ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΛΟΜΠΟΝΤΑΝ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ
«Υπερασπιστήκαμε τη χώρα μας και μας λέτε εγκληματίες»

Ο Σ.Μιλόσεβιτς προσέρχεται στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο

Eurokinissi

Ο Σ.Μιλόσεβιτς προσέρχεται στο ΝΑΤΟικό δικαστήριο
ΧΑΓΗ.--

Στη νέα συνεδρίαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, όπου ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς εμφανίστηκε και πάλι, στο πλαίσιο της δίκης του για «εγκλήματα πολέμου» στους Γιουγκοσλαβικούς πολέμους, ο πρώην Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας έκανε μια νέα πολιτική τοποθέτηση κατά του ΝΑΤΟ και του ίδιου του ΔΠΔ, που χαρακτήρισε και πάλι ως ιδεολογικό του εργαλείο.

«Είναι προφανές ότι ο σκοπός αυτού του δικαστηρίου είναι να παρουσιάσει όσους υπερασπίστηκαν τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους, τα σπίτια τους και τη χώρα τους ως εγκληματίες και σατανικούς ανθρώπους». Στην ίδια ολιγόλεπτη παρέμβασή του στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής συνεδρίασης του ΔΠΔ (η δίκη του για τα «εγκλήματα πολέμου» στο Κόσσοβο ξεκινά στις 12 Φεβρουαρίου) ο Μιλόσεβιτς άφησε να εννοηθεί ότι θέλει να καλέσει να καταθέσουν τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, όσο και τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ο οποίος τον είχε χαρακτηρίσει στο παρελθόν «ακρογωνιαίο λίθο της ασφάλειας στα Βαλκάνια» - πριν οι πολιτικές σκοπιμότητες των ΗΠΑ υπαγορεύσουν τον πόλεμο στο Κοσσυφοπέδιο...

Η όλη διαδικασία που ακολουθείται στο ΔΠΔ, είπε ο Μιλόσεβιτς, «αποτελεί μια προσπάθεια να δικαιολογηθούν τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στη διάρκεια της επίθεσης του ΝΑΤΟ κατά της χώρας μου», είπε. Το δικαστήριο έχει σαφείς πολιτικούς στόχους, επανέλαβε. Πρόσθεσε: «αυτοί που ταξίδεψαν χιλιάδες χιλιόμετρα για να καταστρέψουν τα σπίτια μας τη νύχτα, να σκοτώσουν αθώους, να βομβαρδίσουν μαιευτήρια και νοσοκομεία είναι, μαζί με τους Αλβανούς τρομοκράτες, υπεύθυνοι για το μεγάλο αριθμό των θυμάτων».

ΙΝΔΙΑ ΚΑΙ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Διπλωματική «επίθεση»...

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενώ η Δύση ανέμενε χτες βράδυ την περίφημη ομιλία του πραξικοπηματία αυτοδιορισμένου Προέδρου στρατηγού Μουσάραφ που αναμενόταν να «χαράξει νέα πορεία» στις σχέσεις Πακιστάν - Ινδίας, η διπλωματική υπερδραστηριότητα συνεχιζόταν. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ινδίας Λαλ Κρίσνα Αντβάνι έφθανε στην Ουάσιγκτον χτες για 6ήμερη επίσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας θα ζητήσει συνεργασία και περαιτέρω αμερικανική πίεση προς το Πακιστάν για να «καμφθεί η τρομοκρατία». Την ίδια ώρα ο Ινδός υπουργός Αμυνας Τζορτζ Φερνάντες, δήλωνε ότι και οι ΗΠΑ υιοθετούν «διπλά στάνταρ» στο θέμα του Κασμίρ. Παράλληλα, πακιστανική αντιπροσωπεία συναντιούνταν με αμερικανική, η οποία «εξήρε τη συμβολή του Πακιστάν στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και υποσχόταν «συνέχιση της στρατιωτικής συνεργασίας και βοήθειας» από τις ΗΠΑ.

Πάντως, παράλληλα προς τις διάφορες διπλωματικές κινήσεις, στο στρατιωτικό επίπεδο, στο «πιο δύσκολο πεδίο μάχης του κόσμου», όπως χαρακτηρίζεται το Κασμίρ, η ένταση παρέμενε. Τουλάχιστον ένας νεκρός αναφέρθηκε σε μάχη σε τζαμί όπου υπήρχαν πληροφορίες πως κρύβονταν μουτζαχεντίν, ένοπλοι - μέλη αυτονομιστικών ισλαμιστικών οργανώσεων, και το οποίο πολιορκούσαν ινδικές δυνάμεις από προχτές. Την ίδια ώρα, η οργάνωση Τζάις-ε-Μουχάμαντ απειλούσε, με προκήρυξή της που δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο του Κασμίρ, ότι θα εξαπολύσει νέες επιθέσεις κατά στόχων του ινδικού στρατού και της αεροπορίας, ισχυριζόμενη μάλιστα πως οι επιχειρήσεις καταστολής από πλευράς του καθεστώτος Μουσάραφ δε θα έχουν καμία επίπτωση στις επιχειρήσεις της. Σε επίθεση αυτονομιστών χτες επίσης ένας Ινδός αστυνομικός σκοτώθηκε. Τέλος, ένα «μη επανδρωμένο κατασκοπευτικό» αεροσκάφος της αεροπορίας του Πακιστάν φέρεται σύμφωνα με ινδικές πηγές να «παραβίασε» τον ινδικό εναέριο χώρο.

«MERRILL LYNCH»
9.000 απολύσεις, επιπροσθέτως

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Αλλοι 9.000 εργαζόμενοι θα «θυσιαστούν» στο βωμό των κερδών, αφού η αμερικανική τράπεζα επενδύσεων «Merrill Lynch» προτίθεται να περικόψει τις θέσεις εργασίας και να αναλάβει το βάρος των 2,2 δισ. δολαρίων που συνεπάγονται οι απολύσεις, για το τέταρτο τρίμηνο, στο πλαίσιο μιας ευρείας αναδιάρθρωσης, προκειμένου να προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες της αγοράς.

Με τις τελευταίες απολύσεις, η τράπεζα πιστεύει ότι θα περιορίσει το λειτουργικό της κόστος κατά 1,4 δισ. δολάρια το χρόνο από το τελευταίο τρίμηνο και εφεξής και ανακοίνωσε επίσης ότι τα λειτουργικά της κέρδη το τέταρτο τρίμηνο, εξαιρουμένων των έκτακτων επιβαρύνσεων, αναμένεται να μειωθούν μεταξύ 48-50 σεντς ανά μετοχή και οι προβλέψεις για τα έσοδα θα είναι 8% χαμηλότερα από το προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας του μειωμένου όγκου συναλλαγών ομολόγων και των μειωμένων επενδυτικών δραστηριοτήτων της τράπεζας, εξαιτίας της διατάραξης του τομέα μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Οι σχεδιαζόμενες απολύσεις είναι η τελευταία κίνηση του νέου διευθυντή Σταν Ο' Νιλ, προκειμένου να αναπροσαρμόσει τη θέση της τράπεζας στην αγορά και θεωρείται η πιο ριζοσπαστική μεταξύ αυτών που έχουν υιοθετήσει οι ομόλογες τράπεζες στη Wall Street, προκειμένου να κάνουν τις κατάλληλες προσαρμογές στη συνεχιζόμενη κάμψη που παρατηρείται στους τομείς διαμεσολάβησης για την είσοδο εταιριών στο χρηματιστήριο και για τις συγχωνεύσεις ή εξαγορές. Η «Merrill Lynch» μείωσε το προσωπικό της μετά την παύση των πληρωμών από το ρωσικό κράτος το 1998 και επαναπροσέλαβε κάποιον αριθμό μετά τη βελτίωση των συνθηκών.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η «γάγγραινα» της ανεργίας, επιστρέφει

ΝΥΡΕΜΒΕΡΓΗ.-

Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άτομα ζουν μέσα στη φρίκη της ανεργίας, αφού για δωδέκατο μήνα, το ποσοστό της ανεργίας για το μήνα Δεκέμβριο, αυξήθηκε.

Για την ακρίβεια, η ανεργία για τον τελευταίο μήνα του 2001 γνώρισε τη μεγαλύτερη αύξηση, σε μηνιαία βάση, σε διάστημα τριών χρόνων. Το ποσοστό ανεργίας εκτινάχτηκε στο 9,6% (από το 9,2% που ήταν το Νοέμβρη) του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, όπου διευκρινίζεται ότι ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε - σε μη εποχικά προσαρμοσμένη βάση - κατά 174.600 ανέργους, με το συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται πλέον σε 3.963.500.

Εξίσου ανησυχητική ήταν η αύξηση που σημείωσε ο αριθμός των ανέργων σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση: Κατά 6.000 ανέργους, με το συνολικό αριθμό των ανέργων να ανέρχεται σε 3.943.000. Στο δυτικό τμήμα της χώρας ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 11.000, ενώ μειώθηκε κατά 5.000 στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Διευθύνοντες σύμβουλοι γερμανικών επιχειρήσεων δήλωσαν ότι θα περάσουν μήνες πριν η οικονομική ανάκαμψη τους ενθαρρύνει να προχωρήσουν σε προσλήψεις.

Τέλος, ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο για την πορεία της γερμανικής κοινωνίας, είναι τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, που τόνιζαν ότι οι άστεγοι στη Γερμανία ξεπερνούν τους 450.000. Αριθμός, που δεν εντάσσεται φυσικά στους ανέργους, αυτοί έχουν τεθεί οριστικά στο περιθώριο...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ