ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΝΕ
Δυναμική διαμαρτυρία στο υπουργείο Αμυνας

Δεν έχουν δουλιά οι Ελληνες φαντάροι έξω από τα ελληνικά σύνορα, υποστήριξαν εκατοντάδες νεολαίοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ

«Οχι στον Ευρωστρατό. Κανένας φαντάρος στο Αφγανιστάν», ήταν το μήνυμα που έστειλαν χτες το πρωί τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ, που πραγματοποίησαν την πρώτη για τη φετινή χρονιά δυναμική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Δήλωσαν ότι «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά» και «Εξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά», απαιτώντας συγχρόνως στρατό δημοκρατικό και «όχι εξαρτημένο και μισθοφορικό».

Με σημαίες και με πλακάτ στα χέρια, η νεολαία διαδήλωσε ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και την αποστολή Ελλήνων στρατευμένων στο Αφγανιστάν. «Πόσα ευρώ κοστίζει η ζωή ενός Ελληνα φαντάρου;», «Παιδιά της Ελλάδος. Παιδιά που σας στέλνουν στα σφαγεία του Αφγανιστάν, αντισταθείτε. Το θέλουν οι λαοί», «Κορέα, Βοσνία, Αλβανία, Κόσσοβο, Αφγανιστάν. Αύριο πού;», ήταν τα ερωτήματα, αλλά και τα μηνύματα που αποτυπώνονταν πάνω στα πλακάτ.

Εξω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο «φυλασσόταν» από ισχυρή αστυνομική δύναμη, τα συνθήματα έπεφταν βροχή: «Τέρμα τα προσχήματα για την τρομοκρατία, τον πόλεμο τον κάνει η πλουτοκρατία», «Δεν είναι τρομοκράτες οι λαοί, είναι το ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί», «Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών».

«Ηταν μια πρώτη απάντηση της νεολαίας, η οποία ανέδειξε ότι με κάθε τρόπο από σήμερα και για το επόμενο διάστημα θα δείξει την αντίθεσή της στην προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και των οργανισμών του ιμπεριαλισμού να μετατρέψουν, μέσω του μισθοφορικού στρατού, τη νεολαία σε πιόνι, για την εξυπηρέτηση των σχεδίων τους στο Αφγανιστάν ή όπου αλλού θέλουν να επιβάλουν τα συμφέροντά τους», μας είπε ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

«Η απροθυμία - συνεχίζει ο Κ. Παπαδάκης - στη συγκρότηση του μόνιμου μισθοφορικού στρατού που εκφράστηκε το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση επίταξης, όχι μόνο των μόνιμων αξιωματικών, αλλά και απλών στρατεύσιμων, αναδεικνύει ότι κατανοούν και οι ίδιοι πως αυτές είναι οι πρώτες αντιδράσεις και ότι θα υπάρχουν και άλλες. Εμείς θα προσπαθήσουμε αυτές τις εκτιμήσεις τους για τις αντιδράσεις να τις επαληθεύσουμε με μεγαλύτερες και πιο συντονισμένες κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας. Για να εμποδίσουμε οποιαδήποτε αποστολή εκστρατευτικού σώματος, οποιαδήποτε σχέδια του ιμπεριαλισμού», κατέληξε.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σήμερα το αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Με σύνθημα «Κανένας Ελληνας φαντάρος στο Αφγανιστάν - αλληλεγγύη στους λαούς που αντιστέκονται», η Νεανική Δράση για την Ειρήνη καλεί όλους τους νέους και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης να συμμετάσχουν μαζικά στην αντιπολεμική συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα στις 6 το απόγευμα στο χώρο της Καμάρας. «Η σκέψη μας και η δράση μας βρίσκονται και στην Παλαιστίνη και στο Αφγανιστάν. Και οι δύο περιοχές γνωρίζουν τη ματοβαμμένη δράση του ιμπεριαλισμού. Και στις δύο περιοχές, νέοι άνθρωποι γίνονται θύματα δίψας των πολυεθνικών για ακόμα περισσότερα κέρδη, για έλεγχο κι εξάπλωση των πηγών κερδοφορίας τους», αναφέρει ο Μ. Κωνσταντινίδης, μέλος της Γραμματείας της ΝΔΕ. Επίσης, μιλώντας για την αποστολή Ελλήνων στο Αφγανιστάν, σημειώνει: «Με δεδομένο το μειωμένο ενδιαφέρον στις τάξεις τόσο των στρατιωτικών όσο και των απλών οπλιτών για συμμετοχή στις τυχοδιωκτικές ιμπεριαλιστικές ενέργειες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να συμμετάσχουν και μη εθελοντές. Και αυτό αποκαλύπτει πως η προσπάθεια που καταβάλλει για εξαγορά μέσω των υποσχέσεων για παχυλούς μισθούς, και άλλων ειδών πιέσεις, δεν πιάνει τόπο».

Με ανακοίνωσή της η ΝΔΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση πως, για ακόμη μία φορά, γυρνάει την πλάτη στις διαθέσεις του λαού και της νεολαίας, που αντιτίθενται στον πόλεμο στο Αφγανιστάν και στη συμμετοχή ελληνικών στρατευμάτων. «Οχι μόνο δε στέκεται στο ύψος των απαιτήσεων της ελληνικής νεολαίας για καταδίκη της πολιτικής που γεννάει όλη αυτή τη βία, αλλά παίρνει ενεργά μέρος στα σχέδια των ιμπεριαλιστών και μάλιστα στέλνει τα παιδιά του λαού σε εκστρατευτικά σώματα, προσδοκώντας τυχοδιωκτικά να εξαργυρώσει την υποταγή της στους ΝΑΤΟικούς. Η συμμετοχή Ελλήνων στρατευμένων στο Αφγανιστάν, η συνενοχή της ελληνικής κυβέρνησης στο μακέλεμα του παλαιστινιακού λαού, δεν είναι παρά δύο κρίκοι στην ίδια αλυσίδα της υποταγής στην ιμπεριαλιστική "νέα τάξη πραγμάτων"», καταλήγει.

Στον ... θείο Σαμ

Οι Αμερικάνοι περιμένουν τον Ελληνα πρωθυπουργό

Με «φανφάρες», που συνηθίζει να χρησιμοποιεί ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαπας, η κυβέρνηση προσπαθεί να συσκοτίσει το περιεχόμενο των συζητήσεων που θα έχει ο πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον την ερχόμενη βδομάδα. Προφανής στόχος του εκπροσώπου της κυβέρνησης είναι να συσκοτίσει τη σκηνή των πιέσεων που ήδη, πριν φτάσει στην Ουάσιγκτον, αντιμετωπίζει ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Οπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην ατζέντα της συνάντησης Σημίτη - Μπους περιλαμβάνονται πέντε θέματα:

- Η δημιουργία παγκόσμιου συστήματος ασφαλείας ύστερα από τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.

- Ενα γενικότερο σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

- Η επίλυση του Κυπριακού στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ.

- Η πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης μετά την εισαγωγή του ευρώ και οι σχέσεις με τις ΗΠΑ.

- Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Χρ. Πρωτόπαπας, στις 9 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στη Νέα Υόρκη με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, θα επισκεφτεί το σημείο όπου κατέρρευσαν οι πύργοι του World Trade Center, θα παραστεί σε ειδική εκδήλωση για την ομογένεια και θα συναντηθεί επίσης με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Στις 10 Ιανουαρίου, ο Κώστας Σημίτης θα συναντηθεί με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ενώ θα δεχτεί τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Ντικ Τσέινι, τον υπουργό Εξωτερικών Κ. Πάουελ και τον υπουργό Αμυνας Ντ. Ράμσφελτ.

ΕΛΛΑΔΑ - ΠΓΔΜ
Εκκρεμής «φιλία»

Με δεδομένη την εκκρεμότητα στο θέμα της ονομασίας, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΠΓΔΜ συναντήθηκαν για μια ακόμη φορά στην Αθήνα.

Μετά τη συνάντηση, ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την ικανοποίησή του που η πρώτη επίσκεψη που δέχτηκε το νέο έτος ήταν από τη γειτονική χώρα και υπογράμμισε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών είναι σημαντικές για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως είπε ο Γ. Παπανδρέου, συζητήθηκαν η τρέχουσα κατάσταση στην ΠΓΔΜ, η ευρύτερη κατάσταση στη Βαλκανική, καθώς και η διμερής συνεργασία στο πλαίσιο της βοήθειας που προσφέρει η Ελλάδα στο γειτονικό κράτος, προκειμένου να ενταχθεί στις ευρωατλαντικές δομές. Για το θέμα του ονόματος, ο Ελληνας υπουργός είπε ότι έγινε ανταλλαγή απόψεων, τονίζοντας πως αυτή η υπόθεση συζητείται εδώ και χρόνια στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε τις καλές σχέσεις των δύο χωρών σε οικονομικό επίπεδο και τόνισε πως τα συμφέροντα των δύο κρατών είναι αλληλένδετα.

Από την πλευρά του, ο Σλόμποταν Τσέσουλε ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη συμπαράσταση που πρόσφεραν κατά τη διάρκεια της κρίσης που πέρασε η χώρα του, τονίζοντας ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Για το «ανοιχτό θέμα» του ονόματος, ο Σλ. Τσέσουλε είπε πως αυτό συζητείται στο πλαίσιο του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι χρησιμοποιεί τον όρο «συζητούμε» και όχι «διαπραγματευόμαστε». «Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση που θα είναι νίκη και για τη Δημοκρατία της Ελλάδας και για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας», σημείωσε ο υπουργός της ΠΓΔΜ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε πως η Ελλάδα είναι κατά της λύσης της διπλής ονομασίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ