ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 3ης ΑΠΡΙΛΗ
Ούτε ώρα χαμένη για την επιτυχία της απεργίας

Στην τελική ευθεία μπαίνει η μάχη της οργάνωσης και προετοιμασίας της απεργίας στις 3 Απρίλη, που έχουν κηρύξει δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ώστε να αποτελέσει μια ακόμα δυναμική και μαζική απάντηση στις αντιασφαλιστικές επιδιώξεις της κυβέρνησης. Κόντρα στην τακτική των συνδικαλιστικών ηγεσιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που επί της ουσίας και ανεξάρτητα από κινήσεις τακτικής συνηγορούν στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, καθημερινά προστίθενται και νέες συνδικαλιστικές οργανώσεις στον κατάλογο με τις αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου ακολουθούν το δρόμο της ταξικής σύγκρουσης μέσα από τους ίδιους τους χώρους παραγωγής. Υψώνουν αγωνιστικό τείχος αντίστασης στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έχει κάνει ξεκάθαρο πλέον και δεν υπάρχει καμία αυταπάτη ότι θα επιχειρήσει τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Μια διάλυση που παρά τις ύπουλες κυβερνητικές δηλώσεις θα «σκεπάσει» όλες τις βαθμίδες των ασφαλισμένων, ικανοποιώντας την απαίτηση του μεγάλου κεφαλαίου να μειώσει και μέσω της Κοινωνικής Ασφάλισης ακόμα περισσότερο την τιμή της εργατικής δύναμης. Γι' αυτό και η απεργία της Τετάρτης αποτελεί μονόδρομο για τους εργαζόμενους, ώστε να αντισταθούν μαζικά στην ολομέτωπη επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά τους και να διεκδικήσουν μέτρα, που θα καλύπτουν τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους.

Στα πλαίσια αυτά το μήνυμα της απεργίας απλώνεται καθημερινά στους χώρους εργασίας από τις ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις και το ΠΑΜΕ, που καλούν τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα αντίστασης στην ολομέτωπη επίθεση κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου. Σε καθημερινή βάση αλωνίζουν τους χώρους δουλιάς και με περιοδείες και συσκέψεις ενημερώνουν τους εργαζόμενους και τους καλούν να συμμετέχουν στην απεργία, να ξεσηκωθούν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις, στέλνοντας αγωνιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι η εργατική τάξη δε θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια. Αντίθετα, θα διεκδικήσει νέα δικαιώματα που αναλογούν στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Πάνω σ' αυτή τη βάση πατάνε και τα ξεκάθαρα αιτήματα των ταξικών δυνάμεων για δημόσια καθολική Κοινωνική Ασφάλιση και δημόσια δωρεάν υγεία, τα οποία απαίτησαν οι εργαζόμενοι και πριν ένα χρόνο. Αιτήματα που βγαίνουν από τις πραγματικές ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθημερινά μέσα και έξω από τους χώρους εργασίας.

Συμμετοχές δευτεροβάθμιων οργανώσεων

Οι Ομοσπονδίες, που έχουν ήδη ανακοινώσει τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 3 Απρίλη, είναι: Οικοδόμων, Φαρμάκου, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Λογιστών, Τύπου και Χάρτου, Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας, Ειδικού Διοικητικού Τεχνικού Προσωπικού, Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα Εργατικά Κέντρα είναι: Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, Εργατικό Κέντρο Λάρισας, Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, Εργατικό Κέντρο Σάμου, Εργατικό Κέντρο Μυτιλήνης, Εργατικό Κέντρο Νάουσας, Εργατικό Κέντρο Ρόδου, Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς, Εργατικό Κέντρο Λευκάδας, Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου. Συλλαλητήρια στις 3 Απρίλη οργανώνουν η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Φθιώτιδας στη Λαμία, η Επιτροπή Αγώνα για την Υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης στη Χαλκίδα, η Συντονιστική Επιτροπή Μαγνησίας στο Βόλο (7 μ.μ. πλατεία Ελευθερίας) και η Συντονιστική Επιτροπή Βοιωτίας (10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Θήβας). Στη Θεσσαλονίκη επίσης θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 το πρωί με πρωτοβουλία των πρωτοβάθμιων σωματείων που έχουν αποφασίσει απεργία.

Πέρα από τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, χαρακτηριστικός είναι και ο πολύ μεγάλος αριθμός των εκατοντάδων πρωτοβάθμιων σωματείων, που ύστερα από συνεδριάσεις τους έχουν πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία με ειδικά μέτρα για την καλύτερη οργάνωση και επιτυχία της απεργίας.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αποφασιστικά στη μάχη

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι την απεργία στις 3 του Απρίλη και οι ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος στη Θεσσαλία έχουν ριχτεί αποφασιστικά στη μάχη για την επιτυχία της. Καθημερινά πραγματοποιούν περιοδείες ενημέρωσης σε χώρους δουλιάς, καλώντας τους εργαζόμενους να απορρίψουν στο σύνολό τους τ' αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης και να δώσουν αποφασιστικά το «παρών» σ' αυτή τη μάχη, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αποφάσεις για απεργία στις 3 του Απρίλη έχουν λάβει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Καρδίτσας, καθώς και τα Διοικητικά Συμβούλια πολλών σωματείων. Τη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης έχουν αποφασιστεί, επίσης, συγκεντρώσεις σε Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο και Τρίκαλα.

Στη Λάρισα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ μέχρι χτες αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία πήραν σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους: Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος, το Συνδικάτο Οικοδόμων, το Σωματείο Ζαχαροπλαστών, το Σωματείο Τυπογράφων, η Ενωση Λογιστών, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΣΕ «Λαρισαϊκός», η Ενωση Εργατοτεχνιτών Μετάλλου.

Στην Καρδίτσα θα γίνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο. Στην απεργία συμμετέχουν και τα 50 σωματεία της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, όπως αποφασίστηκε σε κοινή σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Επίσης, σε συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία πήραν: Το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας, τα Σωματεία Οικοδόμων Μητρόπολης, Παλαμά και Σοφάδων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύνδεσμος Συνεταιριστικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων «Ιπποτούρ», ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ, ο Σύλλογος Εργαζομένων στον ΟΣΕ, οι Σύλλογοι Τεχνικών και Διοικητικών Υπαλλήλων του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας καλεί «τη διοίκηση της ΓΣΕΕ ν' αλλάξει τακτική και να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις για ν' αποκρούσει τις αντιασφαλιστικές προτάσεις της κυβέρνησης».

Στη Μαγνησία, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει τη μέρα της απεργιακής κινητοποίησης συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας. Απόφαση συμμετοχής στην απεργία πήρε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στους ΟΤΑ του νομού.

Στα Τρίκαλα το Συνδικάτο Οικοδόμων, που πήρε απόφαση συμμετοχής στην απεργία, διοργανώνει συγκέντρωση στις 3 του Απρίλη, στις 9.30 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Κάλεσμα συμμετοχής

Η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών Αναπηρικού Κινήματος αποφάσισε τη συμμετοχή της στην απεργία στις 3 του Απρίλη. Χώρος προσυγκέντρωσης έχει οριστεί ο πεζόδρομος στην πλατεία Ομόνοιας μπροστά από το καφενείο «Νέον» στις 9.30 το πρωί.

Απόφαση για συμμετοχή στην απεργία της 3ης Απρίλη πήρε και το σωματείο εργαζομένων στο Κέντρο Βρεφών «Μητέρα».

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Προετοιμασία για σκληρή αναμέτρηση

Πυρετωδώς προετοιμάζεται και το πρώτο λιμάνι της χώρας για τον απεργιακό αγώνα της 3ης Απρίλη. Δεκάδες σωματεία κλαδικά και εργοστασιακά, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ, έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία, ενώ η σκληρή μάχη δίνεται στην προετοιμασία των πληρωμάτων της μηχανής των βαποριών, καθώς στην απεργία συμμετέχουν η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Για την περιφρούρηση της απεργίας στα καράβια του Πειραιά και την προστασία των ναυτεργατών από τους εκβιασμούς και τις πιέσεις που ασκούν εφοπλιστές και κυβέρνηση, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά έχει αποφασίσει η απεργιακή συγκέντρωση να γίνει στις 10.30 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής, ήδη, έχουν καθοριστεί προσυγκεντρώσεις, αλλά και οι ομάδες περιφρούρησης που θα «οργώσουν» τους χώρους όπου έχει κηρυχτεί η απεργία, όπως στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα γιαπιά, στις μεταλλουργικές και μηχανουργικές επιχειρήσεις, στα τσαγκαράδικα, στις επιχειρήσεις ιματισμού, στα εργοστάσια ελαιουργίας και σαπουνοποιίας και αλλού.

Προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις της απεργίας στις 3 του Απρίλη θα γίνουν στις 9 το πρωί και στα εξής σημεία:

Πλατεία Κάνιγγος - Οικοδόμοι, Συνταξιούχοι, Καλλιτέχνες.

Πλατεία Ομονοίας - εργαζόμενοι στην Ενέργεια, στις Τηλεπικοινωνίες, στις Μεταφορές, στην Υγεία, στις Τράπεζες, εργαζόμενοι Α' Αθήνας και Βορείων Προαστίων.

Πλατεία Βάθης - Συνδικάτα Ιδιωτικού Τομέα, Συντονιστικά Σωματείων ΟΤΑ, εργαζόμενοι Δυτικών Προαστίων.

Προπύλαια - εργαζόμενοι Νότιων και Ανατολικών Συνοικιών.

Συμμετοχές από τα Πανεπιστήμια

Στην απεργία της 3ης Απρίλη συμμετέχουν η Ομοσπονδία Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΤΕΠ) των ΑΕΙ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού του ΤΕΙ Αθήνας, ο Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια που θα γίνουν την ίδια μέρα έχουν ανακοινώσει οι φοιτητικοί σύλλογοι: Νομικού, Φιλοσοφικής, ΤΕΜΦΕ (Πολυτεχνείου), Επικοινωνίας και ΜΜΕ Αθήνας, Χημικού και Φιλολογικού Ιωαννίνων και Μαθηματικού Ηρακλείου Κρήτης, καθώς και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Στάσεις εργασίας στις 3 Απρίλη

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών, απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση στις 3 Απρίλη έχουν πάρει οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Αργυρούπολης - Ελληνικού, Βύρωνα - Καισαριανής, Μενιδίου, «Δημήτρης Γληνός» και η Ε' ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής που πραγματοποιούν εκείνη τη μέρα στάσεις εργασίας.

Το Συντονιστικό καλεί επίσης σε σύσκεψη τις ΕΛΜΕ, τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συνδικαλιστές του Λεκανοπεδίου την Πέμπτη 4 Απρίλη, με θέμα την κλιμάκωση του αγώνα.

  • Στην Ηλεία το ΔΣ της ΕΛΜΕ αποφάσισε να προτείνει στη γενική συνέλευση των ΕΛΜΕ 24ωρη απεργία. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει επίσης ότι αποφάσισε να υποστηρίξει όλες τις προτάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις στις 3 και στις 11-12 Απρίλη.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ