ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Συμφωνούν στην κατεδάφιση

Αποκαλυπτική ταύτιση ΝΔ, ΣΥΝ, «Φιλελευθέρων», ΣΕΒ, με τις κυβερνητικές θέσεις. Μ. Δαμανάκη: «Και αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης»!

Την πλήρη ταύτιση με τις προωθούμενες αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις σε βάρος της εργατικής τάξης της χώρας, των κομμάτων ΝΔ, ΣΥΝ και «Φιλελεύθεροι» επιβεβαίωσαν χτες οι εκπρόσωποί τους σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ερευνών «Ε21» με θέμα το ασφαλιστικό όπου και παρουσιάστηκε η έρευνα της «ΚΑΠΑ Research» γύρω από το ζήτημα. Ισχυρό πάτημα, ώστε να εκφράσουν οι εκπρόσωποι τις αντιδραστικές αυτές θέσεις, αποτέλεσε η ίδια η έρευνα, η οποία ήταν «κομμένη και ραμμένη» στα κυβερνητικά σχέδια για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Η πλήρης ταύτιση του ΣΥΝ με τα κυβερνητικά σχέδια, παρουσιάστηκε, διά στόματος της εκπροσώπου του στην ημερίδα, Μαρίας Δαμανάκη. Η βουλευτής του ΣΥΝ μεταξύ άλλων, τάχθηκε υπέρ της «λελογισμένης», όπως χαρακτηριστικά είπε, αξιοποίησης των αποθεματικών, χωρίς να αποκλείει και την επένδυσή τους. Καλύτερα και από τον υπουργό Εργασίας υποστήριξε ότι πρέπει να ανοίξει μια σοβαρή (!) συζήτηση γύρω από το θέμα των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, «και να μην αποκλείουμε - συνέχισε - και αύξηση των ορίων»! Μίλησε για υψηλές συντάξεις οι οποίες υπερβαίνουν ακόμα και το μισθό και πρέπει να εξεταστεί το ζήτημα, ενώ τάχθηκε υπέρ της προαιρετικής ασφάλισης με ανταποδοτικότητα.

Σε ένα φιλελεύθερο παραλήρημα ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων Στ. Μάνος, κατηγόρησε ουσιαστικά την κυβέρνηση ότι αργεί να επιβάλλει την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση, ότι δεν μπορεί να συνδιαλέγεται με τη ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα - συντεχνίες του δημοσίου. Επανέφερε την πρότασή του για 21% των εισφορών σε κεφαλαιοποιητικό σύστημα και το 79% των εισφορών σε διανεμητικό. Σ' ότι αφορά τη σύνταξη μίλησε για ίσες εισφορές, ίσες αποδόσεις.

Η Μαριέττα Γιαννάκου, επαναβεβαίωσε με την τοποθέτησή της τις αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος της ασφάλισης των εργαζομένων, που έχει ως θέσεις και η ΝΔ. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Νεκτάριος, ο οποίος καυχήθηκε για το σύστημα των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων που εφαρμόζει το ΙΚΑ με την κατάργηση των ενσήμων, χωρίς βέβαια να τοποθετηθεί στο ζήτημα που αποκαλύφθηκε, δηλαδή την προσπάθεια της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα από αυτή τη διαδικασία στον αποχαρακτηρισμό των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων!

Τέλος, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ κ. Αναλυτής εξέφρασε και αυτός τη δυσαρέσκειά του για την καθυστέρηση της παρουσίασης και εφαρμογής της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ δεν παρέλειψε να εξυμνήσει το «διάλογο» απάτη μεταξύ κυβέρνησης - ΓΣΕΕ - εργοδοτών, και να δηλώσει ότι με τη ΓΣΕΕ έχουν έρθει κοντά μέσα από το διάλογο.

Παμπειραϊκή απεργία στις 28 Φλεβάρη

Απεργούν στις 28 Φλεβάρη όλοι οι εργαζόμενοι του Πειραιά. Χτες το πρωί, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου της πόλης, κάτω από τις έντονες πιέσεις των εργατοτεχνιτών της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης και άλλων κλάδων εργαζομένων και κυρίως των δεκάδων πρωτοβάθμιων σωματείων, που συγκροτούν τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων Πειραιά και είναι ενταγμένα στη δύναμη του ΠΑΜΕ, αποφάσισε να κηρύξει για τη μέρα αυτή 24ωρη παμπειραϊκή απεργία και να διοργανώσει συγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο του Εργατικού Κέντρου.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της διοίκησης έσπευσε να συντάξει ένα διεκδικητικό πλαίσιο, που είναι πολύ κάτω των περιστάσεων. Περιορίζεται σε κάποια αιτήματα, που αφορούν αποκλειστικά τη Ζώνη - τα οποία δεν παίρνουν υπόψη ούτε τα όσα διεκδικούν οι εργατοτεχνίτες - χωρίς να «θίγει» την κυβερνητική πολιτική, που ευθύνεται για το μαράζωμα της Ζώνης, για τη μετατροπή ολόκληρης της περιοχής σε βασίλειο της ανεργίας και για το χτύπημα των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων του Πειραιά.

Για το περιεχόμενο της απεργίας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των σωματείων, με ανακοίνωσή της, ξεκαθαρίζει: «Σωματεία και συνδικαλιστές από πολλούς κλάδους, Επιτροπές Ανέργων, συντονίζουμε τη δράση μας με κοινά αιτήματα, παίρνουμε τη σκυτάλη του αγώνα και προχωράμε μπροστά» και υπογραμμίζει: «Τώρα είναι η ώρα. Στα εργοστάσια, στο λιμάνι, στις συνοικίες και γειτονιές του Πειραιά να οργανώσουμε και συντονίσουμε τον αγώνα μας. Ολοι μαζί, όπως στις μεγαλειώδεις απεργίες και συλλαλητήρια της προηγούμενης χρονιάς, αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήσαμε μέσα από τον ενωμένο, μαζικό αγώνα από τα κάτω έτσι και τώρα. Μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας και της φτώχειας. Να υπερασπίσουμε αποφασιστικά τα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα».

Η Επιτροπή καλεί τη διοίκηση του ΕΚΠ να «στηρίξει με ουσιαστικό τρόπο» τον αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι της Ζώνης για να εμποδίσουν τη διάλυσή της, «να τον διευρύνει και να τον συντονίσει με άλλους κλάδους. Εάν δεν το κάνει, θα αναλάβει τεράστιες ευθύνες» και επισημαίνει ότι «η τακτική της συναίνεσης και των συνεχών υποχωρήσεων που ακολουθούν οι πλειοψηφίες των διοικήσεων των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΕΚΠ στρώνουν το έδαφος στην κυβερνητική και εργοδοτική επίθεση. Το πλαίσιο που προβάλλουν ζημιώνει την εργατική τάξη».

Οι εργαζόμενοι καλούνται από την Επιτροπή να δώσουν μαζικά το «παρών» τους στην απεργία, για να δώσουν τη δική τους απάντηση στην πολιτική της ανεργίας, της ακρίβειας, της φτώχειας, να διεκδικήσουν ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, να υπερασπίσουν τα κοινωνικοασφαλιστικά τους δικαιώματα, να απαιτήσουν επιδότηση όλων των ανέργων με το 80% του μισθού μέχρι να τους δοθεί δουλιά. Να αντικρούσουν την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και να προστατέψουν από τη συρρίκνωση και διάλυση τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΘΗΝΑΣ
Διάβημα σήμερα στο υπουργείο Εργασίας

«Ραντεβού» έξω από το υπουργείο Εργασίας δίνουν σήμερα στη 1 το μεσημέρι μεταλλεργάτες της Αθήνας και συνδικαλιστές από άλλα σωματεία για να απαιτήσουν από την κυβέρνηση δημόσια κοινωνική ασφάλιση ενάντια στα σχέδια διάλυσής της που προωθούνται. Την πρωτοβουλία της μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας έχει πάρει το Συνδικάτο Μετάλλου «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» και έχει καλέσει σε συμμετοχή και συντονισμό δράσης όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας. Κάλεσμα στο οποίο ήδη έχουν ανταποκριθεί σωματεία και συνδικάτα, όπως των οικοδόμων, κλωστοϋφαντουργών, εμποροϋπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, επισιτισμού - τουρισμού κ.ά., ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει η Συντονιστική Σωματείων Αθήνας και το ΠΑΜΕ.

«Στόχος μας να αποτρέψουμε την κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης», σημειώνει στο κάλεσμα το Συνδικάτο, ενώ καταγγέλλει το στημένο διάλογο ότι έχει στόχο να νομιμοποιήσει το έγκλημα σε βάρος των εργαζομένων και σημειώνει πως «οι εργαζόμενοι δεν εξουσιοδοτούν κανένα συνδικαλιστικό όργανο να συζητά για το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι, τι θα αφήσει για αργότερα και τι θα κόψει σήμερα».

Οι μεταλλεργάτες και οι εργαζόμενοι της Αθήνας θα διεκδικήσουν έξω από το υπουργείο Εργασίας: Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση για όλους. Δωρεάν δημόσια υγεία και κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε υγεία - πρόνοια. Σύνταξη στα 60 για άντρες και 55 για γυναίκες, 55 και 50 αντίστοιχα για βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κατοχύρωση του κατώτερου ορίου συντάξεων με 4.050 ημέρες εργασίας - συνταξιοδότηση ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια. Υπεράσπιση, επέκταση του θεσμού των βαρέων - ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Βασικό μισθό 300.000, κατώτερη σύνταξη 240.000 δραχμές και τέλος πλήρη σταθερή απασχόληση, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.


ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ
Απεργούν σήμερα

Απεργιακές συγκεντρώσεις των εργαζομένων στα συνεταιριστικά εργοστάσια, αλλά και των αγροτών της Βόρειας Ελλάδας γίνονται σήμερα το πρωί σε Θεσσαλονίκη και Ξάνθη. Οι εργαζόμενοι στις συνεταιριστικές οργανώσεις - επιχειρήσεις του Νομού Θεσσαλονίκης (ΑΓΝΟ, Ομοσπονδία - Γεωργικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης και Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λαγκαδά) θα συγκεντρωθούν στις 10 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει πορεία και συμβολική κατάληψη του Κεντρικού Καταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη, όπως και διαμαρτυρία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Στην Ξάνθη, στη συγκέντρωση που γίνεται στις 10 το πρωί στην Κεντρική πλατεία της πόλης, θα συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα συνεταιριστικά εργοστάσια ΣΕΒΑΘ, ΡΟΔΟΠΗ, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ, ΣΕΠΕΚ και του Εργοστασίου Ζάχαρης. Θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους, ενώ ενδέχεται να γίνει και συμβολικός αποκλεισμός του δρόμου Κομοτηνής - Ξάνθης.

Οι κινητοποιήσεις γίνονται στο πλαίσιο της προκηρυχθείσας 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Συνεταιριστικές Οργανώσεις, με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις της κυβέρνησης περί ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ και ξεπουλήματος των θυγατρικών της, αλλά και με βάση την κατάσταση που επικρατεί σ' όλες ανεξαιρέτως τις αγροτικές συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σ' αυτές.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Σύσκεψη σήμερα για την αγωνιστική συνέχεια

Σύσκεψη διοργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στην οποία καλούνται να συμμετάσχουν όλα τα σωματεία και οι μαζικοί φορείς για να συζητήσουν «την οργάνωση και συνέχιση της αγωνιστικής δράσης για την υπεράσπιση των λαϊκών κατακτήσεων και την αντιμετώπιση της κυβερνητικής επίθεσης». Οι εργαζόμενοι καλούνται να οργανώσουν τους αγώνες τους, για να αποκρούσουν την επίθεση της κυβέρνησης σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης, για να διεκδικήσουν την υπογραφή ικανοποιητικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για να αποτρέψουν τη διάλυση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ