ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με το πιστόλι στον κρόταφο ο Αραφάτ
  • Τον πλήρη έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στη Ραμάλα έχει, πλέον, ο ισραηλινός στρατός που κρατά εγκλωβισμένο σε ένα δωμάτιο τον Παλαιστίνιο ηγέτη, ο οποίος δήλωσε ότι «προτιμά να γίνει μάρτυρας παρά να αιχμαλωτιστεί ή να διωχτεί»
  • «Είναι εχθρός» διαμήνυσε ο Σαρόν, μιλώντας για επιχείρηση «ευρεία και πολλών βδομάδων κατά τρομοκρατών»
  • Για «απρόβλεπτες συνέπειες σε ολόκληρη την περιοχή, αν δε σταματήσει άμεσα η ισραηλινή βαρβαρότητα», προειδοποιεί σύσσωμος ο αραβικός κόσμος

Μάχες μέσα στο προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα

Associated Press

Μάχες μέσα στο προεδρικό μέγαρο στη Ραμάλα
ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Ραγδαίες και απρόβλεπτες είναι πλέον, από λεπτό σε λεπτό, οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά από την, άνευ προηγουμένου, στρατιωτική επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της Ραμάλα και συγκεκριμένα κατά του προεδρικού μεγάρου ο ισραηλινός στρατός. Οι τελευταίες πληροφορίες ανέφεραν ότι το μέρος του κτιρίου που δεν έχει ισοπεδωθεί από τα ισραηλινά τανκς και τις οβίδες έχει καταληφθεί, πλήρως, από τις ισραηλινές ειδικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων αλεξιπτωτιστών και κομάντος, ενώ έχουν κοπεί το ρεύμα και οι τηλεφωνικές συνδέσεις.

Ο ίδιος ο Παλαιστίνιος ηγέτης φέρεται να βρίσκεται αποκλεισμένος σε μερικά δωμάτια στον ένα όροφο του πάλαι ποτέ τριώροφου κτιρίου. Οι μάχες μαίνονταν μέχρι αργά τόσο τους δρόμους της πόλης όσο και εντός του προεδρικού κτιριακού συγκροτήματος, ενώ εκφράζονταν φόβοι για τη ζωή του Γιάσερ Αραφάτ. Σύσσωμες οι αραβικές ηγεσίες καταδίκασαν τη «βάρβαρη ανηλεή επίθεση του Ισραήλ» και προειδοποίησε ότι «πρόκειται για μήνυμα πολέμου προς τον αραβικό κόσμο».

Πριν τα ξημερώματα, ισχυρές ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις, συνοδευόμενες από μεγάλο αριθμό ισραηλινών τεθωρακισμένων, εισέβαλαν στην πόλη της Ραμάλα και περικύκλωσαν το κτιριακό συγκρότημα, όπου τους τελευταίους μήνες παραμένει αποκλεισμένος ο Γιάσερ Αραφάτ. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης, μόλις το βράδυ της Πέμπτης, σε συνέντευξη Τύπου, είχε δηλώσει έτοιμος για εκεχειρία και για υιοθέτηση των σχεδίων Τένετ και Μίτσελ, «όπως είναι και όχι όπως υπαγορεύουν οι Ισραηλινοί», ενώ είχε καλωσορίσει την ομόφωνη έγκριση του σαουδαραβικού σχεδίου από τον Αραβικό Σύνδεσμο.

Ισραηλινοί εκσκαφείς γκρέμισαν το τείχος και τεθωρακισμένα εισήλθαν στο προαύλιο του συγκροτήματος. Σφοδρές μάχες ακολούθησαν ανάμεσα στη φρουρά του Παλαιστινίου ηγέτη και τους Ισραηλινούς στρατιώτες, και εκτιμάται ότι σκοτώθηκε ένας φρουρός και ότι τραυματίστηκαν, τουλάχιστον, άλλοι 25. Τις περισσότερες ώρες, ο Γιάσερ Αραφάτ τις πέρασε σε ένα δωμάτιο στο υπόγειο, χωρίς παράθυρα, όπου συνομιλούσε διαρκώς με άραβες ηγέτες και με τηλεοπτικά δίκτυα. Μιλώντας στο «Αλ Τζαζίρα», ο Παλαιστίνιος ηγέτης, αφού τόνισε ότι υπάρχουν πολλοί τραυματίες που δεν μπορούν να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο, κάλεσε τον παλαιστινιακό λαό να αντισταθεί με όλα τα μέσα στις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής.

«Κανένας Παλαιστίνιος, κανένας Αραβας δεν πρόκειται να υποκύψει, δεν πρόκειται να παραδοθεί. Δε μας φοβίζουν τα όπλα τους, τα τανκς τους, τα ελικόπτερά τους. Οι χιλιάδες μάρτυρες θα μας οδηγήσουν στο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος και στην Ιερουσαλήμ. Με θέλουν τραυματία ή αιχμάλωτο. Προτιμώ να γίνω μάρτυρας παρά να παραδοθώ», ακούστηκε να λέει ο Γιάσερ Αραφάτ, ενώ η μοναδική εικόνα που προβαλλόταν ήταν μια φωτογραφία του από το υπόγειο δωμάτιο, προκαλώντας κύματα οργής στην αραβική κοινή γνώμη, που, από χτες τα ξημερώματα, παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τις εικόνες από τα έκτακτα δελτία που προβάλλονται διαρκώς στα αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Εξω από το προεδρικό μέγαρο, στους έρημους δρόμους της Ραμάλα, μαίνονταν οι μάχες ανάμεσα σε ενόπλους Παλαιστινίους και Ισραηλινούς στρατιώτες. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, 5 Παλαιστίνιοι και 1 Ισραηλινός λοχαγός σκοτώθηκαν, 51 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ενώ ανατριχίλα προκάλεσαν οι σκηνές τής εν ψυχρώ δολοφονίας ενός Παλαιστινίου καμεραμάν, που κάλυπτε τα γεγονότα για λογαριασμό αιγυπτιακού δικτύου. Σύμφωνα με το «Αλ Τζαζίρα», οι αιχμάλωτοι Παλαιστίνιοι ξεπερνούν τους 60. Αργά το βράδυ, αραβικό δίκτυο μετέδωσε ότι ο Παλαιστίνιος ηγέτης τραυματίστηκε, όμως η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από άλλες πηγές.

Η απόφαση για εισβολή στη Ραμάλα και συγκεκριμένα στο προεδρικό κτιριακό συγκρότημα λήφθηκε μετά από ολονύκτιο ισραηλινό Υπουργικό Συμβούλιο, που συγκλήθηκε εκτάκτως, εξαιτίας της βομβιστικής επίθεσης αυτοκτονίας, αργά το βράδυ της Τετάρτης, στο εστιατόριο ξενοδοχείου της Νετάνια, όπου έχασαν τη ζωή τους 20 Ισραηλινοί και τραυματίστηκαν άλλα 130 άτομα. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η «Χαμάς».

Προκλητικός Σαρόν, ενωμένες
οι παλαιστινιακές οργανώσεις

Ο Αριέλ Σαρόν δήλωνε, μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ότι το «Ισραήλ προσέφερε ειρήνη αλλά έλαβε ως απάντηση μόνο τρομοκρατία» και χαρακτήρισε τον Γιάσερ Αραφάτ «εχθρό». Τόνισε ότι το Ισραήλ θα κάνει τα πάντα «για να τον απομονώσει» και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για εκδίωξη του Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Σαρόν υπογράμμισε ότι η σημερινή εισβολή είναι «μέρος μια μεγάλης στρατιωτικής επιχείρησης προκειμένου να ξεριζωθεί η τρομοκρατική υποδομή ακόμη και εντός του προεδρικού μεγάρου, η οποία μπορεί να διαρκέσει και αρκετές βδομάδες». Ο υπουργός Αμυνας, Μπένιαμιν Μπεν Ελιέζερ, διαβεβαίωνε ότι στόχος δεν είναι η ανακατάληψη εδαφών και πολύ περισσότερο η πρόκληση κάποιας φυσικής βλάβης στον ίδιο τον Γιάσερ Αραφάτ.

Την ώρα που η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση βρισκόταν σε εξέλιξη, μία 17χρονη Παλαιστίνια εκρηγνυόταν στη συνοικία Κίρυατ Γιοβέλ, των φανατικών Εβραίων, στη Δυτική Ιερουσαλήμ, σκοτώνοντας άλλους δύο Ισραηλινούς και τραυματίζοντας περίπου 20. Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι «Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσα». Ταυτόχρονα γινόταν γνωστό ότι όλες οι εθνικές και ισλαμικές παλαιστινιακές οργανώσεις αποφάσισαν συντονισμό, σε όλα τα επίπεδα, της δράσης τους ενάντια στην ισραηλινή κατοχή, ενώ το «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» προειδοποιούσε ότι κάθε Ισραηλινός, όπου Γης, αποτελεί πλέον νόμιμο στόχο.

Στη Λωρίδα της Γάζας, έξω από τον εποικισμό Νετζαρίμ, δύο έποικοι μαχαιρώθηκαν. Σοβαρές συγκρούσεις ξέσπασαν στην περίμετρο του τεμένους Αλ Ακσα, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το απόγευμα, όταν ισχυρές ισραηλινές αστυνομικές δυνάμεις αντιμετώπισαν με γκλομπς και δακρυγόνα εκατοντάδες Παλαιστινίους που, προσεγγίζοντας το τέμενος, εξαπέλυσαν βροχή από πέτρες εναντίον Εβραίων προσκυνητών στο παρακείμενο Τείχος των Δακρύων.

Πάουελ βάλλει κατά
«παλαιστινιακής τρομοκρατίας»

Μετά από ώρες σιωπής, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη Τύπου, επέρριψε τις ευθύνες της «απομάκρυνσης της ελπίδας της ειρήνης» στους «Παλαιστινίους τρομοκράτες» και δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Αριέλ Σαρόν, προκειμένου να ενημερώνεται για το πώς σκοπεύει να αντιδράσει η ισραηλινή ηγεσία. Δήλωσε ότι ο Σαρόν τον διαβεβαίωσε πως δε θα βλάψει φυσικά τον Γιάσερ Αραφάτ, με τον οποίο δήλωσε ότι θα επιχειρήσει να συνομιλήσει τηλεφωνικώς. Νωρίτερα, Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωναν ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει την κατάσταση, για να απεργαστεί τρόπους αντιμετώπισής της, ενώ κατέστη σαφές ότι ο διαμεσολαβητής Αντονι Ζίνι θα παραμείνει στην περιοχή, όπου μάλιστα, χτες το πρωί, συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερακάτ, στην Ιεριχώ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Ιγκόρ Ιβανώφ, ζήτησε την άμεση ισραηλινή αποχώρηση από τη Ραμάλα, υπογραμμίζοντας ότι η ισραηλινή στρατιωτική τακτική δεν πρόκειται να οδηγήσουν σε πολιτική λύση. Υπογράμμισε ότι η διεθνής κοινότητα οφείλει να παρέμβει πριν η κρίση επεκταθεί σε ολόκληρη την περιοχή και επανέλαβε ότι η επανέναρξη του διαλόγου είναι περισσότερο από επείγουσα. Βέβαια, αν αυτή είναι η επίσημη θέση της Μόσχας, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κάτω Δούμας, Βλαντιμίρ Λούκιν, μιλούσε για «δίκαιη και αυτονόητη αντίδραση του Ισραήλ απέναντι στην τρομοκρατία».

Η Κριστίνα Γκάλαχ, εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, επαναλάμβανε ότι «τα στρατιωτικά μέτρα δεν πρόκειται να λύσουν το πρόβλημα της τρομοκρατίας», απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και στις δύο πλευρές (!) και τόνιζε ότι ο Αραφάτ παραμένει μοναδικός συνομιλητής και νόμιμος ηγέτης. Τον άμεσο τερματισμό της βίας ζήτησε και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. «Σκληρότερες» ήταν οι δηλώσεις του Γάλλου ΥΠΕΞ, Ιμπέρ Βεντρίν, που καταδίκασε την ισραηλινή επίθεση, υπογραμμίζοντας ότι «η μαζική καταπίεση και η προσπάθεια κατάπνιξης του Αραφάτ δεν οδηγεί σε λύση».

«Βράζει» ο αραβικός κόσμος

Τον άμεσο τερματισμό της ισραηλινής βαρβαρότητας ζητά, με ανακοίνωσή της, η αιγυπτιακή προεδρία, προειδοποιώντας για «δραματικές συνέπειες αν ο ισραηλινός στρατός δε σταματήσει τις απαράδεκτες επιχειρήσεις του». Ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, χαρακτήρισε «παρανοϊκές και παράνομες» τις πράξεις του Σαρόν, κατηγορώντας τον ότι «στέλνει μήνυμα πολέμου στους Αραβες ως απάντηση στο μήνυμα ειρήνης που του απηύθυναν» και ότι «το Ισραήλ κήρυξε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να νικήσει, γιατί η θέληση των λαών είναι ισχυρότερη από τα πιο σύγχρονα όπλα».

Προειδοποίηση προς την ισραηλινή ηγεσία να μην «αγγίξει» τον Γιάσερ Αραφάτ και να τερματίσει τις επιχειρήσεις της, «ειδάλλως οι συνέπειες θα είναι ανεξέλεγκτες και δραματικές για όλη την περιοχή» απηύθυνε ο Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα. «Το Ισραηλινό κράτος είναι τρομοκρατικό και απαντά με βαρβαρότητα στην αραβική πρόταση ειρήνης», δήλωσε ο Λιβανέζος Πρόεδρος Εμίλ Λαχούντ, ενώ ο Σουδανός ΥΠΕΞ, Μουστάφα Οσμάν Ισμαήλ, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι «η βαρβαρότητα που επιδεικνύει απέναντι στον παλαιστινιακό λαό ξεπερνά αυτήν του Χίτλερ απέναντι στους Εβραίους».

Ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ, Πρίγκιπας Σαούντ αλ Φαϊσάλ, κάλεσε τις ΗΠΑ «που φέρουν μέγιστη ευθύνη για την επικράτηση της ειρήνης» να παρέμβουν. Το Κατάρ, ως προεδρεύον του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, ζήτησε την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως και ο Αμρ Μούσα, ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, ο οποίος είχε μαραθώνιες τηλεφωνικές συνομιλίες με Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Αραβες αξιωματούχους, όπως και με τον Κόφι Ανάν. Καταδικαστικές ανακοινώσεις εξέδωσαν, επίσης, η Τεχεράνη και η Βαγδάτη.

Ενώ οι Αραβες ηγέτες βρίσκονταν σε διαρκείς τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ τους, αλλά και με Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στην Ιορδανία, στο Λίβανο, στην Αίγυπτο και στη Συρία, Παλαιστίνιοι πρόσφυγες αλλά και ντόπιοι κάτοικοι κατά χιλιάδες, διαδήλωναν, ζητώντας τον τερματισμό της γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού και τη δυναμική απάντηση του αραβικού κόσμου.

«Ο αγώνας μας είναι μονόδρομος»

«Ποια θα ήταν η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, αν εγκλωβισμένος δεν ήταν ο Γ. Αραφάτ και ήταν ο Σαρόν, αν δε σκοτώνονταν Παλαιστίνιοι από ισραηλινά τανκς μέσα στις πόλεις τους αλλά αντίστροφα;», αναρωτήθηκε ο Παλαιστίνιος πρέσβης, Αμπντάλα Αμπντάλα, υπογραμμίζοντας ότι ο Σαρόν δε θα είχε προχωρήσει σε γενοκτονία, αν δεν ενθαρρυνόταν από σιωπή ορισμένων χωρών και από τη συνενοχή κάποιων άλλων. «Η παλαιστινιακή γενοκτονία δεν μπορεί να αγνοείται πλέον και η διεθνής κοινότητα αναλαμβάνει τις ευθύνες της, αν δεν επέμβει για να σταματήσει τον πόλεμο εθνοκάθαρσης που κήρυξη ο Σαρόν», υπογράμμισε ο κ. Αμπντάλα. «Εμείς, κατέληξε, δεν έχουμε άλλο δρόμο, παρά τον αγώνα, μέχρι τέλους, για το δικαίωμά μας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια, με όλα τα μέσα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ