ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Νέο τετελεσμένο στο Αιγαίο με την ανοχή της κυβέρνησης

Ακρως απόρρητη έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό όπου επισημαίνεται ότι έχει κλείσει το θέμα και ότι η όποια ελληνική αντίδραση θα είναι πλέον «εκ των υστέρων» με κίνδυνο να αναδειχτεί θέμα «ελληνοτουρκικών συνοριακών διαφορών»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενα νέο τετελεσμένο σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, έχει ήδη επέλθει, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης, μετά την κατάργηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, όπως αυτή αποτυπώνεται στους νέους ψηφιακούς χάρτες που καταρτίζουν οι Αμερικάνοι και οι οποίοι, τους επόμενους μήνες, θα είναι πλέον οι επίσημοι χάρτες για όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει και από τα όσα αναφέρονται σε άκρως απόρρητο έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών προς τον πρωθυπουργό, ενόψει της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον. Οπως επισημαίνεται, οι ΗΠΑ προχώρησαν με πραξικοπηματικό τρόπο, παρακάμπτοντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες και χωρίς να λάβουν υπόψη τις όποιες ελληνικές επισημάνσεις, στην απάλειψη των συνόρων από το Αιγαίο. Οι χάρτες αυτοί έχουν ήδη διανεμηθεί στις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσουν και στην ετήσια έκδοση (GEOSTAR) της αρμόδιας υπηρεσίας χαρτογράφησης των ΗΠΑ (ΝΙΜΑ).

Τώρα πλέον, όπως επισημαίνεται, στην εν λόγω έκθεση προς τον πρωθυπουργό, και εφόσον οι χάρτες κυκλοφορήσουν, όπως έχει δρομολογηθεί, η όποια ελληνική αντίδραση θα είναι εκ των υστέρων στην ετήσια σύνοδο της «Geograpfic Conference» του ΝΑΤΟ, τον Ιούνη, με κίνδυνο να δοθεί η ευκαιρία στην Τουρκία να θέση θέμα «ελληνοτουρκικών συνοριακών διαφορών» στα πλαίσια ΝΑΤΟικού οργάνου.

Η όλη υπόθεση αποτελεί αμερικανική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της αναθεώρησης του υπάρχοντος «status quo» στο Αιγαίο. Η αμερικανική πλευρά στην ουσία δρομολογεί μια διμερή ελληνοτουρκική συζήτηση με θέμα τη διευθέτηση «συνοριακών εκκρεμοτήτων» στο Αιγαίο. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι χάρτες αυτοί αποτυπώνουν το πνεύμα της νέας δομής του ΝΑΤΟ, όπου εξάλλου έχουν καταργηθεί τα εθνικά όρια επιχειρησιακής ευθύνης και τα οποία μέχρι το 1999 ταυτίζονταν με τα σύνορα των χωρών μελών.

Η άκρως απόρρητη έκθεση

Το άκρως απόρρητο σημείωμα του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με θέμα «την απάλειψη των θαλασσίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας σε ΝΑΤΟικούς χάρτες» συντάχθηκε στις 27 Δεκέμβρη από την Α4 Διεύθυνση του ΥΠΕΞ (αρμόδια για τα ελληνοτουρκικά θέματα) και βρίσκεται στο φάκελο που θα μεταφέρει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον. Στο σημείωμα γίνεται συνοπτική παρουσίαση του θέματος και διατυπώνονται οι υπηρεσιακές απόψεις για τη σημασία που έχει η απάλειψη των θαλάσσιων συνόρων Ελλάδας και Τουρκίας.

Ειδικότερα ανάμεσα στα άλλα σημειώνεται: «Η ΝΙΜΑ προχώρησε, τον Ιούνιο 2001, μονομερώς και χωρίς την τήρηση των προβλεπομένων διαδικασιών από τη Γεωγραφική Πολιτική του ΝΑΤΟ, χωρίς δηλαδή προηγούμενη ενημέρωση του ΝΑΤΟ, ούτε και προηγούμενη συνεργασία με τις χώρες που έδαφός τους απεικονίζεται, σε αναθεώρηση, στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, τεσσάρων αναλογικών (χάρτινων) χαρτών Συνδυασμένων Επιχειρήσεων Αέρος (Joint Operation Graphic - Air / JOG-A), απαλείφοντας "τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, όπως αυτά απεικονίζονται στους χάρτες του 1973".

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της αμερικανικής πλευράς, η αναθεώρηση των χαρτών αυτών έγινε κατόπιν εντολής του State Department, το οποίο δε γνωρίζει δήθεν την ύπαρξη συνθηκών που καθορίζουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας αποδεκτές και από τις δύο χώρες. Επιπλέον, ως αμερόληπτος τρίτος δεν επιθυμεί να λάβει θέση επί των διισταμένων εν προκειμένω απόψεων Ελλάδας και Τουρκίας».

Σημειώνεται ακόμα: «Αφ' ης στιγμής οι χάρτες κυκλοφορήσουν και δημοσιευτούν ως ανωτέρω, ενδεχόμενες αντιρρήσεις μιας χώρας είναι δυνατόν να προβληθούν στην Geograpfic Conference του ΝΑΤΟ, η οποία συνεδριάζει άπαξ του έτους (Ιούνιος), και στην οποία μετέχουν όλες οι χώρες μέλη, ενώ οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία».

Και συμπερασματικά τονίζεται: «Ως εκ τούτου, η εκ των υστέρων διαμαρτυρία μας στην Geograpfic Conference του ΝΑΤΟ όχι μόνον θα είναι χωρίς αποτέλεσμα (λόγω της αρχής της ομοφωνίας) αλλά, επιπλέον, θα αποτελέσει και ευκαιρία για την Τουρκία να θέσει θέμα "ελληνοτουρκικών συνοριακών διαφορών" στα πλαίσια νατοϊκού οργάνου. Πιθανότατα δε, το ζήτημα θα παραπεμφθεί προς επίλυση σε διμερές επίπεδο, μεταξύ ελληνικής και τουρκικής πλευράς. Από τα ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η καθιέρωση των εν λόγω χαρτών στα πλαίσια του ΝΑΤΟ θα πλήξει καίρια τα εθνικά μας συμφέροντα και θα δημιουργήσει ζήτημα "συνοριακών διαφορών μας" με την Τουρκία - και προηγούμενο αμφισβήτησης για άλλες παρόμοιες ή συναφείς ενέργειες στο μέλλον».

Κυβέρνηση: Δεν έχουν σημασία οι χάρτες

Το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί την κατάργηση από τους Αμερικάνους - σε πρώτη φάση στους χάρτες -των θαλασσίων συνόρων στο Αιγαίο και ότι οι όποιες επιφυλάξεις εκφράζονται από την πλευρά της είναι για την «τιμή των όπλων», επιβεβαιώνεται και από τις χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Τύπου Χρ. Πρωτόπαππα, ο οποίος από τη μια προσπάθησε να υποβαθμίσει το όλο θέμα και από την άλλη επαναλάμβανε με κάθε ευκαιρία ότι «τα σύνορά μας είναι σταθερά και αμετάβλητα. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα σύνορά μας». Για να προσθέσει: «Και βεβαίως σε καμία περίπτωση τα σύνορα αυτά δεν καθορίζονται από χαρτογραφήσεις, οι οποίες εν τέλει δεν αφορούν, δεν περιγράφουν και δεν αναφέρονται στα σύνορα καμίας χώρας». Και συμπλήρωσε ότι «δεν έχει νόημα να δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι κλίμα αβεβαιότητας».

Ενδεικτική της χλιαρής ελληνικής αντίδρασης είναι και η παρακάτω φράση του υπουργού Τύπου: «Εμείς, για λόγους που εύκολα κατανοείτε, λέμε ότι καλό θα είναι από τη στιγμή που υπήρχαν στους παλαιότερους χάρτες σύνορα, να επαναληφθούν και στους ψηφιακούς. Εχουμε ήδη προβεί στα σχετικά διαβήματα και προσπαθούμε να δημιουργούμε ένα κλίμα που σε κάθε περίπτωση υπερασπίζει τις δικές μας απόψεις».

Ο Χρ. Πρωτόπαππας σημείωσε ότι σε τρεις περιπτώσεις, παγκόσμια, απεικονίζονταν στους χάρτινους χάρτες του 1973 θαλάσσια σύνορα στους αμερικανικούς χάρτες. Η μία ήταν στα σύνορα ΗΠΑ και της τότε Σοβιετικής Ενωσης. Η δεύτερη ήταν στο σημείο που διαχώριζε το Χονγκ - Κονγκ από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Η τρίτη αφορούσε τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας -Τουρκίας. «Τώρα, είπε, ήρθε η ώρα να γίνουν οι ψηφιακοί χάρτες και γι' αυτούς έχουν εγερθεί κάποιες θέσεις, ώστε να μην απεικονίζονται πουθενά σύνορα, με μια εξαίρεση τα σύνορα μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας».


Ο Κ. Σημίτης στις ΗΠΑ

Κυβερνητική αντίδραση για το CBS

Αναχωρεί σήμερα για τις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, όπου και θα συναντηθεί με τον Μπους. Το ταξίδι πραγματοποιείται σε μια περίοδο που οι τελευταίες εξελίξεις προκαλούν έντονη ανησυχία για το τι «θα βγάλει» αυτή η συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Βάσει του προγράμματος, ο πρωθυπουργός αύριο στη Νέα Υόρκη θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, ακολούθως θα επισκεφθεί το σημείο των Διδύμων Πύργων, στη συνέχεια θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ενώ επίσης θα γίνει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Την Πέμπτη, θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Ντ. Τσένι, τον υπουργό Εξωτερικών, Κ. Πάουελ, τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζ. Μπους, και, τέλος, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Ντ. Ράμσφελντ.

Ενδεικτική του κλίματος των πιέσεων εντός των οποίων θα διεξαχθούν οι παραπάνω συνομιλίες - εκτός από την υπόθεση με τους ΝΑΤΟικούς χάρτες αλλά και την εμφανή υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία (ευρωστρατός κλπ.) - είναι η εκπομπή που μεταδόθηκε προχτές από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, που, ούτε λίγο-ούτε πολύ, εμφανίζει την Ελλάδα μια χώρα «έρμαιο της τρομοκρατίας»...

Η εκπομπή προκάλεσε χτες την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει ούτε στο κύρος, ούτε την εμβέλεια αυτού του σταθμού. Πραγματικά - συνέχισε ο Χρ. Πρωτόπαππας - δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα που εξυπηρετεί, όταν προσπαθεί να εμφανίσει τη χώρα μας ως δήθεν όμηρο σε μια σειρά ζητήματα ή ότι ταλανίζεται και δε γίνεται κάτι για τη "17 Ν", την ίδια στιγμή μάλιστα που το κανάλι δεν τήρησε ούτε καν ζητήματα της στοιχειώδους δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Είχε πάρει συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Παπανδρέου, διάρκειας μιας ώρας, και δε μετέδωσε όχι μόνο όλη τη συνέντευξη, αλλά ούτε καν αποσπάσματα κατά τη διάρκεια σχετικής εκπομπής. Υπάρχει - συμπλήρωσε - μια απαράδεκτη επίθεση και στο πρόσωπο του προέδρου της Βουλής. Θεωρώ ότι όλα αυτά δείχνουν ότι προσπαθεί να εξυπηρετήσει κάποιους σκοπούς, που είναι μακριά από την οποιαδήποτε πραγματικότητα και αντικειμενική εκτίμηση των πραγμάτων», κατέληξε ο Χρ. Πρωτόπαππας.

Ας σημειωθεί ότι εντονότατη υπήρξε η χτεσινή αντίδραση και του προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη, που το CBS έφτασε να τον παρουσιάσει ως «συμπαθούντα τους τρομοκράτες» (!) και ο οποίος σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε «άθλια και ύποπτη» την εκπομπή, που, όπως σημειώνει, «εντάσσεται στη γνωστή προπαγάνδα κύκλων των ΗΠΑ ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικοί που υποθάλπουν την τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ