ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΘΗΝΑ
Λαϊκή δράση ενάντια στους αυταρχικούς σχεδιασμούς

Μαζική αναμένεται η ανταπόκριση του λαού και της νεολαίας της Αθήνας στο συλλαλητήριο αύριο στις 6.30 το απόγευμα στα Προπύλαια και, στη συνέχεια, στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία

Από τη χτεσινή παράσταση των συνδικαλιστών στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Από τη χτεσινή παράσταση των συνδικαλιστών στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Με την παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Σύνταγμα, που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, οι εκπρόσωποι των μαζικών φορέων που διοργανώνουν το μεγάλο παλλαϊκό συλλαλητήριο αύριο στις 6.30 μ.μ στα Προπύλαια και την πορεία στην Αμερικάνικη πρεσβεία, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους ενάντια στους στόχους και τις επιδιώξεις της ιμπεριαλιστικής νέα τάξης πραγμάτων. Εστειλαν, παράλληλα, αγωνιστικό μήνυμα και κάλεσαν κάθε εργαζόμενο και προοδευτικό άνθρωπο να πάρει μέρος στη μεγάλη αντιπολεμική κινητοποίηση.

Οι εκπρόσωποι των φορέων που συγκεντρώθηκαν χτες έξω από τα γραφεία της ΕΕ, θέλησαν να παραδώσουν το ψήφισμα καταγγελίας - που είχαν συντάξει- για τις πολιτικές επιλογές της ΕΕ, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο τους λαούς και τα λαϊκά κινήματα. Στο ερμητικά κλειστό κτίριο, δε βρέθηκε ούτε ένας υπεύθυνος(!!!) να παραλάβει το ψήφισμα των εργαζομένων, των συνδικαλιστών και των φιλειρηνιστών, δείχνοντας για ακόμα μια φορά, ότι στις πολιτικές αποφάσεις των ηγετών της ΕΕ, δε χωρούν οι απόψεις και οι αποφάσεις του λαϊκού κινήματος, ειδικά όταν αυτές καταγγέλλουν τους σχεδιασμούς τους. Δυστυχώς, όμως γι' αυτούς, τόσο το λαϊκό κίνημα της πατρίδας μας, όσο και πολλά άλλα σε όλη την Ευρώπη, καταδικάζουν την πολιτική τους και δηλώνουν αποφασισμένα να αντισταθούν για να μην περάσουν τα αυταρχικά τους σχέδια.

Αλλωστε, με έντονους ρυθμούς, συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τη μεγαλύτερη επιτυχία του αυριανού συλλαλητηρίου. Οι 82 μαζικοί φορείς που διοργανώνουν τη συγκεκριμένη κινητοποίηση συνεχίζουν να ενημερώνουν και να κινητοποιούν το λαό του Λεκανοπεδίου, ενώ σε καθημερινή βάση διευρύνονται οι συμμετοχές των σωματείων, των συνδικαλιστικών φορέων και των οργανώσεων που δηλώνουν ότι θα πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο και την πορεία που θα ακολουθήσει αμέσως μετά στην πρεσβεία των δολοφόνων.

Σύσσωμοι οι καλλιτέχνες στο συλλαλητήριο

Η Επιτροπή Διανοουμένων - Καλλιτεχνών Κατά του Πολέμου, με διακήρυξή της, δηλώνει ότι συμπαρατάσσεται με το φιλειρηνικό κίνημα της χώρας μας και καλεί όλους τους πνευματικούς ανθρώπους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις της 13ης Δεκεμβρίου 2001 στα Προπύλαια.

Τη διακήρυξη υπογράφουν οι παρακάτω ομοσπονδίες, σωματεία, σύλλογοι, εταιρίες και ενώσεις του χώρου των διανοουμένων και των καλλιτεχνών:

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, Εταιρεία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων, Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, Ενωση Μουσικοσυνθετών Στιχουργών Ελλάδος, Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, Ενωση Τραγουδιστών Ελλάδος, Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου Τηλεόρασης, Σύλλογος Χορευτών Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Σωματείο Ελλήνων Τεχνικών Θεάτρου, Σωματείο Ηλεκτρολόγων Φωτιστικών Ηχητικών Θεάτρου, Σωματείο Ταξιθετών Θεάτρου - Κινηματογράφου και Αθλητικών Χώρων, Σωματείο Χορού και Ρυθμικής, Σύνδεσμος Επαγγελματιών Μουσικών Κέρκυρας, Πανθεσσαλική Ενωση Επαγγελματιών Μουσικών, Σύλλογος Μουσικών Νομού Σερρών, Σωματείο Μουσικών Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

  • Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες να πάρουν μαζικά μέρος στο αντιπολεμικό συλλαλητήριο και να υψώσουν τη φωνή τους μαζί με όλες τις γυναίκες της Ευρώπης.
  • Η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, καλεί, επίσης, τα μέλη της να πάρουν μέρος στο αυριανό συλλαλητήριο.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Η θέση του καθένα είναι στην ολονύχτια διαμαρτυρία

Ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στις 5.00 το απόγευμα, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με την οδό Μητροπόλεως

Η αγανάκτηση δεν αρκεί. Η θέση του καθένα είναι εκεί. Αύριο Πέμπτη στις 5 το απόγευμα στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους με την οδό Μητροπόλεως. Για να εκφραστεί δυναμικά και μαζικά η αντίσταση του λαού της Θεσσαλονίκης στα νέα δεινά που προετοιμάζουν οι ηγέτες της ΕΕ. Μέσα από μια ολονύχτια εκδήλωση αντίστασης στον πόλεμο, για τη δημοκρατία, για δουλιά, ασφάλιση, υγεία, παιδεία και πολιτισμό που θα αναδείξει την αντίθεση στον πολιτιστικό ξεπεσμό, στον εκμαυλισμό συνειδήσεων.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες οι φορείς που διοργανώνουν την εκδήλωση, ανακοινώθηκε πως ήδη έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και πολλοί φορείς του αγροτικού κινήματος που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις και χτες βίωσε μια μορφή κρατικής αυθαιρεσίας με την επέμβαση του εισαγγελέα.

«Αυτές τις μέρες αποφασίζονται η «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία για να αντιμετωπίσει τα διογκούμενα λαϊκά κινήματα, ο λεγόμενος ευρωτρομονόμος, και η συγκρότηση του ευρωστρατού για την επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων.

Για να μην περάσουν στην πράξη, για να έχουμε τη δυνατότητα και αύριο να αντιδρούμε, για να μπορούμε να εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους λαούς και στους αγώνες τους, θα πρέπει όλοι να δώσουμε το παρών στην κινητοποίηση αντίστασης», δήλωσε ο Ν. Ζώκας γραμματέας της ΕΔΥΕΘ.

Ο Σ. Βαλανάς εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συσπείρωσης αναφέρθηκε στο κίνημα αντίστασης που εκδηλώνεται στις ΗΠΑ από την ένωση Αμερικανών ποινικολόγων και άλλων νομικών που καταγγέλλουν τα μέτρα καταστολής.

«Εμείς θεωρούμε ότι η εκδήλωση αυτή θα είναι μια συνέχεια, ένα αποφασιστικό βήμα στον αγώνα για την ασφάλιση, υγεία, παιδεία, στον αγώνα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στις συνέπειές τους, ενάντια στην ανεργία, στην περιθωριοποίηση της εργατικής τάξης», σημείωσε ο Θ. Κυριακίδης γραμματέας του ΕΚΘ και στέλεχος του ΠΑΜΕ.

Στην εργοδοτική τρομοκρατία που ήδη γενικεύεται αναφέρθηκε ο Μ. Μπαγτζής (ΠΟΕΕΠ) μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και θύμισε πως ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο συνδικαλιστές του κλάδου των εμφιαλωμένων ποτών σύρονται στα δικαστήρια προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας των εργαζομένων.

Στις επιπτώσεις στο κίνημα της νεολαίας επικέντρωσε την παρέμβασή του ο Κ. Μπορμπότης μέλος της ΝΔΕ, σημειώνοντας πως με τη νέα «αντιτρομοκρατική» νομοθεσία, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές που σήμερα αξιοποιούν και τις μορφές κατάληψης στον αγώνα τους, θα θεωρούνται και θα διώκονται ως τρομοκράτες.

Αντίστοιχη ήταν και η παρέμβαση της Ηλ. Ραϊζη, εκπροσώπου της Αντιπολεμικής Επιτροπής, που κατέληξε τονίζοντας πως σύσσωμος ο λαός της πόλης θα πρέπει να δώσει το παρόν και να εκφράσει την αντίθεσή του συμμετέχοντας ακόμη και στα δρώμενα που θα εξελιχθούν μπροστά στα Προξενεία των ΗΠΑ, Γερμανίας, Ρωσίας, αλλά και σε κάθε πτυχή της πολύμορφης και πρωτότυπης αυτής εκδήλωσης.

Προσυγκεντρώσεις

Οι προσυγκεντρώσεις έχουν οριστεί για το αυριανό συλλαλητήριο. Συγκεκριμένα:

- Τα μέλη των συνδικάτων θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Κάνιγγος, στις 6 μ.μ.

- Τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης και των μαζικών φορέων από όλο το Λεκανοπέδιο της Αττικής θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια, επίσης στις 6 μ.μ.

- Τα μέλη της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη καλούν όλους τους νέους ανθρώπους να συγκεντρωθούν απευθείας στα Προπύλαια.

ΑΔΕΔΥ
Συμμετέχει και καλεί

Τη συμμετοχή της στο παλλαϊκό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν αύριο συνδικαλιστικοί και άλλοι μαζικοί φορείς, στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια, δηλώνει, με ανακοίνωσή της, η ΑΔΕΔΥ.

Η ΕΕ της ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι η συμμετοχή της στο συλλαλητήριο εντάσσεται στα πλαίσια των αποφάσεών της ενάντια «στον άδικο πόλεμο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών κατά του Αφγανιστάν». Ακόμα καλεί όλους τους εργαζόμενους στο Δημόσιο «να πάρουν μαζικά, δυναμικά μέρος σε αυτό το συλλαλητήριο και στα άλλα αντίστοιχα συλλαλητήρια στις άλλες πόλεις της χώρας», για να δηλώσουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο και να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτόν.

Συλλαλητήρια σε Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη

- Σε συντονισμό των αγωνιστικών βημάτων των εργαζομένων της Πάτρας, μαζί με των συναδέλφων τους σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενάντια στις πολιτικές που αναμένονται να προωθηθούν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών - μελών της ΕΕ στο Λάακεν των Βρυξελλών, κάλεσε χθες η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Πάτρας. Σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσαν χθες το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών, κάλεσαν το λαό της πόλης να συμμετάσχει μαζικά στο πανεργατικό συλλαλητήριο, την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο.

- Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους, άνεργους, μετανάστες, συνταξιούχους και νέους του Νομού Μαγνησίας, απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στην πανεργατική συγκέντρωση, που διοργανώνει την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου.

- Συλλαλητήριο την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., μπροστά στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα και καλεί τους πολίτες να συμμετέχουν μαζικά και να απαιτήσουν την απεμπλοκή της χώρας μας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, να δηλώσουν την απόφασή τους να αντισταθούν στα νέα μέτρα καταστολής που θα υπογράψουν οι αρχηγοί των κρατών - μελών των χωρών της ΕΕ τις επόμενες μέρες και να υπερασπιστούν αγωνιστικά τα εργασιακά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, τα δικαιώματά τους για δημόσια και δωρεάν Υγεία, Παιδεία κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ