ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Στο δικομματισμό η μερίδα του λέοντος

Πρωτοφανής κυβερνητική πρόταση για ονομαστική καταγραφή των απλών μελών και όλων των συναλλασσόμενων με τα κόμματα

Στην ονομαστική καταγραφή όλων των απλών μελών, φίλων ή συναλλασσόμενων των κομμάτων προσανατολίζεται η κυβέρνηση, ενισχύοντας τους φόβους για τη δημιουργία «μαύρης λίστας», που μπορεί να «αξιοποιηθεί» κάτω από ορισμένες συνθήκες.

Οπως φάνηκε από τη χτεσινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για το πολιτικό χρήμα, στο ΠΑΣΟΚ «ζυμώνεται» η άποψη να καταγράφονται ονομαστικά από τα κόμματα ακόμα και όσοι αγοράζουν κουπόνι των 1.000 δραχμών. Στην προοπτική αυτή αντέδρασε έντονα ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, απειλώντας ακόμα και με αποχώρηση από τη συνεδρίαση, ενώ ξεκαθάρισε ότι το Κόμμα δεν πρόκειται να εφαρμόσει μια τέτοια ρύθμιση.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά σε αλλαγές στο προσχέδιο νόμου για τους όρους προβολής και χρηματοδότησης υποψηφίων βουλευτών και κομμάτων, που ενισχύουν το δικομματισμό και φιμώνουν ακόμα παραπέρα την άποψη των μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα, με τη συναίνεση και της ΝΔ, μελετάται η αλλαγή των διατάξεων του προσχεδίου νόμου που είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και προέβλεπαν την κατάργηση των ατομικών εκλογικών κέντρων και τον περιορισμό της προβολής υποψηφίων σε μία, σε κάθε μέσο. Τα ζητήματα αυτά θα τεθούν στις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και ανάλογα θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Καμία δέσμευση δεν έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης, για την προβολή των υποψηφίων από τα δελτία ειδήσεων, τα οποία μονοπωλούν οι εκπρόσωποι του δικομματισμού. Είπε ότι μελετάται να ισχύσει και στα δελτία η αναλογική ισότητα (δηλαδή η προβολή με βάση την εκλογική δύναμη του κάθε κόμματος), η οποία ουσιαστικά θεσμοθετεί την ανισότιμη μεταχείριση των κομμάτων. Το καθεστώς αυτό ενισχύεται και από τους περιορισμούς που τίθενται στην ανάρτηση πανό και αφισών, το κύριο μέσο για τα μικρότερα κόμματα να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους.

Τι μένει, τι αλλάζει

Εμμένει η κυβέρνηση στη συμμετοχή δικαστών στην Επιτροπή Ελέγχου των οικονομικών των κομμάτων. Μάλιστα, οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ ζήτησαν ο έλεγχος να γίνεται αποκλειστικά από δικαστές ή από ελεγκτικό σώμα, στο οποίο θα πλειοψηφούν οι δικαστές, με το σκεπτικό ότι ελεγκτής δεν μπορεί να είναι ο ελεγχόμενος. Την αντίθεσή τους εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΔΗΚΚΙ, κάνοντας λόγο για ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής.

Παραμένει η μείωση, κατά 50%, της κρατικής χρηματοδότησης που λαμβάνουν τα κόμματα και η παροχή δωρεάν ραδιοτηλεοπτικού χρόνου σε αυτά. Ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε πιο δίκαιη κατανομή της επιχορήγησης και υποστήριξε πως όσα κόμματα δε θέλουν να αξιοποιήσουν τον ραδιοτηλεοπτικό χρόνο που τους αναλογεί, αυτός να τους δοθεί σε χρήματα.

Σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, θα μπορούν να προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης, πέραν των υπουργών και υφυπουργών, και εκπρόσωποι των κομμάτων.

Καταργείται το ανώτατο όριο οικονομικής ενίσχυσης των κομμάτων από ιδιώτες, που στο προσχέδιο οριζόταν στα 5 εκατομμύρια δραχμές. Ταυτόχρονα, μειώνεται, από 300 στις 200 χιλιάδες δρχ., το ποσό της χρηματοδότησης κομμάτων από ιδιώτες για το οποίο απαιτούνταν η ονομαστική καταγραφή των τελευταίων. Στο κυβερνητικό κόμμα, πάντως, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η άποψη που θέλει να καταγράφονται ονομαστικά όσοι ενισχύουν οικονομικά τα κόμματα, ανεξαρτήτως του ποσού που καταβάλλουν.

Από την 1η του Γενάρη 2003 αναμένεται να εφαρμοστεί εθνικό λογιστικό σύστημα, που προβλέπει την ενοποίηση των εκλογικών δαπανών των κομμάτων στο κέντρο και στην περιφέρεια.

Μελετώνται εκ νέου οι προϋποθέσεις έκπτωσης από το βουλευτικό αξίωμα. Ο βουλευτής θα εκπίπτει του αξιώματός του εάν και εφόσον διαπιστώνεται ότι οι παραβάσεις της εκλογικής νομοθεσίας έγιναν αποκλειστικά από τον ίδιο και όχι από αντίπαλό του.

Τέλος, ο Αντ. Σκυλλάκος ζήτησε να μην υπόκεινται σε περιορισμούς τα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Ο υπουργός είπε πως θα κάνει ερμηνευτική δήλωση στο νόμο, χωρίς να προσδιορίσει το εύρος αυτής (δηλαδή αν θα αφορά και στα ηλεκτρονικά μέσα).

ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΚΚΕ
Στο 60% και συνεχίζουμε!

Με το πανελλαδικό πλάνο της δίμηνης Οικονομικής Εξόρμησης του ΚΚΕ να έχει καλυφθεί κατά 60%, οι Κομματικές Οργανώσεις, οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ συνεχίζουν τη μάχη με ένταση των προσπαθειών, ώστε η εκπνοή του χρόνου να συμπέσει με την υπερκάλυψη των πλάνων τους.

Η απόσταση που απομένει να διανυθεί ως τον τελικό στόχο μέρα με τη μέρα ολοένα μικραίνει. Το μέχρι σήμερα ποσοστό αναδεικνύει τις τεράστιες δυνατότητες που υπάρχουν για ταχύτερα και αποτελεσματικότερα βήματα, αποτυπώνει την απήχηση της πολιτικής του Κόμματος στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα της χώρας, που πρόθυμα ανταποκρίνονται στο κάλεσμα για τη συμβολή τους στην Οικονομική Εξόρμηση.

Τα θετικά μηνύματα του πρώτου μήνα της Εξόρμησης επιβεβαιώνουν την εκτίμηση πως με τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων που υποδεικνύει και η εμπειρία προηγούμενων οικονομικών εξορμήσεων, με καλό σχεδιασμό, επιμονή και στοχοπροσήλωση, είναι παραπάνω από εφικτό να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν και η υπερκάλυψη να γίνει πραγματικότητα και πριν το τέλος του Δεκέμβρη.

Ο κατάλογος των Οργανώσεων, με βάση το ποσοστό κάλυψης των πλάνων τους, διαμορφώνεται ως εξής: Πρώτη η ΚΟ Ανατολικής Πελοποννήσου με 76,77%, δεύτερη της Αττικής με 75%, τρίτη της Δυτικής Πελοποννήσου με 68,05% και τέταρτη της Αθήνας με 65%. Ακολουθούν κατά σειρά μέχρι τη δέκατη θέση οι ΚΟ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Αιγαίου, Βορειοδυτικής Ελλάδας, Στερεάς - Εύβοιας, ενώ στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι ΚΟ Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης.

Οι ΚΟΒ του «Ριζοσπάστη» και του «902» έχουν καλύψει το πλάνο τους κατά 71% και 62% αντίστοιχα.

«ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»
Αύριο η παρουσίαση του α` τόμου

Αύριο Πέμπτη, 13 του Δεκέμβρη, στη 1 το μεσημέρι, στην Παλαιά Βουλή, θα γίνει η παρουσίαση του πρώτου τόμου («Τα επικά χρόνια») του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ και λαϊκό κίνημα», έκδοση της «Τυποεκδοτικής ΑΕ».

Το βιβλίο θα παρουσιάσουν οι: Σπύρος Ασδραχάς, ιστορικός, Μίκης Θεοδωράκης, Γιώργος Μωραΐτης, δημοσιογράφος, Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννα Τρικαλινού, μαχήτρια του ΔΣΕ. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Τάκης Τσίγκας, αρχισυντάκτης του «Ριζοσπάστη». Η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο με προσκλήσεις.

ΚΜΕ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για την Οχτωβριανή Επανάσταση

Το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών και η ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο των 84 χρόνων από την Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, διοργανώνουν εκδήλωση για τους νέους και νέες, ιδιαίτερα τους μαθητές και μαθήτριες, με θέμα: «Ο σοσιαλισμός: Απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα», το Σάββατο, 15/12, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο Συνέδριο του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών

Αναχώρησε χτες για το Ρίμινι της Ιταλίας ο Δημήτρης Αρβανιτάκης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, προκειμένου να εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στο Β' Συνέδριο του Κόμματος Ιταλών Κομμουνιστών. Το Συνέδριο θα αρχίσει αύριο Πέμπτη και θα διαρκέσει έως τις 16 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ