3580.
  • Για κατανάλωση από 5 - 20 κυβικά το μήνα σε 0,5725 ευρώ, από 0,5458.
  • Για κατανάλωση από 20 - 27 κυβικά το μήνα σε 1,6562 ευρώ, από 1,5788.
  • Για κατανάλωση από 27 - 35 κυβικά το μήνα σε 2,3211 ευρώ, από 2,2127.
  • Για κατανάλωση άνω των 35 κυβικών το μήνα σε 2,8999 ευρώ, από 2,7644.

ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Διορθωτικές κινήσεις για να... περισωθεί!

Ανακοινώσεις από το ΥΠΕΧΩΔΕ

Σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, προκειμένου να περισωθεί από το οριστικό φιάσκο το έργο της σύνταξης του Εθνικού Κτηματολογίου - μετά και το πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή της ΕΕ για αδιαφάνεια και καθυστερήσεις - ανακοίνωσε χτες η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου.

Οπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις της υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, το «μάρμαρο» της επιστροφής των κοινοτικών κονδυλίων που διατέθηκαν στο έργο (σε πρώτη φάση κατακρατήθηκαν 10 δισ. δρχ.) θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες, καθώς με υπουργική απόφαση πρόκειται να καθοριστούν αυξημένα ανταποδοτικά τέλη με βάση την αντικειμενική αξία των ακινήτων (αρχικά προβλεπόταν τα τέλη αυτά να κυμανθούν από 10.000 δρχ. ως 300.000 δρχ., αλλά μάλλον θα κινηθούν αρκετά προς τα πάνω). Η πληρωμή των τελών αυτών θα αρχίσει από τις αρχές του 2003 από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που καταγράφηκαν στο Α' Πιλοτικό Πρόγραμμα (έχουν δηλωθεί περίπου 1.000.000 δικαιώματα ιδιοκτητών).

Επιπρόσθετα και λόγω μείωσης των κοινοτικών επιχορηγήσεων για το έργο από το Γ' ΚΠΣ (θα φτάνει μέχρι 50%, αντί για 70% το ποσοστό της επιχορήγησης) προβλέπεται να προταχθούν για κτηματογράφηση οι αστικές περιοχές που έχουν μεγάλο αριθμό δικαιωμάτων και επομένως αυξημένο ποσοστό εισπραττομένων ανταποδοτικών τελών. Ολα αυτά θα γίνουν βέβαια αν εκπληρωθεί ο όρος που έθεσαν οι Κοινοτικοί, δηλαδή να έχει συνταχθεί το Α' Πιλοτικό Πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2002 και το Β' Πιλοτικό και Α' Κύριο Πρόγραμμα μέχρι το τέλος του 2003.

Επίσης ανακοινώθηκε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της «Κτηματολόγιο ΑΕ» ακύρωσε το διαγωνισμό ανάθεσης των μελετών για την κατάρτιση του Β' Κύριου Προγράμματος, όπως επέβαλαν οι Κοινοτικοί, επειδή ήταν αντίθετος με διατάξεις περί διαφάνειας. Οπως εξήγησε η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, αν δε γινόταν αυτό θα δημιουργούνταν νομικά προβλήματα, ενώ δεν επρόκειτο να διατεθεί ούτε ευρώ ως κοινοτική επιχορήγηση για την υλοποίησή του...

Δε διασφαλιζόταν η κυριότητα του Δημοσίου!

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ παραδέχτηκε ότι έχουν γίνει μέχρι τώρα πολλά λάθη στη διαχείριση του έργου και για το λόγο αυτό εξήγγειλε μια σειρά από βελτιώσεις τόσο στο νομοθετικό, όσο και στον οργανωτικό τομέα. Οπως διαφάνηκε μάλιστα και από τις δηλώσεις της υπουργού, ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα ήταν η ελλιπής διασφάλιση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει αντικείμενο υφαρπαγής διαφόρων καταπατητών. Ειδικότερα:

  • Παρά την πρόβλεψη του νόμου για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης ιδιοκτησίας, δεν είναι βέβαιο ότι όλοι οι δικαιούχοι υπέβαλαν δήλωση για την κυριότητά τους και πολύ περισσότερο για άλλα δικαιώματα, όπως υποθήκες, κατασχέσεις, δουλείες κ.ά., ενώ δεν έγινε διασταύρωση με τα υποθηκοφυλακεία. Για το λόγο αυτό θα προβλεφτεί νομοθετικά η δυνατότητα να ελέγξουν οι υποθηκοφύλακες τις πρώτες εγγραφές, μετά το τέλος των τριών προγραμμάτων και να τις συμπληρώσουν.
  • Το πρόβλημα της χρησικτησίας - που όπως φαίνεται είναι μεγάλο - θα αντιμετωπιστεί με μια σειρά αποδεικτικά στοιχεία που θα πρέπει να συνυποβάλλονται (στοιχεία από την Εφορία κλπ.) ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια καταπάτησης ιδιοκτησιών, είτε ατομικών, είτε του Δημοσίου.
  • Πριν από τις κτηματογραφήσεις, θα προηγείται η σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών που δημιουργούν τεκμήριο υπέρ του Δημοσίου ως προς τις δασικές εκτάσεις. Επειδή σήμερα η σύνταξη και κύρωση των δασικών χαρτών υστερεί, για τα τρία τρέχοντα προγράμματα το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί με την υποβολή δηλώσεων από τις Διευθύνσεις Δασών, ώστε να μη χαθούν δικαιώματα του Δημοσίου.
  • Επίσης γίνεται υποχρεωτική η αξιοποίηση των υποθηκοφυλακείων κατά το στάδιο επεξεργασίας των δηλώσεων των πολιτών, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη ακρίβεια στις εγγραφές.
  • Η «Κτηματολόγιο ΑΕ» θα προχωρήσει στην καταγραφή και συγκέντρωση των υφιστάμενων χαρτογραφικών υποβάθρων, τα οποία αν και τώρα υπήρχαν ξανασυντάσσονταν από τις νέες μελέτες κτηματογράφησης!

Η υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε ότι μέχρι το τέλος του 2003 θα λειτουργούν 103 Κτηματολογικά Γραφεία σε όλη τη χώρα που θα έχουν απορροφήσει και τα υποθηκοφυλακεία. Πάντως, όπως αποσαφήνισε, «κανείς δεν μπορεί να σας πει σήμερα πότε ακριβώς θα ολοκληρωθεί το έργο»...


ΣΤΡΑΤΟΝΙΚΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Τα ΜΑΤ στην υπηρεσία της TVX

Τα ΜΑΤ κινητοποιεί η κυβέρνηση προκειμένου να διευκολύνει το εγκληματικό έργο της TVX στη Στρατονίκη Χαλκιδικής. Από την περασμένη Παρασκευή κάθε προσπάθεια των κατοίκων να εμποδίσει τα οχήματα της εταιρίας να περάσουν, αντιμετωπίζεται με την ισχυρή παρουσία των ΜΑΤ και της αστυνομίας. Το μεσημέρι του Σαββάτου προκλήθηκε ένταση και μικροσυμπλοκές. Το ίδιο επαναλήφθηκε τόσο χτες το μεσημέρι, όσο και χθες το βράδι στις 9.30 όταν κάτοικοι εμπόδισαν λεωφορείο που μετέφερε προσωπικό της TVX.

Μάλιστα η Αστυνομία απειλεί τους κατοίκους με συλλήψεις, εάν, όπως μας δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής Χαλκιδικής «διανοηθεί κάποιος να εμποδίσει την εταιρεία». Παράλληλα συνεχίζεται η βιομηχανία μηνύσεων ενάντια στους κατοίκους, που το μόνο που διεκδικούν είναι να σώσουν τα σπίτια τους από κίνδυνο κατάρρευσης που προκύπτει από τη συνέχιση των υπόγειων δραστηριοτήτων εξόρυξης κάτω από τον οικισμό τους.

Η Επιτροπή Αγώνα, που έχουν δημιουργήσει, να θυμίσουμε ότι κατέθεσε ήδη προσφυγή στην Επιτροπή Αναστολών του Συμβουλίου της Επικρατείας προκειμένου να επιτύχει το άμεσο σταμάτημα των εργασιών της εταιρίας κάτω από τον οικισμό. Παράλληλα όμως με τη δικαστική μάχη, οι κάτοικοι συνεχίζουν καθημερινά τον αγώνα. Ενημερώνουν τους φορείς, καλούν σε συντονισμό. Απευθύνονται και στους εργαζόμενους, που σήμερα σπρώχνονται από την εταιρία σε αντιπαράθεση με τις τοπικές κοινωνίες.

Μαζί στον αγώνα γυναίκες και άνδρες. Απέναντι όλοι, με μια φωνή, στους κατακτητές που ήρθαν να ληστέψουν τον τόπο, να τον καταστρέψουν και να τον εγκαταλείψουν. Απέναντι και στους μηχανισμούς που κινητοποιεί η κυβέρνηση για να καταστείλει τον αγώνα τους.


Συγκέντρωση για το αντιπεριβαλλοντικό νομοσχέδιο

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, με αίτημα την απόσυρση των καταστροφικών διατάξεων του νέου αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου, διοργανώνει αύριο Τετάρτη στις 10.15 π.μ. η Διαδημοτική Πρωτοβουλία Κατοίκων Π. Φαλήρου, Αλίμου, Αγίου Δημητρίου, Ηλιούπολης για τη Διάσωση του Ρέματος της Πικροδάφνης.

Οπως τονίζεται σε ανακοίνωσή της, το νομοσχέδιο λύνει τα χέρια στο ΥΠΕΧΩΔΕ, την ΕΥΔΑΠ, τους Oργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να τσιμεντάρουν, μπαζώνουν και οικοπεδοποιούν τα φυσικά οικοσυστήματα των ρεμάτων της χώρας. Παράλληλα «ευνουχίζεται» ο νόμος 1650/1986 που είναι ο νόμος πλαίσιο για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η Διαδημοτική Πρωτοβουλία κάνει δημόσια έκκληση στους βουλευτές να μην ψηφίσουν τις διατάξεις που καταργούν στην πράξη την ασφάλεια των πολιτών της Αττικής από τις πλημμύρες. Τέλος, αναφέρουν ότι κατατέθηκε ήδη καταγγελία στην ΕE στις Βρυξέλλες για τις αντιπεριβαλλοντικές τροπολογίες στο ν. 1650/86.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ