ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Χιόνια και πολικές θερμοκρασίες

Κάτω από το μηδέν, η θερμοκρασία στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Eurokinissi

Νέα επιδρομή κακοκαιρίας άρχισε από χτες στη χώρα. Χιονοπτώσεις και δριμύ ψύχος επικρατούν στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας. Σήμερα αναμένονται έντονα καιρικά φαινόμενα, ενώ από χτες χιονίζει και στην Αττική. Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί μέχρι και την Κυριακή.

Εξάλλου προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή χιονόπτωση στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας, με αποτέλεσμα να χρειάζονται τα αυτοκίνητα αλυσίδες για να κινηθούν. Αλλά και σε πολλές άλλες περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης ιδιαίτερα έντονο ήταν το πρόβλημα της ολισθηρότητας του δρόμων, καθώς επικρατούσαν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Χαρακτηριστικά, στην Ορεστιάδα το θερμόμετρο έπεσε χθες το πρωί στους -12 βαθμούς και στην Αλεξανδρούπολη στους -6. Ο παγετός έχει δημιουργήσει παγίδες σε αρκετά σημεία του οδοστρώματος σε Μακεδονία και Θράκη.

Οι πρώτες νιφάδες χιονιού έκαναν από χτες το μεσημέρι την εμφάνισή τους στη Λάρισα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας. Η αναμενόμενη επιδείνωση των καιρικών φαινομένων ανησύχησε έντονα τους Θεσσαλούς, καθώς το προηγούμενο σφοδρό κύμα κακοκαιρίας άφησε έντονα τα σημάδια του στην οικονομική και κοινωνική ζωή της περιοχής, εξαιτίας της ανετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν έκτακτες καταστάσεις, λόγω των καιρικών φαινομένων και της μεγάλης κίνησης των οχημάτων στο εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, συνεχίζεται η εφαρμογή του ειδικού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος, με την τοποθέτηση ειδικών γερανοφόρων προωθητικών μηχανημάτων και ειδικών διασωστικών οχημάτων σε εννέα σταθμούς βάσης. Τα σημεία στα οποία υπάρχουν οι εννέα σταθμοί βάσης είναι: Αρτεμίσιο, Αγιοι Θεόδωροι, Δερβένι, Μαλακάσα, Μαρτίνο, Υλίκη, Τέμπη, Βελεστίνο, Αγιος Παντελεήμων.

Με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή των πολιτών, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν στη χώρα. Στους οδηγούς συνιστά να ενημερώνονται για την κατάσταση του οδικού δικτύου και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Ειδικότερα για σήμερα Παρασκευή, οπότε και αναμένεται επιδείνωση του καιρού, καλεί τους οδηγούς να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους στις περιοχές όπου το φαινόμενο του παγετού θα είναι ιδιαίτερα έντονο.

Χιόνια και σήμερα

Σήμερα, στο βόρειο Ιόνιο, στην Ηπειρο και τη δυτική Στερεά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιόνι, χιονόνερο στις νοτιότερες θαλάσσιες περιοχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Τα φαινόμενα στην ανατολική Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους έντονα. Από τις απογευματινές ώρες ενδέχεται να χιονίσει και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 7 με 8 και κατά τόπους στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -14 έως -3 βαθμούς, στα κεντρικά από -7 έως 2 και στην υπόλοιπη χώρα από -2 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Το Σάββατο στο βόρειο Ιόνιο, στην Ηπειρο και τη δυτική Στερεά προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στη Μακεδονία και τη Θράκη νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις το πρωί κυρίως στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις και καταιγίδες τις πρωινές ώρες στις νοτιοανατολικές θαλάσσιες περιοχές. Πάντως, σταδιακά τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός.

Την Κυριακή σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη, προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις μικρής διάρκειας. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 5 με 6 μποφόρ και στα ανατολικά 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μπ. με βαθμιαία εξασθένηση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα και στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί ισχυρός παγετός.

Τη Δευτέρα και την Τρίτη προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα ανατολικά και νότια θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα δυτικά 3 με 4 μπ. και στα ανατολικά 5 με 6 μπ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει άνοδο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Τη νύχτα όμως και νωρίς το πρωί στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, που στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Από Δευτέρα στα νέα κτίρια

Στα νέα κτίρια επί της οδού Λουίζης Ριανκούρ 85-87 στους Αμπελόκηπους, θα λειτουργούν από την προσεχή Δευτέρα τα Διοικητικά Δικαστήρια της Αθήνας (Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο). Ετσι, μετά από πολλές δεκαετίες ταλαιπωρίας των δικαστικών υπαλλήλων, δικαστικών λειτουργών, δικηγόρων και του κοινού στα παμπάλαια κτίρια επί της οδού Σοφοκλέους («Αχούρ Παλλάς» ονομάζονταν σκωπτικά τα κτίρια των διοικητικών δικαστηρίων της Αθήνας, επειδή ήταν πρώην ξενοδοχείο), τελικά, μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση, η Διοικητική Δικαιοσύνη απέκτησε νέα κτίρια.

Τα κτίρια διαθέτουν συνολικά έξι αίθουσες συνεδριάσεων, εκ των οποίων τέσσερις για το Διοικητικό Πρωτοδικείο και δύο για το Εφετείο. Τα κτίρια αυτά έχουν συνολική επιφάνεια υπέργειων και υπόγειων χώρων 20.000 τετραγωνικών μέτρων, διαθέτουν χώρους στάθμευσης για 240 αυτοκίνητα και το κόστος κατασκευής άγγιξε τα 10 δισ. δραχμές. Θα πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι υπάρχει εύκολη πρόσβαση στα νέα διοικητικά δικαστήρια, καθώς απέχουν μόνο 100 μέτρα από τη στάση Πανόρμου του ΜΕΤΡΟ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προχώρησε στη συγκρότηση ειδικής επιτροπής από ανώτατους δικαστικούς, εκπροσώπους δικηγορικών συλλόγων και των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, που θα αναλάβει τη μελέτη για το χωροταξικό σχεδιασμό και την ανέγερση νέων δικαστηρίων σε όλη τη χώρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξάνονται οι αντιδράσεις για τις ανατιμήσεις στα εισιτήρια

Την αύξηση κατά 50% στα εισιτήρια του ΟΑΣΘ, καταγγέλλει η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, που ζητά από την κυβέρνηση να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για «Μέσο Σταθερής Τροχιάς, για την Υποθαλάσσια, για πάρκιν περιφερειακά, ώστε ο ΟΑΣΘ να μην είναι το μοναδικό Μέσο Μαζικής Μεταφοράς και με το πρώτο χιόνι οι εργαζόμενοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη δουλιά με τα πόδια».

Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων επισημαίνει ότι η αύξηση αυτή στα κόμιστρα του ΟΑΣΘ αποτελεί πρόκληση, δεδομένου ότι διανύουμε περίοδο λιτότητας για εργαζόμενους και συνταξιούχους, για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε αυξήσεις 2,5%. Την ίδια στιγμή, τονίζει η ανακοίνωση, η διοίκηση του ΟΑΣΘ, η οποία εξασφάλισε, με τη νέα σύμβαση που υπέγραψε με το δημόσιο, την αύξηση των επιδοτήσεων από το κράτος, που προέρχονται από το εισόδημα των φορολογούμενων, συμπεριφέρεται με ευθύνη της κυβέρνησης σαν στυγνός εισπρακτικός μηχανισμός.

Διαμαρτυρία στον υπουργό Μεταφορών, Χρ. Βερελή, για το ίδιο θέμα απέστειλε και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης «Η ΕΝΟΤΗΤΑ». Στη διαμαρτυρία του στον υπουργό καταδικάζει την αύξηση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ σαν «καθαρά αντιλαϊκή ενέργεια».

Αποζημιώσεις απαιτούν στη Θεσσαλία

Οι καταστροφές σε κτηνοτροφία, γεωργία, βιοτεχνία και εμπόριο είναι τεράστιες και το ενδεχόμενο να ξαναπαγώσει η περιοχή έχει γίνει εφιάλτης των Θεσσαλών. Το θέμα των ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι συζητήθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων αγροτικών οργανώσεων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βουλευτών και φορέων της Λάρισας, που συγκάλεσε στον Τύρναβο η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας. Στη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι τίθεται πλέον θέμα επιβίωσης για τους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους, αφού οι ζημιές δεν αφορούν μόνο στην παραγωγή, αλλά και στο φυτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο. Και τονίστηκε η αναγκαιότητα συντονισμού δράσης όλων των φορέων για τη διεκδίκηση καταβολής αποζημιώσεων από την κυβέρνηση. Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Τ. Τσιόγκας, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ