ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΠΟΛΥΑΝΑΠΗΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
Αδυναμία λειτουργίας λόγω οικονομικής ασφυξίας

Την άμεση χρηματοδότηση απ' τον κρατικό προϋπολογισμό διεκδικεί η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών

Αύξηση των κοινωνικών δαπανών ήταν το αίτημα στην πορεία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος στις 3.12.2001
Αύξηση των κοινωνικών δαπανών ήταν το αίτημα στην πορεία που οργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων και Συνδικαλιστών του Αναπηρικού Κινήματος στις 3.12.2001
Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκεται μια μικρή μονάδα με 35 τυφλά πολυανάπηρα παιδιά που λειτουργεί στο Δήμο του Ελληνικού και πριν μερικά χρόνια παρουσιάστηκε ως υπόδειγμα λειτουργίας απ' την τότε ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας.

Η μονάδα - με τον όνομα «Επικοινωνία» - λειτουργεί με καθεστώς αστικής εταιρίας και εταίροι της είναι ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (ΠΣΤ) το Κέντρο Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) - που είναι δημόσιος φορέας - και το φιλανθρωπικό σωματείο γονέων «Αμυμωνή». Χρηματοδοτείται από τους γονείς των παιδιών και τους φίλους τους, τα ασφαλιστικά τους ταμεία και από καιρού εις καιρού από το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας, που εδώ και ένα χρόνο έχει δηλώσει ότι αδυνατεί πλέον να τη χρηματοδοτεί. Ετσι λοιπόν αν δε βρεθεί κάποια οριστική λύση η μονάδα αυτή θα διαλυθεί. Οι λύσεις που προτείνουν οι εταίροι της, είναι ή να πιστοποιηθεί και να παίρνει χρήματα από τα κοινοτικά προγράμματα ή να μπει στους κόλπους του ΚΕΑΤ που είναι δημόσιος φορέας αλλά αυτή να είναι ιδιωτικού δικαίου ή να μετατραπεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα.

Η κατάληξη αυτή για τη μονάδα ήταν μοιραία καθώς λειτούργησε με καθεστώς αστικής εταιρίας, γεγονός που είχε επισημάνει απ' την αρχή η Ενωτική Συνδικαλιστική Κίνηση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών (ΕΣΚ-ΠΣΤ) εκφράζοντας και την αντίρρησή της στη λειτουργία με αυτή τη μορφή. Τώρα με ανακοίνωσή της η ΕΣΚ-ΠΣΤ καταγγέλλει τόσο την κυβέρνηση όσο και την πλειοψηφία του ΠΣΤ για τον εμπαιγμό που γίνεται στους γονείς των τυφλών όσο και στους ίδιους τους πολυαναπήρους. «Η πλειοψηφία του ΔΣ του ΠΣΤ πρέπει κάποτε να αντιληφθεί ότι έχει τεράστια ευθύνη για όλη αυτή την ιστορία, και ότι έχει ιερή υποχρέωση απέναντι σ' αυτά τα πολυανάπηρα άτομα που δεν μπορούν μόνα τους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και να μπει μπροστά, διεκδικώντας από το κράτος ειδικές μονάδες πολυανάπηρων ατόμων δημόσιου χαρακτήρα» επισημαίνει η ΕΣΚ-ΠΣΤ και τονίζει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και ιδρύσει τέτοιες μονάδες στις μεγαλύτερες περιφέρειες της χώρας, είτε μέσω του ΚΕΑΤ είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο».

Η ΕΣΚ ΠΣΤ διεκδικεί την άμεση χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών της «Επικοινωνίας» και να περάσει στο ελληνικό δημόσιο. Τέλος, ζητά από το κράτος να ιδρύσει σε όλες τις περιφέρειες της χώρας ειδικές δημόσιες μονάδες για τυφλά πολυανάπηρα άτομα, κλειστής και ανοιχτής περίθαλψης, ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός, έτσι που να διασφαλίζουν δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες.

Συζητήθηκε προσφυγή της Ν. Γερασιμίδου

Συζητήθηκε χτες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η ηθοποιός Νατάσα Γερασιμίδου εναντίον του νομαρχιακού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου, με την οποία διεκδικεί 300 εκατ. δρχ. για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος της.

Η υπόθεση αφορά τον αγώνα για τη δικαίωση των εκατοντάδων κληρούχων των προσφυγικών οικοπέδων στο Πανόραμα, εναντίον του οποίου στράφηκε ο Μ. Τρεμόπουλος και η Οικολογική Κίνηση που εκπροσωπεί. Χτες, στην αίθουσα του δικαστηρίου, οι δύο πλευρές ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί τους επόμενους μήνες.

ΠΛΑΚΑ
Καθίζηση λόγω έργων του μετρό...

Καθίζηση βάθους τριών μέτρων σημειώθηκε χτες πάνω από το εργοτάξιο του μετρό για τη διάνοιξη της σήραγγας από το Σύνταγμα ως το Μοναστηράκι και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πιττακού και Περιάνδρου στην περιοχή της Πλάκας. Η καθίζηση προκάλεσε τρύπα μέσα στην οποία εγκλωβίστηκε ένα μικρό φορτηγό.

Στην περιοχή έσπευσαν συνεργεία τεχνικών της εταιρίας «Αττικό Μετρό ΑΕ», τα οποία ανέσυραν το εγκλωβισμένο φορτηγό, ενώ έριξαν μεγάλες ποσότητες τσιμέντου ταχείας πήξης, προκειμένου να αποκαταστήσουν τη ζημιά.

Σημειώνουμε ότι ήδη έχει διαταχθεί και διεξάγεται έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθούν τα αίτια της καθίζησης. Από την πλευρά των εργολάβων και της «Αττικό Μετρό», γίνεται προσπάθεια να συνδεθεί άμεσα η καθίζηση με την κακοκαιρία των τελευταίων ημερών κι όχι μ' αυτά καθεαυτά τα έργα, αν και είναι γνωστή η σαθρότητα των εδαφών στη συγκεκριμένη περιοχή, κάτι που υποχρέωσε την αλλαγή του τρόπου διάνοιξης της σήραγγας με την απόσυρση του «μετροπόντικα»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ