ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δυναμικό «παρών» στις διαδηλώσεις των Βρυξελλών

Πάνω από 300 διαδηλωτές από την Ελλάδα και Ελληνες μετανάστες, των χωρών της Ευρώπης, θα βρεθούν κάτω από τα λάβαρα και τις σημαίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ), κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στις διαδηλώσεις των Βρυξελλών στις 13 και 14 του Δεκέμβρη, με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λάακεν των Βρυξελλών. Εκεί, όπου το ΠΑΜΕ μαζί τις υπόλοιπες ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις της Ευρώπης θα διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση του κεφαλαίου και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο των ΗΠΑ-ΕΕ, εκφράζοντας, ταυτόχρονα, την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους απολυμένους της αεροπορικής εταιρίας SABENA.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ αναφέρει ότι ο χώρος προσυγκέντρωσης των ταξικών και αγωνιστικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού κινήματος είναι για τις 13 του Δεκέμβρη, στην πλατεία Κλεμαντίν, στη 1 το μεσημέρι.

Την ίδια μέρα στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί από τις ταξικές δυνάμεις - που συντονίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο - ανοιχτή συγκέντρωση συμπαράστασης στους απολυμένους της SABENA και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, με κεντρικό ομιλητή το Γιώργο Μαυρίκο, εκ μέρους του ΠΑΜΕ. Θα χαιρετίσουν ακόμα συνδικαλιστές από Γαλλία, Βέλγιο, Τουρκία, Ολλανδία, Ιταλία, απολυμένοι της SWISSAIR και άλλοι. Η συγκέντρωση θα γίνει στο Πασάζ 44, αίθουσα Auditoire 44, στη λεωφόρο Βοτανικού Κήπου (Boulevard du Jardin Botanique) και κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Gare du Nord.

ΑΘΗΝΑ
Ολοι στα Προπύλαια την Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη

Στις 6.30 μ.μ. η συγκέντρωση και στη συνέχεια η πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Κλιμακώνουμε τη δράση μας. Δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Καταδικάζουμε τον πόλεμο και τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτόν, δίνουμε μάχη για να ανατρέψουμε στην πράξη την τρομοκρατική επιχείρηση που εξαπολύει η ΕΕ κατά των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών...

Με κεντρικά συνθήματα τα παραπάνω και κυρίως με διάθεση για συντονισμένη πάλη, ο λαός της Αττικής στις 13 του Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. με το συλλαλητήριο στα Προπύλαια και την πορεία στην αμερικανική πρεσβεία, θα στείλει το δικό του ηχηρό μήνυμα στα κέντρα των ισχυρών.

Η παλλαϊκή αυτή κινητοποίηση, θα είναι η λαϊκή απάντηση στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ. Θα είναι η λαϊκή απάντηση στα πολεμοκάπηλα σχέδια της ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης Πραγμάτων. θα είναι μια ακόμη φωνή αντίστασης που θα έρθει να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εθνικών λαϊκών κινημάτων σε όλο τον πλανήτη που συντονίζουν και πραγματοποιούν πρωτοφανή σε όγκο και παλμό αντιπολεμικά συλλαλητήρια, αναζωπυρώνοντας τη φλόγα, δυναμώνοντας την ελπίδα για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων αναχαίτισης και στην πορεία θα ανατροπής της βαρβαρότητας.

Οι 82 μαζικοί φορείς, που αποφάσισαν μετά τη σύσκεψη την οποία πραγματοποίησαν την προηγούμενη Δευτέρα, να διοργανώσουν το αντιπολεμικό συλλαλητήριο, δήλωσαν μέσω των εκπροσώπων τους, αποφασισμένοι να φτάσουν τα μηνύματα του αγώνα τους, σε κάθε γωνία του Λεκανοπεδίου. Μέσα στους χώρους δουλιάς, στα πανεπιστήμια και τα σχολεία, όπου συγκεντρώνονται οι άνθρωποι του μόχθου. Δίπλα τους θέλουν και τους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, κάθε προοδευτικό κομμάτι αυτού του τόπου. Ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών, δεν άρχισε, ούτε πρόκειται να σταματήσει στο Αφγανιστάν. Αυτή τη στιγμή, νέα σχέδια καταστρώνονται στα επιτελεία των «γερακιών» και συγχρόνως μια πιο βρώμικη και ίσως πιο επικίνδυνη επίθεση σε βάρος των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με νόμους «τρόμου» που βάζουν στο στόχαστρο ακόμα και τη σκέψη...

Με ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και υπογραμμίζουν: «Ο πόλεμος που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ με τη στήριξη και τη συμμετοχή της ΕΕ και της κυβέρνησης συνεχίζεται. Η επίθεση στο Αφγανιστάν, η δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων, οι τεράστιες καταστροφές και η κατοχή του ήταν η αρχή, το πρώτο βήμα. Ο πόλεμος κλιμακώνεται με τη σφαγή του παλαιστινιακού λαού, που παίρνει μαζικές μορφές. Οι δηλώσεις των ηγετών των ιμπεριαλιστικών χωρών για επιθέσεις σε άλλες χώρες προειδοποιούν την ανθρωπότητα για τις νέες σκηνές βαρβαρότητας και αίματος που πρόκειται να συμβούν».

Σ' αυτά τα σχέδια, η ντόπια ολιγαρχία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, με τη βοήθεια των φερεφώνων τους, ευθυγραμμίζονται με τους ιμπεριαλιστές. Διεκδικούν τον τίτλο του «μικρού ιμπεριαλιστή», ζητούν κομμάτι από την πίτα... Συμμετέχουν στον πόλεμο και στους γενικότερους σχεδιασμούς, είναι αποφασισμένοι να στείλουν τα παιδιά του λαού μας στην πρώτη γραμμή, στα πεδία των μαχών. Μέσα από τον προϋπολογισμό υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο δίνοντας τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες, που υπηρετούν επιθετικά σχέδια, προχωρώντας ταυτόχρονα σε περικοπές για τις κοινωνικές δαπάνες.

Το λαϊκό κίνημα, οφείλει να στείλει το δικό του αγωνιστικό μήνυμα, για το παρόν και το μέλλον το δικό του και των παιδιών του. Να συνεχίσει και να δυναμώσει τον αγώνα του, μέχρι την τελική νίκη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ολονύκτιο μπλόκο στον πόλεμο και τον ευρω-τρομονόμο

Την Πέμπτη, 13 Δεκέμβρη, στον πεζόδρομο της Αριστοτέλους

Το αντιπολεμικό κίνημα της Θεσσαλονίκης, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο δημοκρατικός λαός της πόλης ετοιμάζονται αποφασιστικά για τη δυναμική και αγωνιστική τους συμμετοχή στην ολονύκτια διαμαρτυρία, που οργανώνουν την Πέμπτη 13 Δεκέμβρη η Αντιπολεμική Επιτροπή Θεσσαλονίκης, η Δημοκρατική Συσπείρωση, η ΝΔΕ, η ΕΔΥΕΘ, η Επιτροπή Αγωνιζομένων Αγροτών και το ΠΑΜΕ. Θα συμμετέχουν ακόμα, με απόφαση του Συντονιστικού τους, οι μαθητές της Θεσσαλονίκης, καθώς άλλοι φορείς.

Τόπος συνάντησης των δυνάμεων αντίστασης στη «νέα τάξη πραγμάτων», στην τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών και στον πόλεμο, θα είναι ο πεζόδρομος της Αριστοτέλους, στη συμβολή με την οδό Μητροπόλεως, όπου θα στηθεί το ολονύκτιο μπλόκο στις δυνάμεις του ευρωτρομονόμου, της καταλήστευσης των λαών, του πολέμου και της καταστροφής.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, οι οργανωτές θα προσφέρουν σε όλους ζεστή φασολάδα, βραστά κάστανα, τσίπουρο και κρασί με μπόλικη μουσική, για να αντιμετωπιστεί καλύτερα και η νυχτερινή ψύχρα...

Η ολονύχτια αυτή διαμαρτυρία συμπίπτει με τη σύνοδο, στις Βρυξέλλες, των αρχηγών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην οποία είναι βέβαιο ότι θα καθοριστούν τα βαριά δεσμά για όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, που θα είναι η απαρχή για νέες επώδυνες εμπειρίες και για το λαό μας.

Ο γραμματέας της ΕΔΥΕΘ, Νίκος Ζώκας, με δήλωσή του στο «Ρ», επισημαίνει: «Συνεδριάζουν οι πρωθυπουργοί της Κοινότητας για ν' αποφασίσουν την εφαρμογή μιας αντιτρομοκρατικής, δηλαδή αντιλαϊκής νομοθεσίας. Το αντιπολεμικό κίνημα είναι από τους πρώτους στόχους αυτών των μεθοδεύσεων. Κι αυτό, γιατί οι ιμπεριαλιστές μόνο με τη βία μπορούν να επιβάλουν τις θελήσεις τους στους λαούς.

Γι' αυτό κι εμείς αντιδρούμε και καλούμε, όπως και τα άλλα τμήματα του λαϊκού κινήματος, όλους τους πολίτες σ' αυτήν τη διαμαρτυρία και πιστεύουμε ότι η συμμετοχή του λαού, της νεολαίας και των φορέων της πόλης θα είναι όσο γίνεται μαζική. Για να έχουμε το δικαίωμα, όπως σήμερα έτσι και αύριο, να δρούμε ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών και να εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους δίκαιους αγώνες των λαών, για να μη συμβούν τα χειρότερα και στο δικό μας λαό».

Αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Νέες αντιπολεμικές εκδηλώσεις και συσκέψεις διοργανώνουν επιτροπές ειρήνης και μαζικοί φορείς σήμερα Κυριακή 9 του Δεκέμβρη.

-- H Αντιπολεμική Επιτροπή 2ου Διαμερίσματος Πειραιά διοργανώνει, μαζί με άλλους φορείς, στα πλαίσια της αντιπολεμικής επιτροπής του Κεντρικού Πειραιά, συγκέντρωση - συζήτηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά, στις 6.30 μ.μ. Θα μιλήσουν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και ο δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος.

-- Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση στις 11.30 το πρωί, στην πλατεία Πλυτά για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν.

-- Στο Αγρίνιο, η αντιπολεμική επιτροπή διοργανώνει εκδήλωση στις 10.30 το πρωί, στο κτίριο του ΕΚ Αγρινίου, με θέμα: «Διεθνείς εξελίξεις και αντιπολεμικό κίνημα». Ομιλητές θα είναι ο Γιάννης Διακογιάννης, δημοσιογράφος στα «ΝΕΑ», ο Γιώργος Κεντρότης, καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου και ο Μιχάλης Σοφικίτης, ταξίαρχος ε.α.

Πανεργατικά συλλαλητήρια σε Πάτρα - Βόλο

- Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών της Πάτρας, την Πέμπτη 13 του Δεκέμβρη, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει πανεργατικό συλλαλητήριο μπροστά από το Εργατικό Κέντρο της πόλης. Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Πάτρας δίνουν τη δική τους αγωνιστική απάντηση.

- Πανεργατική συγκέντρωση την Πέμπτη 13 του Δεκέμβρη διοργανώνει επίσης η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Μαγνησίας. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας στο Βόλο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ