ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ολομέτωπη ισραηλινή επίθεση

Από αέρος, θαλάσσης και ξηράς, ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε δριμεία επίθεση εναντίον εγκαταστάσεων της Παλαιστινιακής Αρχής, συμπεριλαμβανομένων του Προεδρικού Μεγάρου στη Γάζα και της έδρας του Γ. Αραφάτ στη Ραμάλα, ενώ ο Αριέλ Σαρόν ενέκρινε «νέο σχέδιο δράσης» προϊδεάζοντας για περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση

Νεαροί Παλαιστίνιοι δίπλα στη βομβαρδισμένη οικία του Αραφάτ στη Γάζα

Associated Press

Νεαροί Παλαιστίνιοι δίπλα στη βομβαρδισμένη οικία του Αραφάτ στη Γάζα
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΝΑΜΠΛΟΥΣ.--

Τη σφοδρότερη επίθεση εναντίον θέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής από την έναρξη της δεύτερης Ιντιφάντα εξαπέλυσε ο ισραηλινός στρατός λίγο πριν τα ξημερώματα της Τετάρτης ως αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση Παλαιστινίων μαχητών σε στρατιωτικό φυλάκιο της Δ. Οχθης. Η τελευταία βδομάδα είναι, πλέον, η αιματηρότερη των τελευταίων χρόνων, καθώς καταμετρούνται 17 Ισραηλινοί νεκροί, εκ των οποίων οι 13 στρατιώτες, και 45 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων οι 22 μέλη των δυνάμεων ασφαλείας.

Εγκαταστάσεις ασφαλείας εντός του κτιριακού συγκροτήματος της, ήδη περικυκλωμένης από τανκς, έδρας του Παλαιστινίου ηγέτη στη Ραμάλα έπληξαν, τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, ισραηλινά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα δύο Παλαιστίνιοι να χάσουν τη ζωή τους. Ο Γιάσερ Αραφάτ δεν έπαθε τίποτε αν και ήταν η πρώτη φορά, τους τελευταίους μήνες, που οι ισραηλινοί πύραυλοι προσγειώνονται μόλις λίγα μέτρα από τον ίδιο. Ισραηλινά τανκς και δυνάμεις πεζικού κατέλαβαν προωθημένες θέσεις εντός της πόλης.

Ταυτόχρονα, βροχή πυραύλων δεχόταν το Προεδρικό Μέγαρο, στην παραλία της πόλης της Γάζας, από ελικόπτερα, «F-16» και πολεμικά πλοία, ενώ ολοσχερώς καταστράφηκε ένα γειτονικό φυλάκιο ασφαλείας, όπου σκοτώθηκαν 4 μέλη της επίλεκτης προεδρικής φρουράς. Συνολικά, κατά τη διάρκεια της νύχτας, περισσότερες από 40 εκρήξεις συγκλόνισαν την πόλη της Γάζας. Στόχος έγινε αστυνομικό φυλάκιο και στην πόλη Κχαν Γιουνίς, στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ στη Νάμπλους, της Δυτικής Οχθης, ισραηλινά τανκς εισχώρησαν περαιτέρω στην πόλη, όπου έγινε μάχη με παλαιστινιακές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 Παλαιστίνιοι αστυνομικοί. Στο στο γειτονικό προσφυγικό στρατόπεδο Μπαλάτα, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, έχασαν τη ζωή τους άλλοι 4 Παλαιστίνιοι.

Σε αποκλεισμό όλα τα παλαιστινιακά εδάφη

Associated Press

Σε αποκλεισμό όλα τα παλαιστινιακά εδάφη
Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν, και το πρωί, μετά το έκτακτο ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας. Ελικόπτερα «Απάτσι» εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον αστυνομικού φυλακίου στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Μαγκχάζι, στη Λωρίδα της Γάζας. Μάλιστα, στρατιώτες που επέβαιναν σε αυτά, άνοιξαν πυρ κατά πολλών σπιτιών. Σε κοντινή περιοχή, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε «δύο υπόπτους που προσπαθούσαν να πλήξουν με όλμους το πέρασμα Κισουφίμ».

Αυτός ο καταιγισμός επιδρομών ήταν, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τα αντίποινα για την επίθεση που πραγματοποίησαν Παλαιστίνιοι ένοπλοι, την Τρίτη νωρίς το βράδυ, σε ισραηλινό σημείο ελέγχου στο χωριό Αϊν Αρίκ, έξω από τη Ραμάλα, κατά την οποία σκοτώθηκαν 6 Ισραηλινοί στρατιώτες. Την ίδια μέρα, είχε προηγηθεί επιδρομή ισραηλινών ελικοπτέρων εναντίον γραφείου της «Χαμάς», στο προσφυγικό στρατόπεδο Τζαμπάλιγιε, στη Λωρίδα της Γάζας, όπου σκοτώθηκαν 2 μέλη της οργάνωσης και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 8 μικρά παιδιά. Ακολούθησε η αποτυχημένη απόπειρα ενός Παλαιστινίου, ζωσμένου με εκρηκτικά, να επιβιβαστεί σε λεωφορείο κοντά στον εποικισμό Μεχάλα, της Δυτικής Οχθης.

Την ευθύνη για την επίθεση στο ισραηλινό φυλάκιο του Αϊν Αρίκ, που είναι η πιο πολύνεκρη των τελευταίων χρόνων κατά του ισραηλινού στρατού, αν και τη διεκδίκησε η «Χαμάς», φαίνεται ότι ήταν έργο των «Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Ακσα» που θεωρείται στρατιωτικό παρακλάδι της «Φατάχ». Ο ισραηλινός στρατός επέβαλε απόλυτη απαγόρευση μετακινήσεων στη Δυτική Οχθη και προχώρησε σε τουλάχιστον 20 συλλήψεις. Ο ηγέτης της «Φατάχ», Μαρουάν Μπαργκούτι, υπογράμμιζε ότι «μόνο τέτοιου είδους επιθέσεις κάνουν το Ισραήλ να καταλάβει ότι πρέπει να τερματίσει την κατοχή».

Και λεκτική κλιμάκωση

«Η ισραηλινή κυβέρνηση επιμένει να αποφεύγει την ειρηνευτική διαδικασία. Εμείς, όμως, δε φοβόμαστε τα τανκς, τα ελικόπτερα και τα μαχητικά, και θα υψώσουμε την παλαιστινιακή σημαία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ», δήλωνε στα διεθνή πρακτορεία ο Παλαιστίνιος ηγέτης. «Το νέο έγκλημα του ισραηλινού στρατού δεν πρόκειται να ανακόψει την παλαιστινιακή αντίσταση» υπογράμμιζε ο Αχμέντ Αμπντέλ Ραχμάν, ενώ ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα κατηγόρησε το Ισραήλ «ότι κλιμακώνει διαρκώς τον πόλεμο και θα προκαλέσει μια ανεξέλεγκτη έκρηξη βίας», ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και την Ουάσινγκτον ιδιαίτερα να παρέμβουν για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πρόταση που στηρίζει ενθέρμως και η Γαλλία.

Από την άλλη, ο Αριέλ Σαρόν ενέκρινε νέο «σχέδιο δράσης», του οποίου λεπτομέρειες δεν έγιναν γνώστες, αλλά ο εκπρόσωπος του Ραανάν Γκισίν τόνιζε με νόημα ότι «οι επιθέσεις της προηγούμενης νύχτας δίνουν μια καλή πρόγευση για το τι θα ακολουθήσει». Ο Γκισίν άφησε, επίσης, να εννοηθεί ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να απαγορευτεί στον Γιάσερ Αραφάτ να δέχεται την οποιαδήποτε ξένη αντιπροσωπεία. Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού ΥΠΕΞ, Γκίντεον Μέιρ προειδοποιούσε ότι «το Ισραήλ θα απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική εκστρατεία που του επιβάλλεται από τον Γιάσερ Αραφάτ και τη συμμορία του».

Τα ισραηλινά ΜΜΕ εμφανίστηκαν, χτες, μετά την επίθεση στο Αϊν Αρικ και την ανατίναξη του πιο σύγχρονου ισραηλινού τανκ, τύπου «Merkava 3», πριν από μερικά 24ωρα, εξαιρετικά επικριτικά για την κυβερνητική στρατηγική, αλλά και την ικανότητα του φημισμένου ισραηλινού στρατού. Μερίδα των ΜΜΕ, αντανακλώντας τις πιέσεις που ασκεί η ισραηλινή ακροδεξιά, τάσσεται υπέρ της συνολικής ανακατάληψης των παλαιστινιακών εδαφών. Ενα άλλο κομμάτι του ισραηλινού Τύπου, υιοθετώντας την άποψη φιλειρηνικών οργανώσεων και του Μετώπου «Χαντάς» που στηρίζει το ισραηλινό ΚΚ, υποστηρίζει ότι η ένταση του αιματοκυλίσματος αποδεικνύει ότι πρέπει να τερματιστεί η κατοχή.

Αλλαγή στρατηγικής εκτιμούν πολλοί αναλυτές ότι έχει γίνει και στην πλευρά των παλαιστινιακών οργανώσεων. Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, που στηρίζεται και στις τελευταίες επιθέσεις, φαίνεται ότι εστιάζουν εναντίον των δυνάμεων κατοχής, στρατιωτών και εποίκων, και αποφεύγουν τα πλήγματα εκτός Αυτόνομων, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τα προσχήματα που χρησιμοποιεί η ισραηλινή ηγεσία περί «προστασίας των αμάχων» και να ενισχύσουν τη νομιμότητα του αγώνα τους κατά μιας κατοχικής δύναμης. Εντούτοις, επισήμως, δεν έχει γίνει τίποτε τέτοιο γνωστό.

Διπλωματικά παρατράγουδα

Η Σαουδική Αραβία, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης, πρότεινε την άμεση σύναψη διπλωματικών σχέσεων με το Ισραήλ, εκ μέρους της πλειοψηφίας των αραβικών χωρών, εφόσον ο ισραηλινός στρατός αποχωρήσει από τα εδάφη που κατέλαβε το 1967. Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, Σιμόν Πέρες, χαρακτήριζε την πρόταση «ενδιαφέρουσα και θετική». Επανέλαβε, όμως, ότι «βάση είναι ο τερματισμός της τρομοκρατικής δράσης».

Την ίδια στιγμή, εντείνεται η οργή του αραβικού κόσμου για τις δηλώσεις του Τσέχου πρωθυπουργού Μίλος Ζέμαν, σε ισραηλινή εφημερίδα, ότι «η Παλαιστινιακή Αρχή είναι σαν το Γ' Ράιχ, ο Γιάσερ Αραφάτ σαν τον Χίτλερ και το Ισραήλ δε θα πρέπει να διαπραγματευτεί τίποτε αλλά να εκδιώξει τους Παλαιστινίους ολοκληρωτικά αν δεν αποδεχτούν τις προτάσεις του». Ο Παλαιστίνιος υπουργός Πληροφοριών, Γιάσερ Αμπέντ Ράμπο, χαρακτήρισε τις δηλώσεις «απαράδεκτες και ηλίθιες», υπενθυμίζοντας ότι η ισραηλινή κατοχή είναι σαν τη ναζιστική κατοχή στην Τσεχία. Ο Πρόεδρος της Τσεχίας, Βάτσλαβ Χάβελ, τις καταδίκασε κατηγορηματικά ενώ η ΕΕ, που εξετάζει την υποψηφιότητα της Τσεχίας, έκανε λόγο για «αδιανόητες απόψεις». Ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, μίλησε για «απαράδεκτη και εχθρική στάση κατά ολόκληρου του αραβικού κόσμου» ενώ ο Αιγύπτιος ΥΠΕΞ, Αχμέντ Μάχερ, διαμήνυσε στον Ζέμαν ότι θα πρέπει να αναβάλει την, προγραμματισμένη για την επόμενη βδομάδα, επίσκεψή του στην Αίγυπτο. Ο ίδιος ο Ζέμαν ανασκεύασε υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για παρεξήγηση.

ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΜΠΟΥΣ
«Μαστίγιο και καρότο» προς τη ΛΔ Κορέας

Παρά την αστυνομική βία, οι Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές έδειξαν με κάθε τρόπο τα αντιιμπεριαλιστικάαισθήματά τους

Associated Press

Παρά την αστυνομική βία, οι Νοτιοκορεάτες διαδηλωτές έδειξαν με κάθε τρόπο τα αντιιμπεριαλιστικάαισθήματά τους
ΣΕΟΥΛ.-

Διαλέγοντας πολύ προσεκτικά ένα σημείο με εξαιρετικά συμβολικό χαρακτήρα, την αποστρατικοποιημένη ζώνη στην κορεατική χερσόνησο, το σημείο που χωρίζει τη ΛΔ Κορέας με τη Νότια, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξαπέλυσε και πάλι τις απειλές του...

«Δε θα επιτρέψουμε στα πιο επικίνδυνα καθεστώτα να μας απειλούν με τα πλέον επικίνδυνα όπλα στον κόσμο» τόνισε ο Μπους, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική του περί «άξονα του κακού» κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην αποστρατικοποιημένη ζώνη (DMZ), συνοδευόμενος από τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του Κιμ Ντάε Γιουνγκ, τη δεύτερη ημέρα της 40ωρης επίσκεψής του στην Νότια Κορέα, δεύτερο σταθμό της ασιατικής περιοδείας του.

Ατενίζοντας με περισσό κομπασμό και φορώντας ένα στρατιωτικό αμπέχονο, αφού χαρακτήρισε τη ΛΔ Κορέας «δαιμονική χώρα», γιατί στη δεκαετία του '70 κατά τον πόλεμο στρατιώτες της είχαν σκοτώσει με τσεκούρι Αμερικανούς στρατιώτες(!), ο Μπους κάλεσε τη χώρα να ανοίξει τα σύνορά της με τη Νότια Κορέα, αφού ...«ο δρόμος αυτός θα φέρει κοντά τους λαούς της διαιρεμένης γης»(!) στρατιώτες που επέβλεπαν εργασίες αποψίλωσης στη ζώνη.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας κάλεσε το καθεστώς της Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τονίζοντας: «Ελπίζω ότι οι αρχές της Βόρειας Κορέας θα ανταποκριθούν σύντομα στην έκκλησή μας για διάλογο».

Επίθεση και διάλογος

Αυτή η πολιτική του μαστιγίου και του καρότου, ήταν απλώς μία επανάληψη των όσων έλαβαν χώρα από την αρχή της επίσκεψης του Αμερικανού Προέδρου. Λίγο νωρίτερα, ο Μπους είχε κατηγορήσει το «καθεστώς» της ΛΔ Κορέας, χαρακτηρίζοντάς το «δεσποτικό», τονίζοντας παράλληλα πως δεν προτίθεται να της επιτεθεί και μάλιστα καλώντας τη σε διάλογο.

Στις δηλώσεις του μετά τις συνομιλίες του με τον Κιμ Ντάε Γιουνγκ, ο Μπους τόνισε πως συμφωνεί πλήρως με την πολιτική προσέγγισης του συνομιλητή του με τον «κομμουνιστικό βορρά» και πως επιθυμεί το διάλογο με την Πιονγιάνγκ, όμως πρόσθεσε πως ανησυχεί για τα όπλα μαζικής καταστροφής που διαθέτει η ΛΔ Κορέας.

Από την πλευρά του ο Κιμ Ντάε Γιουνγκ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την υποστήριξη του Μπους στην πολιτική προσέγγισης που ακολουθεί με το Βορρά. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες χαρακτήρισαν τις συνομιλίες τους «ειλικρινείς», όπερ στη διπλωματική σημειολογία σημαίνει πως υπήρξαν διαφωνίες. Ενώ είναι ενδεικτικό ότι και ο καθένας από τους δύο ηγέτες χρησιμοποίησε τον δικό του τρόπο για να εκφράσει πως μοιράζονται τις ίδιες απόψεις και πως η συμμαχία ΗΠΑ - Νότιας Κορέας είναι αρραγής. Τέλος, σήμερα ο Μπους αναχωρεί για τον τρίτο και τελευταίο σταθμό της περιοδείας του, την Κίνα.

Πολλαπλές διαδηλώσεις

Πέρα όμως από τον επίσημο χαρακτήρα αυτής της επίσκεψης Μπους και τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της Νότιας Κορέας, υπάρχει και μία άλλη διάσταση. Αυτή της αντίδρασης των απλών Νοτιοκορεατών στην επίσκεψη και κυρίως στα πολεμικά σχέδια των ΗΠΑ. Τρεις διαφορετικές διαδηλώσεις έγιναν χτες Τετάρτη, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.

Παρότι τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια - περίπου 20.000 αστυνομικοί και μέλη των ειδικών κατασταλτικών δυνάμεων είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία - φοιτητές, συνδικαλιστές και απλοί πολίτες διαδήλωσαν στη Σεούλ. Στο πάρκο Μαρόνι κοντά στην αμερικανική πρεσβεία, αγρότες και φοιτητές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην πρεσβεία. Σε άλλη διαδήλωση προκλήθηκε πραγματική μάχη όταν συνδικαλιστές και φοιτητές προσπάθησαν να πλησιάσουν το προεδρικό μέγαρο και να επιδώσουν διάβημα διαμαρτυρίας.

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
«Ούτε ίσες αποστάσεις, ούτε ουδετερότητα»

Με ανακοίνωσή του για το Παλαιστινιακό το ΔΣ του Δήμου Καλλιθέας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Το δράμα του παλαιστινιακού λαού, που αγωνίζεται πάνω από 35 χρόνια για να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος, συγκλονίζει ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η κυβέρνηση του Ισραήλ με τη στήριξη των ΗΠΑ, αλλά και την ανοχή της ΕΕ, κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά των Παλαιστινίων, δολοφονεί αμάχους, εξαπολύει μια νέα γενοκτονία εναντίον τους. Οι σκηνές φρίκης που παρακολουθούμε καθημερινά δεν μπορεί να αφήνουν κανέναν αδιάφορο. Οταν ένας λαός σύρεται στην εξαφάνιση, δεν μπορεί να υπάρχουν ίσες αποστάσεις και ουδετερότητα. Τα διάφορα προσχήματα που προβάλλονται περί δήθεν καταπολέμησης της τρομοκρατίας, η εξίσωση θυμάτων και θυτών που επιχειρείται από τις μεγάλες δυνάμεις, στην πραγματικότητα ευλογούν τη γενοκτονία ενός λαού και δίνουν άλλοθι στην εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης Σαρόν, η οποία καταπατά όχι μόνο τις αποφάσεις του ΟΗΕ, αλλά και τις συμφωνίες που και η ίδια υπέγραψε (...)

Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στο λαό της Παλαιστίνης (... και) ζητάμε να σταματήσει τώρα η ισραηλινή επέμβαση, να αποχωρήσουν τα ισραηλινά στρατεύματα από τα παλαιστινιακά εδάφη και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΟΗΕ για ένα πραγματικά ανεξάρτητο Παλαιστινιακό Κράτος».

«Γενοκτονία»

Το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας καταδικάζει την ισραηλινή επιθετικότητα σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, αμάχων παιδιών και γυναικών. «Οι καθημερινές δολοφονικές επιθέσεις», επισημαίνει το ψήφισμα, «παίρνουν τη μορφή γενοκτονίας του παλαιστινιακού λαού, που στην ουσία ζει χωρίς πατρίδα. Παράλληλα ο περιορισμός του προέδρου Γιασέρ Αραφάτ στην πρωτεύουσα Ραμάλα, απαγορεύει τη λειτουργία των θεσμοθετημένων οργάνων του παλαιστινιακού λαού σαν Αυτόνομου, επίσημου και αναγνωρισμένου κράτους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ