ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάρτη 2002
Σελ. /48
1823: Αρχίζει η Εθνοσυνέλευση του Αστρους

Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο
Η δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια στο Ναύπλιο
Στις 30 Μάρτη του 1823 άρχισε στο Αστρος Κυνουρίας η Β' Εθνική Συνέλευση. Κατά σύμπτωση, στις 30 Μάρτη του 1827 άρχισε και η Γ' Εθνική Συνέλευση στην Τροιζήνα. Η κάθε μια από αυτές τις δύο εθνοσυνελεύσεις είχαν ξεχωριστή σημασία για την πορεία της Επανάστασης και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Η Β' Εθνοσυνέλευση στο Αστρος άρχισε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την Επανάσταση. Μετά τις πρώτες επιτυχίες, σημειώθηκαν οι πρώτες προσπάθειες των κοτζαμπάσηδων όχι μόνο να ελέγξουν τις εξελίξεις, αλλά και να τις χειραγωγήσουν, καθώς δημιουργούνταν οι πρώτοι κυβερνητικοί θεσμοί. Εξάλλου, είχαν εκδηλωθεί οι πρώτες παρεμβάσεις από τις μεγάλες δυνάμεις που ήθελαν να δημιουργήσουν δικά τους κόμματα με τα οποία θα αποκτούσαν την αντίστοιχη επιρροή στη μετεπαναστατική Ελλάδα.

Στη Συνέλευση του Αστρους συζητήθηκε η αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο είχε ψηφιστεί στην προηγούμενη Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου. Στο Σύνταγμα της Επιδαύρου αποτυπώνονταν αρκετές από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης και τις ιδέες του Ρήγα. Στη Συνέλευση του Αστρους οι προσπάθειες των κοτζαμπάσηδων και των άλλων ολιγαρχικών για την αλλαγή του δημοκρατικού χαρακτήρα του Συντάγματος έπεσαν στο κενό.

Η Γ' Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα, που άρχισε στις 30 Μάρτη του 1827, έγινε σε μια περίοδο που κρινόταν οριστικά η τύχη της Επανάστασης. Οι «μεγάλες δυνάμεις» με τη Συνθήκη του Λονδίνου είχαν ζητήσει από την Τουρκία να παραχωρήσει καθεστώς αυτονομίας στην Ελλάδα υπό τον όρο καταβολής φόρου υποτέλειας στο Σουλτάνο. Στη Γ' Εθνοσυνέλευση συζητήθηκε και απορρίφθηκε αυτή η πρόταση. Στην ίδια Εθνοσυνέλευση αποφασίστηκε η ανάθεση της διοίκησης της Ελλάδας στον Ιωάννη Καποδίστρια. Αποφασίστηκε ότι η θητεία του κυβερνήτη θα ήταν επταετής και στη συνέχεια θα γίνονταν εκλογές. Ο Καποδίστριας ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 1828.


ΠΡΟΣΩΠΑ

1853 Γεννιέται ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ολλανδός, από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Αφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στην εξέλιξη των εικαστικών τεχνών, ενώ άσκησε βαθύτατη επιρροή στους εξπρεσιονιστές. Αυτό που χαρακτηρίζει τα έργα του είναι το εκτυφλωτικό φως, όπως αυτό φαίνεται στο αριστούργημά του με τίτλο «Οι ήλιοι» (ηλιοτρόπια). Ο Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε στις 29 Ιούλη του 1890. Κατά σύμπτωση το 1987, τη μέρα της γέννησής του, ο πίνακας «Οι ήλιοι» πουλήθηκε σε μια δημοπρασία στο Λονδίνο για 39,7 εκατομμύρια δολάρια (περίπου δέκα δισεκατομμύρια δραχμές)! Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Βαν Γκογκ έζησε μια δραματική ζωή γεμάτη στερήσεις και θανάτους των προσφιλών του προσώπων. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του έπασχε από ανίατη ψυχική ασθένεια. Μοναδικό του στήριγμα ήταν η ζωγραφική, η οποία ήταν γι' αυτόν και ο μόνος τρόπος για να επικοινωνεί με το περιβάλλον. Σε πλήρη ένδεια και βαριά άρρωστος συνέχιζε να ζωγραφίζει μέχρι το τέλος σε μια κατάσταση παραληρηματική.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1841 Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας.

1863 Η Συντακτική Συνέλευση εκλέγει βασιλιά τον πρίγκιπα Γεώργιο, γιο του βασιλιά της Δανίας (Γουλιέλμος Γεώργιος, ή Γεώργιος ο Α`).

1946 Πάνω από 50.000 λαού της Αθήνας διαδηλώνει με το σύνθημα «Αποχή - Δημοκρατία - Αμνηστία». Ηταν η παραμονή των εκλογών - παρωδία που οργάνωσαν οι Αγγλοι και οι ντόπιοι υπάλληλοί τους μέσα σ' ένα καθεστώς βίας, τρομοκρατίας και απίστευτης νοθείας εις βάρος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ, της μεγαλύτερης πολιτικής παράταξης εκείνης της εποχής.

1952 Η εκτέλεση του Νίκου Μπελογιάννη και των συντρόφων του.

1972 Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποφασίζει να δώσει στη χούντα 36 αεροπλάνα τύπου «Φάντομ».

1999 Η 6η μέρα των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας. Τα ΝΑΤΟικά αεροσκάφη αλλά και πύραυλοι τύπου «Κρουζ» σφυροκοπούν ολόκληρη τη μέρα την ευρύτερη περιοχή της Πρίστινα. Τα αμερικανικά βομβαρδιστικά έχουν ρίξει περισσότερο από το ένα τρίτο των αποθεμάτων της αμερικανικής αεροπορίας σε βόμβες, κατευθυνόμενες με λέιζερ. Σε διπλωματικό επίπεδο στο Βελιγράδι συναντάται ο Ρώσος πρωθυπουργός Πριμακόφ με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς και στη συνέχεια το ΝΑΤΟ απορρίπτει το βασικό όρο που έθεσε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, δηλαδή να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί. Η πρώτη ρωσική πρωτοβουλία έληξε άδοξα.


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες πάνω από τις θαλάσσιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, καθώς και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Από το απόγευμα ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση στα βορειοδυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί, στα δυτικά μέτριοι στα ανατολικά ισχυροί έως πολύ ισχυροί και στο Αιγαίο τοπικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -1 έως 11 βαθμούς, στα δυτικά από 2 έως 16 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα από 3 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 3 έως 10 βαθμούς Κελσίου.

Για την Αττική προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και στην Πάρνηθα χιόνι. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 5 έως 12 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια η ελάχιστη θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ