ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ
Το ερχόμενο Σάββατο η Σύνοδος του Εθνικού Συμβουλίου

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) γνωστοποιεί πως το ερχόμενο Σάββατο, 9 Μάρτη 2002, στο Αμφιθέατρο του Δημαρχείου Καισαριανής (Φιλαδέλφειας & Βρυούλων), πραγματοποιείται η Σύνοδος του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ.

Τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου θα απασχολήσουν:

1) Οι εξελίξεις στην ανθρωπότητα και ο αγώνας του φιλειρηνικού κινήματος κατά της τρομοκρατίας της Νέας Τάξης.

2) Ο πόλεμος κατά του Αφγανιστάν και το τρομοκρατικό μήνυμα Μπους για νέα χτυπήματα κατά χωρών (Ιράν, Ιράκ, Β. Κορέα).

3) Επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών («τρομονόμος», ευρωστρατός, ευρωσυλλήψεις, ΝΑΤΟικά δικαστήρια).

4) Ελληνοτουρκικά, Παλαιστινιακό, Κυπριακό και ο ρόλος του NATO στην περιοχή.

5) Γενικότερα προβλήματα που απασχολούν την παγκόσμια ειρήνη (ΝΜD, διεύρυνση του NATO προς ανατολάς).

6) Ο ρόλος της ΕΕΔΥΕ και του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος στη σημερινή κατάσταση. Πρόγραμμα δράσης της ΕΕΔΥΕ για το 2002.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Εθνικού Συμβουλίου, θα κοπεί η πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα πραγματοποιηθεί και η κλήρωση της λαχειοφόρου.

Τις εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου αναμένεται να παρακολουθήσουν εκπρόσωποι από όλη τη χώρα των επιτροπών ειρήνης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι μαζικών φορέων και συνδικάτα.

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9.30 π.μ. και θα ολοκληρωθούν στις 4.00 μ.μ.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΙΡΗΝΗΣ
Θα κλιμακωθούν οι αγώνες των λαών

Με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη πραγματοποιείται μια πολύπλευρη επίθεση, που εκδηλώνεται με την εξαπόλυση πολέμου κατά λαών και χωρών, με την παράλληλη προώθηση μέτρων και νόμων καταστολής των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Αυτή είναι η εικόνα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αυτή την εικόνα μετέφεραν τα μέλη της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, από όλες τις ηπείρους του κόσμου, κατά τη διάρκεια των εργασιών τους, που πραγματοποιήθηκαν στις 1 και 2 Μάρτη στην Αθήνα. Η αυξανόμενη επιθετικότητα του ιμπεριαλισμού και ιδιαίτερα των ΗΠΑ επιδεινώνει την κατάσταση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό πεδίο σε παγκόσμιο επίπεδο, τόνισαν κατά τη διάρκεια των διήμερων συνεδριάσεών τους τα μέλη της Γραμματείας και στο δελτίο Τύπου που δημοσίευσαν επισήμαναν: «Η αναγκαιότητα κινητοποίησης των λαών σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο είναι άμεση και επιτακτική».

Στις συζητήσεις, που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις δυο μέρες στην Αθήνα, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για τις διεθνείς εξελίξεις και τη δράση του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πολιτική που ακολουθούν οι ΗΠΑ, οι οποίες προειδοποιούν για νέα κλιμάκωση του πολέμου, ενώ παράλληλα εντείνουν τους εξοπλισμούς τους, «ακυρώνοντας» συνθήκες, με μοναδικό στόχο, μέσα και από την αλλαγή του στρατιωτικού τους δόγματος, την εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας της «νέας τάξης». Επίσης, συζητήθηκε η κατάσταση στην Παλαιστίνη και η επιχειρούμενη γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού από την κυβέρνηση του Ισραήλ. Τις εργασίες της Γραμματείας απασχόλησε και η κατάσταση στη Λατινική Αμερική, η οποία χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερα κρίσιμη.

Παράλληλα η Γραμματεία του ΠΣΕ επικύρωσε και ανακοίνωσε επίσημα τις δραστηριότητες που θα αναλάβουν να διοργανώσουν και να πραγματοποιήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα τα μέλη της, κινήματα ειρήνης, σε ολόκληρο τον πλανήτη, επισημαίνοντας ότι ήδη «ένα μεγάλο κίνημα αντίστασης δημιουργήθηκε το προηγούμενο χρονικό διάστημα με τη σημαντική συμμετοχή και του παγκόσμιου κινήματος ειρήνης». Βέβαια, για το επόμενο χρονικό διάστημα πήραν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες:

- Κινητοποίηση των λαών κατά του πολέμου που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ στην Ασία (Ιράκ, Ιράν, ΛΔ Κορέας) και κατά της πολιτικής οποιωνδήποτε επεμβάσεων με πρόσχημα την τρομοκρατία.

- Καλούν τα κινήματα ειρήνης να προχωρήσουν στην καταγγελία της αποχώρησης των ΗΠΑ από την ABM (Αντιβαλλιστική Συμφωνία) και την υλοποίηση της ΝΜΔ (Εθνική Πυραυλική Αμυνα), παράλληλα με τη συμμετοχή τους σε παγκόσμια καμπάνια.

- Διεθνής καμπάνια για το Παλαιστινιακό με τη διοργάνωση συγχρόνων εκδηλώσεων σε όλο τον κόσμο στις 30 Μάρτη και 5 Ιούνη.

- Εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις κατά της στρατιωτικοποίησης της Ευρώπης και της δημιουργίας του Ευρωστρατού.

- Κινητοποιήσεις για την ειρήνη στην Κολομβία και ενάντια σε κάθε επέμβαση στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

- Συμμετοχή αντιπροσωπείας του ΠΣΕ και των κινημάτων που το συγκροτούν στη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 21 Νοέμβρη εναντίον της συνόδου του ΝΑΤΟ.

- Συμμετοχή του ΠΣΕ σε όποια μορφή συσπείρωσης κοινωνικών οργανώσεων κατά της «νέας τάξης πραγμάτων».

Στις εργασίες της Γραμματείας του ΠΣΕ πήραν μέρος τα μέλη της, εκπρόσωποι κινημάτων ειρήνης. Συγκεκριμένα από την Ελλάδα ο Εκτελεστικός Γραμματέας του ΠΣΕ Θ. Παφίλης, ο Ταντάακι Καουάτα από την Ιαπωνία, ο Αρτούρο Εσπινόζα από την Κούβα, ο Ντανιέλ Ντουράντ από τη Γαλλία, ο Ντομίνγκο Λόπεζ από την Πορτογαλία. Επίσης, συμμετείχαν ο Ρομέζ Σάντρα επίτιμος πρόεδρος του ΠΣΕ, ο Ντονατιέν Οκόμπι εκπροσωπώντας την Αφρικανική Ηπειρο και ο Ούγκο Μπράουν από το γερμανικό φιλειρηνικό κίνημα.

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΗΦΟΡΙΔΗΣ
Ζει και μας συντροφεύει στους αγώνες μας

Με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, τιμά την περήφανη στάση του αγωνιστή που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη

Πριν 51 χρόνια, χαράματα της Δευτέρας 5 Μάρτη 1951, στον τόπο εκτελέσεων πίσω από το Γεντί Κουλέ, τις περιβόητες φυλακές της Θεσσαλονίκης, τουφεκιζόταν ο 23χρονος νεολαίος Νίκος Νικηφορίδης. Ηταν στέλεχος της ΕΠΟΝ, αγωνιστής της αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, Η κατηγορία ήταν ότι είχε διαπράξει ένα... ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα: «τη συλλογή υπογραφών διά την ειρήνη», όπως έλεγε η απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου, με βάση την οποία στήθηκε στον τοίχο ο αγωνιστής της ειρήνης.

Σε ανακοίνωσή της με αφορμή την επέτειο από τη δολοφονία του Ν. Νικηφορίδη, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), τονίζει: «Το αμερικανόδουλο και μισαλλόδοξο καθεστώς εκείνης της εποχής με πρωτεργάτες το Παλάτι και την τότε κυβέρνηση, με αυτή την "κατηγορία", που θα αποτελεί μνημείο ντροπής για την ανθρωπότητα, δολοφόνησε έναν πρωτοπόρο νέο αγωνιστή, θεωρώντας ότι με αυτή την πράξη θα τρομοκρατήσει το λαό και θα φράξει το δρόμο της ανάπτυξης του φιλειρηνικού κινήματος. Ετσι αδούλωτος, απροσκύνητος βάδισε το δικό του Γολγοθά ανοίγοντας το δρόμο για τη συγκρότηση της ΕΕΔΥΕ 4 χρόνια αργότερα. Για τους μεγάλους κατοπινούς, φιλειρηνικούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες». 51 χρόνια μετά οι αγώνες και η θυσία του Νίκου Νικηφορίδη αποκτούν ξεχωριστή σημασία στην απάνθρωπη πραγματικότητα που βιώνουν οι λαοί και ολόκληρη η ανθρωπότητα από τη Νέα Ιμπεριαλιστική Τάξη Πραγμάτων».

Οι ίδιοι Αμερικανονατοϊκοί ένοχοι, υπογραμμίζεται στη συνέχεια της ανακοίνωσης, που τότε δολοφονούσαν τον Νίκο Νικηφορίδη, σήμερα είναι οι ίδιοι που αιματοκύλησαν το Αφγανιστάν και ετοιμάζονται για νέες επεμβάσεις και νέα χτυπήματα κατά χωρών (Ιράν, Ιράκ, Β. Κορέα) για τη δήθεν πάταξη της τρομοκρατίας.

Επιτίθενται κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών φτιάχνοντας τρομονόμους, ευρωστρατούς, στήνοντας στρατοδικεία και ΝΑΤΟικά δικαστήρια για να κάμψουν την αντίσταση των αγωνιζόμενων λαών.

Είναι οι ίδιοι, υπογραμμίζεται με ιδιαίτερη έμφαση αμέσως μετά, που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν το πρόγραμμα NMD (Εθνική Πυραυλική Αμυνα) παραβιάζοντας διεθνείς συμφωνίες και προωθώντας νέους εξοπλισμούς για να αποκτήσουν τη δυνατότητα επιθέσεως με πυρηνικά όπλα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη - της Γης εδραιώνοντας την κυριαρχία τους στον πλανήτη μέσω της πυρηνικής υπεροχής. Είναι οι ίδιοι που ευθύνονται για την αμερικανοποίηση του Αιγαίου, τον ενταφιασμό του Κυπριακού, τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς κατά του Ιράκ, την εκρηκτική κατάσταση στην Παλαιστίνη. Είναι οι ίδιοι που σήμερα προσπαθούν να υποδουλώσουν την ανθρωπότητα σκορπίζοντας το θάνατο, τη φτώχεια και τη δυστυχία.

Κλείνοντας, την ανακοίνωσή της η ΕΕΔΥΕ, επισημαίνει: «Η περήφανη στάση του Νίκου Νικηφορίδη, που προτίμησε το θάνατο παρά να αρνηθεί τις ιδέες του για την ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη, αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για το λαό και τη νεολαία μας.

Αυτή η στάση ζωής και ασυμβίβαστου αγώνα καθοδηγεί τους αγωνιστές της ειρήνης στην πάλη τους για μια Ελλάδα ανεξάρτητη και φιλειρηνική και όχι μοχλό επιβολής της ιμπεριαλιστικής τάξης στην περιοχή και ΝΑΤΟικό πολεμικό ορμητήριο.

Ο Νίκος Νικηφορίδης ζει στις καρδιές μας. Ζει και μας συντροφεύει στο φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα για την ανατροπή της Νέας Τάξης, για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο».

ΚΚΕ
Στη μάχη των δημοτικών εκλογών

Οι επερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι θέσεις και οι προτάσεις του ΚΚΕ, βρίσκονται στο επίκεντρο της συζήτησης που έχουν ανοίξει οι ΚΟ του ΚΚΕ με τους φίλους του Κόμματος, με ολόκληρο το λαό, στον οποίο απευθύνονται, καλώντας τον στις σχετικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν, για ενημέρωση, ανταλλαγή απόψεων και προβληματισμών, κατάθεση προτάσεων.

Στα πλαίσια αυτά, το επόμενο διάστημα εκδηλώσεις, συζητήσεις και συγκεντρώσεις διοργανώνουν:

- Η ΚΟΒ Περάματος του ΚΚΕ σήμερα Τρίτη 5 του Μάρτη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Χορωδίας Δ. Περάματος.

- Οι ΚΟΒ Κερατσινίου του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, 6 του Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Κερατσινίου.

- Η ΚΟΒ Δραπετσώνας του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο Δραπετσώνας.

- Η ΚΟΒ Υμηττού του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου Υμηττού.

- Οι Κομματικές Οργανώσεις Αχαρνών του ΚΚΕ, αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία τους, Αχαρνών 297.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ