ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΜΕ
Με νέες δυνάμεις στον αγώνα

H οργάνωση της πάλης, η ανάπτυξη της δράσης για ένα πλατύ μέτωπο του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, που θα διεκδικεί και γι' αυτό θα ελπίζει, μπαίνει στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που συνέρχεται σήμερα στις 10 π.μ.

Τα μέλη της Γραμματείας θα συζητήσουν και θα πάρουν μέτρα για την προετοιμασία των εργαζομένων ενόψει της νέας επίθεσης κατά των ασφαλιστικών δικαιωμάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το πρόσχημα του «κοινωνικού διαλόγου». Η νέα χρονιά απαιτεί από τα στελέχη και τους φίλους του ΠΑΜΕ, ένα νέο πλατύ άνοιγμα στους εργαζόμενους, που θα ανανεώνει τους δεσμούς με τις ταξικές δυνάμεις του συνδικαλιστικού κινήματος. Με νέες πρωτοβουλίες αλλά και δοκιμασμένες μορφές αγώνα, οι δυνάμεις του φιλοδοξούν να προβάλλουν τα αιτήματα των εργαζομένων για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική ασφάλιση για διεύρυνση των κατακτήσεων με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργατικών νοικοκυριών.

Στο κέντρο της προσοχής του ΠΑΜΕ, είναι και η δράση των συνδικάτων για τη διεκδίκηση νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, παίρνοντας υπόψη τους το νέα κύμα ακρίβειας που χτύπησε τους εργαζόμενους, με αφορμή την επιβολή του ευρώ και την ανοδική πορεία του πληθωρισμού. Βάση αυτής της διεκδίκησης αποτελεί η πρόταση της ΔΑΣ, που κατατέθηκε στην Ολομέλεια της ΓΣΕΕ για την καταγγελία της ΕΓΣΣΕ -που πρέπει να είναι μονοετής- και με την οποία προτείνεται: Κατώτερο μεροκάματο 12.000 δραχμές, κατώτερος μισθός 300.000 δρχ. κατώτερη σύνταξη στα 20 ΗΑΕ της ΕΓΣΣΕ και επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Αφορολόγητο όριο στα 3,5 εκατομμύρια και αύξηση των δαπανών για την κάλυψη των κοινωνικών δαπανών, τις λαϊκές και πολιτιστικές δραστηριότητες την πρόληψη - καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Ανοιχτό μέτωπο παραμένει για τις δυνάμεις του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου η υπεράσπιση της δημόσιας υγείας που δέχεται τα καταιγιστικά πυρά της κυβέρνησης. Η ιδιωτικοποίηση της οποίας, διά μέσου και της επιβολής των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, αποτελεί πρόκληση για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και τα λαϊκά στρώματα.

Η σημερινή συνεδρίαση της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, είναι το εναρκτήριο λάκτισμα για μια νέα μεγάλη «έξοδο» των δυνάμεών του, στους χώρους δουλιάς, στα εργοστάσια και στα γραφεία. Εκεί που δουλεύει, ζει, ψυχαγωγείται η εργατική τάξη. Εκεί που παλεύει να τα φέρει βόλτα με χίλιες δυο δυσκολίες της καθημερινότητας, αλλά και τα μεγάλα προβλήματα της ανεργίας, των εργασιακών σχέσεων, της παιδείας, της υγείας. Οι δυνάμεις του, με την πλούσια αγωνιστική εμπειρία του 2001, εξοπλισμένες με τις αρχές και τις θέσεις του είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή, όπως απαιτούν οι καιροί.

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ
Αλληλεγγύη στους Αφγανούς πρόσφυγες

Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να τους εξασφαλίσει σίτιση και στέγαση, απαιτούν η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας

Χωρίς αυταπάτες ότι λύνουν το πρόβλημα των προσφύγων, οι οικοδόμοι της Αθήνας έκαναν - απλά - καθαρό ότι η ταξική αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα
Χωρίς αυταπάτες ότι λύνουν το πρόβλημα των προσφύγων, οι οικοδόμοι της Αθήνας έκαναν - απλά - καθαρό ότι η ταξική αλληλεγγύη δε γνωρίζει σύνορα
Ενα ζεστό πιάτο φαΐ, γάλα, τσιγάρα και ρούχα προσέφεραν την Κυριακή το μεσημέρι στους 150 περίπου Αφγανούς πρόσφυγες, που ζουν μέσα σε αυτοσχέδιες σκηνές από χαρτόνια και νάιλον στο Πεδίον του Αρεως, η Ομοσπονδία Οικοδόμων και το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας. Το «παρών» έδωσαν ακόμα ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, ο Γ. Πέρρος, μέλος του Συντονιστικού Σωματείων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών Αθήνας, ο Δ. Ζάχαρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Χρ. Καράτσαλος, μέλος του Γραφείου Πόλης Αθήνας του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος για τους μετανάστες. Επίσης, η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο πρότειναν στους Αφγανούς πρόσφυγες να στεγαστούν για τρεις μέρες στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου Αθήνας μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

H προχτεσινή εκδήλωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης των οικοδόμων προς τους Αφγανούς πρόσφυγες ήταν μια καθαρά συμβολική πράξη με δύο στόχους: Να ευαισθητοποιηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι εργαζόμενοι και να εκφράσουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους και, κυρίως, μέσω αυτής της πράξης που θα έχει και συνέχεια να πιεστεί η κυβέρνηση - η οποία μέχρι σήμερα αδιαφορεί προκλητικά - και να τους εξασφαλίσει άμεσα στέγη και σίτιση. Οι Αφγανοί πρόσφυγες - απόρροια της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη χώρα τους - επιβιώνουν εδώ και δύο μήνες μέσα σε άθλιες συνθήκες, που έγιναν ακόμα πιο δύσκολες από τη βαρυχειμωνιά που έπληξε την Αττική αυτές τις μέρες. Μάλιστα, το μεσημέρι της Κυριακής, την ώρα δηλαδή που η Ομοσπονδία και το Συνδικάτο τούς πρόσφεραν φαΐ, στο Πεδίον του Αρεως επικρατούσαν συνθήκες πολικού ψύχους.

Ο Α. Ζαζόπουλος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, δήλωσε στο «Ρ» σχετικά με τη σημασία της εκδήλωσης: «Δε νομίζω να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να σωθούν με ένα πιάτο φαΐ ή με κάποια ρούχα που τους προσφέραμε. Η σημερινή μας ενέργεια είναι συμβολική και θα έχει συνέχεια ώστε να αναδειχτεί το πρόβλημα. Πρέπει και άλλοι εργαζόμενοι να ευαισθητοποιηθούν και να προστρέξουν στο πλευρό των Αφγανών εργατών. Από την άλλη, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να μιλάει για ακραίες καιρικές συνθήκες τη στιγμή που υπάρχει αυτή η ακραία απανθρωπιά της σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των Αφγανών προσφύγων. Αυτό που ζητάμε εμείς είναι η κυβέρνηση να προσφέρει τώρα στέγη και τροφή στους Αφγανούς εργάτες».

Δε χάνουν το μεροκάματο αν προσπάθησαν και δεν έφτασαν

Δε χάνουν το μεροκάματο, ούτε είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν παραπάνω γι' αυτό, οι εργαζόμενοι που παρότι προσπάθησαν δεν μπόρεσαν να πάνε στην εργασία τους λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, εφόσον η επιχείρηση στην οποία εργάζονται λειτούργησε. Το μεροκάματο δε χάνεται ακόμα και αν δε λειτούργησε η επιχείρηση, εφόσον όμως μπορούσε να το κάνει. Ο εργαζόμενος, όμως, δε χάνει το μεροκάματο μόνο αποδεικνύοντας ότι προσπάθησε να πάει στην εργασία του και δεν το κατόρθωσε παρά το ότι αξιοποίησε κάθε δυνατό μέσο.

Σε εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας, η οποία έχει σταλεί σε όλες τις Επιθεωρήσεις Εργασίας της χώρας, υπενθυμίζεται η ρύθμιση που ισχύει με βάση το άρθρο 657 του Αστικού Κώδικα, σύμφωνα με το οποίο: «Οταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατόρθωσε να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης».

Αντίθετα, σύμφωνα με το άρθρο 380 του Αστικού Κώδικα, υπάρχει κοινή απαλλαγή (από την προσφορά εργασίας αλλά και του μεροκάματου) εφόσον η επιχείρηση δεν μπόρεσε να λειτουργήσει λόγω ανωτέρας βίας και για τον ίδιο λόγο δεν μπόρεσε να πάει σε αυτή ο εργαζόμενος.

Εχει σημασία να επισημανθεί και τι θεωρείται «ανώτερη βία». Σύμφωνα με αποφάσεις του Αρείου Πάγου, η εγκύκλιος αναφέρει ότι ανώτερη βία υπάρχει «όταν η αποδοχή της εργασίας από τον εργοδότη εμποδίζεται προσωρινώς ή οριστικώς από τυχερό και απρόβλεπτο γεγονός, το οποίο είναι αδύνατο να αποτραπεί και αν ακόμα καταβάλλετο το ανώτατο δυνατό μέτρο επιμέλειας, σύνεσης και πρόνοιας». Με λίγα λόγια, εάν ο εργοδότης προσπάθησε να λειτουργήσει την επιχείρηση με κάθε δυνατό τρόπο και δεν τα κατάφερε, τότε συντρέχει «ανώτερη βία». Το ίδιο όμως ισχύει αντίστοιχα και για τον εργαζόμενο, ο οποίος προσπάθησε να πάει στην εργασία του και δεν το κατόρθωσε, παρά το ότι αξιοποίησε κάθε δυνατό μέσο. Εάν η επιχείρηση δε λειτούργησε ενώ θα μπορούσε, τότε επίσης πρέπει να καταβληθεί στους εργαζόμενους ο μισθός τους ακέραιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ