ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 2 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Προχωράμε για την κατάκτηση της πραγματικής μας ελευθερίας»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του

«Συνεχίζουμε μέσα από νίκες και θριάμβους, ήττες, διωγμούς ανείπωτους, πισωγυρίσματα και λάθη, υψηλή δημιουργική προσφορά μέχρι θανάτου, σαν αυτή των τεσσάρων που τιμούμε σήμερα, να προχωράμε από αναγκαιότητα σε αναγκαιότητα για την κατάκτηση της πραγματικής μας ελευθερίας, το σοσιαλισμό, τον κομμουνισμό». Με αυτή την υπόσχεση συνέχισης, απέδωσαν φόρο τιμής στους νεκρούς ήρωες, οι κομμουνιστές της Θεσσαλονίκης, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος, οι νέοι αλλά και οι απλοί πολίτες που συμμετείχαν στη μεγάλη εκδήλωση της ΚΟΘ του ΚΚΕ που έγινε το βράδυ του Σαββάτου, με τη συμπλήρωση ακριβώς 50 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, του Δ. Μπάτση, του Ν. Καλούμενου και του Η. Αργυριάδη.

Μέσα από αυτή την εκδήλωση τιμής και μνήμης, που πραγματοποιήθηκε στην κατάμεστη αίθουσα τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε κλίμα έντονα φορτισμένο συναισθηματικά, το οποίο επέτεινε και η παρουσία των συγγενών των νεκρών ηρώων, ο Χρήστος Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, κάλεσε να γυρίσουμε 50 χρόνια πίσω για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά: «Πίσω, όσο οδυνηρό και να 'ναι, για να ασκήσουμε τη μνήμη, την πολιτική μας σκέψη, το βλέμμα, την ακοή, την πολιτική μας επαγρύπνηση, για να μπορέσουμε να διακρίνουμε κατά το χάραμα τους παλιούς φίλους και συντρόφους, τους παλιούς εχθρούς, τους νέους φίλους, τους νέους μακελάρηδες. Πίσω, για να κρατήσουμε άσβεστη τη φλόγα που φέγγει το δρόμο του μέλλοντος».

Λίγο νωρίτερα, ο ηθοποιός Κώστας Χαλκιάς, ανοίγοντας την εκδήλωση, απήγγειλε τους στίχους του Γιάννη Ρίτσου. Στη θέση των ηρώων 4 γλυπτά. Συμβολικό. Υλικό που δε φθείρεται στην πάροδο των χρόνων. Σαν να μιλούσαν οι τέσσερις κομμουνιστές: «Εμείς μερτικό δε ζητήσαμε. Τίποτα. Μόνον θυμηθείτε το: αν η ελευθερία δε βαδίσει στα χνάρια του αίματός μας, εδώ θα μας σκοτώνουν κάθε μέρα»

Κατάμεστη η αίθουσα που έγινε η εκδήλωση, αλλά και ο εξώστης
Κατάμεστη η αίθουσα που έγινε η εκδήλωση, αλλά και ο εξώστης
Η Μαρία Νεγρεπόντη - Δεληβάνη, πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, σημείωσε πως τελειώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου του Νίκου Μπελογιάννη για το «ξένο κεφάλαιο» γίνονται αναπόφευκτες οι συγκρίσεις της κατάστασης, του τότε και του τώρα. Και αναπόφευκτη η παραδοχή, πως αν και όλα δείχνουν να έχουν αλλάξει, στην πραγματικότητα επαναλαμβάνεται το παρελθόν. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ασφαλώς, έχουν πολλά αλλάξει από την εποχή που απασχόλησε τον Μπελογιάννη. Τώρα, δεν υπάρχουν οι 3 προστάτιδες μεγάλες δυνάμεις, υπάρχει ωστόσο, το τριμελές διευθυντήριο της ΕΕ (Γερμανία - Γαλλία - Αγγλία), που αποφασίζει για μας σύμφωνα, πάντα, με τις διαταγές των ΗΠΑ. Η εξάρτησή μας συνεχίζεται με άλλους τρόπους, όχι όμως αναγκαστικά και λιγότερο επώδυνους από τότε».

Για τις λογοτεχνικές ανησυχίες του Ν. Μπελογιάννη, την επιμονή των κομμουνιστών στην ιστορική έρευνα, για το λαϊκό προοδευτικό κίνημα, αλλά και για το ρόλο που παίζει η λογοτεχνία στην ανάταση του ανθρώπου, μίλησε ο Φοίβος Γκικόπουλος, πρόεδρος του Τμήματος Ιταλικής Φιλολογίας του ΑΠΘ.

«Οι κομμουνιστές δε βάζουν όρια στην ιστορική έρευνα, ακόμη και στις πιο σύνθετες και πολύπλοκες περιπτώσεις. Εχουν την υποχρέωση να ανακαλύπτουν αμφιβολίες και να ξεκινούν πάλι από την αρχή, όταν ασχολούνται με το παρελθόν τους, χωρίς να μηδενίζουν την προσφορά των άλλων. Η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίζει προβλήματα που δεν μπορεί να επιλύσει, έστω και μέσα από λάθη, αποκλίσεις, χαμένες μάχες, στο δρόμο της απελευθέρωσης των μαζών από την ανάγκη και το φόβο», είπε ο Φ. Γκικόπουλος.

Το όραμα του Δ. Μπάτση, τις σύγχρονες απόψεις για τα στρατηγικά υλικά του ελληνικού υπεδάφους, το χρονικό της αναζήτησης πετρελαίου στην Ελλάδα και η πολιτική των γκρίζων ζωνών και των «ειρηνευτικών διαδικασιών» που επιβάλλουν οι ΗΠΑ και οι άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, απασχόλησαν την εισήγηση του Βασίλη Παπαγεωργίου, κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

«Οι λεγόμενες «ειρηνευτικές διαδικασίες» που προωθούν οι Αμερικανοί στις περιοχές με πλούσιες πρώτες ύλες δεν είναι τίποτα άλλο παρά πράξεις που εξασφαλίζουν τον έλεγχο των πόρων αυτών από τις ΗΠΑ. Οι «ειρηνευτικές διαδικασίες» των ΗΠΑ με τις οποίες προασπίζονται τα «ζωτικά εθνικά συμφέροντα» στοχεύουν στην αύξηση των κερδών των υπερεθνικών αμερικανικών εταιριών με προσαρμογή των παλιών μεθόδων εκμετάλλευσης του λεγόμενου τρίτου κόσμου».

Ακολούθησαν παρεμβάσεις πανεπιστημιακών, αλλά και καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Η αίθουσα αλλά και ο γύρω χώρος διακοσμημένος ανάλογα, με τα έργα των εικαστικών καλλιτεχνών Θανάση Μαργαρίτη, Δημοσθένη Μιχαηλίδη και Νίκου Μπαχαρίδη. Στη συλλογική προσπάθεια, συμμετείχαν επίσης η ηθοποιός Ρούλα Παντελίδου στην παρουσίαση, η Ανθή Τατσιούλη που με τη συνοδεία της Σοφίας Ζουμή στο πιάνο, ερμήνευσε από ένα τραγούδι για τον καθένα και ένα για όλους μαζί.

Η απονομή των επαίνων στους συγγενείς τους

Με έντονα τα αισθήματα συγκίνησης έγινε η απονομή των επαίνων «Τιμής Ενεκεν» της ΚΟΘ του ΚΚΕ, στους συγγενείς.

Στο Νίκο Μπελογιάννη που πέρασε όλα τα πανεπιστήμια της ταξικής πάλης. Που κατάφερνε να δουλεύει με μελανοδοχείο, φτερό και πάντσερ. Πού έβρισκε το χρόνο; Το κουράγιο; Τη δύναμη να πολεμά και να γράφει, να τον βασανίζουν και να σκέπτεται;

Τον έπαινο παρέδωσαν στην Ελλη Παπά, η Λαμπρινή Σιωμάδη και η Σταυρούλα Παπουλάκου, αγωνίστριες του ΔΣΕ στη 14η Ταξιαρχία που έδρασε σε Γράμμο, Καϊμακτσαλάν, Εδεσσα και Φλώρινα και είχε πολιτικό επίτροπο το Ν. Μπελογιάννη.

Στο Δημήτρη Μπάτση, που τα είχε όλα, λόγω ταξικής καταγωγής και τελικά πέρασε με τη μεριά των ταπεινών και καταφρονεμένων. Τον έπαινο παρέδωσε στην κόρη του Ελένη Μπάτση - Λυκιαρδοπούλου, ο Αγγελος Τζέκης, οικονομολόγος και βουλευτής του ΚΚΕ.

Στο Νίκο Καλούμενο, τον ακόμα έναν κομμουνιστή που σήκωσε το φορτίο της βαθιάς παρανομίας. Τον έπαινο παρέδωσε στην κόρη του Μαργαρίτα Καλούμενου, ο Μήτσος Σαχίνης, πρώην βουλευτής του ΚΚΕ, ξυλουργός στο επάγγελμα.

Στον Ηλία Αργυριάδη. Τον έπαινο στην κόρη του Ευτέρπη και στην εγγονή του Ηλιάνα, παρέδωσαν ο Γιάννης Παναγιωτίδης «συγκάτοικός» του στη Φολέγανδρο και ο Ορέστης Στεφανίδης «συγκάτοικός» του στην Ακροναυπλία και στο στρατόπεδο εκτοπισμένων στη Λάρισα. Τις άλλες δύο κόρες του Η. Αργυριάδη, Ιωάννα και Ολυμπία, η Ελλάς φρόντισε να τις στείλει στην Αμερική με τις αναίσχυντες επιχειρήσεις των υιοθεσιών, για να τις προστατέψει από το «μίασμα» του κομμουνισμού.

Αμέσως μετά την απονομή δήλωσαν:

Ελλη Παπά: «Οι νέοι ν' αγαπήσουν με κάθε θυσία τους αγώνες του λαού, την αλήθεια και την παλικαριά των ανθρώπων που διαθέσανε και τη σκέψη τους και τα αισθήματά τους και τη ζωή τους για να είναι καλύτερη η δική σας ζωή. Από εδώ και πέρα σε σας ανήκουν όλα αυτά. Να είστε άξιοι να τα προχωρήσετε».

Μαργαρίτα Καλούμενου: «Οι νέοι σήμερα να μην αρκούνται σε όσα βλέπουν, αλλά να μελετάνε την αλήθεια. Να δουν γιατί οι κομμουνιστές δούλεψαν, ποιο ήταν το όραμά τους. Να παλέψουν για την αλήθεια, το δικαίωμα των λαών στη ζωή και το μέλλον».

Ελένη Μπάτση - Λυκιαρδοπούλου: «Ελπίζω η νέα γενιά, να διαβάσει και να κατανοήσει τα προβλήματα της εποχής εκείνης και με τη μελέτη του πατέρα μου έτσι να προβληματιστεί για το παρόν και να θελήσει να εργαστεί για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας».

Ηλιάνα Αργυριάδου: «Είναι καθήκον του καθενός μας να συνεχίσουμε. Εγώ μεγάλωσα ακούγοντας γι' αυτή την ιστορική περίοδο, όπως άλλα παιδιά ακούνε παραμύθια. Με σημάδεψαν στον τρόπο σκέψης και ζωής».

Παραβρέθηκαν

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων:

Θ. Κωνσταντινίδης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Κουκιάδης ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ, Π. Ψωμιάδης βουλευτής ΝΔ, Α. Τζέκης βουλευτής ΚΚΕ, Μ. Σαχίνης βετεράνος αγωνιστής του ΚΚΕ πρώην βουλευτής, Σ. Βαλανάς εκπρόσωπος Κομμουνιστικής Ανανέωσης, Μ. Μοσχονάς Δήμαρχος Αγίου Παύλου, Θ. Γιαννούσης πρώην Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γ. Ρόκος υποψήφιος Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Α. Σαχίνης υποψήφιος Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Χ. Τσακίρης υποψήφιος Δήμαρχος Σταυρούπολης, Κ. Θεοδωρίδης υποψήφιος Δήμαρχος Πολίχνης, Μ. Σπυριδάκης Νομαρχιακός Σύμβουλος, Μ. Λιάκος πρώην Νομαρχιακός Σύμβουλος, Ι. Μανωλεδάκης καθηγητής Ποινικού Δικαίου Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Τ. Κωστόπουλος καθηγητής ΠΑΜΑΚ, Γ. Παπαναστασίου καθηγητής Χημικού, πρώην κοσμήτορας ΦΜΣ του ΑΠΘ, Χ. Φράγκος ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, Ζ. Καραμάνου πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων, Δ. Κωτσάκης καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Γ. Συνεφάκης καθηγητής Αρχιτεκτονικής, Γ. Κυπριανίδης πανεπιστημιακός, Π. Γεωργάκας ψυχίατρος, υπεύθυνος του Θεραπευτικού Προγράμματος «Καρτερών», Ε. Μουρατίδης σκηνοθέτης, Θ. Κρουστάλης πρόεδρος Α` ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, Δ. Ψωμιάδης πρόεδρος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, Κ. Λεβέντης γραμματέας της ΕΠΣΜ, Ν. Μήτας γραμματέας ΙΝΚΑ, Θ. Κυριακίδης Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Α. Κωστόπουλος πρόεδρος Συνδικάτου Οικοδόμων, Γ. Φραγκίδης εκπρόσωπος της ΠΟΕΕΠ, Α. Γραμματικοπούλου αντιπρόεδρος Σωματείου «Θεαγένειου» Νοσοκομείου, Σ. Αγκούτογλου μέλος της Αντιπολεμικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης, Γ. Τεμεκενίδης εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, Α. Παπαθεοδώρου εκπρόσωπος της ΠΕΑΕΑ και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ