ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 9 Δεκέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Ισοπεδωτική ισραηλινή τρομοκρατία

Associated Press

Με την ενθάρρυνση των ΗΠΑ ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε την περασμένη Δευτέρα γενικευμένη επίθεση με αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία και τανκς κατά των περιοχών της Παλαιστίνης. Η Γάζα, η Τζενίν, η Βηθλεέμ και άλλες περιοχές έχουν βρεθεί στο στόχαστρο, ενώ όλα τα παλαιστινιακά εδάφη έχουν αποκλειστεί. Αγνωστος είναι ο αριθμός των θυμάτων. Επίθεση με ελικόπτερα δέχτηκαν και τα γραφεία της Παλαιστινιακής Αρχής και καταστράφηκε το ελικοδρόμιο που βρίσκεται δίπλα τους. Οι ΗΠΑ, αφού είχαν συντελέσει ώστε να ανάψει η φωτιά, μετά την ισραηλινή επίθεση συνέχισαν να «ρίχνουν λάδι» για να φουντώσει περισσότερο. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε πως κατανοεί το δικαίωμα αυτοάμυνας του Ισραήλ!

Το ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, «καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τις νέες φονικές επιθέσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα και στα κατεχόμενα από το Ισραήλ παλαιστινιακά εδάφη. Η κρατική τρομοκρατία, που ασκεί το Ισραήλ ενάντια στη δίκαιη διεκδίκηση του παλαιστινιακού λαού, είναι εκείνη που συντηρεί την κλιμάκωση της αιματοχυσίας και χρειάζεται να καταδικαστεί από το λαό μας με τον πιο αποφασιστικό τρόπο. Το ίδιο αποφασιστικά πρέπει να καταδικαστούν και οι προκλητικές δηλώσεις του Προέδρου Μπους και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων κατά του παλαιστινιακού κινήματος. Ας σταματήσει πια η υποκρισία από τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και τη σιωνιστική κυβέρνηση του Ισραήλ. Ας εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπουν αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη, αντιμετώπιση των εποικισμών και, προπάντων, την ανακήρυξη ενός ανεξάρτητου κυρίαρχου και βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

ΣΕΛΙΔΟΡΑΜΑ

Ηγέτης της Ρωσίας, της ανεργίας, της φτώχειας και της ανέχειας, ο κ. Πούτιν, σύμμαχος του Μπους στην ιμπεριαλιστική δράση, ήρθε για να πουλήσει όπλα, ήρθε για να κλείσει συμφωνίες με Ελληνες μεγαλοκεφαλαιούχους. (σελίδα 5)

Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και οι πολιτικές δυνάμεις που θεωρούν μονόδρομο την «ατζέντα 2000» και τον ΠΟΕ αντιμετωπίζουν από την ίδια πολιτική σκοπιά τους αγώνες της αγροτιάς. Και αυτό γιατί οι δυνάμεις αυτές υπηρετούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών, των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών που είναι αντίθετα με τα συμφέροντα και την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών. (σελίδα 13)

Παγκόσμια πρωτοτυπία, για τα δεδομένα της ανώτατης εκπαίδευσης πρέπει να αποτελεί το κτιριακό πρόβλημα, αφού δεν επαρκούν οι αίθουσες για μάθημα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, αλλά και η μη αυτονόμησή του, καθώς μέχρι σήμερα αντί για Σύγκλητο εξακολουθεί να ισχύει το καθεστώς της Διοικούσας Επιτροπής, η οποία διορίζεται από το υπουργείο Παιδείας. (σελίδα 19)

Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε, από την αρχή της περασμένης βδομάδας, με αφετηρία την ημερίδα που οργάνωσε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Καραμάνου «για τη μεταρρύθμιση των ασφαλιστικών συστημάτων και την ισότητα των φύλων» και που στο όνομα της ισότητας προτάθηκε η κατεδάφιση των κοινωνικοασφαλιστικών μέτρων για τις εργαζόμενες. (σελίδα 22)

Πρωτοφανή οικονομική κρίση αντιμετωπίζει η μέχρι πρότινος κραταιά Ιαπωνία. Τα τελευταία στοιχεία πιστοποιούν ότι η οικονομία της «χώρας του ανατέλλοντος Ηλίου» βρίσκεται σε ύφεση για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια! (σελίδα 27)

Ενισχύοντας τις δυνάμεις που στηρίζει η ΔΗΚΕΒΕ οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι, μπορούν με την ψήφο τους να μετατρέψουν τα Επιμελητήρια σε φορείς διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων τους, στις εκλογές που διεξάγονται. (σελίδα 28)

Εύκολα αποδεικνύεται με την εξέλιξη της φορολογικής κλίμακας τις τελευταίες δεκαετίες, πως οι κυβερνώντες με συνέχεια και συνέπεια διεύρυναν τη φορολογική ελάφρυνση των μεγαλοεισοδηματιών ρίχνοντας τα βάρη στους οικονομικά ασθενέστερους. (σελίδα 29)

Τα τρακτέρ «ζεσταίνουν» τις μηχανές τους

Στις πλατείες και στους δρόμους των χωριών και κωμοπόλεων, είναι παρατεταγμένα τα τρακτέρ και «προθερμαίνονται» για τα νομαρχιακά συλλαλητήρια, που έχουν καθοριστεί για τις 10 Δεκέμβρη, στις πρωτεύουσες των αγροτικών νομών όλης της χώρας. Στόχος του αγώνα είναι η ανατροπή της συναποφασισμένης από την ΕΕ και την κυβέρνηση πολιτικής ξεκληρίσματος και η εφαρμογή μιας πολιτικής διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης, προς όφελος του ελληνικού λαού.

Οπως αναφέρεται σε όλα τα ψηφίσματα των τελευταίων κινητοποιήσεων, ο αγώνας γίνεται για την κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες, των ποσοστώσεων στην παραγωγή και των περικοπών στις επιδοτήσεις, που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ενωση, και αποσκοπεί στην εξασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος και της αγροτικής απασχόλησης.

Είναι αγώνας για την επιβίωση των μικρομεσαίων αγροτών, για να μην ξεκληριστούν από τη γη τους κι αναγκαστούν να φύγουν από τα χωριά τους. Είναι μια συνεχής και συνεπής μάχη για να μην προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις που προωθούνται στον αγροτικό τομέα και στοχεύουν στη συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και του αγροτικού εισοδήματος στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων.

Η κυβέρνηση, παραμένοντας αμετανόητη στην υλοποίηση της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής της, επιχειρεί να υπερκεράσει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των αγροτών με προπαγανδιστικές εξορμήσεις στελεχών της, ώστε να μη θιγεί το εκσυγχρονιστικό «προφίλ» της.

Ανησυχία για τις εξελίξεις στην Κύπρο

Ανησυχία δημιουργούν στους λαούς της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά και σε ολόκληρη την προοδευτική ανθρωπότητα, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επιστρατεύσει όλες τους τις δυνάμεις, για να προχωρήσει η διαδικασία των απευθείας συνομιλιών και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση του ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, να επισκεφθεί την Κύπρο για να προεδρεύσει της πρώτης συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς, που χρονικά τοποθετείται στις 15 Γενάρη.

Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία μεταξύ των άλλων τονίζεται: «Οι τελευταίες εξελίξεις, που σημειώνονται στο Κυπριακό, δημιουργούν μεγάλη ανησυχία σε ό,τι αφορά στην επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμφωνιών Κορυφής του 1977 και 1979. Αυτό επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα το πλαίσιο του διαλόγου έχει μετατοπιστεί σε ένα πρόβλημα που αφορά τις δύο κοινότητες και που πρέπει να διευθετηθεί, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διεθνή πλευρά του Κυπριακού και ιδιαίτερα το ζήτημα της εισβολής και κατοχής μέρους ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου κράτους - μέλους του ΟΗΕ.... Το ΚΚΕ επαναλαμβάνει ότι δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορεί να υπάρξει μόνο στη βάση μιας ανεξάρτητης, ομόσπονδης, αδέσμευτης και αποστρατιωτικοποιημένης Κύπρου, που θα εγγυάται ένα κράτος με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια, μια διεθνή προσωπικότητα.

Μια τέτοια λύση δεν μπορεί να υπάρξει, όσο το Κυπριακό θα παραμένει στη μέγκενη των ιμπεριαλιστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ