ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Μάρτη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Αυτός ο «διάλογος» είναι Δούρειος Ιππος

Στις 9 το πρωί, στην Κλαυθμώνος, η πρώτη μαζική παράσταση διαμαρτυρίας. Μόνος αποτελεσματικός διάλογος, αυτός των αποφασιστικών αγώνων

Σε συναγερμό για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους, να καταδικάσουν το διάλογο της απάτης και να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στους αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, καλεί τους εργαζόμενους το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο. Ηδη για σήμερα το ΠΑΜΕ διοργανώνει μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων (Σταδίου 29), εκεί ακριβώς όπου θα εκτυλίσσεται το παζάρι των πλειοψηφιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Τόπος συνάντησης έχει οριστεί η πλατεία Κλαυθμώνος στις 9 π.μ.

Με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει: «Αυτός ο "διάλογος" είναι μια επικίνδυνη παγίδα. Αυτός ο "διάλογος" είναι ο Δούρειος Ιππος για να περάσουν τα μεσαιωνικά αντιασφαλιστικά μέτρα. Η συμμετοχή σ' αυτό τον διάλογο είναι συνενοχή.

Μετά τις αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων - σχολιάζει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ - για την "αναγκαιότητα" της πλήρους ανατροπής των όποιων κοινωνικο-ασφαλιστικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στους εργαζόμενους, ο υπουργός Εργασίας καλεί αύριο (σ.σ. σήμερα) τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να νομιμοποιήσουν, μέσα από το γνωστό διαβόητο κοινωνικό διάλογο, τους κυβερνητικούς αντιασφαλιστικούς σχεδιασμούς.

Ο μόνος αποτελεσματικός διάλογος - συνεχίζει η ανακοίνωση - είναι αυτός των μετωπικών αποφασιστικών αγώνων που και τον περασμένο Απρίλη-Μάη απέτρεψε τα γνωστά αντιασφαλιστικά μέτρα. Τα ίδια μέτρα -καταλήγει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ - και σήμερα θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Να μην της το επιτρέψουμε».

Δεν έχετε δικαίωμα!

Την έντονη διαφωνία τους για τη συμμετοχή της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ στο διάλογο-απάτη και την απαίτηση να παρθούν μέτρα για την οργάνωση της εργατικής τάξης εκφράζουν τα στελέχη της ΔΑΣ με επιστολή τους, χτες, προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ. Στην επιστολή, που υπογράφεται από τους Γ. Μαυρίκο, Ε. Ευθυμίου, Χρ. Κατσώτη, Α. Ζαζόπουλο, Θ. Κούτρα, Α. Τσώλη, Σ. Κότσια, Κ. Αρτεμίου, Γ. Σταυρόπουλο και Ν. Μαρουσάκη, σημειώνεται: «Πληροφορηθήκαμε ότι αύριο το πρωί, 10 π.μ., πάτε σε συνάντηση μετά από πρόσκληση του υπουργείου Εργασίας για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Διαμαρτυρόμαστε για τη συμμετοχή σας στο διάλογο, χωρίς καμία συζήτηση στα όργανα της ΓΣΕΕ. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να διαπραγματεύεστε σοβαρά δικαιώματα των εργαζομένων πίσω από τις πλάτες τους. Απαιτούμε τη μη συμμετοχή σας στην αυριανή (σ.σ. σημερινή) συνάντηση.

Ζητάμε άμεσα να συνεδριάσει η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ προκειμένου:

- Να εκτιμηθεί η στάση της ΓΣΕΕ στον κοινωνικό διάλογο, που έχει καταγραφεί στη συνείδηση των εργαζομένων ως διάλογος απάτης και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τη θέληση των εργαζομένων, όπως εκφράστηκε στις μεγαλειώδεις περσινές κινητοποιήσεις.

- Ως ΔΑΣ προτείνουμε να συζητηθούν μέτρα οργάνωσης της πάλης της εργατικής τάξης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, απέναντι στα γνωστά αντιασφαλιστικά σχέδια κυβέρνησης, ΕΕ και οικονομικής ολιγαρχίας».

«ΤΑΞΙΚΗ ΔΗΜΟΣΙΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Καμιά συμμετοχή, οργάνωση αγώνων

Καμιά συμμετοχή στον επικίνδυνο διαβόητο «κοινωνικό διάλογο» - απάτη για το Ασφαλιστικό. Καμιά νομιμοποίηση μέσα από αυτόν το «διάλογο» των προειλημμένων κυβερνητικών αποφάσεων ξεθεμελιώματος του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Οργάνωση του μετώπου των αποφασιστικών, αποτελεσματικών αγώνων, για αποτροπή των κυβερνητικών αντιασφαλιστικών σχεδιασμών. Διεκδίκηση κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων.

Την παραπάνω πρόταση καταθέτουν ως κύριο θέμα συζήτησης, για την προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί σήμερα συνεδρίαση της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, τα μέλη της ΤΑΔΗΣΥ («Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης») και μέλη της ΕΕ, Δ. Αγκαβανάκης και Β. Βορτελίνος, με επιστολή τους στην Εκτελεστική Επιτροπή. Η πρόταση κατατίθεται με αφορμή την κυβερνητική πρόσκληση σε «κοινωνικό διάλογο», που απηύθυνε χτες ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, στην ΑΔΕΔΥ, για σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Οπως τονίζουν οι συνδικαλιστές της «Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης», ζητούν τη συζήτηση της πρότασης, έχοντας πλήρη επίγνωση του επικίνδυνου χαρακτήρα αυτού του «διαλόγου», με βάση και την ανάλογη περσινή εμπειρία, αλλά και τις αλλεπάλληλες δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για πλήρη ανατροπή των όποιων κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Η εργατική τάξη έχει αιτήματα

Την ώρα που οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κάθονται στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου», για να τα βρουν με την εργοδοσία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους, την ίδια στιγμή η εργατική τάξη οδεύει στο δρόμο του ανυποχώρητου ταξικού αγώνα και προβάλλει το δικό της διεκδικητικό πλαίσιο για την υπεράσπιση και διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Κεντρικό σημείο του πλαισίου είναι η απαίτηση για δημόσια, καθολική και υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, αλλά και δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας που θα παρέχουν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου για όλο το λαό ανεξαιρέτως. Κόντρα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας, το φόβο για το αύριο και την άνιση μεταχείριση των αλλοδαπών εργατών προτάσσει την πλήρη ασφαλιστική κάλυψη ανέργων, μεταναστών και εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Σε όσους θεωρούν τον εργαζόμενο μια αέναη μηχανή παραγωγής κερδών για το κεφάλαιο απαντούν με το αίτημα για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (60 για άντρες και 55 για γυναίκες - 55 και 50 αντίστοιχα για τα βαρέα και ανθυγιεινά), κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας και κατώτερη σύνταξη το 80% του μισθού. Ως βάση υπολογισμού της σύνταξης, ο μέσος όρος όλων των αποδοχών της τελευταίας 3ετίας για τον ιδιωτικό τομέα και ο τελευταίος μισθός για το δημόσιο. Επίσης, τη συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ή 9000 ημέρες ασφάλισης και τη μη πρόσθετη επιβάρυνση των εργαζομένων σχετικά με τις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλουν (με προοπτική την πλήρη απαλλαγή τους).

Ακόμα, καταδεικνύοντας τους υπεύθυνους για την καταλήστευση των ταμείων απαιτούν την πάταξη της εργοδοτικής εισφοροδιαφυγής, την επιστροφή των τεράστιων ποσών που οφείλουν εργοδότες και κυβέρνηση στα ασφαλιστικά ταμεία και την κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, διεκδικούν τη διατήρηση και επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Τέλος σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις αγωνίζονται για την κατάργηση των αντεργατικών νόμων και διεκδικούν πλήρη σταθερή εργασία, 7ωρο - 5νθήμερο - 35ωρο και ταυτόχρονα την αύξηση των μισθών και των συντάξεων σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.


ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Διαρκής ανυποχώρητος αγώνας

Η καταδίκη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό και η απόφαση για την αγωνιστική υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, ήταν τα ζητήματα που κυρίως αναδείχτηκαν την Κυριακή 3 Μάρτη, στην Περιφερειακή Σύσκεψη των Οικοδομικών Σωματείων Δυτικής Ελλάδας με θέμα: «Ασφαλιστικό - Συμβάσεις και η οργάνωση της αντίστασης του κλάδου». Ακόμα, δηλώθηκε η συμμετοχή των σωματείων στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), που, «μπροστά στη βαρβαρότητα του κεφαλαίου, μπορεί να εμπνεύσει, να καθοδηγήσει (...) να μπει μπροστάρης στους αγώνες των εργαζομένων και να δώσει διεξόδους στην εργατική τάξη».

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα, ύστερα από πρόσκληση του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, συμμετείχαν μέλη των διοικήσεων των σωματείων από τα Ιωάννινα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα, την Αρτα, την Κεφαλλονιά, την Κέρκυρα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, τη Ναύπακτο και της Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας, τόσο εισηγητικά, όσο και στις ομιλίες, «καταδικάστηκε ο στημένος κοινωνικός διάλογος, που προετοιμάζουν κυβέρνηση - ΣΕΒ και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για το Ασφαλιστικό». Ακόμα, έγινε σαφής η ανάγκη καταπολέμησης της προσπάθειας αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και οργάνωσης του αγώνα για την περιφρούρηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και τη διεκδίκηση ενός συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Αποφασίστηκε, επίσης, η διεκδίκηση για καλύτερες συλλογικές συμβάσεις εργασίας και καταδικάστηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία ετοιμάζεται «να υπογράψει δίχρονη ΣΣΕ, που δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πικετοφορία το απόγευμα

Στις 7 μ.μ. από το άγαλμα του Βενιζέλου

Πικετοφορία σήμερα στις 7 το απόγευμα από το άγαλμα του Βενιζέλου, πραγματοποιεί το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους της Θεσσαλονίκης να δώσουν με τη μαζική τους συμμετοχή σ' αυτήν, μια πρώτη απάντηση στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «διάλογο» για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η σημερινή πικετοφορία αποτελεί μια πρώτη απάντηση του ΠΑΜΕ και του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στα κυβερνητικά σχέδια για διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Σε δήλωσή του, σχετικά με τη σημερινή κινητοποίηση, ο Θεόδωρος Κυριακίδης, γραμματέας του ΕΚΘ, τόνισε: «Αντιδρούμε στο παιχνίδι που στρώνει η κυβέρνηση, με τις πλάτες της ΓΣΕΕ, για την κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης. Οι "εταίροι" προσπαθούν εσπευσμένα να προχωρήσουν σε συμφωνίες για να προλάβουν τις δυναμικές αντιδράσεις του εργαζόμενου λαού. Το ΠΑΜΕ απαντά άμεσα στις μεθοδεύσεις αυτές και καλεί το λαό σε ετοιμότητα για να μην περάσουν τα επικίνδυνα σχέδια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ