ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 22 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στον Νίκο Μπελογιάννη
Στην Κοκκινιά

Η Αχτιδική Επιτροπή Κοκκινιάς Κορυδαλλού του ΚΚΕ, διοργανώνει εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη δολοφονία του Νίκου Μπελογιάννη, το Σάββατο 30 του Μάρτη. Θα μιλήσει ο Θόδωρος Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της εκδήλωσης, στις 5μ.μ. θα γίνει κατάθεση στεφανιών στο Γ' Νεκροταφείο και στις 7μ.μ. θα ξεκινήσει η εκδήλωση που θα «φιλοξενηθεί» στην Ενωση Σμυρναίων 28ης Οκτωβρίου και Θεσσαλίας στη Νίκαια.

Στην Αμαλιάδα

- Η Επιτροπή Περιοχής Βορειοδυτικής Πελοποννήσου - Ζακύνθου - Κεφαλονιάς καλεί σε πολιτική συγκέντρωση την Κυριακή 31 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στην Αμαλιάδα (κεντρική πλατεία) όπου θα μιλήσει ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην Κόρινθο

- Η ΝΕ Κορινθίας του ΚΚΕ καλεί την Τετάρτη 27 του Μάρτη στις 7 μ.μ. στο κινηματοθέατρο «ΛΑΪΣ» στην Κόρινθο. Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Λουίζα Ράζου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ η ιστορική αναδρομή θα γίνει από τον ιστορικό Βασίλη Λάζαρη.

Επίσης:

- Η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ καλεί το Σάββατο 30 του Μάρτη στο «Europa Center» στις 7.30 μ.μ.

- Η ΝΕ Ζακύνθου θα πραγματοποιήσει εκδήλωση την Κυριακή 7 του Απρίλη.

ΛΕΥΚΑΔΑ
Βιβλίο ιστορικό και πολιτικό ντοκουμέντο

Εκδήλωση για το βιβλίο του Χρ. Θεοχαράτου: «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα»

Στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου της Λευκάδας έγινε το απόγευμα της Τρίτης 19 Μάρτη η εκδήλωση για το βιβλίο του Χρ. Θεοχαράτου, «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό Κίνημα». Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών και των απόψεων. Χαρακτηριστική ήταν η παρουσία παλιών αγωνιστών, νεολαίας και γυναικών.

Την εκδήλωση άνοιξε η Γιάννα Σιγανού, γραμματέας της ΝΕ Λευκάδας του ΚΚΕ και την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι Γ. Μωραΐτης, αντιστασιακός δημοσιογράφος και ο Σ. Βρεττός, συγγραφέας και διδάκτορας της Φιλοσοφίας.

Εντονη ήταν η συναισθηματική φόρτιση στην εκδήλωση, καθώς ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι που ήταν εκεί, θυμούνταν το διάστημα της φυλάκισης του Χ. Φλωράκη στις φυλακές της Λευκάδας και τις δίκες που έγιναν εκεί στα δικαστήρια του νησιού, στις οποίες συμμετείχαν και οι ίδιοι στα πλαίσια της προσπάθειας που έκανε, τότε, η ΝΕ της ΕΔΑ για να δημιουργηθεί ευνοϊκό κλίμα στην πόλη και τους ενόρκους προκειμένου να αθωωθεί ο Χ. Φλωράκης.

Αναφερόμενη στην απόφαση για την παρουσίαση του βιβλίου για τον Χ. Φλωράκη - που αξίζει να σημειωθεί κάνει την 7η έκδοσή του σε τόσο λίγο διάστημα - στο νησί, καθώς και τη γνώμη του Χ. Φλωράκη για το βιβλίο, η Γ. Σιγανού θα σημειώσει: Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα καλό και αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια όσων θέλουν να εμβαθύνουν στην ιστορία της πατρίδας μας για τον αιώνα που πέρασε και παράλληλα στην ιστορία του λαϊκού κινήματος που μέσα στο ίδιο διάστημα γνώρισε στιγμές μεγαλείου και ανάτασης, αλλά και στιγμές ανείπωτης πίκρας και ήττας, όμως δεν κατέθεσε τα όπλα, δε συμβιβάστηκε, δεν υποχώρησε.

Είναι μία μαρτυρία, υπογράμμισε, για όλους αυτούς τους ανώνυμους και επώνυμους αγωνιστές που αποτέλεσαν το λαϊκό κίνημα αυτού του τόπου εμπνεόμενοι από τα ιδανικά του σοσιαλισμού. «Εχουμε να μάθουμε πολλά μέσα από τις σελίδες του», τόνισε. «Πρώτα από όλα την ιστορία μας. Να μάθουμε εμείς, αλλά προπάντων οι νέοι. Μόνο έχοντας τη γνώση της ιστορίας μπορούμε να κρίνουμε σωστά γεγονότα και καταστάσεις, μπορούμε να χαράξουμε το μέλλον».

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων: ο Γεράσιμος Αραβανής, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπ. Μαργέλης, νομάρχης Λευκάδας, ο Κ. Αραβανής, αντινομάρχης, ο Κ. Βλάχος πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ο Χρ. Λάζαρης πρώην νομάρχης Λευκάδας, ο Π. Σκληρός, δήμαρχος Λευκάδας, ο Π. Μήτσουρας, δήμαρχος Ελλομένου, ο Γ. Φερεντίνος, δήμαρχος Μεγανησίου, ο Γ. Μελάς, δήμαρχος Απολλωνίων, ο Στ. Βλάχος, πρώην δήμαρχος Καρυάς. Επίσης, από τους φορείς του νησιού ήταν εκεί ο Β. Βρεττός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ, ο Γ. Λιβιτσάνος, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Τ. Κτενάς, πρόεδρος του Σωματείου των Οικοδόμων, Σπ. Ρεκατσίνας, πρόεδρος της ΕΛΜΕ.

Ο Γιώργης Μωραΐτης, παρουσιάζοντας το βιβλίο, αναφέρθηκε κατ' αρχάς στην προσωπικότητα του ηγέτη του ΚΚΕ, «του καταξιωμένου πολιτικού ηγέτη με αδιαμφισβήτητο κύρος και διεθνή αναγνώριση» για να προσθέσει: «...Κι όμως, ο Χαρίλαος έμεινε απλός, δεν ξέχασε την καταγωγή του, τις ρίζες του, όσο ψηλά κι αν ανέβηκε. Εμεινε αταλάντευτος, σταθερός στις αρχές του». Τόνισε επίσης ότι ο στέρεος λόγος του και οι παρεμβάσεις του σε βασικά προβλήματα της κοινωνίας και του λαϊκού κινήματος, σε κρίσιμα θέματα της εσωτερικής κατάστασης και της διεθνούς πολιτικής προσέχονται από φίλους και αντιπάλους. Η γενική εκτίμηση για το βιβλίο, είπε, αναμφίβολα είναι πολύ θετική. Αυτό προκύπτει από ομιλίες σε εκδηλώσεις, συζητήσεις με αναγνώστες και μια σειρά δημοσιεύματα. Παρ' όλα αυτά, η κριτική - με την πλήρη έννοια του όρου - για ένα τέτοιου βεληνεκούς έργο δεν ασχολήθηκε ακόμα.

Τέλος, αναφερόμενος σε ορισμένους «καλοθελητές» που αποστατούν και βάλλουν εναντίον του Κόμματος, είπε: Χαμένος κόπος. Το ΚΚΕ είναι άτρωτο.

Ο καθηγητής Σπύρος Βρεττός, από την πλευρά του, εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την πρόταση να είναι ομιλητής. Προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά στα κεφάλαια του έργου και στην αρκετά πλούσια βιβλιογραφία. Εκανε μια πλατιά ανάλυση σε ορισμένα βασικά θέματα και μια τοποθέτηση με τα πιο αυστηρά κριτήρια επιστημονικής φιλολογικής κριτικής. Ο λόγος του ήταν πραγματικά πειστικός και αποτέλεσε σημαντική συμβολή στην προσπάθεια παρουσίασης και εκτίμησης του βιβλίου. Μεγάλη εντύπωση έκανε η ανάγνωση των ερωτημάτων και των απαντήσεων που έδωσε ο Χ. Φλωράκης σε βασικά ζητήματα της ιστορίας και της πολιτικής.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η εκπαιδευτικός Ελένη Ροντογιάννη.

ΤΑ ΑΥΤΟΝΟΗΤΑ
Το σκάνδαλο

Πάντα πίστευα πως δεν υπάρχει πιο πληκτική κατάσταση από αυτήν του ατάλαντου αστού. Συνήθως ο αστός μού είναι αδιάφορος όσον αφορά τη σταθερή αναρρίχησή του στο κράτος μέσω της αγίας οικογένειας.

Ακριβώς έτσι συνέβη στην περίπτωση του καθηγητή Γιώργου Βέλτσου. Στο ξεκίνημά του, το οικείο περιβάλλον του έβαλε λυτούς και δεμένους να καλλιεργήσουν τις γνωριμίες εκείνες που θα παρείχαν ασυλία σε ό,τι αταξία θα έκανε το «παιδί». Δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα με τη συμπεριφορά του, την αγωνία του να βρίσκεται στις παρυφές της δημοσιότητας, την οποία εξάλλου έχουν πολλοί. Ολα πήγαιναν ρολόι έως ότου ξύπνησαν μέσα του κάποιες επιθυμίες.

Αλήθεια, η ιδιότητα του καθηγητή δε φτάνει; Οχι φαίνεται. Καλό το κύρος, αλλά είναι μακριά από την αθανασία, που μόνο η τέχνη παρέχει, όταν βέβαια έχεις ταλέντο.

Και εγένετο θαύμα. Ο συμμαθητής του έγινε πρωθυπουργός. Από τότε άλλαξε ο καθηγητής συμπεριφορά. Επαιξε μες στην εξουσία, ταλέντο δεν υπήρχε, οπότε αποφάσισε να γίνει πρόεδρος στην Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Και τράβηξε κατά τον πρωθυπουργό...

Ο συμμαθητής του του είπε να γίνει ό,τι θέλει και τον έστειλε στον Βενιζέλο. Ο τελευταίος έκανε μια γρήγορη στέψη δίχως σκέψη, παραβιάζοντας τις τυπικές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Το σκάνδαλο που προέκυψε έχει αριθμό 2557 ΦΕΚ αρ. 271 (24/12/1997) με θέμα «Θεσμοί, μέτρα και δράσεις πολιτιστικής ανάπτυξης», που ρητά απαγορεύει όχι μόνο στον κάθε καθηγητή Βέλτσο να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής (επειδή δε διδάσκει λογοτεχνία), αλλά και στα φιλαράκια του, που κατά έναν παράξενο τρόπο δεν είχαν κι αυτοί καμία σχέση με το αντικείμενο.

Είναι να γελάς με την αγία οικογένεια, τους φωτισμένους αστούς, που αυτοί κάνουν τους νόμους και μετά τους παραβιάζουν. Ρωτάμε λοιπόν, τι δουλιά έχει η λογοτεχνία να την μπλέκουν σε τέτοιες περιπέτειες. Μέχρι πότε θα πληρώνουμε τον κάθε ατάλαντο και τις ανασφάλειές του;


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ

Για τον Γιάννη Ζεύγο

Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ καλεί στην εκδήλωση τιμής και μνήμης του Γιάννη Ταλαγάνη - Ζεύγου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη από το παρακράτος της μετα-Βάρκιζας εποχής στις 20-3-1947, η οποία θα γίνει την Κυριακή 24 του Μάρτη, στις 11.30 π.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.

Τα Κεντρικά Γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν, που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8π.μ. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 010-8234.296 και 010-8831.368.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ