ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ο πόλεμος κλιμακώνεται

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΓΚΑΡΝΤΕΖ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΠΑΡΙΣΙ.-

Στις σφοδρές μάχες που άρχισαν στο Ανατολικό Αφγανιστάν το Σάββατο, για να «εκριζωθεί η τρομοκρατία», σύμφωνα με τη Βικτόρια Κλαρκ του Πενταγώνου, «ένας αριθμός» Αμερικανών στρατιωτών σκοτώθηκαν, ενώ δεν επιτεύχτηκε η «εξόντωση» των θηραμάτων...

Οι Αμερικανοί στρατιώτες οι οποίοι έχασαν το Σαββατοκύριακο και χθες τις ζωές τους είναι «τουλάχιστον» οκτώ, σύμφωνα με ανακοινώσεις του Πενταγώνου, ενώ δεκάδες έχουν τραυματιστεί στις σφοδρές μάχες του τριημέρου. Το πλέον πολύνεκρο επεισόδιο ήταν αυτό των πρώτων πρωινών ωρών της Δευτέρας, όταν ένα ελικόπτερο MH-47 των ειδικών δυνάμεων, γνωστό ως Σινούκ, επλήγη από ρουκετοβόλο και κατέπεσε σε οροσειρά νοτίως της Γκαρντέζ από πυρά Αφγανών που, κατά αμερικανικές πηγές, ανήκουν στην οργάνωση Αλ-Κάιντα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσε ανώνυμα Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος, σε αυτό το επεισόδιο σκοτώθηκαν 6 Αμερικανοί, ενώ άλλοι τουλάχιστον 36 τραυματίστηκαν.

Ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους με ανακοίνωσή του που διάβασε στους δημοσιογράφους ο προεδρικός εκπρόσωπος Αρι Φλάισερ, εξέφρασε την «θλίψη του» για την απώλεια των ζωών των στρατιωτών και τα συλλυπητήριά του στις οικογένειές τους (αν και τα ονόματα δεν είχαν δοθεί ως χθες βράδυ στη δημοσιότητα). Πάντως, με την ίδια ανακοίνωση προειδοποίησε πως «θα υπάρξουν (και άλλες) απώλειες γι' αυτόν το σημαντικό σκοπό, να (...) εκριζώσουμε την τρομοκρατία».

Το βρετανικό δίκτυο BBC μετέδωσε πως, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, άλλος ένας Αμερικανός στρατιώτης, που επέβαινε σε ένα δεύτερο ελικόπτερο του ίδιου τύπου, είτε έπεσε από το ελικόπτερο είτε εγκαταλείφθηκε από τους συναδέλφους του και βρέθηκε νεκρός αργότερα.

Οι απώλειες αυτές καταγράφονται καθώς η «μεγαλύτερη από την αρχή του πολέμου», σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας USA Today, «συμμαχική» επιχείρηση στο Αφγανιστάν, με τη συμμετοχή 1.500 ανδρών (από τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Νορβηγία) βρίσκεται σε εξέλιξη και αναφέρονται σκληρές μάχες με εναπομείναντες στο Ανατολικό Αφγανιστάν μαχητές των Ταλιμπάν και της Αλ-Κάιντα. Την Παρασκευή, ένας ακόμη Αμερικανός στρατιώτης, καθώς και τρεις μαχητές της Βόρειας Συμμαχίας, σκοτώθηκαν σε μάχες στην περιοχή της Γκαρντέζ.

Αμερικανικά αεροσκάφη στο μεταξύ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς σε ορεινές θέσεις των αντιπάλων τους Αφγανών και Αράβων. Μάλιστα, σε αποστολές «κάλυψης» των βομβαρδιστικών ενεπλάκησαν, για πρώτη φορά, και Γαλλικά καταδιωκτικά τύπου Μιράζ 2000-D, ενώ από αμερικανικής πλευράς επιχειρούσαν τα «στρατηγικά βομβαρδιστικά» B-52 και τα «ιπτάμενα πολυβολεία» AC-130. Παρ' όλη όμως τη χρήση όλης της διαθέσιμης δύναμης πυρός στην περιοχή, οι συμμαχικές επιχειρήσεις απέτυχαν να «εξολοθρεύσουν» τους θύλακες των μαχητών που παραμένουν πιστοί στο ανατραπέν καθεστώς των Ταλιμπάν και της οργάνωσης-φάντασμα Αλ-Κάιντα.

Είναι ίσως χαρακτηριστικό ότι το Αφγανιστάν «χρησιμεύει» και ως δοκιμαστήριο νέων όπλων: μια νέα, αποκαλούμενη «θερμοβαρική» βόμβα χρησιμοποιήθηκε για να αναγκαστούν να βγουν οι εναπομείναντες Αφγανοί μαχητές από τις σπηλιές στα βουνά της επαρχίας Πάκτια. Αυτός ο τύπος βόμβας, με βάρος 907 κιλά και καθοδήγηση από λέιζερ, διαθέτει μια ειδική γόμωση για να προκαλείται έκρηξη υψηλής πίεσης ώστε να απορροφά το οξυγόνο και να «πνίγει» όσους βρίσκονται μέσα σε μια σπηλιά.

Μάχες αναφέρθηκαν και στην πόλη Κοστ, κοντά στα ανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν, όταν η τοπική αεροπορική βάση δέχτηκε πυρά από μαχητές με αυτόματα. «Κανένας» δεν τραυματίστηκε, σύμφωνα με τον ταγματάρχη Λόουελ, της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Ενώ οι νέες επιθέσεις στην Κανταχάρ, όπως δήλωσε ένας Καναδός αξιωματούχος, «καταδεικνύουν την ύπαρξη μάλλον ενός σχεδίου» και όχι μεμονωμένων επεισοδίων...

Η εφημερίδα Ουάσιγκτον Ποστ σε ρεπορτάζ της φιλοξενούσε δηλώσεις Αφγανών και Αμερικανών στρατιωτών, οι οποίοι ανέφεραν πως «η διοίκηση της επιχείρησης ήταν κακή» και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν ατάκτως. Σύμφωνα με έναν τοπικό διοικητή της Γκαρντέζ, τον Μοχάμεντ Ισάκ, οι επικεφαλής των «συμμαχικών» δυνάμεων έκαναν «ένα μεγάλο λάθος... προχώρησαν χωρίς να έχουν φτιάξει χαρακώματα, χωρίς να έχουν ενισχύσει τις θέσεις τους. Και αποκόπηκαν».

Και σεισμός 7,2 Ρίχτερ

Τουλάχιστον 150 άνθρωποι εκφράζονται φόβοι ότι είναι νεκροί στο Αφγανιστάν και άλλοι 100 αγνοούνται μετά το σεισμό που έπληξε την περιοχή την Κυριακή, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία που επικαλούνται πληροφορίες του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (WFP) του ΟΗΕ.

Ο σεισμός είχε επίκεντρο τα βουνά Χίντου Κους, μέγεθος 7,2 Ρίχτερ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών σεισμολόγων, και προκάλεσε την πτώση μεγάλου αριθμού σπιτιών.


Διαδηλώσεις κατά Μπερλουσκόνι στην Ιταλία

ΡΩΜΗ.--

«Αυτοί που κατέβηκαν στους δρόμους δείχνουν ανησυχητική τάση για έλλειψη σεβασμού στους δημοκρατικούς κανόνες».

Οι δηλώσεις αυτές του Ιταλού πρωθυπουργού και εσχάτως και υπουργού Εξωτερικών, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έγιναν στη Φότζια κατά τη διάρκεια του συνεδρίου βιομηχάνων, όπου έλαβε μέρος ο Ιταλός πρωθυπουργός. Οι δηλώσεις αφορούσαν τους εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες του - 500.000 κατά ανεξάρτητα μέσα και το βρετανικό BBC, πάνω από 300.000 κατά τους διοργανωτές και 150.000 κατά την ιταλική αστυνομία - που συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στην Πιάτσα Σαν Τζιοβάνι για να διαμαρτυρηθούν για την ψήφιση από το Κοινοβούλιο, πολύ πρόσφατα, ενός νόμου που ρυθμίζει τη σύγκρουση επιχειρηματικών συμφερόντων, αλλά θεωρείται ότι επιτρέπει στον Μπερλουσκόνι να διατηρεί τον έλεγχο των τεράστιων επιχειρηματικών του συμφερόντων στο χώρο των μέσων επικοινωνίας.

Ευελιξία στην αγορά εργασίας

Στο μεταξύ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ζήτησε στη Φότζια για άλλη μία φορά, μεγαλύτερη ευελιξία στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας και υπογράμμισε ότι είναι διατεθειμένος να κάνει «ένα βήμα πίσω» ως προς το σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, το οποίο και έχει γίνει αφορμή να κηρυχτεί γενική απεργία από το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας για τις 5 Απρίλη. O Ιταλός πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Εχουμε δηλώσει σε συνδικάτα και εργοδότες: Συζητήστε τα μεταξύ σας κι αν βρείτε κάποια λύση που να είναι διαφορετική από αυτή που προτείνουμε, είμαστε διατεθειμένοι να τη δεχτούμε. Το επαναλαμβάνω: είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε ένα βήμα πίσω». Τέλος ο Μπερλουσκόνι επισήμανε ότι η κυβερνητική πρόταση για επαναπροσδιορισμό του Αρθρου 18 για την εργατική νομοθεσία, που επιτρέπει απόλυση χωρίς επαρκή τεκμηρίωση, δεν πρόκειται να επηρεάσει παρά έναν πολύ μικρό αριθμό εργαζομένων.

Πάντως, ο Ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ευθαρσώς ότι δεν είναι «μόνος» και ότι τις απόψεις του θα στηρίξει και ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ και με το Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, έχουν ήδη συμφωνήσει για την ανάγκη αλλαγών στην αγορά εργασίας.

Στη συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Focus», που δημοσιεύτηκε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός επισημαίνει ότι ο Γερμανός καγκελάριος, με τον οποίο θα συναντηθεί την Παρασκευή, κινείται προς την κατεύθυνση για την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας στην αγορά εργασίας και προσθέτει: «Βεβαίως, οι απόψεις μας διαφέρουν ως προς το ρόλο του κράτους στην οικονομία. O σοσιαλδημοκρατικός δρόμος σημαίνει περισσότερους φόρους. Ομως, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι Γερμανοί Σοσιαλδημοκράτες κινούνται προς την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας, κάτι που αποτελεί τη μόνη λύση».

Επίσης, ο Μπερλουσκόνι έχει δηλώσει ότι και με τον Τόνι Μπλερ έχει συμφωνήσει στην ανάγκη αλλαγών στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας τονίζοντας ότι «ο Μπλερ σκέπτεται όπως ένας φιλελεύθερος. Εχουμε τις ίδιες απόψεις και προτάσεις για λιγότερη γραφειοκρατία και για φιλελεύθερη οικονομία. Συμφωνούμε στο ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο βαθμό επαγγελματισμού και στο ότι χρειάζεται το μέγιστο αριθμό θέσεων εργασίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ