Κατά δεκάδες συλλαμβάνονταν οι κομμουνιστές στην Ινδονησία και οδηγούνταν στις φυλακές. Ακολουθούσαν οι ομαδικές εκτελέσεις... |
Πρωταγωνιστικό ρόλο στη συντριβή των κινηματιών παίζει ο στρατηγός Σουχάρτο, ο οποίος προβάλλει πλέον ως ο ισχυρός άνδρας της Ινδονησίας, παραμερίζοντας τον Σουκάρνο. O Ινδονήσιος πρόεδρος αν και διατηρεί τυπικά το αξίωμά του, είναι τόσο αποδυναμωμένος πλέον ώστε σύντομα θα αναγκαστεί, θέλοντας και μη, να διορίσει αρχηγό του Γενικού Επιτελείου τον Σουχάρτο, αν και ο τελευταίος αφήνει σαφή υπονοούμενα για ανάμειξη του Σουκάρνο στο κίνημα.
Οι υποψίες για την οργάνωση του πραξικοπήματος πέφτουν στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδονησίας, το οποίο, χάρη στον πρωταγωνιστικό του ρόλο στον αντιαποικιακό αγώνα, την εκλογική του δύναμη και την ισχυρή του οργάνωση, παίζει σημαντικό ρόλο στη δημόσια ζωή και ασκεί επιρροή στην πολιτική του Σουκάρνο. Υπό την καθοδήγηση, λοιπόν, του Σουχάρτο και με την ανοχή των Αγγλων και των Αμερικανών συμβούλων του, θα ξεκινήσει μια απερίγραπτη σφαγή των κομμουνιστών που θα κρατήσει μήνες. Το αποκορύφωμα αυτού του μακελειού ήταν στις 29 Δεκέμβρη 1965.
Τα μέλη του ΚΚΙ και της νεολαίας του, «Πεμούντα Ρακτζάν», συλλαμβάνονται κατά δεκάδες από το στρατό και οδηγούνται στις φυλακές. Σε όλη την Ινδονησία κομμουνιστές εκτελούνται εν ψυχρώ από στρατιώτες ή λιντσάρονται από μουσουλμάνους, σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις βασανίζονται ή καίγονται ζωντανοί μέσα στις λέσχες τους. Ο Σουκάρνο θα αποκαλύψει ότι μόλις την επομένη του πραξικοπήματος εκτελέστηκαν 87.000 κομμουνιστές, ενώ ο τελικός απολογισμός του πογκρόμ είναι εφιαλτικός: Πάνω από ένα εκατομμύριο νεκροί!
1967 Κηρύσσεται η δημιουργία «τουρκοκυπριακής προσωρινής διοίκησης» στη Βόρεια Κύπρο και δημοσιεύεται «μεταστατικός Χάρτης» εν είδει Συντάγματος.
1970 Ενοπλοι πυροβολούν και τραυματίζουν δυο Τούρκους φρουρούς της αμερικάνικης πρεσβείας, ενώ κλείνει ως τις 10 Γενάρη το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Την επομένη σκοτώνεται 19χρονος φοιτητής από πυρά αστυνομικών στην τουρκική πρωτεύουσα και 1.500.000 εργάτες κατεβαίνουν σε απεργία.
1976 Ο υπουργός Αμυνας Ευάγ. Αβέρωφ αρνείται να διαψεύσει, ή να επιβεβαιώσει καταγγελία του ΚΚΕ περί ύπαρξης πυρηνικών όπλων στην Ελλάδα, επικαλούμενος λόγους εθνικής ασφάλειας.
1982 Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση περί επαναπατρισμού όλων των πολιτικών προσφύγων της περιόδου '46- '49 που έχουν καταφύγει στην Ανατολική Ευρώπη.
1982 Βιαιότατα επεισόδια με εμπρησμό και παρ' ολίγον ανατίναξη του δημαρχείου ξεσπούν στη Μάνδρα Αττικής, όταν, με απόφαση του Πρωτοδικείου, ακυρώνεται η εκλογή του υποστηριχθέντος από τη ΝΔ Αρ. Πέππα και η δημαρχία περνά για τρεις ψήφους επί 4.267 στον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ Χρ. Μαρούγκα.
1986 Βόμβα εκρήγνυται σε απόσταση 200 μέτρων από τον τόπο κατοικίας του βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος στην πόλη Μπακέιρα Μπέρετ των Πυρηναίων. Την ευθύνη αναλαμβάνει η ΕΤΑ.
Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Μετά το μεσημέρι όμως στα δυτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις που το βράδυ θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοδυτικοί μέχρι ισχυροί που σταδιακά θα στραφούν σε δυτικούς νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 7 έως 6, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και στο Ιόνιο από μείον 2 έως 14, στο Αιγαίο από 10 έως 16 και στη Θεσσαλονίκη από μείον 2 έως 6 βαθμούς. Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί, βορειοδυτικοί μέτριοι, αλλά σταδιακά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς.