ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 12 Φλεβάρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για το Κάστρο Φαναριού Καρδίτσας

Στο «κενό» έμεινε το έργο της αναστήλωσης και συντήρησης του Κάστρου Φαναριού Καρδίτσας.

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους στον υπουργό Πολιτισμού οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Νίκος Γκατζής. Οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν ότι οι συγκεκριμένες εργασίες, που ήταν ενταγμένες στο Β` ΚΠΣ, σταμάτησαν στις 20/12/2001, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να εργάζονται και οι 20 εργαζόμενοι, που απασχολούνταν επί πέντε συνεχή χρόνια στο έργο.

Οι βουλευτές ρωτούν: Τι μέτρα θα πάρει το ΥΠΠΟ και πότε για τη συνέχιση του έργου. Εάν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την ένταξή του στο Γ` ΚΠΣ. Πότε θα υπογραφούν τα τεχνικά δελτία για την έναρξη των εργασιών. Και αν το υπουργείο σκοπεύει να μονιμοποιήσει τους εργαζόμενους, μετά από μια πενταετία που δουλεύουν στο έργο.

«Τέλειο»... ολυμπιακό «έγκλημα»

Αποσιώπησαν το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη ως συνθέτη και του «Canto Olympico», που συνόδεψε την αφή της ολυμπιακής φλόγας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ευρύτερες διαστάσεις παίρνει το θέμα που δημιουργήθηκε στην τελετή της αφής της ολυμπιακής φλόγας στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Σολτ Λέικ Σίτι, όπου οι Αμερικανοί αποσιώπησαν το όνομα του Μίκη Θεοδωράκη ως συνθέτη του μουσικού κομματιού, που συνόδεψε την αφή, «Canto Olympico». Αποσιώπηση που επανέλαβε και η ΝΕΤ κατά τη μετάδοση της τελετής έναρξης των αγώνων!

Αρχικά ο συνθέτης, με ανακοίνωσή του, απέδωσε την πλήρη ευθύνη στη ΝΕΤ. «Ενώ οι παρουσιαστές αναφέρονταν λεπτομερώς σε πρόσωπα, συντελεστές και συνθέτες, όταν ήρθε η ώρα της μουσικής μου, όχι μόνο δεν ενημέρωσαν το ελληνικό κοινό για την ταυτότητα του μουσικού έργου που παιζόταν σε τόσο ιερή στιγμή, αλλά την έπνιξαν κάτω από ηχηρά και ανούσια σχόλια, ώστε να μην ακουστεί τίποτα. Ενα τέλειο έγκλημα!», σημείωνε προχτές ο Μίκης Θεοδωράκης.

Σε απάντησή της η διοίκηση της ΕΡΤ εξέφρασε «τη λύπη και τη συγγνώμη της προς το μεγάλο Ελληνα δημιουργό», χαρακτήρισε το συμβάν ως «ατυχές» και μετέθεσε τις ευθύνες στους διοργανωτές, οι οποίοι δεν ανέφεραν το όνομα του συνθέτη στο, κατά τ' άλλα, λεπτομερές πρόγραμμα μετάδοσης που μοιράστηκε στους δημοσιογράφους.

Στο θέμα παρενέβη και η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία προέβη σε διάβημα προς το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας να εξεταστεί το θέμα και να δοθούν διευκρινίσεις «για την πραγματική αιτία που οδήγησε στην απαράδεκτη στάση απέναντι στον Μίκη Θεοδωράκη, από την πλευρά της επιτροπής διεξαγωγής των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στις ΗΠΑ», με τη διαγραφή του ονόματος του συνθέτη. Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ εκτιμάται ότι δεν πρόκειται για τεχνικό λάθος ή παράλειψη, «αλλά για συγκεκριμένη αμερικανική πολιτική παρέμβαση προς την οργανωτική επιτροπή. Η συγγνώμη της ΝΕΤ προς τον Μίκη Θεοδωράκη δεν μπορεί να αποκαταστήσει και να συγκαλύψει το αληθινό πρόβλημα». Η Αλέκα Παπαρήγα θα προχωρήσει σε ανάλογο διάβημα και προς τον υπουργό Πολιτισμού.

Με χτεσινή του ανακοίνωση ο Μ. Θεοδωράκης χαρακτηρίζει το συμβάν ως «κατάφωρη προσβολή από μέρους των διοργανωτών στο πρόσωπο του δημιουργού, αλλά και ευρύτερα προς την Ελλάδα». Ο συνθέτης προσθέτει ότι οι διοργανωτές επέλεξαν αυτοβούλως το «Canto Olympico» για την τελετή. Η σύνθεση χρησιμοποιήθηκε όπως ακριβώς υποσχέθηκαν οι Αμερικανοί (δηλαδή για την τελετή της αφής και με την ορχήστρα και τη χορωδία που είχαν προτείνει στο συνθέτη). Πλην, όμως, το όνομα του δημιουργού, καθώς και ο τίτλος του έργου δεν ανακοινώθηκαν και δεν υπήρχαν στο πρόγραμμα που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους.

Οι διοργανωτές μίλησαν για... «παράβλεψη». Ωστόσο ο συνθέτης θεωρεί ότι «την τελευταία στιγμή υπήρξε κάποια άνωθεν παρέμβαση, πιθανόν και για πλήρη απάλειψη του έργου από την τελετή, για λόγους που όλοι στην Ελλάδα γνωρίζουμε», επειδή όμως ήταν αργά, αποσιωπήθηκε η ταυτότητα του έργου. Ο συνθέτης πάντως προσθέτει ότι η ευθύνη της ΕΡΤ παραμένει, αφού είχε ειδοποιηθεί σχετικά από το συνθέτη πριν τη μετάδοση της τελετής.

Θεατρικές ανάσες
  • Κάθε Δευτέρα - Τρίτη, στο θέατρο της «Ανοιξης» παίζεται το έργο του Ρίτσαρντ Χάρις «Ωρες επισκεπτηρίου». Εν αναμονή μιας εγχείρησης, η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μια εκ βαθέων εκμυστήρευση, η αποκάλυψη μιας απιστίας εν ώρα ανάρρωσης, η ατέλειωτη επίσκεψη ενός ενοχλητικού ζευγαριού, εκτυλίσσονται σε «ώρες επισκεπτηρίου». Η μετάφραση είναι της Ευγενίας Μαραγκού, η σκηνοθεσία της Ανθής Ανδρεοπούλου, τα σκηνικά - κοστούμια του Ηλία Γραμματικού, η μουσική επένδυση του Γιώργου Αχ. Σκορδίλη. Παίζουν: Χρήστος Γεωργίου, Μαρία Δεβελέγκα, Βάσω Δούκα, Βάσω Καρακίτσου, Δέσποινα Μαλανδρενιώτη, Λίζυ Ξανθοπούλου και Παναγιώτης Σμυρνής.
  • Η «Κουίντα» παρουσιάζει, στο θέατρο «Σταθμός» (Β. Ουγκώ 55, Πλατεία Καραϊσκάκη) το βραβευμένο από το Ιδρυμα Ωνάση έργο του Β. Κατσικανούρη «Μπάμπουσκα», σε σκηνοθεσία Τάκη Κτενά, μουσική Νίκου Μενουδάκη - Γιώργου Θεοδωρόπουλου. Παίζουν: Τάκης Κτενάς, Ράνια Πρέβεζα, Κωνσταντίνος Ραβνιωτόπουλος, Αλέξης Μαρτζούκος, Ευρυδίκη Κουκούτση, κ.ά. Πρόκειται για ένα ρέκβιεμ πάνω στην αδυναμία του ανθρώπου να υπερβεί τα όριά του.
  • «Η ζωή του Στέλιου», το έργο των Νίκου Καμπάνη - Πάνου Γεραμάνη, (η ζωή του Στέλιου Καζαντζίδη) παρουσιάζεται κάθε Δευτέρα και Τρίτη στο «Περοκέ», σε σκηνοθεσία Λάζου Τερζά, σκηνικά Κάρολου Ρωμούση, χορογραφία Νανά Δόγκα. Η παράσταση εμπλουτίστηκε με ανέκδοτες φωτογραφίες και κινηματογραφημένα αποσπάσματα. Ακούγονται πολλά τραγούδια του Καζαντζίδη, σε μουσική επιμέλεια Γιάννη Καραμπεσίνη. Παίζουν: Στάθης Καζαντζίδης, Γιάννης Καραμπεσίνης, Εύη Εμμανουηλίδου.
Ταινίες και πραγματικότητα

Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Ζυλ Ντασσέν
Σκηνή από το ντοκιμαντέρ του Ζυλ Ντασσέν
Αφιερώματα σε μεγάλους δημιουργούς και σπάνια ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Κινηματογράφος και Πραγματικότητα» του Γαλλικού Ινστιτούτου, το οποίο άρχισε χθες και θα συνεχιστεί μέχρι τις 17/2 (καθημερινά 5μμ, εκτός Κυριακής 17/2, είσοδος ελεύθερη).

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει αφιερώματα στο έργο των σκηνοθετών Luc de Heuach και Bruno Monsaingeon (θα παραβρεθούν στις προβολές) και στον Σταύρο Τορνέ. Στην ενότητα «Ο Κινηματογράφος ως τεκμήριο ιστορίας» θα προβληθούν ντοκιμαντέρ του Φώτου Λαμπρινού. Στην ενότητα «Το "σύμπαν" της κλασικής μουσικής» θα προβληθεί μεταξύ άλλων ένα ντοκιμαντέρ του Ζυλ Ντασσέν (1953) για τους Ρουμπινστάιν, Πετιγκόρσκι και Χέιφιτζ. Στις ομώνυμες θεματικές ενότητες θα προβληθούν ντοκιμαντέρ από την Ασία και έργα σύγχρονων δημιουργών ντοκιμαντέρ.

Παρουσιάσεις - εκδηλώσεις
  • Ο «Κέδρος» θα τιμήσει αύριο (8μμ) στη «Στοά του Βιβλίου» τη μνήμη του πρόσφατα χαμένου, από τους σημαντικότερους συγγραφείς και δημοσιογράφους της γενιάς του, Ανδρέα Φραγκιά. Για τον άνθρωπο και το έργο του θα μιλήσουν οι Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Μάρω Δούκα, Μένης Κουμανταρέας, Δημήτρης Ραυτόπουλος, Αντώνης Καρκαγιάννης. Αποσπάσματα έργων του θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Ειρήνη Ιγγλέση και Φοίβος Ταξιάρχης.
  • Στη σειρά εκδηλώσεων «Λόγος και Τέχνη» του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» σήμερα (7μμ) η ποιήτρια Χρυσάνθη Κακουλίδου θα μιλήσει με θέμα «Σεργκέι Γεσένιν: ένας τραγικός της ρώσικης ποίησης». Θα απαγγείλει η Κωνσταντίνα Τσαφρά.
  • Στις εκδόσεις Πατάκη (Ακαδημίας 65) στις 14/2 (6.30μμ) το περιοδικό «Υφος» θα πραγματοποιήσει αφιέρωμα στον ποιητή Γιάννη Υφαντή. Για το έργο του ποιητή θα μιλήσει ο δημοσιογράφος και ποιητής Βασίλης Καλαμαράς. Στις 15/2 (7.30μμ) θα παρουσιαστεί η συλλογή διηγημάτων του Σωτήρη Δημητρίου «Η βραδυπορία του καλού». Θα μιλήσει η Ελισάβετ Κοτζιά. Θα διαβάσει η Μαρία Κεχαγιόγλου. Συντονίζει η Βένα Γεωργακοπούλου. Στις 21/2 (7.30μμ) θα παρουσιαστεί το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου «Φτωχή Μαργκό».

«Θεσμοί ολέθρου της ζωής του ανθρώπου» είναι το θέμα της ομιλίας του ακαδημαϊκού Κωνσταντίνου Δεσποτόπουλου, στη σημερινή (7μμ) έκτακτη συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών.

Στον αθλητισμό και κυρίως στο ποδόσφαιρο αφιερώνονται οι φετινές βρετανικές ταινίες που θα παρουσιάσει το Βρετανικό Συμβούλιο, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, από 15 έως 21/2, στον κινηματογράφο «Τριανόν» (7μμ). Το αφιέρωμα θα προβληθεί και στη Θεσσαλονίκη, στον «Ολύμπιον» (22-28/2).

Θα προβληθούν οι ταινίες: «Το μυστήριο του Σταδίου Αρσεναλ», «Οι δρόμοι της φωτιάς», «Το κορίτσι του Γκρέγκορι», «Οταν έρχεται το Σάββατο», «Η μοναξιά του δρομέα μεγάλων αποστάσεων», «Brighton Rock», «Παιχνίδι στην εξοχή», «Πυρετώδης κατάσταση», «Η τιμή ενός ανθρώπου», «Χωρίς ταυτότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ