ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 10 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Δολοφονία συνδικαλιστή φοιτητή

Επιστολή διαμαρτυρίας του ΚΣ της ΚΝΕ στην πρεσβεία της Κολομβίας και σχετικές πρωτοβουλίες της Πανσπουδαστικής στις σχολές για να καταγγελθεί το γεγονός

Αμερικάνοι ειδικοί εκπαιδευτές του Κολομβιανού στρατού

Associated Press

Αμερικάνοι ειδικοί εκπαιδευτές του Κολομβιανού στρατού
Αλλο ένα θύμα της τρομοκρατίας, κράτους και παραστρατιωτικών προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των αγωνιστών που έχουν δολοφονηθεί στην Κολομβία. Πρόκειται για τον Μάρκο Σαλαζάρ Πράντο στέλεχος της ACEU (Ενωσης Φοιτητών Πανεπιστημίων της Κολομβίας), που δολοφονήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας (7/1) μπροστά στη γυναίκα του και τα δυο μικρά παιδιά του. Ο Μ. Σ. Πράντο ήταν ο αντιπρόσωπος των φοιτητών στην Ανώτερη Επιτροπή του Πανεπιστημίου του Ναρίνιο, στο Πάστο. Εδώ και πολύ καιρό δέχονταν απειλητικά τηλεφωνήματα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης, που παραλίγο να του στοιχίσει τη ζωή και ο πατέρας του, συνδικαλιστής στην περιοχή του Τουμάκο. Οπως καταγγέλλει η ACEU, οι κρατικές αρχές γνώριζαν τις απειλές, καθώς είχε ζητηθεί από την πλευρά του πανεπιστημίου να ληφθούν μέτρα προστασίας, πράγμα που δεν έγινε ποτέ.

Τη δολοφονία του συνδικαλιστή φοιτητή καταδικάζει το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ, που απέστειλε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Κολομβίας στην Ελλάδα. Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Η ΚΝΕ καταδικάζει με τον πιο αποφασιστικό τρόπο τη δολοφονία του στελέχους της ACEU (Ενωση Φοιτητών Πανεπιστημίων της Κολομβίας) Μάρκο Σαλαζάρ Πράντο, φοιτητή πολιτικό μηχανικό στο Πανεπιστήμιο του Narino.

Ο Μάρκο Σαλαζάρ Πράντο είναι ένα ακόμα θύμα του κύματος βίας που έχουν εξαπολύσει εδώ και χρόνια παραστρατιωτικές φασιστικές ομάδες με θύματα αθώους πολίτες, αλλά και στελέχη του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος της Κολομβίας.

Ο αγώνας του λαού και της νεολαίας της Κολομβίας για ειρήνη, δημοκρατία, πρόοδο και ελευθερία, ο αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στο εσωτερικό της χώρας, ενάντια στην τρομοκρατική δράση παραστρατιωτικών φασιστικών ομάδων που εξοπλίζονται και στηρίζονται από τους ιμπεριαλιστές και κύκλους της άρχουσας τάξης της χώρας είναι αγώνας όλων μας. Είναι αγώνας ενάντια στους αληθινούς παγκόσμιους τρομοκράτες, τους ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους σε κάθε χώρα.

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας προς την κυβέρνηση της Κολομβίας που με τη στάση της αφήνει ανέγγιχτη τη δράση των παραστρατιωτικών - φασιστικών ομάδων την ίδια στιγμή που έχει κηρύξει πόλεμο στο λαϊκό κίνημα.

Είναι τραγικό τη στιγμή που καθημερινά δολοφονούνται στελέχη του λαϊκού κινήματος στην Κολομβία από παραστρατιωτικούς, την ίδια στιγμή να αντιμετωπίζεται σαν τρομοκράτης, το ένοπλο κίνημα του λαού της Κολομβίας, ο ίδιος ο λαός που παίρνει τα όπλα για να υπερασπίσει τη ζωή του, να παλέψει για το μέλλον του σε συνθήκες σκληρής βίας και βρόμικου πολέμου σχεδιασμένου από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Σε αυτόν τον αγώνα ο λαός και η νεολαία της Κολομβίας δεν είναι μόνοι έχουν στο πλευρό τους το λαΪκό και νεολαιίστικο κίνημα σε κάθε χώρα, τους αριστερούς, προοδευτικούς νέους σε όλο τον κόσμο.

Κάτω τα χέρια από τους αγωνιστές της νεολαίας της Κολομβίας.

Τρομοκράτες είναι οι ιμπεριαλιστές και τα όργανά τους.

Αλληλεγγύη στον αγώνα του λαού της Κολομβίας».

  • «Τις δολοφονίες φοιτητών από παραστρατιωτικές ομάδες και το έντονο κλίμα τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση της Κολομβίας μαζί με την κυβέρνηση των ΗΠΑ στον αγωνιζόμενο λαό της Κολομβίας» καταδικάζει και η Πανσπουδαστική, που προτείνει στους φοιτητικούς συλλόγους να υιοθετήσουν σχετικά ψηφίσματα διαμαρτυρίας και να τα καταθέσουν την Παρασκευή στην πρεσβεία της Κολομβίας.
ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Συγκυβέρνηση SPD και ΚΟΔΗΣΟ

Πάνω από δέκα χρόνια συγκυβέρνησης σοσιαλδημοκρατών και χριστιανοδημοκρατών - και μετά την αποτυχία σχηματισμού του Σενάτ (της τοπικής κυβέρνησης) στο Βερολίνο από σοσιαλδημοκράτες, πράσινους και φιλελεύθερους, το κρατίδιο του Βερολίνου θα κυβερνάται τώρα από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (ΚΟΔΗΣΟ). Κυβερνών δήμαρχος (τοπικός κυβερνήτης) είναι ο σοσιαλδημοκράτης Κλάους Βοβεράιτ και αναπληρωτής του ο Γκρέγκορ Γκίζι (ΚΟΔΗΣΟ). Από τα οχτώ μέλη του Σενάτ, το SPD - εκτός από τον «κυβερνώντα δήμαρχο» - κατέχει άλλα πέντε πόστα και το ΚΟΔΗΣΟ μόνο τρία (μαζί με τον Γκίζι) - παρά τις επιθυμίες και επιδιώξεις του ΚΟΔΗΣΟ να καταλάβει τέσσερα αξιώματα, ανάλογα με το ποσοστό των ψήφων του στις πρόσφατες εκλογές (συνολικά σε όλο το Βερολίνο 22,6% και ειδικά στο Ανατολικό 47%).

Η ηγεσία του ΚΟΔΗΣΟ εξηγεί τις αντίστοιχες υποχωρήσεις με την επιθυμία του κόμματος να σχηματιστεί «επιτέλους» (τοπική) κυβέρνηση και ότι μεγαλύτερη σημασία έχει το πρόγραμμα που αποφασίστηκε και που - όπως δηλώνει - είναι προς το συμφέρον της πόλης και του κρατιδίου.

Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι μερικοί από τους συμβιβασμούς δεν πρόκειται να προκαλέσουν αντιδράσεις στις γραμμές του ΚΟΔΗΣΟ, όσο ακριβώς το περιεχόμενο του προγράμματος. Επίσης - ένα μεγάλο μέρος αριστερών στην πρώην Γερμανική Λαοκρατική Δημοκρατία, (ΓΛΔ) η εκ νέου αποστασιοποίηση από τρία βασικά σημεία της πολιτικής της:

1) Η συνένωση των δύο κομμάτων Κομμουνιστικού και Σοσιαλδημοκρατικού το 1946, στο Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Γερμανίας (ΕΣΚΓ) του οποίου η ηγεσία του ΚΟΔΗΣΟ για άλλη μια φορά τώρα (στο προοίμιο της συμφωνίας με το SPD) τη χαρακτηρίζει σαν «εξαναγκαστική συνένωση» (που επιβλήθηκε από τους Γερμανούς Κομμουνιστές και τις σοβιετικές αρχές). 2) Η για άλλη μια φορά καταδίκη της 17 Ιούνη 1953, που για τη ΓΛΔ η εξέγερση εκείνη αποτελούσε απόπειρα αντιδραστικού πραξικοπήματος και 3) η εκ νέου καταδίκη του τείχους του Βερολίνου (για τη ΓΛΔ: απόφαση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και έσχατη ανάγκη άμυνας για τη διάσωση του σοσιαλιστικού κράτους και διάσωση της ειρήνης).

Το πρόγραμμα
(και τα θετικά και αρνητικά της συνεργασίας)

Τυπικά η εξαγγελία της συνθήκης του Σενάτ θα εξαγγελθεί τις προσεχείς ώρες. Εκεί που θεωρείται βέβαιο ότι θα εκδηλωθούν αντιδράσεις, είναι το περιεχόμενο του προγράμματος. Γιατί, όπως αναφέρεται, το κόμμα αναλαμβάνει «χέρι με χέρι "με το SPD" να τραβήξει το κάρο από τη λάσπη στην οποία είναι χωμένο». Και η «λάσπη» δεν είναι άλλο από την άσχημη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κρατίδιο και η πόλη με - ένα χρέος γύρω στα σαράντα δισεκατομμύρια ευρώ - και ένα ετήσιο έλλειμμα από ενάμιση σχεδόν δισεκατομμύριο ευρώ. Και η ευκολότερη λύση που βρέθηκε είναι οι «αυστηρές οικονομίες», που εκφράζεται με κλείσιμο δημοτικών ιδρυμάτων πάσης φύσεως, απολύσεις προσωπικού, αυξήσεις τιμών κλπ. Ολα αυτά θα προκαλέσουν αντιδράσεις και φυσικά θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα αποτελέσματα προσεχών εκλογών. Ηδη τα συνδικάτα προαναγγέλλουν απεργίες. Η πρόεδρος του ΚΟΔΗΣΟ Γκάμπι Τσίμερ υπολογίζει αντίθετα σε θετικά αποτελέσματα, γιατί κατά τη γνώμη της, ανάμεσα στα άλλα, θα εκτιμηθεί από τους εκλογείς η καλή θέληση του κόμματος να βοηθήσει στην έξοδο της πόλης από τις δυσκολίες.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για τα «Λευκά Κελιά»

ΑΓΚΥΡΑ.--

Σε μια νέα επίδειξη αδιαλλαξίας έναντι των απεργών πείνας πολιτικών κρατουμένων προέβη χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκικής κυβέρνησης, Χικμέτ Σάμι Τουρκ. Ξεκαθαρίζοντας, για όποιον είχε αμφιβολίες, ότι η πρόταση των τεσσάρων μεγαλύτερων δικηγορικών συλλόγων της χώρας για χαλάρωση της απομόνωσης στα «Λευκά Κελιά», στις φυλακές τύπου «F», δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να εφαρμοστεί.

Οι δηλώσεις που έκανε ο Τουρκ προς δημοσιογράφους στην πρωτεύουσα και αναμεταδόθηκαν από το Γαλλικό και το Γερμανικό Πρακτορείο είναι αποκαλυπτικές της πρόθεσής του να δείξει στους πάντες ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει τους πολιτικούς κρατούμενους ως «τρομοκράτες», και την απεργία πείνας ως κάτι ανάξιο λόγου (!) προχωρώντας μάλιστα στο απίστευτο σχόλιο πως οι δικηγορικοί σύλλογοι που διατύπωσαν την ιδέα απλά «ενθαρρύνουν τις τρομοκρατικές οργανώσεις»!

Ο Τουρκ επανέλαβε ότι οι νέες φυλακές δημιουργήθηκαν για να τεθεί τέρμα στην «κυριαρχία της μαφίας και των τρομοκρατικών ομάδων» σε φυλακές στις οποίες διέμεναν μαζί μέχρι και εκατό κρατούμενοι. Ο Τουρκ είπε πάντως ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιτραπεί σε κρατούμενους που έχουν επιδείξει καλή διαγωγή να συναντώνται μεταξύ τους για «πέντε ώρες την εβδομάδα»... Πριν ή μετά τα βασανιστήρια, άραγε;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ