ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Μάρτη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
92η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΚΙΛΕΛΕΡ
Αγωνιστικά τιμούν οι αγρότες τη θυσία των κολίγων

Παναγροτικό συλλαλητήριο, σήμερα το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας και μεγάλη λαϊκή συναυλία με το συγκρότημα του Λάκη Χαλκιά

* Συνεχίζεται κι εντείνεται η πάλη της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης

* Και νέα προσπάθεια διάσπασης της ενωτικής δράσης της αγροτιάς, από τους «γνωστούς» αγροτοσυνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ

Με παναγροτικό συλλαλητήριο, στις 12 το μεσημέρι, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, γιορτάζεται σήμερα η 92η επέτειος του ξεσηκωμού και της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων. Στα πλαίσια του γιορτασμού θα πραγματοποιηθεί και μεγάλη λαϊκή συναυλία με το συγκρότημα του Λάκη Χαλκιά.

Ο φετινός γιορτασμός του Κιλελέρ βρίσκει τη μικρομεσαία αγροτιά στις επάλξεις του αγώνα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι ξωμάχοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις που άρχισαν το περασμένο Φθινόπωρο, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες παλεύουν, με νύχια και με δόντια, για να κρατήσουν τη γη που οι πρόγονοί τους πήραν, με αγώνα κι αίμα, από τους τσιφλικάδες. Διότι η πολιτική που εφαρμόζεται επιχειρεί ν' αρπάξει τα χωράφια από αυτούς που τα καλλιεργούν για να τα παραδώσει σε μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι θα εξελιχθούν σε νεοτσιφλικάδες. Αγωνίζονται με πάθος για να μείνουν στα χωριά τους, να μην πεταχτούν στην ανεργία και αναγκαστούν να περιφέρονται σαν την «άδικη κατάρα» στις μεγαλουπόλεις της Ελλάδας, ή στην ξενιτιά, αναζητώντας μια οποιαδήποτε δουλιά για να ζήσουν τις οικογένειές τους.

Αντίπαλος η ΚΑΠ

Από αυτή την άποψη οι σημερινοί αγώνες της μικρομεσαίας αγροτιάς αποτελούν τη συνέχεια του Κιλελέρ, με στόχο και να κρατηθούν οι κατακτήσεις που κερδήθηκαν με τους αγώνες των κολίγων και απειλούνται, αλλά και για να γίνει πραγματικότητα το ανολοκλήρωτο όνειρό τους, που δεν είναι άλλο από το να γίνει ο αγρότης νοικοκύρης στον τόπο του.

Αντίπαλος του μικρομεσαίου Ελληνα αγρότη είναι, σήμερα, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία κινείται με βάση τις αποφάσεις της «Ατζέντας 2000» και τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Αυτή είναι το «μέσο» με το οποίο οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ, ενεργώντας για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, επιχειρούν την πλήρη καπιταλιστικοποίηση της γεωργίας στη χώρα μας. Και για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος λαμβάνονται μέτρα για τη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων ανθρώπων της πλουτοκρατίας, που θα 'χουν σαν αποτέλεσμα το μαζικό ξεκλήρισμα και το «πέταγμα» στην ανεργία και στο «κοινωνικό περιθώριο» των μικρομεσαίων αγροτών.

Τα μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο της ΚΑΠ και τα οποία οδηγούν στο ξεκλήρισμα των μικρών και φτωχών αγροτών, είναι:

  • Η επιβολή περιορισμών στις καλλιέργειες - βλέπε πρόσφατες δραστικές περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια και το στρεμματικό πλαφόν που έχει τεθεί σε πολλές άλλες καλλιέργειες, όπως το στάρι, τα ζαχαρότευτλα, στα καπνά, στη βιομηχανική ντομάτα κ.α. - και ποσοστώσεων στην παραγωγή, που αφορούν στο σύνολο, σχεδόν, των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Η μη συμμόρφωση των αγροτών με αυτούς τους περιορισμούς, που επιβάλλονται παρά τη θέλησή τους και χωρίς καν να ρωτηθούν, σημαίνει ότι θ' αναγκαστούν να πληρώσουν «τσουχτερό» πρόστιμο συνυπευθυνότητας, το οποίο σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει μέχρι και στο τρίτο της συνολικής τιμής του προϊόντος!
  • Το «πάγωμα» των τιμών των ελληνικών αγροτικών προϊόντων, που έχει ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, λαμβανομένου υπόψη ότι το κόστος παραγωγής συνεχώς αυξάνεται, αφού οι εμποροβιομήχανοι κερδοσκοπούν ασυστόλως πουλώντας πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Η ουσιαστική απαγόρευση της κατασκευής έργων υποδομής - κυρίως αρδευτικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά - επειδή η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιθυμεί την αύξηση της αγροτικής παραγωγής, ούτε την αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων, προτιμώντας να εφοδιάζεται με αγροτικά προϊόντα από τρίτες χώρες, όπου τα βρίσκει φθηνότερα...
Τα πολιτικά και συνδικαλιστικά στηρίγματα

Την εξολοθρευτική, για τη μικρομεσαία αγροτιά της Ελλάδας, Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφαρμόζει με ζήλο και συνέπεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, έχοντας την έγκριση της ΝΔ, την ουσιαστική συμφωνία του ΣΥΝ και την αφειδώλευτη στήριξη των ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ.

Αυτήν την πολιτική, η οποία ξεκληρίζει μεν τα μικρά και μεσαία αγροτικά νοικοκυριά, ωφελεί, όμως, τους λίγους μεγαλοαγρότες που υπάρχουν και στη χώρα μας, υποστηρίζουν, στην πράξη, και κάποια από τα αγροτικά στελέχη της ΝΔ, που συμμετέχουν στο αγροτικό κίνημα. Είναι αυτοί που, ενώ θέλουν να εμφανίζονται σαν «συνεχιστές των ενωτικών αγώνων», επιχειρούν, για μια ακόμα φορά, να διασπάσουν την ενότητα των αγωνιζομένων αγροτών, οργανώνοντας, την ίδια μέρα και ώρα, ξεχωριστό γιορτασμό του Κιλελέρ, στον ίδιο χώρο όπου θα βρίσκονται οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των ξεπουλημένων ηγεσιών των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων.

Βεβαίως, «οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ» δεν εκπλήσσονται από τη στάση των συγκεκριμένων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ, καθώς γνωρίζουν τι επιδιώκουν και πού αποσκοπούν. Ο αγροτικός κόσμος δεν πρέπει να παρασύρεται από τις δήθεν αγωνιστικές κραυγές των εν λόγω αγροτοσυνδικαλιστών, αλλά να θυμάται ότι αυτοί που σήμερα φωνάζουν κατά του Λαλιώτη και του Αργύρη, είναι οι ίδιοι που τους προσκαλούσαν στη Θεσσαλία στη διάρκεια των τελευταίων μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων - μάλιστα πρότειναν στον Κ. Λαλιώτη να γίνει «επίτιμο μέλος» της επιτροπής αγώνα των παγετόπληκτων του Τυρνάβου - και, ταυτόχρονα, «ψιθύριζαν στ' αυτί» των βαμβακοπαραγωγών να μην ανησυχούν, αφού η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θα κρατούσε την υπόσχεσή της και δε θα άφηνε εκτός επιδότησης ούτε κιλό από την εντός ΟΣΔΕ παραγωγή βαμβακιού.

Ο αγροτικός κόσμος πρέπει, επίσης, να μην ξεχνά ότι οι Θ. Κοκκινούλης, Θ. Νασίκας, Γ. Τσακίρης και μερικοί άλλοι που εμφανίζονται σήμερα ως «σούπερ αγωνιστές», πρόσκεινται στη ΝΔ, η οποία, όχι μόνο συμφωνεί με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, αλλά κάνει ό,τι μπορεί για να μην αναπτυχθούν αγροτικοί αγώνες για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και είναι οι ίδιοι που «ενήργησαν καταλλήλως», ώστε να διαλυθούν τα μπλόκα, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν είχε ικανοποιήσει ούτε ένα από τα ζωτικής σημασίας αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Σε κινητοποιήσεις πάλι οι βαμβακοπαραγωγοί

Αγωνιστικές αγροτικές αντιδράσεις κατά της αυθαίρετης και παράνομης απόφασης του υπουργείου Γεωργίας να βγάλει εκτός επιδότησης κοντά στους 200.000 τόνους από τη φετινή παραγωγή βαμβακιού και κατά των νέων στρεμματικών περικοπών στη βαμβακοκαλλιέργεια

Οργή και αγανάκτηση επικρατεί στους βαμβακοπαραγωγούς όλης της χώρας για την απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει εκτός επιδότησης κοντά στους 200.000 τόνους από τη φετινή παραγωγή βαμβακιού. Η απόφαση αυτή του υπουργείου Γεωργίας, που ελήφθη αυθαιρέτως και παρανόμως - κατά παράβαση κι αυτού ακόμα του απαράδεκτου και καταστροφικού νέου κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι - προκαλεί ένα επιπλέον τεράστιο πλήγμα στο εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών, καθώς μειώνει δραστικά τη «μέση τιμή» του προϊόντος, η οποία από 292 δραχμές το κιλό που ήταν πέρσι, πέφτει φέτος κάτω από τις 240 δραχμές το κιλό! Να σημειωθεί, δε, ότι η «μέση τιμή» πέφτει τόσο χαμηλά, την ίδια στιγμή που το ήδη πολύ υψηλό κόστος παραγωγής αυξήθηκε κι άλλο, με τις νέες ανατιμήσεις στα αγροτικά μέσα και εφόδια που επέβαλαν οι εμποροβιομήχανοι και οι πολυεθνικές.

Θα πρέπει εδώ να επισημάνουμε ότι το μέγιστο μέρος των 200.000 τόνων βαμβακιού που κόβεται από την επιδότηση είναι από παραγωγή εντός του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) - δηλαδή από παραγωγή η οποία προήλθε από χωράφια που είχαν δηλωθεί από τους παραγωγούς και είχαν ενταχθεί στο ΟΣΔΕ - πράγμα το οποίο απαγορεύει ακόμα και ο νέος καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι. Κι αυτό έχει σημασία να τονιστεί, καθώς κάποιοι υποστηρίζουν ότι η Κομισιόν θα προβληματιστεί αν και κατά πόσο θα κάνει δεκτή την απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να υπάρξουν «μη επιλέξιμες» ποσότητες βαμβακιού εντός ΟΣΔΕ, δεδομένου ότι γνωρίζουν στην ΕΕ πως έτσι παρανομεί και αυτή.

Βεβαίως, το ν' αναφερθούμε στις συνεχείς υποσχέσεις της κυβέρνησης - και ιδιαιτέρως των δυο υφυπουργών Γεωργίας, Β. Αργύρη και Φ. Χατζημιχάλη - προς τους βαμβακοπαραγωγούς ότι «δεν πρόκειται, επ' ουδενί, να βγει εκτός επιδότησης ούτε ένα κιλό από την εντός ΟΣΔΕ παραγωγή βαμβακιού», δε χρειάζεται, καθώς όλοι, πλέον, έχουν αντιληφθεί πως τούτη η κυβέρνηση είναι από τις πιο ικανές στο ψέμα και στο ανεπίδοτο τάμα. Οι μόνοι, ίσως, που δεν το είχαν αντιληφθεί εγκαίρως ήταν κάποιοι από τους «γνωστούς και μη εξαιρετέους» αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ - όπως π.χ. ο Θ. Κοκκινούλης και ο Θ. Νασίκας - οι οποίοι, και στη διάρκεια των τελευταίων μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων, διαβεβαίωναν τους αγρότες ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας θα κρατούσε αυτή την υπόσχεσή της...

Αλλά η κυβέρνηση δεν αρκείται μόνο στην οικονομική ζημιά που προκαλεί στους βαμβακοπαραγωγούς με τη δραστική περικοπή της επιδοτούμενης ποσότητας βαμβακιού, αλλά προχωρεί ακόμα περισσότερο συνεχίζοντας τις περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια που ξεκίνησε από πέρσι. Σύμφωνα, λοιπόν, με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Γεωργίας, κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο θα γίνουν και νέες περικοπές στα στρέμματα που καλλιεργούνται με βαμβάκι στη χώρα μας με στόχο να πέσουν τα καλλιεργούμενα στρέμματα κάτω από τα 3.600.000 στρέμματα, ενώ μεθοδεύεται να μπει και πλαφόν «δικαίωμα» παραγωγής ανά νομό και ανά βαμβακοπαραγωγό για να μην ξεπερνάει η συνολική παραγωγή βαμβακιού τους 1.137.000 τόνους.

Αγωνιστικές αντιδράσεις

Σ' αυτή τη νέα σφοδρή επίθεση της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης εναντίον τους, οι βαμβακοπαραγωγοί αντιδρούν αγωνιστικά, οργανώνοντας δυναμικές και μαζικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, με τις οποίες απαιτούν:

  • Να επιδοτηθεί όλη η ποσότητα βαμβακιού εσοδείας 2001, χωρίς πρόστιμα συνυπευθυνότητας για τους μικρομεσαίους αγρότες που καλλιεργούν 100 ιδιόκτητα και 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα.
  • Να μην επιβληθεί κανένας περιορισμός στη βαμβακοκαλλιέργεια για το 2002.
  • Να αλλάξει ριζικά ο καταστροφικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το βαμβάκι, ώστε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας καθώς και όλοι οι μηχανισμοί που επιτρέπουν στους εμποροβιομηχάνους να κλέβουν τους βαμβακοπαραγωγούς.

ΚΕΙΜΕΝΑ
Παύλος ΡΙΖΑΡΙΩΤΗΣ

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Οι σημερινές εκδηλώσεις για τον πανελλαδικό, αγωνιστικό γιορτασμό του Κιλελέρ, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ξεκινούν, στις 11 π.μ., με τη μεγάλη λαϊκή συναυλία με το συγκρότημα του Λάκη Χαλκιά. Στις 12.30 μ.μ. αρχίζουν οι ομιλίες - χαιρετισμοί κατά σειρά των Γ. Πατάκη, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, εκπροσώπου των ΕΒΕ, Γ. Στεφανίδη, από το μπλόκο των Κερδυλίων, εκπροσώπου του ΠΑΜΕ, παπα - Χρήστου Ζαρκαδούλα από το μπλόκο της Ανθήλης και Β. Μπούτα, προέδρου της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας. Μετά τις ομιλίες, θα ακολουθήσει το ψήφισμα της συγκέντρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ