ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 12 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΚΕ
Να αποζημιωθούν πλήρως οι αγρότες

Συζητήθηκαν στη Βουλή Επίκαιρες Ερωτήσεις των βουλευτών του Κόμματος Σπ. Στριφτάρη και Στ. Σκοπελίτη

Τη λήψη μέτρων για την πλήρη αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία ζήτησαν, χτες, στη Βουλή με Επίκαιρες Ερωτήσεις που συζητήθηκαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης και Στ. Σκοπελίτης. Ταυτόχρονα, ανέδειξαν και την κυβερνητική ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο ΕΛΓΑ, φορέας που είναι υπεύθυνος για τις αποζημιώσεις των αγροτών.

Ο υφυπουργός Γεωργίας, Ε. Αργύρης, στην απάντησή του είπε ότι από την πρόσφατη κακοκαιρία για το ζωικό κεφάλαιο έχουν αναγγελθεί στον ΕΛΓΑ περίπου 3.000 περιστατικά ζημιάς κυρίως στους νομούς της Θεσσαλίας, της Ανατολικής Στερεάς και της νησιωτικής χώρας. Εκτίμησε όμως ότι αυτά θα αυξηθούν πολύ αφού η πρόσβαση σε τόπους σταβλισμού ζώων είναι σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη μέχρι σήμερα. Οσον αφορά στη φυτική παραγωγή έχουν αναγγελθεί ζημιές σε πολλά προϊόντα που θα αποζημιωθούν και από τον ΕΛΓΑ αλλά και από τα ΠΣΕΑ. Ο υφυπουργός εκτίμησε ότι η ζημιά συνολικά θα υπερβεί τα 50 εκατομμύρια ευρώ και ο ΕΛΓΑ ενισχύεται οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις για την αποζημίωση των αγροτών. Επανέλαβε δε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν λίγες μέρες, όπως η άμεση καταβολή του 50% των εκτιμώμενων προς αποζημίωση ή οι πιστωτικές διευκολύνσεις που θα δοθούν σε πληγέντες αγρότες.

Απαντώντας στον υφυπουργό ο Σπ. Στριφτάρης είπε ότι με τον νέο νόμο για τον ΕΛΓΑ δεν προβλέπεται κρατική επιχορήγηση παρόλο που το ΚΚΕ επέμενε γι' αυτό. Ζήτησε να υπάρξει αποζημίωση στο 100% της ηρτημένης σοδειάς και να επιδοτηθεί ο ΕΛΓΑ και να μην οδηγηθεί στο δανεισμό. Ενώ τόνισε: «Θέλω να ακούσω αν δεσμεύεται η κυβέρνηση από τα ΠΣΕΑ, θα αποζημιωθούν όλες οι ζημιές ή θα έχουμε το παρατράγουδο η ελιά να στοιχίζει, όπως με τις πυρκαγιές, 2.000 δρχ., ένα δέντρο που η αναπαραγωγή του θα στοιχίσει τουλάχιστον 25.000 και 30.000 δρχ. για να έρθει στο επίπεδο παραγωγής πριν την κακοκαιρία. Να μη φθάσουμε δηλαδή στο σημείο να δίνουμε ψίχουλα και να λέμε ότι αποζημιώνονται οι αγρότες στο φυσικό και στο ζωικό κεφάλαιο».

Στη δευτερολογία του ο υφυπουργός είπε ότι θα υπάρξουν πλήρεις ενισχύσεις. Στο ζωικό κεφάλαιο όσα δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα καλυφθούν από τα ΠΣΕΑ και το ίδιο θα συμβεί και με το φυτικό κεφάλαιο.

Στην Ερώτηση του Στ. Σκοπελίτη για τον ΕΛΓΑ ο υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει σειρά ενεργειών με σκοπό τον εκσυγχρονισμό και την οικονομική του θωράκιση, και μάλιστα με την ουσιαστική συμμετοχή του κράτους στους πόρους του ΕΛΓΑ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να μην υπάρχουν κάποιοι στον ΕΛΓΑ που θα λειτουργούν καθ' υπέρβαση του κανονισμού του, όπως τα 1,8 δισ. που δόθηκαν προεκλογικά για ψηφοθηρικούς λόγους. Οσο για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τον ΕΛΓΑ, ο Στ. Σκοπελίτης είπε ότι αυτές είναι γενικές και αόριστες και υπενθύμισε ότι στη Σάμο, για παράδειγμα, οι αγρότες ακόμα περιμένουν να πάρουν τις αποζημιώσεις τους. Και τόνισε: «Αν δεν επιδοτηθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό ο ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ στο ύψος της πραγματικής ζημιάς που έχει σημειωθεί στην αγροτική παραγωγή, τότε θα έχουμε επανάληψη αυτής της κατάστασης που σε πολλούς νομούς έχει παρατηρηθεί, δηλαδή να δίνονται υποσχέσεις αλλά να μην υλοποιούνται. Οι αγρότες έχοντας αυτήν την αρνητική εμπειρία από το χτες αντιδρούν και επαγρυπνούν γιατί πραγματικά η καταστροφή που σημειώθηκε είναι τέτοια ώστε επηρεάζει όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο».

ΑΡΤΑ
Παγετός και κυβέρνηση «έκαψαν» τους αγρότες

Στην έλλειψη μέτρων αντιπαγετικής προστασίας οφείλονται κατά πρώτο λόγο οι τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στην Αρτα. Το γεγονός αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, επιρρίπτοντας ευθύνες στην πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων, που εκτός του ότι δε χρηματοδότησαν τα απαιτούμενα έργα αντιπαγετικής προστασίας, προεκλογικά πάντα έταζαν σύγχρονα αρδευτικά έργα, που ποτέ δεν έγιναν. Αν είχαν γίνει τα παραπάνω, θα μετριάζονταν αισθητά οι τεράστιες ζημιές που προκλήθηκαν από τον παρατεταμένο παγετό. Στην ανακοίνωση ακόμα καυτηριάζονται η αδιαφορία και ο εμπαιγμός της κυβέρνησης, καθώς και οι πρόσφατες απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας.

Στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας ζητά:

  • Να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών στα εσπεριδοειδή και να δοθούν στους δικαιούχους τα χρήματά τους κατεπειγόντως
  • Να αποτιμηθεί η ζημιά του πάγιου φυτικού κεφαλαίου και να δοθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις γι' αυτό και για τα απολεσθέντα εισοδήματα των παραγωγών
  • Να υλοποιηθούν τα αρδευτικά έργα του νομού, που θα δώσουν λύση στις αρδεύσεις, θα μειώσουν το κόστος παραγωγής, θα αυξήσουν τις στρεμματικές αποδόσεις, θα βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων. Η ΔΕΗ να αφήσει μια σημαντική ποσότητα νερού να ρέει σε μόνιμη βάση στον Αραχθο συμβάλλοντας έτσι στον εμπλουτισμό των υδροφόρων υπογείων οριζόντων και στη σημαντική θετική αύξηση της θερμοκρασίας.
ΑΡΓΟΛΙΔΑ
Η παραγωγή καταστράφηκε 100%!

Παρέμβαση της ΠΑΣΥ του νομού

Την ανάγκη να πάρει η κυβέρνηση έγκαιρα μέτρα και να αποδώσει στο ακέραιο τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη κακοκαιρία, τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αργολίδας της Πανελλαδικής Αγροτικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), καθώς σε αντίθετη περίπτωση οι μικρομεσαίοι αγρότες θα βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας και σε αρκετές περιπτώσεις θα εξαναγκαστούν σε εγκατάλειψη της αγροτικής δραστηριότητας. Ολόκληρη η ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής Αργολίδας της ΠΑΣΥ έχει ως εξής:

«Οι εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή μας τις τελευταίες ημέρες προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, που φτάνει το 100% των μανταρινιών και πορτοκαλιών που ήταν ακόμα άκοπα στα δέντρα. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι τα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών του νομού μας, που έτσι κι αλλιώς ήταν πολλά, να πολλαπλασιαστούν και να κινδυνεύουμε σε χρεοκοπία, αν η κυβέρνηση δεν πάρει έγκαιρα και αποτελεσματικά μέτρα πλήρους αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών. Συγκεκριμένα:

Πρέπει έγκαιρα και άμεσα να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ το 100% της ζημιάς των εσπεριδοειδών, χωρίς εκπτώσεις.

Να παγώσουν άτοκα τα χρέη των πληγέντων αγροτών προς την ΑΤΕ μέχρι να ορθοποδήσουν. Να δοθούν έγκαιρα επαρκή δάνεια με ευνοϊκούς όρους για να μπορέσουν οι πληγέντες αγρότες να επιβιώσουν και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα.

Ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να επιχορηγηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι να εξαναγκαστεί σε νέο δανεισμό, πράγμα που θα οδηγήσει συνειδητά στη χρεοκοπία και θα ανοίξει διάπλατα τις πόρτες για την ιδιωτικοποίησή του.

Η κυβέρνηση, αφού καλύψει η ίδια τις αποζημιώσεις, να διεκδικήσει έκτακτα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως δόθηκαν στους Βρετανούς αγρότες για τη "νόσο των τρελών αγελάδων"».

Περιοδεία του Αγγ. Τζέκη

Περιοδεία στα χωριά Μεσημέρι και Επανωμή Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει αύριο Κυριακή 13 Γενάρη στις 10 το πρωί ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης.

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ
Συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη

Συγκέντρωση και στη συνέχεια πορεία πραγματοποιούν την Τρίτη 15 του Γενάρη στις 11 το πρωί οι κτηνοτρόφοι του Νομού Πιερίας μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα, με αιτήματα την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής όσον αφορά τα ζητήματα που τους αφορούν, αλλά και τα γενικότερα αγροτικά προβλήματα. Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν έξω από το ΚΕΓΕ και με τα αυτοκίνητα τους θα μεταβούν στη συνέχεια στη Νομαρχία, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα.

Ανάμεσα στα αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι και οι αποζημιώσεις συνεπεία των καταστροφών που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες από τον παγετό. Σημειώνεται ότι τις μέρες της κακοκαιρίας θεαματική ήταν η πτώση στην παραγωγή του αιγοπρόβειου γάλακτος, αλλά και του αγελαδινού, γεγονός που έκανε ακόμη δραματικότερη την κατάσταση των γεωργοκτηνοτρόφων. Ηδη κλιμάκια συνδικαλιστών άρχισαν τις περιοδείες στα χωριά, ενημερώνοντας τους συναδέλφους τους για τη σημασία των κινητοποιήσεων, ενώ τη συμπαράστασή της στον αγώνα των κτηνοτρόφων εξέφρασε η ΠΑΣΥ Πιερίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ