ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΑΓΟΡΑ
Ανατιμήσεις με ... ευρωστίλ

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τις τιμές στην αγορά. Η κυβέρνηση μιλούσε για στρογγυλοποιήσεις στο... δεύτερο δεκαδικό ψηφίο, αλλά δεκάδες είναι οι περιπτώσεις «μικροτιμών» που εκτοξεύονται στις 340,75...

Την ώρα που η κερδοσκοπία των επιχειρηματιών και οι ανατιμήσεις σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες - με ή χωρίς το πρόσχημα της μετατροπής των τιμών σε ευρώ - είναι ένα το κρατούμενο και χωρίς υπερβολή στην αγορά «χάνεις τον μπούσουλα» με τις απανωτές αυξήσεις, η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης πανηγυρίζουν για «αποδοχή του νέου νομίσματος». Αυτό προκύπτει και από τις χτεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης, Χρ. Θεοδώρου, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη εντυπωσιασμού σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Μόνη του διαπίστωση αποτέλεσε ότι είναι «παραπάνω από ικανοποιημένος» για το... αναγκαστικό και αυτονόητο, ότι δηλαδή οι καταναλωτές και οι καταστηματάρχες έχουν αποδεχτεί την ύπαρξη του ευρώ. Λιγότερο καλά λειτουργεί, κατά τον ίδιο, η μετάβαση στο ευρώ στην περιφέρεια στα πρακτικά και επουσιώδη στην πράξη ζητήματα, και έσπευσε να επαναλάβει σε αυστηρό τόνο ότι στους επιχειρηματίες που κάνουν παραβάσεις σε ό,τι αφορά βεβαίως μόνο στο τυπικό μέρος της μετατροπής των τιμών με ακρίβεια και σε καμία περίπτωση εκείνους που επιβάλλουν αυξήσεις γιατί αυτές είναι νόμιμες, θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Η κατάσταση που υπάρχει στην αγορά επιβεβαιώνει πλήρως αυτό που εδώ και καιρό είχε καταγγείλει ο «Ρ». Οτι, δηλαδή, η έλευση του ενιαίου νομίσματος θα αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εκτεταμένα κρούσματα κερδοσκοπίας στην αγορά. Μαζικών ανατιμήσεων, που, όπως είναι φυσικό, τις πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Αποδεικνύεται επίσης αληθές αυτό που επίσης ο «Ρ» είχε διαπιστώσει εδώ και έναν μήνα, ότι η ενασχόληση της κυβέρνησης με το θέμα της στρογγυλοποίησης, το κατά πόσο δηλαδή οι επιχειρηματίες θα κάνουν τις σωστές αριθμητικές πράξεις για την εμφάνιση των τιμών και στα δύο νομίσματα, είναι εντελώς δευτερεύον, αφού δεν υπάρχει κανένα απολύτως μέτρο για τη διατήρηση ίδιων τιμών στα ίδια είδη κατά τις τελευταίες μέρες του Δεκέμβρη και σήμερα.

Στη μεγάλη πλειοψηφία των καταστημάτων εστίασης και στις καφετερίες η στρογγυλοποίηση γίνεται στο ακέραιο ευρώ, δηλαδή στις... 340,75 δραχμές! Πολλές είναι οι καφετερίες και τα καφενεία, που από 300 δραχμές που είχε ο καφές την περασμένη βδομάδα, τώρα πουλιέται με 1 ευρώ.

Μεγάλος φούρνος στη Ραφήνα, που το Σάββατο τις 3 φραντζόλες ψωμί τις έδινε με 480 δραχμές, τώρα απαιτεί 1,5 ευρώ (αύξηση 10,6%).

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας, Π. Καρέλας, που συνόδευε τον υφυπουργό στη χτεσινή του επίσκεψη στην αγορά, έκανε λόγο για ανατιμήσεις στις τιμές των πάρκινγκ, καθώς και στις καφετερίες και σε καταστήματα γρήγορου φαγητού. Ας σημειωθεί ότι στις ανατιμήσεις που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε μια σειρά από προϊόντα αυτές τις μέρες προστέθηκε και η αύξηση κατά 40 δρχ. το κιλό στο ψωμί σε φούρνους που το πωλούσαν 300 δρχ. και το αύξησαν στις 340 δραχμές, ήτοι 1 ευρώ.

Οι εμποροβιομήχανοι εκτιμούν ότι το πρώτο δίμηνο του χρόνου θα υπάρξει μείωση του τζίρου στην αγορά, που τη συνδέουν με την επιφυλακτικότητα των καταναλωτών να «ανοιχτούν» σε αγορές με το ευρώ. Ας σημειωθεί κάτι το οποίο στην πράξη μπορεί να αποδειχτεί η άλλη όψη του νομίσματος των ανατιμήσεων. Το γεγονός ότι οι εμποροβιομήχανοι κάνουν λόγο για το ενδεχόμενο οι προμηθευτικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε μαζικές αλλαγές συσκευασιών στα προϊόντα τους, με τρόπο ώστε η τελική τιμή που θα προκύπτει σε ευρώ να διαμορφώνεται στα λεγόμενα ψυχολογικά επίπεδα του τελευταίου δεκαδικού σε 9. Δηλαδή, αντί μια τιμή να είναι, για παράδειγμα, 4 ευρώ, να είναι 3,99 ευρώ.

Τέλος, ένα πρακτικό ζήτημα που έχει ανακύψει και αναμένεται να οριστικοποιηθεί σήμερα το μεσημέρι από τον υφυπουργό Ανάπτυξης, είναι το πόσες και ποιες τιμές θα αναγράφονται στα προϊόντα κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων που ξεκινούν στις 14 του μήνα. Συγκεκριμένα, από μερίδα των εμπόρων προτείνεται να αναγράφονται μόνο οι τιμές σε ευρώ και δραχμές πριν από την έκπτωση και δίπλα το ποσοστό της έκπτωσης, χωρίς την τελική τιμή, ενώ η πρόταση του υπουργείου είναι να αναγράφεται η τιμή προ έκπτωσης σε δραχμές και ευρώ και η τιμή μετά την έκπτωση μόνο σε ευρώ. Πάντως, ο ισχύων νόμος ορίζει σαφώς ότι οι τιμές θα πρέπει να αναγράφονται σε δραχμές και σε ευρώ και αυτές που ισχύουν πριν την έκπτωση και εκείνες που προκύπτουν από την έκπτωση.

ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συστάσεις για ευκολότερη «ευρώ- προσαρμογή»

Χρονοβόρα ειδικά για τους καταναλωτές που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και γενικότερα για τους καταναλωτές που δεν έχουν ενημερωθεί ουσιαστικά για τα πρακτικά ζητήματα της κυκλοφορίας του νέου νομίσματος θα είναι η εξοικείωση με το ευρώ, σημειώνει η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Παράλληλα, συνιστά στους καταναλωτές να επιδείξουν μεγάλη προσοχή στις συναλλαγές τους, ώστε να μην πέσουν θύματα κερδοσκοπίας επιτήδειων. Βεβαίως, εδώ θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι έτσι κι αλλιώς η κερδοσκοπία και οι ανατιμήσεις είναι ένα το κρατούμενο στην «ελεύθερη αγορά», με ή χωρίς το ευρώ. Πάντως, η Ενωση Καταναλωτών συνιστά ειδικά για το πρώτο διάστημα της εξοικείωσης:

  • Να δίνουν ιδιαίτερη σημασία οι καταναλωτές στη διπλή αναγραφή των τιμών που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Φλεβάρη, γιατί βοηθούν στη σύγκριση τιμών και προϊόντων.
  • Πριν αγοράσουν να κρατούν το ακριβές αντίτιμο που θα χρειαστεί για τις συναλλαγές τους.
  • Να απαιτούν ρέστα σε ένα μόνο νόμισμα, ή σε ευρώ ή σε δραχμές.
  • Να επαληθεύουν τις τιμές σε ευρώ ή σε δραχμές για να διαπιστώνουν τυχόν λάθη.

Μεταξύ των άλλων, η Ενωση Καταναλωτών προτείνει ο κάθε καταναλωτής να φτιάξει το δικό του κατάλογο με τα βασικά καταναλωτικά αγαθά σε δραχμές και σε ευρώ, έτσι ώστε να προσαρμοστεί στο νέο νόμισμα. Ο κατάλογος αυτός, εκτιμά, ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμος από την 1η Μάρτη, όταν οι συναλλαγές θα γίνονται μόνο σε ευρώ και η αναγραφή των τιμών θα είναι μόνο σε ευρώ.

Τέλος, ζητά από τις αρμόδιες αρχές να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους σε όλη τη χώρα για να περιφρουρηθούν τα δικαιώματα των καταναλωτών σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο.

Από το ένα νόμισμα στο άλλο

Για τη διευκόλυνση των αναγνωστών του «Ρ» και προκειμένου να έχουν μια πολύ γενική εικόνα για τις αντιστοιχίες των νομισμάτων σε δραχμές και σε ευρώ, δημοσιεύουμε σήμερα το σχετικό πίνακα στραγγυλοποιήσεων του υπουργείου Οικονομικών



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ