ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Το χιόνι «πάγωσε» τη «γυμνή» Ελλάδα!

Ανέτοιμος ο κρατικός μηχανισμός, αδιάφορη η κυβέρνηση, ανήμπορη η ΤΑ

Πλημμύρες και κατολισθήσεις σε Φθιώτιδα, Σάμο και Αχαϊα

Eurokinissi

Τη «γύμνια» της Ελλάδας μπροστά σε ψυχρές καιρικές συνθήκες, την ανημποριά του κράτους ν' αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις και την αδιαφορία της κυβέρνησης για τα βάσανα των Ελλήνων πολιτών, ανέδειξε η πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα μας.

Δυο βδομάδες από την έναρξη της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε ιδιαίτερα την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα κι ακόμα το χιόνι δεν έχει «σηκωθεί». Στη Θεσσαλία, παρά το γεγονός ότι οι δρόμοι, επιτέλους, ανοίχτηκαν και αποκαταστάθηκαν οι συγκοινωνίες ανάμεσα στους νομούς, τα προβλήματα κυκλοφορίας που δημιουργεί το χιόνι και ο παγετός εξακολουθούν να ταλαιπωρούν τους κατοίκους σε πόλεις και χωριά. Η αγορά δε λειτουργεί ακόμα κανονικά, και οι αγρότες περιμένουν με αγωνία να λιώσει το χιόνι για να δουν το μέγεθος των ζημιών που έπαθε η παραγωγή τους, ενώ πολλοί κτηνοτρόφοι έχασαν πολλά ζώα τους που δεν άντεξαν στο κρύο και στην ασιτία

Πλημμύρισε ο Σπερχειός

Ανήμερα τα Χριστούγεννα ο Σπερχειός πλημμύρισε την περιοχή Φρατζόμυλος της Φθιώτιδας. Τα νερά κατέκλυσαν 5.000 στρέμματα με βαμβακοκαλλιέργειες, ενώ η στάθμη των νερών άγγιξε τη γέφυρα του ΟΣΕ, με αποτέλεσμα να διακοπούν τα δρομολόγια τρένων για αρκετές ώρες.

Οπως δήλωσε στον «Ρ» ο Δ. Τσαμαδιάς, πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Στερεάς του ΤΕΕ, οι ζημιές ήταν ελάχιστες μπροστά στις καταστροφές του 1997, γιατί πλημμύρισε η «ζώνη κατάκλυσης» του ποταμού. Ωστόσο, τα μέχρι σήμερα έργα που έχουν γίνει για την αντιπλημμυρική προστασία είναι αποσπασματικά, και κατά συνέπεια αναποτελεσματικά. «Πάγια πρόταση του ΤΕΕ», μας είπε, «είναι η μελέτη ολοκληρωμένης διαχείρισης του συστήματος της κοιλάδας και της κοίτης του Σπερχειού». Πρόταση που έχει δεχτεί η κυβέρνηση, αλλά δεν έχει προχωρήσει στο στάδιο της υλοποίησης, αφού το θέμα δεν έχει προχωρήσει ούτε στο στάδιο της μελέτης.

Την «υπόσχεση» του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας ότι αντιπλημμυρικό έργο στη θέση Φρατζόμυλος θα ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ, πήρε ο δήμαρχος Λαμιέων Γ. Κοτρωνιάς, ο οποίος με δηλώσεις του στο «Ρ» επισημάνει τη διασπάθιση χρήματος στα πεδινά έργα και όχι σε έργα ορεινής υδρονομίας που χρειάζονται για την επίλυση του προβλήματος. Πάντως από το 1997 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει ελάχιστα έργα για την αντιπλημμυρική προστασία της πεδιάδας του Σπερχειού.

Μεγάλη κατολίσθηση στη Σάμο

Αποκομμένα είναι από το μεσημέρι της Τετάρτης τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα και οι γύρω οικισμοί του δήμου Μαραθόκαμπου. Ο περιφερειακός δρόμος που τους ενώνει με το εθνικό δίκτυο και σε μήκος 50 μέτρων έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα να καταρρεύσει. Μετά τις καταστροφικές πλημμύρες της 29ης Νοέμβρη ο εν λόγω δρόμος είχε υποχωρήσει σε πολλά σημεία δημιουργώντας προβλήματα στους οδηγούς.

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των κατοίκων, δεν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες ώστε να αποφευχθεί το χειρότερο. Εκτός από κάποιες ενέσεις τσιμέντου, τα συνεργεία της Νομαρχίας δεν μπόρεσαν λόγω καιρού, τις περισσότερες φορές, να κάνουν πιο αποτελεσματικά έργα. Ετσι, με την έντονη νεροποντή που σημειώθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων ο δρόμος κόπηκε με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των χωριών Καλλιθέας, Δρακαίων, Μαραθοκάμιθου και Ορμου να είναι αναγκασμένοι να κάνουν έναν κύκλο 15 χιλιομέτρων προκειμένου να επικοινωνήσουν με την υπόλοιπη Σάμο.

Τα συνεργεία της Νομαρχίας και των δήμων που έχουν σπεύσει επί τόπου αμέσως μετά την κατάρρευση των δρόμων, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να δώσουν λύση με τη δημιουργία μικρής παρακαμπτηρίου αποφεύγοντας οι οδηγοί τον κύκλο 15 χιλιομέτρων μέσω Καστανιάς ή Κουμέικων. Ωστόσο, τα μεγάλα φορτηγά και τα λεωφορεία δεν μπορούν να πλησιάσουν στα συγκεκριμένα δημοτικά διαμερίσματα. Ετσι, το πρόβλημα παραμένει εξαιρετικά μεγάλο και ανησυχεί ιδιαίτερα τις αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνοντας υπόψη τα έντονα καιρικά φαινόμενα που προβλέπει η ΕΜΥ για τις επόμενες μέρες.

Στην Αχαΐα

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η πρόσβαση σε τρία μικρά χωριά του νομού Αχαΐας στην περιοχή Καρυά, καθώς ο επαρχιακός δρόμος που τα συνδέει με την πόλη υπέστη μεγάλης έκτασης καθίζηση την παραμονή των Χριστουγέννων και δεν είναι δυνατή η κυκλοφορία των οχημάτων. Πρόκειται για τα χωριά Μοίρα, Σούλι και Βετέικα.

Στην Καρυά Αχαΐας, ένα διώροφο σπίτι «χώθηκε» μέσα στη γη εξαιτίας κατολίσθησης του εδάφους. Ευτυχώς η οικογένεια του Θ. Ντεβά, στην οποία ανήκει το σπίτι, απουσίαζε την ώρα της κατολίσθησης.

Στον Εβρο

Χτες στο βόρειο τμήμα του νομού Εβρου, σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο της Ορεστιάδας, καθώς επίσης και στο τμήμα του εθνικού οδικού δικτύου Ορεστιάδας - Καστανιών χρειάζονταν αλυσίδες. Αλυσίδες χρειάζονταν όσα οχήματα κινούνταν στα ορεινά χωριά του Δήμου Αλεξανδρούπολης. Στη Ροδόπη, 14 χωριά παραμένανε αποκλεισμένα στην περιοχή του Κέχρου, ενώ στάθηκε αδύνατο να διανοιχτεί ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στους αποκλεισμένους ορεινούς οικισμούς, όπου ζουν κυρίως κτηνοτρόφοι και γεωργοί. Στο νομό Ξάνθης, τα αυτοκίνητα κινούνταν με αλυσίδες προς Εχίνο και Σταυρούπολη και στο νομό Δράμας, προς το χιονοδρομικό κέντρο Φαλακρού, Παρανεστίου και σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Κάτω Νευροκοπίου.

Νέο κύμα

Επιδείνωση του καιρού προβλέπει για σήμερα η ΕΜΥ. Στο Ιόνιο, στην ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο θα σημειωθούν ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χιόνια θα πέσουν αρχικά στα ορεινά και από το βράδυ σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Από το μεσημέρι της Παρασκευής ο καιρός θα παρουσιάσει σταδιακή βελτίωση στη δυτική Ελλάδα και μέχρι το πρωί του Σαββάτου σε όλη τη χώρα.

Αρχικά σε όλη τη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα είναι ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν στις ορεινές ηπειρωτικές περιοχές καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας με χαμηλό υψόμετρο. Από το μεσημέρι και από τα δυτικά θα αρχίσει βαθμιαία βελτίωση του καιρού. Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ και στην υπόλοιπη χώρα νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα δυτικά σε βόρειους βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα πέσει.


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
«Εθνική συνεννόηση» ζητά η κυβέρνηση

«Εθνική συνεννόηση» και «διακομματική συναίνεση» στο ζήτημα της αντιμετώπισης των καταστροφών από καιρικά φαινόμενα, ζήτησε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου παρουσίασε το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της πολιτικής προστασίας. Ο υπουργός, σε μια προσπάθεια να προσπεράσει την ανετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, έκανε λόγο και πάλι για «ακραία φαινόμενα», που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα, στα οποία απέδωσε τις σημαντικές καταστροφές. Επιχείρησε δε να μεταθέσει τις κυβερνητικές ευθύνες, και κυρίως αυτές που έχουν να κάνουν με την έλλειψη υποδομών (χαρακτηριστικό είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα σημειώνονται κάθε φορά στις ίδιες περιοχές, όπως η Πάτρα για παράδειγμα), λέγοντας ότι δε γίνεται να μηδενίζεται κάθε προσπάθεια.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά τις γιορτές, διευρύνεται ο όρος πολιτική προστασία, καθώς σ' αυτόν περιλαμβάνονται και τεχνολογικές καταστροφές σε επίπεδο βιολογικών, χημικών και πυρηνικών συμβάντων. Οι δήμοι και οι νομαρχίες αναλαμβάνουν σημαντική ευθύνη στην εφαρμογή και επίβλεψη του εθνικού σχεδιασμού πολιτικής προστασίας, ωστόσο δε διευκρινίζονται, ούτε καν προβλέπονται, τα μέσα (προσωπικό, μηχανήματα, γενικότερα υποδομές για αυτή την ευθύνη). Είναι, λοιπόν, πολύ πιθανόν - κάτι που το έχουμε δει, άλλωστε, και στο παρελθόν - οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού, να λειτουργήσουν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι των κυβερνητικών ευθυνών και ελλείψεων.

Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπει:

Καταργείται η έννοια της «κατάστασης έκτακτης ανάγκης» και αντικαθίσταται από την «κινητοποίηση πολιτικής προστασίας». Η φυσική καταστροφή διακρίνεται σε γενική, περιφερειακή και τοπική. Σε κάθε νομό και σε δήμο με πληθυσμό πάνω από 50.000 κατοίκους, συνίσταται γραφείο πολιτικής προστασίας. Ιδρύεται Επιστημονικό και Ερευνητικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας για την εκπόνηση και εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων, καθώς και για τη δημιουργία ειδικευμένων στελεχών. Θεσμοθετείται ο εθελοντισμός πολιτικής προστασίας για την προσέλκυση εθελοντικών οργανώσεων και την υποστήριξή τους. Επιχειρησιακό όργανο, αποτελούμενο από τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία, θα λειτουργεί επί 24ωρου βάσεως σε περιπτώσεις καταστροφών μεγάλης έντασης. Συνίσταται Διυπουργική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας, που αναλαμβάνει να συντάσσει ετήσια έκθεση που παρουσιάζει στη Βουλή και να συντονίζει την εφαρμογή των μέτρων αποκατάστασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ