ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΕΥΡΩ
Εκρηκτική κερδοσκοπία στην αγορά

Οι ανατιμήσεις σε εκατοντάδες είδη φτάνουν μέχρι και το 47,1%. Κατά 13,3% ανατιμήθηκε σε πολλές περιπτώσεις το ψωμί. Καλύπτει την κερδοσκοπία η κυβέρνηση, που κάνει λόγο για...«μεμονωμένα φαινόμενα»

«Μεμονωμένα φαινόμενα» χαρακτήρισε με χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, τη σωρεία των ανατιμήσεων - παρατηρήθηκαν αυξήσεις μέχρι και 47,1% ενώ το ψωμάκι ανατιμήθηκε κατά 13,3% - με πρόσχημα την προσαρμογή στο ευρώ σε εκατοντάδες είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, δίνοντας με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά κάλυψη στην παρατηρούμενη κερδοσκοπία. Το πρόβλημα του υπουργού βέβαια, δεν είναι αυτή καθ' εαυτή η κερδοσκοπία και οι συνέπειές της στις τσέπες των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Αυτό που κυρίως τον απασχολεί είναι να μην... αμαυρωθεί η εικόνα του ευρώ και συνειρμικά το νέο νόμισμα συνδεθεί με κερδοσκοπικά φαινόμενα. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε «θα πρέπει να συνεργαστούμε όλοι ώστε να μην αμαυρωθεί η εικόνα του ευρώ από αδικαιολόγητες ανατιμήσεις». Ευρισκόμενος προφανώς σε δυσχερή θέση, υποστήριξε ότι «θα δώσουμε τη μάχη για τις ανατιμήσεις» απειλώντας για μια ακόμη φορά με... πυκνούς και εντατικούς ελέγχους των συνεργείων του υπουργείου Ανάπτυξης και του ΣΔΟΕ, που στην πράξη έχουν αποδειχθεί άσφαιρα πυρά... Για το μόνο που δεν είπε λέξη ο υπουργός είναι ότι η κερδοσκοπία είναι το πιο γνήσιο τέκνο της «ελεύθερης αγοράς» που με τόση συνέπεια υπηρετεί ο ίδιος και η κυβέρνησή του και ότι με βάση τη λογική της «ελεύθερης» αυτής αγοράς οι ανατιμήσεις είναι και θεμιτές και νόμιμες... Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας έγιναν αμέσως μετά τη σύσκεψη με εκπροσώπους της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, με θέμα την πορεία προσαρμογής του ευρώ.

Στο μεταξύ την ανηφορική οδό ακολουθούν οι τιμές σε εκατοντάδες εμπορεύματα. Ενδεικτικά αναφέρουμε περιπτώσεις όπως στο σουβλάκι που παρατηρήθηκαν ανατιμήσεις μέχρι και 46%, (από 350 δραχμές στο 1,5 ευρώ) στο «γύρο κοτόπουλο τη μερίδα» 13,3%, στο ψωμί 13,3% (από 300 δραχμές σε 1 ευρώ) στο κουλούρι 47,1% (από 70 στα 30 λεπτά) στο σερβιριζόμενο καφέ 13,6%, στο λάδι, 19,1%, στα κατεψυγμένα ψάρια 5,6%, στα εισιτήρια κινηματογράφου 10%, στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια 0,6%, στο εισιτήριο σε μπαρ με ποτό 9%, στις τυρόπιτες 16,8% κλπ.

Κατά τ' άλλα ο υπουργός Οικονομίας με δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή «το 20% των δραχμών που βρίσκονταν σε κυκλοφορία έχει ήδη αποσυρθεί, περίπου 560 δισ. δραχμές, ενώ μέχρι το τέλος του Γενάρη η δραχμή θα έχει εξαφανιστεί εντελώς από την αγορά...». Ανέφερε επίσης ότι οχτώ στους δέκα Ελληνες έχουν στις στέπες τους μόνο ευρώ, ενώ επτά στους δέκα έχουν κάνει τουλάχιστον μια συναλλαγή σε ευρώ...

Θα μαντεύουμε την τιμή μετά την έκπτωση

Τις γνώσεις στα μαθηματικά φαίνεται ότι θα χρειαστεί να φρεσκάρουμε κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, όπως προκύπτει από απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρ. Θεοδώρου που αφορά την αναγραφή των τιμών των προϊόντων κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, στις εκπτώσεις θα αναγράφεται η τιμή του προϊόντος πριν την έκπτωση σε δραχμές και σε ευρώ και δίπλα το ποσοστό της έκπτωσης. Από κει και πέρα είναι δουλιά των καταναλωτών να κάνουν τους απαραίτητους υπολογισμούς και να... «μαντέψουν» την τιμή που ισχύει μετά την έκπτωση.

Να υπενθυμίσουμε ότι με υπουργική απόφαση οι φετινές εκπτώσεις θα αρχίσουν επισήμως στις 14 του Γενάρη και θα τελειώσουν στις 28 του Φλεβάρη. Πάντως, οι οιωνοί για τους εμπόρους δεν είναι καλοί καθώς από τη μια μεριά οι καταναλωτές διέθεσαν ολόκληρο τον ισχνό 13ο μισθό στις απαραίτητες για τις γιορτές αγορές, από την άλλη μεριά, οι εργαζόμενοι είναι ιδιαίτερα «κουμπωμένοι» μπροστά στο νέο νόμισμα, πολύ περισσότερο εξαιτίας του κύματος κερδοσκοπίας που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις μετατροπές των τιμών σε ευρώ και τις λεγόμενες στρογγυλοποιήσεις των τιμών.

ΑΓΡΟΤΕΣ
Συσκέψεις για την προετοιμασία των αγώνων

Συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία του αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων του Εβρου, οργανώνει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών του νομού.

Με ανακοίνωσή της η ΣΕΑ σημειώνει ότι κανένα από τα προβλήματα που έθεσαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της χώρας μας, με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις, δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από την κυβέρνηση. Ετσι συστρατεύεται με την απόφαση της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που έγινε στα Φάρσαλα, για έναρξη νέων κινητοποιήσεων σε πανελλαδική κλίμακα την 28η Γενάρη και καλεί όλους τους αγροτοκτηνοτροφικούς φορείς του νομού, όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να πάρουν μαζικά μέρος στις συσκέψεις.

Η πρώτη θα γίνει αύριο Τετάρτη 9 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας. Την επόμενη μέρα, Πέμπτη 10 του μήνα, στις 6 το απόγευμα θα γίνει σύσκεψη στο Τυχερό Εβρου.

Στην Καλαμάτα

Με στόχο την ανάπτυξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το επόμενο διάστημα και το συντονισμό της πάλης με τους υπόλοιπους αγρότες της χώρας ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών στη Μεσσηνία καλεί σε συγκέντρωση - σύσκεψη, σήμερα Τρίτη, στις 7 μ.μ. στο χώρο του συνεταιρισμού, στο Πεταλίδι. Στα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή σύσκεψη είναι τα άμεσα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες αυτή την περίοδο, καθώς και η ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης

Χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης έμεινε όλο το Σαββατοκύριακο το ένα στα δύο πρατήρια στην Αττική, τη Βοιωτία και την Εύβοια λόγω της σφοδρής κακοκαιρίας που κατέστησε αδύνατο τον εφοδιασμό των πρατηρίων με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση που ήταν αυξημένη κατά 70%. Ταυτόχρονα, ακόμα και τα πρατήρια που είχαν πετρέλαιο δεν ήταν σε θέση να εφοδιάσουν πολλούς από τους καταναλωτές που έκαναν παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης τις προηγούμενες μέρες εξαιτίας του ότι λόγω του χιονιού δεν μπορούσαν να φτάσουν στα σπίτια, με αποτέλεσμα κάποιοι καταναλωτές να μείνουν ακόμα και χωρίς θέρμανση. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδας Δ. Μακρυβέλιο αναμενόταν να αποκατασταθεί σταδιακά από χτες το μεσημέρι, ενώ η Ομοσπονδία ζήτησε από τα διυλιστήρια να παρατείνουν κατά δύο περίπου ώρες τον εφοδιασμό των βυτιοφόρων.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές, αμετάβλητες παραμένουν για σήμερα στα πετρέλαια, ενώ μικρή αύξηση παρουσιάζουν οι τιμές στη νέα σούπερ και την αμόλυβδη. Βέβαια οι ενδεικτικές τιμές που δίνονται από το υπουργείο Ανάπτυξης και είναι περίπου οι ίδιες που ίσχυαν και την προηγούμενη βδομάδα -για την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναφέρουμε ότι η «ενδεικτική» της αμόλυβδης είναι 0,610 ευρώ (207,9 δρχ), της σούπερ 0,659 (224,6 δρχ) κλπ- δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν οι πελάτες των περισσοτέρων πρατηρίων, όπου οι τιμές είναι αισθητά υψηλότερες.

ΕΦΟΡΙΑ
Παράταση μέχρι 14 Γενάρη

Παράταση μέχρι και τη Δευτέρα 14 Γενάρη παίρνουν όλες οι δηλώσεις καταβολής φόρων, τελών και εισφορών που έληγαν από 28 Δεκέμβρη 2001 μέχρι και 11 Γενάρη 2002. Αυτό προβλέπει υπουργική απόφαση που υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών Απ. Φωτιάδη και αποδίδεται στις «δυσμενείς καιρικές συνθήκες». Να σημειωθεί πως η παράταση στην πληρωμή φόρων αφορά όλες τις περιοχές της χώρας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ