Η ΝΑΣ πιστεύει ότι «το κύριο στις ερχόμενες εκλογές είναι να πραγματοποιηθεί η αγωνιστική συμπαράταξη και η νίκη των δυνάμεων και ανθρώπων που ανεξάρτητα από τις ειδικότερες πολιτικές τους επιλογές, θέλουν να εκφράσουν και να φέρουν στο προσκήνιο τα προβλήματα των εργαζομένων που αντιστέκονται και δε συμβιβάζονται στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της υποβάθμισης και συρρίκνωσης των κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών με την πορεία μετατροπής της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε μέσο αντεργατικής πολιτικής και μονόπλευρης λιτότητας.
Η οργανωμένη έκφραση και ο αγώνας των εργαζομένων, των μικρομεσαίων αγροτών, των επαγγελματιών, των ανθρώπων της διανόησης και της τέχνης, της νεολαίας, όλων των θυμάτων της εφαρμοζόμενης πολιτικής θα είναι η ασπίδα στην επιδίωξη να γίνουν απλοί θεατές και συνεργοί στην ίδια τους, την υποβάθμιση.
Για τη συστράτευση αυτή δεν μπαίνει θέμα και δεν κρίνονται τα πρόσωπα και ο κομματικός χώρος προέλευσής τους, αλλά η πολιτική στάση και δράση των συμμετεχόντων απέναντι στα λαϊκά αιτήματα, στους αγώνες και στην υπεράσπιση των κατακτήσεων των εργαζομένων».
Στη Διακήρυξη, που ψηφίστηκε ομόφωνα, από τη Γενική Συνέλευση τονίζεται επίσης πως «σε αυτές τις εκλογές θα κριθούν δύο διαφορετικές λογικές, ανεξάρτητα από το πόσοι συνδυασμοί θα διεκδικήσουν την ψήφο του λαού. Το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ποια πρόσωπα θα εκλεγούν, αλλά ποιες πολιτικές θα επιδοκιμαστούν ή θα καταδικαστούν.
Ετσι από τη μια, είναι η λογική που θέλει την Αυτοδιοίκηση "κλεισμένη" στα όρια, που θέτει η εκάστοτε κεντρική εξουσία, διαχειριστή των κυβερνητικών δεδομένων της φτώχειας και της μιζέριας, υπάκουο "υπάλληλο" των κατευθύνσεων της ΕΕ.
Και, από την άλλη, είναι η λογική που θέλει την Αυτοδιοίκηση προμαχώνα της ανυποχώρητης υπεράσπισης των λαϊκών διεκδικήσεων, της αποφασιστικής αντίστασης σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο, της αγωνιστικής συσπείρωσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων και της νεολαίας, της προβολής των οραμάτων τους, για μια ζωή αντάξια του μόχθου τους και της πάλης για την υλοποίησή τους».
Στη συνέλευση, όπου πήραν μέρος πολλοί Ηρακλειώτες, παραβρέθηκαν και χαιρέτισαν ο Δημήτρης Ξυριτάκης δικηγόρος και υποψήφιος δήμαρχος την προηγούμενη δεκαετία, ο Γιώργος Κυλιεμάκης από τους απολυμένους της βάσης Γουβών, ο Γιάννης Πρεβεζάς από τη δημοτική παράταξη «Ηρακλειώτικη Πρωτοβουλία», ο Στέλιος Ορφανός δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος με την «Αγωνιστική Κίνηση Δημοτών Ηρακλείου». Ακόμα το λόγο πήραν και χαιρέτισαν ο Κυριάκος Κυριακάκης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Αχαρνών, καλώντας την παράταξη να αποτελέσει συμπαραστάτη στον αγώνα των αγροτών, ο Μιχάλης Σφακιανάκης δικηγόρος και Νομαρχιακός Σύμβουλος της ΝΑΣΗ, η Δέσποινα Αυγουλά εργαζόμενη και πρώην πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Δημήτρης Βρύσαλης γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηρακλείου του ΚΚΕ, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανάδειξης Τοπικών Αρχών που θα διευκολύνουν τη συσπείρωση, την οργάνωση, την αγωνιστική δράση του λαού, αποκρούοντας την αντιλαϊκή πολιτική τοπικών αρχών που θα διεκδικούν, θα παλεύουν για φιλολαϊκές λύσεις, θα επιδρούν στις γενικότερες εξελίξεις και δε θα αποτελέσουν το «δεκανίκι» στην κυρίαρχη πολιτική.
Στη Γενική Συνέλευση παραβρέθηκαν ακόμα, ο Κώστας Τσαγκαράκης νομαρχιακός σύμβουλος της Δημοκρατικής Κίνησης, ο Σπύρος Επιτροπάκης, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ, η Ιζαμπία Χατζηγεωργίου πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης, ο Κώστας Μωυσάκης μέλος της διοίκησης του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, ο Μίλτος Χαλκιαδάκης μέλος της Ενωσης Γονέων, ο Νικήτας Ρούσσος, πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών, ο Αποστόλης Γενετζάκης δημοτικός σύμβουλος Αχαρνών και αντιπρόεδρος των Φαρμακοποιών, ο Κώστας Κονταξάκης δημοτικός σύμβουλος Δήμου Καζαντζάκη, ο Γιώργος Δρίμης πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου και ο Σταμάτης Μαθιουδάκης πρόεδρος Συνταξιούχων ΙΚΑ.
Η συνέλευση έκλεισε με την εκλογή 17μελούς Συντονιστικής Επιτροπής. Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, τόνισε πως «δεν υπόσχεται αλλά δεσμεύεται να ενισχύσει με κάθε μέσο την προώθηση της συμπόρευσης και συνεργασίας για κοινή αντίσταση και αντεπίθεση στις αντιλαϊκές πολιτικές. Η μέχρι σήμερα δράση της παράταξης και η συνέπεια της στάσης της αποτελεί εχέγγυο για το μέλλον. Ας αξιοποιήσουμε τη συλλογική μας δύναμη για τα συμφέροντά μας».
Με απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών - Επικοινωνιών (ΦΕΚ Β/101/31.1.2002), καθορίζονται οι υπερωρίες των εργαζομένων του ιδρύματος για το α` εξάμηνο 2002. Χαρακτηρίζονται αναγκαίες: «Οι χρόνιες ελλείψεις που υπάρχουν σε στελεχικό δυναμικό του ΤΤ δημιουργούν πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας και στην ομαλή εξυπηρέτηση του συναλλασσόμενου κοινού». Ακριβώς τα ίδια λέγονταν στο ΦΕΚ Β/986/30.7.2001, όπου καθορίζονταν οι υπερωρίες για το β` εξάμηνο 2001. Προφανώς από τότε δεν έγινε τίποτα για τη στελέχωση του ιδρύματος.
Επισημαίνεται ότι «οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι χρόνιες και οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 172 για το μόνιμο προσωπικό και σε 93 για το μη μόνιμο». Στην προηγούμενη ομοειδή απόφαση, οι κενές θέσεις προσδιορίζονταν σε 154 και 90. Φυσικά, η εκτίμηση είναι των διοικούντων και όχι των εργαζομένων, που μπορούν να αναφέρουν πολύ μεγαλύτερα κενά.
Προβλήματα δημιουργούνται και λόγω των ελλείψεων υποδομών. Π.χ., το λειτουργικό σύστημα του ΤΤ είναι χειρόγραφο, τουλάχιστον για τα 19 από τα 135 καταστήματα του ιδρύματος και δημιουργεί πολλαπλάσιο όγκο εργασίας. Επιπλέον, η κυβέρνηση και η διοίκηση σχεδιάζουν την παροχή και νέων τραπεζικών προϊόντων από το ίδρυμα, που προϋποθέτει, όμως, νέα εργατικά χέρια. Διαφορετικά, νομοτελειακά, οδηγούμαστε σε υπερεντατικοποίηση της εργασίας.
Και αν αυτά συμβαίνουν τώρα, φανταστείτε τι θα γίνει αν η κυβέρνηση προωθήσει το νομοσχέδιο, με το οποίο προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ΤΤ. Εκεί δρομολογούνται για τους εργαζομένους δυσμενείς ρυθμίσεις. Π.χ.: Μετατροπή των συμβάσεων εργασίας αορίστου χρόνου του Δημοσίου, σε ιδιωτικού δικαίου. Νέο οργανόγραμμα και ανακατατάξεις προσωπικού με γνώμονα τις ανάγκες των μεγαλομετόχων. Το προσωπικό παύει να έχει ασφάλιση Δημοσίου και «υπάγεται στην ασφάλιση του κλάδου συντάξεων και του κλάδου ασθενείας του ΙΚΑ» κλπ.
Με αυτές τις συνθήκες, με το φόβο του μεγαλοκαρχαρία που θα επιβάλει σκληρούς όρους εργασίας για να αποκομίσει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος, με διάχυτη την άποψη στο ΤΤ ότι οι θέσεις εργασίας δεν είναι πλέον εξασφαλισμένες, εκφράζονται ανησυχίες ότι πολλοί υπάλληλοι θα ζητήσουν μετάταξη σε δημόσια υπηρεσία ΝΠΔΔ ή ΟΤΑ, δυνατότητα που προβλέπεται από το νομοσχέδιο. Λιγότερα εργατικά χέρια, σημαίνει για τους πελάτες του ΤΤ μεγαλύτερες ουρές μπροστά στις θυρίδες του ιδρύματος.
Στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ για παραβίαση του Δημοσιογραφικού Κώδικα Δεοντολογίας, παραπέμπει, με ομόφωνη απόφασή του, το ΔΣ της Ενωσης τους δημοσιογράφους Θ. Αναστασιάδη και Ν. Κακαουνάκη, ενώ σημειώνεται ότι ο Σπ. Καρατζαφέρης έχει καταθέσει τη δημοσιογραφική ταυτότητα (δεν ανήκει στην ΕΣΗΕΑ, δηλαδή). Οι παραπομπές αφορούν καταγγελίες, που έγιναν κατά την εκδίκαση της αγωγής του βουλευτή της ΝΔ Α. Σπηλιωτόπουλου κατά του Θ. Αναστασιάδη (ότι ο Θ. Αναστασιάδης «ζήτησε να παράσχει τις υπηρεσίες του στη ΝΔ έναντι σημαντικότατου ποσού»). Ενώ η παραπομπή του Ν. Κακαουνάκη αφορά τις καταγγελίες του δημοσιογράφου της «Καθημερινής» Στ. Λυγερού, σύμφωνα με τις οποίες ο πρώτος, με συνεχή αναφορά, σε σειρά εκπομπών και δημοσιευμάτων, του ονόματος του Στ. Λυγερού ως υπόπτου συνεργασίας με την οργάνωση «17 ΝΟΕΜΒΡΗ», εν γνώσει της αναληθείας, προκάλεσε δυσμενείς επιπτώσεις σε βάρος του.
Τέλος, η παραπομπή των δύο αφορά και καταγγελίες που ακούστηκαν στον «αέρα» σε εκπομπή του Μ. Καψή, για χρηματισμό δημοσιογράφων.