ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ταχύτερους ρυθμούς θέλει το Συμβούλιο Ασφαλείας

Οι συνομιλίες δεν προχωρούν με τους ρυθμούς, που θα ήθελε το Συμβούλιο Ασφαλείας δήλωσε ο Αμερικανός ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος έφτασε χτες το απόγευμα στην Κύπρο.

Ο κ. Γουέστον χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται για αρκετό χρονικό διάστημα.

Ωστόσο είπε, υπάρχει η έννοια του επείγοντος για προώθηση της διαδικασίας για λύση, με δεδομένο το χρονοδιάγραμμα του Ιούνη.

Ο Τόμας Γουέστον είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο, για να ακούσει τις απόψεις των δύο πλευρών και να εκφράσει την υποστήριξή του προς τη διαδικασία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Θέλουμε να δούμε τι θα γίνει, καθώς ολοκληρώνεται και ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών και ακολούθως θα επιληφθεί του θέματος το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ι. Κασουλίδης

Αν όντως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να υπάρξει πρόοδος στις απευθείας συνομιλίες, τότε θα πρέπει να στραφούν προς την τουρκική πλευρά. Την απάντηση αυτή έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους τι αναμένει η ελληνική κυπριακή πλευρά από την επίσκεψη στη Λευκωσία του Αμερικανού Ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι ο κ. Γουέστον θα ενημερωθεί από πρώτο χέρι, όχι μόνο από τον Αλβάρο ντε Σότο, αλλά και από τις δύο πλευρές, για την πορεία των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Επανέλαβε, επίσης, ότι ο Ιούνιος εξακολουθεί να αποτελεί ορόσημο για την επίτευξη λύσης, γιατί, πρόσθεσε, τα χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν άλλη αναβολή. Ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που οι συνομιλίες για το Κυπριακό έχουν κάποιο παράθυρο ευκαιρίας, το οποίο κλείνει και μέχρι τον Ιούνιο, πρόσθεσε, πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα.

Ο κ. Κασουλίδης μίλησε χτες το πρωί στο αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν από την αναχώρησή του για τη Σόφια, όπου θα συμμετάσχει σε Σύνοδο του Γουίλτον Παρκ για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι η εικόνα που παρουσιάζει ο κ. ντε Σότο στους μεσολαβητές θα είναι ακόμα πιο συμπληρωμένη, αν παρουσιαστεί και από τις δύο πλευρές.

Κληθείς να σχολιάσει την προχτεσινή δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ο κ. Κασουλίδης είπε πως «είναι φανερό ότι τα Ηνωμένα Εθνη παίρνουν πολύ στα σοβαρά αυτές τις διαπραγματεύσεις και θεωρούν ότι έχουν υποχρέωση να χρησιμοποιήσουν όλο τους το βάρος για να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτές τις συνομιλίες. Και ασφαλώς αναμένεται να κινηθεί και ο ΓΓ προς αυτή την κατεύθυνση. Πώς αυτό, θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο Μ. Παπαπέτρου

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη και οι τρίτες δυνάμεις που ενδιαφέρονται για το Κυπριακό ανησυχούν σοβαρά για την πορεία των συνομιλιών, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε δείγμα για σπάσιμο του αδιεξόδου.

Σε δηλώσεις του, χτες το πρωί, ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι στο πλαίσιο αυτού του προβληματισμού ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αποφάσισε να προβεί σε βάθος ανασκόπηση της κατάστασης με τον ειδικό απεσταλμένο του Αλβάρο ντε Σότο και πιθανό με το Συμβούλιο Ασφαλείας, για να καθορίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρέπει να γίνουν πολλά έως τον Ιούνιο και πρόσθεσε ότι αν οι συνομιλίες συνεχιστούν με τον ίδιο ρυθμό και τις ίδιες θέσεις από τουρκικής πλευράς, τότε η διαδικασία θα βρεθεί στον αέρα.

Ο κ. Παπαπέτρου τόνισε επίσης ότι τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και οι διάφοροι τρίτοι θα πρέπει να κινηθούν προς την τουρκική πλευρά για άρση της αδιαλλαξίας της και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τα ψηφίσματα αυτά, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, δεσμεύουν πρωτίστως τον ίδιο το διεθνή οργανισμό.

Η Κύπρος, η ΕΕ και οι «ροζ» (αυτ)απάτες

Πολύ ενοχλήθηκε χτες η «Αυγή» με την ξεκάθαρη θέση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τη Συνθήκη της Νίκαιας, ότι το ΚΚΕ «καταψηφίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». H δήλωση της Αλ. Παπαρήγα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δε σημαίνει λύση, αλλά «βήμα προς τον ενταφιασμό της δίκαιης λύσης του Κυπριακού» προξένησε... αρνητική εντύπωση στην εφημερίδα.

***

Το γεγονός ότι ο πολιτικός χώρος που εκπροσωπεί η «Αυγή» ειδικεύεται δεκαετίες τώρα στο να γεννά αυταπάτες στον ελληνικό λαό για το ρόλο της ΕΕ είναι γνωστό. Εκείνο που ποτέ δεν έγινε γνωστό είναι να υπήρξε κάποια αυτοκριτική από την πλευρά τους, τουλάχιστον τις στιγμές που αποκαλυπτόταν περίτρανα ότι το ιδεολόγημά τους περί «Ευρώπης των λαών» αποτελεί όχημα για να προστίθενται νέα δεινά στον ελληνικό λαό.

Τέτοιου είδους αυτοκριτική δεν έγινε ποτέ γνωστή, γιατί, πολύ απλά, ουδέποτε υπήρξε. Ούτε όταν η «ΕΟΚ των 300 εκατομμυρίων καταναλωτών» αποδείχτηκε γάγγραινα για την ελληνική οικονομία, ούτε όταν η «Ευρώπη της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» βομβάρδιζε τη Γιουγκοσλαβία, ούτε καν τώρα με τον ευρωστρατό που τα περί Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Αμυνας της ΕΕ, αποδείχτηκαν ένας τούρκικος και αμερικανόπνευστος «φερετζές» πάνω από το Αιγαίο.

***

Με βάση αυτή την προϊστορία είναι επόμενο πως ούτε στην υπόθεση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να αναμένεται κάποια ουσιώδης αυτοκριτική τοποθέτηση εκ μέρους τους. Αλλά το ζήτημα δεν είναι να δει η «Αυγή» την πραγματικότητα, πράγμα εξαιρετικά δύσκολο. Το ζητούμενο είναι να μην υπάρξουν αρνητικά τετελεσμένα στο Κυπριακό, κατεύθυνση στην οποία οδηγεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Οσοι αρνούνται την παραπάνω εκτίμηση, ας μας εξηγήσουν την ακόλουθη αντίφαση: Η ΕΕ ανοίγει τις αγκάλες της να δεχτεί στην «ευρωενωσιακή οικογένεια» την Κύπρο, αλλά αδιαφορώντας για το γεγονός της κατοχής του νησιού! Μάλιστα αυτή την αδιαφορία, οι εγχώριοι θιασώτες της ΕΕ την παρουσιάζουν ως κάτι το «θετικό»! Παράλληλα, όμως, η ΕΕ τις ίδιες αγκάλες που προσφέρει στην Κύπρο, τις προσφέρει και στις δυνάμεις κατοχής της Κύπρου, την Τουρκία, αλλά ούτε καν διανοείται να θέτει ως προϋπόθεση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ την προηγούμενη αποχώρηση του Αττίλα από την Κύπρο. Εμφανίζεται, δηλαδή, να θέλει να εντάξει στους κόλπους της και το θύμα και το θύτη, χωρίς να την ενοχλεί που το θύμα θα παραμένει θύμα και ο θύτης θα παραμένει θύτης!

***

Αυτή είναι η συμπεριφορά της «ευρωενωσιακής οικογένειας». Ομως τι είδους «οικογένειες» είναι αυτές, όταν με το ίδιο χέρι που χαιρετούν το δεσμώτη, με το ίδιο χέρι χαιρετούν και το δεσμοφύλακα, τι είδους «οικογένειες» είναι αυτές που διαπνέονται από την αρχή που λέει «και στο ληστή ψωμί και στο χωροφύλακα χαμπέρι» και πότε στην ιστορία τέτοιου είδους «λυκοσυμμαχίες» φρόντισαν για την ακεραιότητα του προβάτου;..


Ν. Μπ.

Σφάζονται στην «ποδιά» του Κόκκαλη...

Δεν απέφυγε χτες η κυβέρνηση να πάρει θέση στην κόντρα μεταξύ της ΝΔ με τον επιχειρηματία Σ. Κόκκαλη. Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση ούτε ταυτίζεται με επιχειρηματίες, ούτε κυνηγάει επιχειρηματίες», πρόσθεσε ότι «είναι πρωτοφανής η σπουδή του εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ και του κόμματος αυτού να απαντήσουν σε επιχειρηματία. Νομίζω ότι κάτι τέτοιο δεν το έχουμε ξαναδεί και το αφήνω στην κρίση σας», κατέληξε...

Ταυτόχρονα ο Χρ. Πρωτόπαππας, φρόντισε να διανθίσει τις χτεσινές του τοποθετήσεις και με μπόλικες «αντιδεξιές κορόνες». Με αφορμή την «κοκορομαχία» μεταξύ Σημίτη - Καραμανλή στη Βουλή, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης είπε ότι η συμπεριφορά Καραμανλή δηλώνει «το πραγματικό πρόσωπο της Δεξιάς». Συνεχίζοντας υποστήριξε ότι το «σωπάστε» που εκτόξευσε ο αρχηγός της ΝΔ στον πρωθυπουργό «και ως λέξη, αλλά και με τον τόνο που ειπώθηκε, ήταν ο καθρέφτης της αλαζονείας, του αυταρχισμού και του καθεστωτισμού της ΝΔ και του αρχηγού της. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της ΝΔ και αυτό ήθελα να σημειώσω», πρόσθεσε...

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι ο Χρ. Πρωτόπαππας παρέλειψε να συνεχίσει τα «μαθήματα καλής συμπεριφοράς» όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τον όρο «πατριδοκαπηλία» που απέδωσε ο Κ. Σημίτης στη ΝΔ. Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, η παραπάνω αναφορά του πρωθυπουργού αφορούσε απλώς «τακτικές» της ΝΔ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ