ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Τα όσα λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, φέρνουν στο νου τις αναμνήσεις από ανάλογα περιστατικά που διαδραματίστηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ενα «πραξικόπημα» φέρεται να αιωρείται πάνω από τη Βενεζουέλα.

Αρχικά ήταν οι δηλώσεις του συνταγματάρχη της αεροπορίας Πέδρο Σότο, στις 7 του Φλεβάρη, για αντιδημοκρατική διακυβέρνηση εκ μέρους του προέδρου Ούγο Τσάβες. Ακολούθησαν διαδηλώσεις στις καθαρά αστικές περιοχές του Καράκας, όπως τόνισε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, που δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι «η ελίτ της Βενεζουέλας είναι αυτή που αντιδρά». Την επομένη των δηλώσεων Σότο άλλος ένας αξιωματικός του Στρατού, ο ταγματάρχης της Εθνοφρουράς, Πέδρο Φλόρες, αποκάλεσε τον Τσάβες, τύραννο. Κίνηση δε, εκδηλώθηκε στο στράτευμα για ανατροπή του προέδρου και της κυβέρνησης του «Πατριωτικού Πόλου» που έχει κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία έξι εκλογικές αναμετρήσεις από το 1998.

Ταξικός πόλεμος

Αμέσως μετά την εκδήλωση αυτών των πολύ «σκοτεινών και δυσοίωνων» κινήσεων στο στρατό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τσάβες, φάνηκε πεπεισμένος ότι «δεν πρόκειται να γίνει πραξικόπημα». Προερχόμενος και ο ίδιος από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και βασιζόμενος στις δηλώσεις της ηγεσίας και των τριών Σωμάτων του Στρατού, μπορεί ίσως να νιώθει σχετικά σίγουρος. Δεν υπήρξε κάποια νέα αντίδραση εκ μέρους του Τσάβες, στις δηλώσεις του αντιπτεράρχου - του πιο υψηλόβαθμου στρατιωτικού μέχρι στιγμής - Κάρλος Μολίνα Ταμάγιο, εν ενεργεία πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα στο Καράκας, κάλεσε τον Τσάβες να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον ίδιο, την Εθνική Συνέλευση, το Ανώτατο Δικαστήριο, την Εκλογική Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομικών ότι προσπαθούν να επιβάλλουν ένα «αυταρχικό καθεστώς». Ο Ταμάγιο, που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει εκπαιδευτεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο στις ΗΠΑ, κατηγόρησε επίσης τον Τσάβες ότι απομακρύνει επικίνδυνα τη χώρα από τους παραδοσιακούς της συμμάχους όπως τις ΗΠΑ και βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα προωθώντας δεσμούς συνεργασίας με την Κούβα αλλά και άλλες κομμουνιστικές και προοδευτικές κυβερνήσεις!

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές του στρατεύματος ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την χαμηλών τόνων ρητορική των ΗΠΑ, περισσότερο συμβάλλουν στο κλίμα αναταραχής που επιχειρείται να δημιουργηθεί. Εξάλλου, η ολιγαρχία της Βενεζουέλας δεν εκτονώνεται μόνο με το να αναταράξει τις γραμμές του στρατεύματος, αλλά προσπαθεί συνολικά να υποθάλψει όλο το πολιτικό σκηνικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεσούσης της κρίσης, την προηγούμενη βδομάδα, το οικονομικό ινστιτούτο Fitz είχε προειδοποιήσει ότι η Βενεζουέλα δε θα μπορούσε να αποφύγει την υποτίμηση του εθνικού νομίσματός της, εξαιτίας της αιμορραγίας κεφαλαίου που παρατηρείται, με θεμιτό αλλά και αθέμιτο τρόπο. Πράγματι, την Τρίτη, η Βενεζουέλα υποτίμησε το νόμισμά της ενώ χθες ο πρόεδρος Τσάβες κήρυξε τον «πόλεμο στους κερδοσκόπους» καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων. Πραξικόπημα ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι στη Βενεζουέλα αυτό το χρονικό διάστημα διεξάγεται ένας ανηλεής ταξικός πόλεμος, μέχρι στιγμής με άδηλο τέλος.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ενα τρένο από την κόλαση

Εργαζόμενοι σωστικών συνεργείων στο άχαρο έργο της ανάσυρσης των θυμάτων από το τραγικό τρένο...

Associated Press

Εργαζόμενοι σωστικών συνεργείων στο άχαρο έργο της ανάσυρσης των θυμάτων από το τραγικό τρένο...
«... Οι άνθρωποι έτρεχαν σαν τρελοί. Πνιγόμασταν από τον καπνό. Ο ένας έσπρωχνε τον άλλον».

«... Στην αρχή δίστασα. Εβλεπα τις φλόγες, αλλά το τρένο κινιόταν γρήγορα... πήδηξα».

ΚΑΪΡΟ - ΡΕΚΑ ΑΛ-ΓΚΑΡΜΠΙΓΙΑ.-

Είναι μαρτυρίες επιζώντων από τη χτεσινή απίστευτη καταστροφή - το χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην ιστορία της Αιγύπτου και ένα από τα πιο πολύνεκρα παγκοσμίως - στο τρένο που μετέφερε κάπου 3.000 Αιγυπτίους από το Κάιρο στο Λούξορ, αν και δε θα έπρεπε να μεταφέρει ούτε τους μισούς στα 11 βαγόνια του.

Ο χτεσινοβραδινός απολογισμός έκανε λόγο για 373 νεκρούς.

Δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο τι προκάλεσε το δυστύχημα. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η φωτιά ξεκίνησε όταν εξερράγη ένα καμινέτο με φιάλη υγραερίου που κάποιος επιβάτης χρησιμοποιούσε για να μαγειρέψει κι επεκτάθηκε σε ελάχιστο χρόνο στα τελευταία επτά από τα 11 συνολικά βαγόνια του ασφυκτικά γεμάτου συρμού.

Για ώρες, οι εργαζόμενοι των σωστικών συνεργείων έβγαζαν καμένες σορούς επιβατών από το τρένο. Πυροσβέστες βρήκαν τουλάχιστον 40 πτώματα πλάι στις ράγες.

Ο Μάχερ Αμπντέλ Ουαχίντ, που ηγείται της ομάδας των ερευνητών στον τόπο της τραγωδίας, δήλωσε πως δεν αναμένει να ξεπεράσει ο τελικός απολογισμός τα 373 θύματα που είχαν ανασυρθεί ως χτες βράδυ.

Ο Αχμέντ αλ-Σερίφ, διευθυντής της κρατικής Αιγυπτιακής Αρχής Σιδηροδρόμων, είπε πως «τίποτα σαν κι αυτό δεν έχει καταγραφεί στο παρελθόν... είμαι 32 χρόνια σε αυτή τη δουλιά και ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο».

Από το θέρετρο Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου βρισκόταν, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ είπε στο Μεσανατολικό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο ότι εκφράζει την «βαθιά λύπη και μεγάλη θλίψη του» στις οικογένειες των θυμάτων.

Η φωτιά ξέσπασε στο τρένο στη μία το πρωί (το τρένο είχε ξεκινήσει από το Κάιρο στις 23.30). Ενας από τους βασικούς λόγους που ο αριθμός των θυμάτων ήταν τόσο μεγάλος εκτιμάται πως είναι ότι ο οδηγός του συρμού δεν αντελήφθη τη φωτιά και συνέχισε για περίπου 8 χιλιόμετρα. Σύμφωνα με τον Αλ-Σερίφ δεν είναι σαφές γιατί δε λειτούργησαν τα φρένα επείγουσας ανάγκης.

Οι επιζήσαντες διηγήθηκαν σκηνές φρίκης. Ο Αμίν, ένας νεαρός εργάτης που ταξίδευε με το τρένο, είδε επιβάτες «να τρέχουν σαν τρελοί» για να γλιτώσουν από τις φλόγες, ανάμεσά τους και μια γυναίκα που είχαν πιάσει φωτιά τα ρούχα της. Αλλά τα παράθυρα είχαν μπάρες και δεν μπορούσε να τις σπάσει. Ετρεξε και ο ίδιος ώσπου βρήκε ένα ανοιχτό παράθυρο δίχως κάγκελα. «Στην αρχή δίστασα. Το τρένο πήγαινε πολύ γρήγορα. Αλλά είπα πως θα πέθαινα ούτως ή άλλως κι έτσι πήδηξα». Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο με σπασμένο χέρι.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αποζημιώσεις 665 δολαρίων για τις οικογένειες των θυμάτων και 222 δολαρίων για τις οικογένειες των τραυματιών. Δεν παραδέχτηκε καμία ευθύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες που διέρρεαν από το γραφείο του πρωθυπουργού Ατεφ Ομπεΐντ, σε περίπτωση που θα διαπιστωθούν αμέλεια ή ευθύνες υπαλλήλων «η τιμωρία θα είναι αμείλικτη».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Οι φοιτητές αντιδρούν στην ταξική πολιτική Μπλερ

ΛΟΝΔΙΝΟ.- Αντιμέτωπη σύσσωμη τη φοιτητική κοινότητα συναντά η κυβέρνηση του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, αφότου απέδειξε στην πράξη τι ακριβώς εννοούσε, όταν έλεγε πως «πρώτη προτεραιότητα» της δεύτερης θητείας του στην εξουσία είναι η Παιδεία και δη η ανώτατη: Πλήρης κατάργηση (απ' την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά) των φοιτητικών επιδομάτων και αντ' αυτών «διευκολύνσεις» για την παροχή τραπεζικών δανείων και εισαγωγή διόλου ευκαταφρόνητων διδάκτρων...

Κάπως έτσι, οι δρόμοι του Λονδίνου έκλεισαν, όχι λόγω της συνήθους κυκλοφοριακής κίνησης, αλλά απ' τους χιλιάδες φοιτητές που καταφέρθηκαν ενάντια στην ταξική εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης.

«Ο Μπλερ δολοφονεί την Παιδεία»! «Οχι στα πανεπιστήμια για πλούσιους», φώναξαν οι φοιτητές, που διαδήλωσαν στους δρόμους του κεντρικού Λονδίνου που οδηγούσαν στην πρωθυπουργική κατοικία της οδού Ντάουνινγκ (όπου και συγκεντρώθηκαν). Η Εθνική Ενωση Φοιτητών, που διοργάνωσε τη χτεσινή μεγάλη πορεία, κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπλερ πως πρόδωσε τους φοιτητές, καταδικάζοντάς τους στη φτώχεια και στα χρέη προτού καν πάρουν ...πτυχίο.

«Η κυβέρνηση αναγκάζει χιλιάδες νεαρούς ανθρώπους να ζήσουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας... Είναι απίστευτο πως στον 21ο αιώνα οι φοιτητές αντιμετωπίζονται σαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας», σημείωσε ο πρόεδρος της Εθνικής Ενωσης Φοιτητών Βρετανίας, Οουεν Τζέιμς, που εισέπραξε την ακόλουθη «απάντηση» απ' την υπουργό Παιδείας, Εστέλ Μόρις: «Οι φοιτητές έχουν κοντόφθαλμη οπτική... Στατιστικά, οι περισσότεροι εξ αυτών θα έχουν καλοπληρωμένες δουλιές»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ