ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το θανατικό στις φυλακές συνεχίζεται

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ενας ακόμη απεργός πείνας, ο 23χρονος Ζεϊνέλ Καρατάς, είναι ο τελευταίος (84ος) νεκρός στην απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων και των συγγενών τους, που μάχονται «για το δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια», όπως λένε. Ο νεαρός Καρατάς είχε συλληφθεί στα τέλη του 2000, ως μέλος του εξωκοινοβουλευτικού κόμματος TKP (ML), που είναι απαγορευμένο από τις αρχές. Είχε μεταφερθεί, από τις αρχές του 2001, στη φυλακή τύπου F (με τα Λευκά Κελιά) του Τεκιρντάγκ. Μετείχε στην απεργία πείνας για αρκετούς μήνες, αποφυλακίστηκε λόγω της κατάστασης της υγείας του αλλά συνέχισε. Και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έδωσαν η Ταγιάντ, η οργάνωση για την αλληλοβοήθεια των απεργών πείνας και των συγγενών τους, αλλά και η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, άφησε την τελευταία του πνοή το πρώτο μισάωρο της Κυριακής.

Οι απεργοί πείνας και οι τέσσερις μεγαλύτεροι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας (της Κωνσταντινούπολης, της Αγκυρας, της Σμύρνης και της Αττάλειας) καλούν να ληφθεί ένα μέτρο εντός των νέων φυλακών, να «ανοίξουν οι πόρτες των κελιών στα οποία είναι τρεις κρατούμενοι», ώστε να μπορούν να έχουν επικοινωνία ανάμεσά τους οι κρατούμενοι, και να βελτιωθεί η κατάσταση όσον αφορά τις επαφές των δικηγόρων και των κρατούμενων. Λύση «απλή και εφικτή», σχολιάζει η Ταγιάντ, ωστόσο το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης δε μοιάζει καν να εξετάζει το ενδεχόμενο. Οι δικηγορικές ενώσεις καλούν για συζήτηση στην τουρκική Βουλή και ζητούν από όλους να κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθηθεί αυτό το αίτημα...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Με άδεια χέρια έφυγε ο αμερικανός απεσταλμένος...

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ηρθε, είδε και απήλθε με τη γεύση της «συγκρατημένης αισιοδοξίας» στο στόμα του ο απεσταλμένος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, Αντονι Ζίνι. Η τετραήμερη περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και οι συναντήσεις, που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Αριέλ Σαρόν και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, Γιάσερ Αραφάτ, «πήγαν», κατά δήλωση του Αμερικανού, εν αποστρατεία στρατηγού, «καλά». Ομως, η αλήθεια είναι πως τίποτε σπουδαίο (όπως π.χ. μία επίσημη συμφωνία εκεχειρίας) δεν επιτεύχτηκε, αλλά ούτε και προβλέπεται να γίνει βραχυπρόθεσμα, μέχρι τουλάχιστον την επόμενη επάνοδο του απεσταλμένου των ΗΠΑ στην περιοχή (18 Γενάρη)... Αντ' αυτού, τα πράγματα μάλλον φάνηκαν να περιπλέκονται...

Στο διάστημα της παραμονής του Αν. Ζίνι στην περιοχή και με αφορμή την υπόθεση του πλοίου Καρίν-Α, με φορτίο όπλα και πυρομαχικά πενήντα τόνων (κατελήφθη το βράδυ της περασμένης Πέμπτης από ισραηλινούς κομάντος), ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν όχι μόνον δεν υπαναχώρησε αλλά τη σκλήρυνε περαιτέρω την ήδη σκληρή γραμμή έναντι του Γιάσερ Αραφάτ, αποκαλώντας τον «ψεύτη» και...«πικρό εχθρό» του Ισραήλ. Επιπλέον, ανακοίνωσε πως η κυβέρνησή του θα αναθεωρήσει (με την αρνητική έννοια της λέξης...) την πολιτική της έναντι της Αυτόνομης Παλαιστινιακής Αρχής...

Οσον αφορά τον τελικό προορισμό του πλοίου Καρίν-Α, ο Γιάσερ Αραφάτ και άλλα στελέχη της Παλαιστινιακής Αρχής ενέμειναν στην αρχική θέση τους πως δε γνωρίζουν τίποτε για την υπόθεση και πως θα τη διερευνήσουν... Αυτό, ενώ ο καπετάνιος του πλοίου, Παλαιστίνιος Ομάρ Ακάουι, που εξακολουθεί να είναι κρατούμενος σε ισραηλινή φυλακή, εμφανίστηκε να δηλώνει χτες σε διάφορα ΜΜΕ πως είναι «σύμβουλος για ναυτικές υποθέσεις του υπουργείου Μεταφορών της Παλαιστινιακής Αρχής» και πως ο Παλαιστίνιος αξιωματούχος Αμπντέλ Αουανταλάχ, επέβλεπε την πορεία της επιχείρησης λαθραίας μεταφοράς των όπλων και των πυρομαχικών που μετέφερε το πλοίο Καρίν-Α. Ερωτηθείς δε απ' το αμερικανικό δίκτυο ΦΟΞ ΝΙΟΥΣ, εάν ο Αραφάτ γνώριζε για την επιχείρηση ο 44χρονος καπετάνιος ανασήκωσε τους ώμους του δηλώνοντας: «Γνωρίζω πως τα όπλα θα πήγαιναν στην Παλαιστίνη».

Πάντως, λίγο πριν την αποχώρηση του Αμερικανού απεσταλμένου, η ΕΕ έδωσε «παρών» στέλνοντας σε Τελ Αβίβ και Ραμάλα τον Αρμοστή για Εξωτερική Πολιτική και Αμυνα, Χαβιέ Σολάνα. Ο Σολάνα συναντήθηκε την Κυριακή με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό και αργότερα χτες επρόκειτο να δει και τον Παλαιστίνιο ηγέτη, δίχως να προβεί σε ουσιαστική δήλωση πέραν του ότι «Ευρωπαίοι και Αμερικανοί συντονίζουν τις προσπάθειές τους» για την επίλυση της κρίσης...

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ
Πανάκεια η υποτίμηση

Ο Πρόεδρος Ντουάλδε με μερικούς από τους βασικούς υπουργούς του

Associated Press

Ο Πρόεδρος Ντουάλδε με μερικούς από τους βασικούς υπουργούς του
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-

«Ολα τα λεφτά» του έχει στοιχηματίσει ο νέος Πρόεδρος Εδουάρδο Ντουάλδε στην υποτίμηση του νομίσματος, προκειμένου να ανατρέψει την πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία. Ωστόσο, το εγχείρημά του μέχρι στιγμής έχει γίνει αποδεκτό με περίσσιο σκεπτικισμό, αφού η υποτίμηση μπορεί να αποδειχθεί μπούμερανγκ, προκαλώντας πληθωρισμό και ακόμη μεγαλύτερη εξάπλωση της διαφθοράς, καθώς ήδη οι τιμές στις υπηρεσίες και τα καταναλωτικά αγαθά αυξάνονται και η μαύρη αγορά για δολάρια έχει ήδη αρχίσει.

Πάντως, είναι πια γεγονός, η νέα επίσημη ισοτιμία του πέσο για τις εμπορικές συναλλαγές καθορίστηκε στο 1,40 για 1 δολάριο, υποτίμηση κατά 28,47%, με την προοπτική το εθνικό νόμισμα να ενταχθεί σε ένα καθεστώς ελεύθερης διακύμανσης, όπως ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο νέος Αργεντινός υπουργός Οικονομίας, Χόρχε Λέμες Λένικοφ.

Ο ίδιος δήλωσε πως «μία υποτίμηση απαιτεί την κατανόηση», αναφερόμενος στις ισπανικές εταιρίες που έχουν εγκατασταθεί στη χώρα και στις «πιέσεις και τις επικρίσεις» που έχουν διατυπωθεί στην Ισπανία. «Ολοι πρέπει να καταβάλουν μία προσπάθεια. Οι φτωχότεροι το κάνουν προ πολλού», εξήγησε ο Λένικοφ, προσθέτοντας ότι οι «πλούσιοι θα πρέπει να είναι πιο αλληλέγγυοι... Θα πρέπει να υποστηρίξουμε τους πιο ευάλωτους τομείς».

Παράλληλα, ο Λένικοφ ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση της Αργεντινής θα ξεκινήσει να αναδιαπραγματεύεται «στις αρχές Φεβρουαρίου» με τους πιστωτές το εξωτερικό χρέος της, μετά τη μονομερή παύση της αποπληρωμής του και τόνισε πως η κυβέρνηση θα εστιάσει επίσης τις προσπάθειές της στην αναθέρμανση των σχέσεών της με τους ξένους δανειστές και τις πιστωτικές υπηρεσίες.

Τέλος, την Τετάρτη θα ξαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο, που είχε παραμείνει κλειστό από την 21η Δεκεμβρίου, δήλωσε ο Λένικοφ.

ΗΠΑ
Πτήση αυτοκτονίας και... μυστήρια!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Ενα μικρό ιδιωτικό αεροσκάφος με πιλότο έναν έφηβο συνετρίβη σε ουρανοξύστη στο κέντρο της πόλης Τάμπα, το απόγευμα του Σαββάτου, αφού είχε απογειωθεί χωρίς άδεια από γειτονικό αεροδρόμιο λίγη ώρα νωρίτερα και στη συνέχεια αγνόησε το σήμα της Ακτοφυλακής να προσγειωθεί. Μετά τον πρώτο πανικό, οι αρχές δήλωσαν ότι πρόκειται για την τραγική πτήση ενός εφήβου και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τρομοκρατικές πράξεις.

Ομως ούτε 24ώρες δεν πέρασαν και η «σύνδεση» βρέθηκε. Ο 15χρονος, Τσαρλς Μπίσοπ, πραγματοποίησε την πτήση αυτοκτονίας προσγειώνοντας το μικρό κλεμμένο «Τσέσνα 172» στον 28ο όροφο του κτιρίου της «Bank of America Plaza»... σε ένδειξη συμπάθειας προς τον καταζητούμενο για τρομοκρατία Οσάμα Μπιν Λάντεν, ανακοίνωσε η αστυνομία της Φλόριντας.

Στην επιστολή αυτή, που βρέθηκε στην τσέπη του, ο Τσαρλς Μπίσοπ «εκφράζει τη συμπάθειά του για τον Οσάμα Μπιν Λάντεν και τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Τάμπα, Μπένι Χόλντερ σε συνέντευξη Τύπου. «Αφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι ενήργησε μόνος χωρίς τη βοήθεια του οποιουδήποτε... Ηταν ένας έφηβος με ψυχικές διαταραχές», πρόσθεσε ο Χόλντερ διευκρινίζοντας ότι η επιστολή του αποκαλύπτει ότι ο έφηβος είχε τάσεις αυτοκτονίας.

Ο νεαρός πιλότος που ήταν κάτοικος του Παλμ Χάρμπορ της Φλόριντας, επί δύο χρόνια παρακολουθούσε μαθήματα πλοήγησης και ήταν η μόνη απώλεια στη σύγκρουση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ