ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΡΕΣΤΗΣ ΚΟΛΟΖΩΦ
Αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο

«Εδώ και αρκετό καιρό οι αμερικανικές υπηρεσίες έχουν εκδώσει ένα χάρτη σε ψηφιακή μορφή, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δηλαδή, αμφισβητούν την κυριαρχία της Ελλάδας στην περιοχή του Αιγαίου». Αυτό υπογράμμισε χτες το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, Ορέστης Κολοζώφ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό «902». Ο Ορ. Κολοζώφ, στη συγκεκριμένη συνέντευξη σχολίασε τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα, τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια των αποφάσεων για τη συγκρότηση του «Ευρωστρατού», αλλά και τη σκοπιμότητα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στο θέμα του «ψηφιακού χάρτη» που έχουν εκδώσει οι αμερικανικές υπηρεσίες, τόνισε: «Απευθυνθήκαμε στην κυβέρνηση με ερώτησή μας, ζητώντας εξηγήσεις για το συγκεκριμένο θέμα και αυτό γιατί η αμερικανική πλευρά, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος χάρτης έγινε σε συνεργασία με τις ελληνικές υπηρεσίες. Η κυβέρνηση, ακόμα δε μας απάντησε, αλλά οι τελευταίες επισημάνσεις που έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γύρω από αυτό το ζήτημα δείχνουν ότι κάτι υπάρχει στα παρασκήνια, το οποίο η κυβέρνηση δε μας το γνωστοποιεί.

Εξάλλου, συνέχισε σ' άλλο σημείο ο Ορ. Κολοζώφ, «η "επίθεση φιλίας" προς στην Τουρκία όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικό, παρά το γεγονός ότι αυτό το κλίμα δε στηρίζεται σε πραγματικά δεδομένα, έχει σαν συνέπεια κατά τη γνώμη μας να υπάρξουν συνεννοήσεις για διευθέτηση ζητημάτων. Συνεννοήσεις οι οποίες δεν είδαν ακόμα το φως τη δημοσιότητας. Γιατί, επαναλαμβάνω, ότι εντύπωση δεν έκαναν μόνο οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας γύρω από αυτό το ζήτημα, για το οποίο και εμείς ελέγχουμε την κυβέρνηση αλλά και το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ξαφνικά και ενώ υπήρχε αυτό το κλίμα "μέλι - γάλα" με την Τουρκία βγαίνει και κάνει δηλώσεις που προκαλούν ανησυχία. Αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι δεν πάει καλά».

Για την τουρκική «ΝΟΤΑΜ»

«Βγήκε σήμερα στις εφημερίδες, ότι η Τουρκία από καιρό έχει εκδώσει "ΝΟΤΑΜ" για τους αεροδιαδρόμους στο Αιγαίο και η ελληνική κυβέρνηση δεν έδωσε δημοσιότητα στο γεγονός», συνεχίζει ο Ορέστης Κολοζώφ. «Κάτι βεβαία που έχει κάνει και άλλες φορές. Υπαναχώρησε τότε όμως η τουρκική πλευρά κάτω από τη σταθερή θέση της ελληνικής πλευράς ότι αυτά τα ζητήματα δεν μπορούν να λυθούν έτσι μονομερώς. Παρ' όλο βέβαια που είναι κάτω από τη δικαιοδοσία του "FIR Αθηνών", αυτή η περιοχή, βλέπουμε ότι η Τουρκία επανέρχεται και αυτό συνοδεύεται με μια σειρά από ενέργειες που παραβιάζουν τα 10 μίλια. Δηλαδή, η Τουρκία θεωρεί ως ελληνικό εναέριο χώρο μέχρι τα έξι μίλια, ενώ από τα έξι μέχρι τα δέκα, που ορίζεται ο εθνικός εναέριος χώρος, θεωρούν οι Τούρκοι ότι είναι διεθνής χώρος και τον παραβιάζουν. Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτή η παραβίαση έχει νομιμοποιηθεί από το ΝΑΤΟ, το οποίο αναγνωρίζει τα έξι και όχι τα δέκα μίλια».

Απεμπόλησε μοναδική ευκαιρία η ελληνική κυβέρνηση

Ο Ορ. Κολοζώφ, παράλληλα επισήμανε ότι «το θέμα του Αιγαίου είναι ανοιχτό εδώ και καιρό και αναδείχτηκε το τελευταίο διάστημα με τη συζήτηση που έγινε στην ΕΕ για τον Ευρωστρατό».

Πρέπει να υπογραμμίσουμε σ' αυτό το σημείο, τόνισε ο ίδιος ότι στο Λάακεν, η ελληνική κυβέρνηση είχε μοναδική ευκαιρία, να μπλοκάρει τη διαδικασία συγκρότησης του Ευρωστρατού, αφού οι Ευρωπαίοι δεν πήραν υπόψη τους, τα συμφέροντα της ελληνικής πλευράς, τα οποία για τη χώρα μας είναι ζητήματα ασφαλείας. Οι Ευρωπαίοι όπως συνηθίζουν σ' αυτές τις περιπτώσεις μεθοδεύουν τα πράγματα, προχωρώντας μεν στη συγκρότηση του Ευρωστρατού, μεταφέροντας όμως το συγκεκριμένο ζήτημα για αργότερα, σαν θέμα τεχνικής φύσης που μπορεί να διευθετηθεί στην πορεία.

Ετσι από τη στιγμή, τόνισε ο Ορ. Κολοζώφ, «που δεν μπλοκάρει η ελληνική κυβέρνηση τις εξελίξεις στην αρχή, όταν δηλαδή ιδρύεται ο Ευρωστρατός, θα είναι παρά πολύ δύσκολο αργότερα κατά τη διάρκεια της ισπανικής προεδρείας να θέσει θέμα ΒΕΤΟ, να "ξηλώσει" δηλαδή ό,τι θα γίνει στο άμεσο χρονικό διάστημα, με την προετοιμασία του Ευρωστρατού. Ουσιαστικά η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε αυτή τη διαδικασία».

Η Ουάσιγκτον μπορεί να οδηγήσει σε διαπραγματεύσεις...

Σ' αυτές τις εξελίξεις, κατέληξε ο βουλευτής του Κόμματος με ιδιαίτερη έμφαση, «εντάσσεται και η συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός της χώρας με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζ. Μπους στην Ουάσιγκτον. Ενόψει, ακριβώς αυτής της συνάντησης είναι φυσικό η Τουρκία να δημιουργήσει ζήτημα σχετικά με το Αιγαίο, αφού η τουρκική πλευρά, υποστηρίζει ότι δεν είναι ξεκαθαρισμένα τα πράγματα στο Αιγαίο και υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά. Ουσιαστικά θα αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον, αν όχι να διαπραγματευτεί να συζητήσει γύρω απ' αυτά τα ζητήματα. Ζητήματα, για τα οποία δε θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να ανοίξει καθόλου συζήτηση η ελληνική πλευρά, δεδομένου ότι θεωρούμε αυτά τα δικαιώματα απαραβίαστα».


ΔΙΚΗ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΜΑΝΔΙΚΟΥ
«Δεν υπήρξε αντιστασιακός» κατέθεσε ο Θ. Κατριβάνος

Τη συμμετοχή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλου στην Εθνική Αντίσταση αμφισβήτησε έντονα ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θεόδ. Κατριβάνος, καταθέτοντας χτες ως μάρτυρας στη δίκη του αντιστασιακού και συγγραφέα Γιώργου Μανδίκου στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. Ο τελευταίος κατηγορείται για συκοφαντική δυσφήμιση, επειδή στο βιβλίο του «Εγώ είμαι ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος» αποκαλεί τον πρώην υπουργό ταγματασφαλίτη και γερμανοτσολιά. «Είναι ο τελευταίος - είπε ο κ. Κατριβάνος για τον κ. Γιαννόπουλο - που δικαιούται να μιλά για την Εθνική Αντίσταση, διότι δεν ανήκει στην Εθνική Αντίσταση, δεν υπήρξε αντιστασιακός».

«Αυτό - εξήγησε - το συμπέρανα από μια σειρά στοιχεία: Την περίοδο μετά τη λεγόμενη απελευθέρωση εγώ είχα καταδιωκόμενες τη μητέρα και τις αδελφές μου και τον πατέρα μου και μένα στη φυλακή. Η αστυνομία κυνηγούσε κάθε αριστερό, αντιστασιακό άνευ προηγουμένου. Ούτε τσιγάρα δεν μπορούσε να πουλά. Και διάβασα στο βιβλίο του ότι είχε ανοίξει το κέντρο "Οπτασία" στο Περιστέρι, που λειτούργησε εννέα χρόνια. Οδηγήθηκα στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να του έχει δώσει άδεια η αστυνομία και να έχει πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων. Επειτα είδα σε άλλο βιβλίο του τη φωτογραφία του με την κορόνα του στέμματος στο πηλήκιο. Τρίτο στοιχείο ήταν το γεγονός ότι είχε προαχθεί την περίοδο της Κατοχής. Πήγε μετά από αίτησή του και έγινε υπαξιωματικός στο στρατό του Τσολάκογλου. Θα πείτε, το έκανε από ανάγκη. Ναι, μα αυτό δε σου επιτρέπει να βγαίνεις μετά και να λες ούτε λίγο ούτε πολύ ότι ήσουν υπασπιστής του Αρη Βελουχιώτη». Ο μάρτυρας αναφέρθηκε, επίσης, σε κάποιες φωτογραφίες από βιβλίο του Ευάγγ. Γιαννόπουλου, οι οποίες κατά την άποψή του δεν έχουν σχέση με το κείμενο που τις συνοδεύει, ενώ υποστήριξε ότι «εφέρετο ότι ήτο μόνιμος υπαξιωματικός του ελληνικού στρατού, αλλά υπήρξε μόνο μετά το 1942 μετά από αυτοπρόσωπη αίτησή του στο στρατό του Μπάκου, ο οποίος ήθελε να ενισχύσει τα χιτλερικά τάγματα κατά των σοβιετικών στρατευμάτων και κατόπιν εκτελέστηκε». Σημείωσε, τέλος, ότι ο κ. Γιαννόπουλος «παρουσίαζε διάφορα στρατολογικά μητρώα εντελώς διαφορετικά το ένα από το άλλο» και ότι «από αυτό που έδωσε στη Βουλή είχε αφαιρέσει σημαντικά στοιχεία».

Σχετικά με το επίμαχο σημείο της συμμετοχής ή όχι του κ. Γιαννόπουλου στα Τάγματα Ασφαλείας, ο κ. Κατριβάνος είπε: «Οπωσδήποτε του εκοινοποιήθη η τοποθέτησή του σε αυτά και ο ίδιος ζήτησε τότε να μην πάει εκεί αλλά κάπου ελαφρότερα, γιατί δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί, καθώς ήταν ασθενής στο νοσοκομείο από φυματίωση. Δεν είπε ότι αρνείται να πάει επειδή στη συνείδησή του τα θεωρεί όργανα του κατακτητή. Ερχεται κατόπιν το υπουργείο και τον τοποθετεί στο νοσοκομείο της Κοκκινιάς. Δε θέλω να πω ότι πήγε εκεί για να έχουν έναν άνθρωπο δικό τους, αλλά δικαιούμαι να υποστηρίξω ότι θα έπρεπε να πάει αλλού, όταν μάλιστα η Κοκκινιά, που ήταν η φλογισμένη Ελλάδα, πέρασε μετά από λίγο διά πυρός και σιδήρου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ