ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-
Οι δύο Αμερικανοί απεσταλμένοι, Ουίλιαμ Μπερνς και Αντονι Ζίνι, είχαν χτες συνάντηση με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ, ενώ ακόμη δεν είχε κοπάσει ο απόηχος της επίθεσης δύο Παλαιστινίων στην πόλη Αφιούλα, που κόστισε τη ζωή μιας γυναίκας και ενός άνδρα και τους τραυματισμούς τουλάχιστον 14. Η παλαιστινιακή κυβέρνηση «καταδίκασε κάθε επίθεση εναντίον Ισραηλινών πολιτών», σε μια προσπάθεια να προχωρήσει παραπέρα τις συνομιλίες χθες το πρωί. Ο ισραηλινός και δυτικός Τύπος χαρακτήριζε την επίθεση «διπλό πλήγμα για τον ίδιο τον Αραφάτ», καθώς, αφ' ενός, το γεγονός απέδειξε ότι δεν μπορεί να ασκήσει αποτελεσματικό έλεγχο σε οργανώσεις όπως ο Ισλαμικός Τζιχάντ κι, από την άλλη, ένα μέλος της Φατάχ (των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων της Αλ Ακσά, πιο συγκεκριμένα) και αστυνομικός συμμετείχε σ' αυτήν.
Η Παλαιστινιακή Αρχή δεσμεύτηκε και πάλι σε μια «προσπάθεια με το 100% των δυνάμεών της να κρατήσει την εκεχειρία». Οι Αμερικανοί απεσταλμένοι δεν έκαναν καμία δήλωση μετά το πέρας της συνάντησης με τον Αραφάτ. Οσον αφορά τον απόστρατο στρατηγό των Πεζοναυτών Ζίνι, που έχει επιφορτιστεί με το να πετύχει μια εκεχειρία από τον Κόλιν Πάουελ, μένοντας στην περιοχή «όσο χρειαστεί», έως και χθες «προσπαθούσε να δει την κατάσταση με το βλέμμα και των δύο πλευρών», σχολίαζε ο Μάικ Χάνα του CNN, ενώ, κατά την Τζερούσαλεμ Ποστ, είπε, τόσο στους Ισραηλινούς, όσο και στους Παλαιστίνιους πολιτικούς που συνάντησε πως «ενδιαφέρεται περισσότερο για πράξεις από ό,τι για διακηρύξεις».
Η προσπάθεια αποκατάστασης της εκεχειρίας, το πρώτο βήμα προς την επανάληψη της «ειρηνευτικής διαδικασίας», αντιμετωπίζεται με μεγάλη δυσπιστία από τους κατοίκους της περιοχής. Σε μερικές μέρες, η νέα Ιντιφάντα μπαίνει στο 15ο μήνα. Η Στέφανι Σαλντάνα της εφημερίδας Ντέιλι Σταρ του Λιβάνου επισκέφθηκε πρόσφατα το στρατόπεδο προσφύγων Σατίλα και ρώτησε έναν 15χρονο Παλαιστίνιο «πώς του φαίνεται η ειρηνευτική διαδικασία». Ο έφηβος Ουσαμ Χασάμ της έριξε ένα βλέμμα απορίας - και οργής. «Ποια ειρήνη μου λες; Πεθαίνουμε κάθε μέρα».
ΣΚΟΠΙΑ.-
Οι εξελίξεις στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας συνέτειναν σε παράταση της παρουσίας του ΝΑΤΟ. Η απειλή των Αλβανών βουλευτών ότι θα μποϊκοτάρουν την ειρηνευτική διαδικασία και θα απόσχουν από τις εκλογές αν δε διοριστούν αμέσως πολύ περισσότεροι Αλβανοί δικαστικοί ήταν η πρώτη ένδειξη. Μια δεύτερη, οι επιθέσεις το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη αγνώστων με αυτόματα κατά φυλακίων της αστυνομίας κοντά στο Τέτοβο χωρίς νεκρούς. Μια τρίτη, η διαμαρτυρία από το υπουργείο Εξωτερικών της Αλβανίας για την «κακομεταχείριση» της αστυνομίας της ΠΓΔΜ σε βάρος 4 Αλβανών πολιτών, τριών ποιητών κι ενός ηθοποιού, που κατά τον εκπρόσωπο του υπουργείου Σόκολ Γκιόκα κρατήθηκαν επί έξι ώρες σε ένα κελί της κωμόπολης Κέρτσοβε το περασμένο Σάββατο όταν συνελήφθησαν επιστρέφοντας στην Αλβανία μετά από πολιτιστική εκδήλωση στο Τέτοβο. Η ένταση και η πολιτική αβεβαιότητα μετά από την αποχώρηση των Σοσιαλδημοκρατών και την αναβολή των εκλογών οδήγησαν τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπόρις Τράικοφσκι να πει από τις Βρυξέλλες ότι η χώρα του εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να ζητήσει από το ΝΑΤΟ τρίμηνη παράταση της αποστολής Κεχριμπαρένια Αλεπού, η οποία «λήγει» στις 26 Δεκέμβρη.
Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, απάντησε λέγοντας πως «η Μακεδονία μπορεί να υπολογίζει στην υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην ειρηνευτική διαδικασία».
ΜΟΣΧΑ (ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--
Η Γεωργία κατηγόρησε πάλι την Τετάρτη, 28 Νοέμβρη, τη Ρωσία ότι διενήργησε βομβαρδισμούς στο φαράγγι Πανκίσι της Βόρειας Γεωργίας που συνορεύει με την Τσετσενία. Οι αρχές της Γεωργίας επαναλαμβάνουν για τέταρτη φορά τέτοιες κατηγορίες.
Οι γεωργιανή πλευρά αναφέρει κατηγορηματικά ότι έξι ρωσικά αεροπλάνα διέσχισαν τον εναέριο χώρο της Γεωργίας και βομβάρδιζαν επί 26 λεπτά το φαράγγι Πανκίσι. Στην αρχή οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι δυο κάτοικοι σκοτώθηκαν, αλλά αργότερα διέψευσαν αυτή την πληροφορία. Ο υπουργός Ασφάλειας της Γεωργίας Βαλέρι Χαμπουρτζανία δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ότι δεν υπήρξαν τραυματίες από τους βομβαρδισμούς, αλλά 75 οικογένειες εγκατέλειψαν τις εστίες τους μέσα στον πανικό που επικράτησε. Πάντως, ο Παβλ Τζατζικίτζε, διοικητής της περιοχής Αχμέτα όπου ανήκει το φαράγγι του Πανκίσι, ανέφερε ότι αεροσκάφη που δεν είχαν αναγνωριστεί βομβάρδισαν χωριά της περιοχής αυτής.
Από τη μεριά τους, οι ρωσικές στρατιωτικές αρχές απέρριψαν κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της Τιφλίδας. Επισήμαναν ότι οι βομβαρδισμοί έγιναν στο έδαφος της Τσετσενίας στη διάρκεια ειδικής επιχείρησης εναντίον δυο ομάδων Τσετσένων ανταρτών, οι οποίες προσπάθησαν να περάσουν από το έδαφος της Τσετσενίας στη Γεωργία. «Ούτε ένα αεροσκάφος, ούτε ένα ελικόπτερο δεν παραβίασε το γεωργιανό εναέριο χώρο», δήλωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας, όπως μετέδωσε του πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Πρόσθεσε ότι αυτές οι κατηγορίες αποτελούν προπαγανδιστική ενέργεια των γεωργιανών αρχών. Προφανώς, η επισήμανση αυτή αγγίζει την αλήθεια, διότι, όπως έγινε γνωστό, η Γεωργία σκοπεύει να θέσει το ζήτημα των βομβαρδισμών στο φαράγγι Πανκίσι στη συνάντηση κορυφής των αρχηγών της ΚΑΚ που θα γίνει στις 30 Νοέμβρη στη Μόσχα. Αν πάρουμε υπόψη ότι το γεωργιανό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από τη ζώνη της γεωργιανής - αμπχαζικής σύγκρουσης, τα οποία βρίσκονται στην Αμπχαζία με απόφαση των αρχηγών των χωρών της ΚΑΚ, τότε είναι σαφές ότι οι επινοημένοι βομβαρδισμοί χρειάζονται στον Σεβαρτνάντζε για να πιέσει τους ηγέτες της ΚΑΚ κατά τη συζήτηση του αιτήματος της Γεωργίας για την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την Αμπχαζία.
Associated Press |
ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ - ΜΑΝΙΛΑ.-
Οι μουσουλμάνοι αντάρτες του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου Μόρο (MNLF) απελευθέρωσαν χτες 110 ομήρους που κρατούσαν σε αντάλλαγμα για μια ασφαλή αποχώρησή τους μέσω διόδου που τους παραχώρησε ο στρατός, μετέδωσε χτες το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ρόιτερς». Η εξέλιξη ήρε ένα αδιέξοδο 36 ωρών, καθώς οι μάχες γύρω από την πόλη - λιμάνι οδηγείτο σε αδιέξοδο και ίσως κόστιζε τις ζωές των ομήρων (είχε ήδη 18 νεκρούς). Ο στρατός υπαναχώρησε από τη θέση πως «δε θα επέτρεπε» στους αντάρτες να διαφύγουν οπλισμένοι. Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο είπε πως το κυνήγι των «ντεσπεράντο», όπως αποκάλεσε τους αντάρτες, θα συνεχιστεί.
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.-
Μετά από δεκαετίες σιωπής η κυβέρνηση του Μεξικού παραδέχτηκε χτες για πρώτη φορά επισήμως στην ιστορία της χώρας ότι οι αρχές ασφαλείας της χώρας πρωτοστάτησαν σε ένα όργιο μυστικών συλλήψεων και εκτελέσεων αριστερών τις δεκαετίες του 1970 και του 1980.
Ο Πρόεδρος της χώρας Βιθέντε Φοξ επιχείρησε να δώσει ένα «συμφιλιωτικό και ενωτικό» τόνο αποδεχόμενος επίσημα την έκθεση - πόρισμα μιας πολύχρονης έρευνας για το θέμα, που εμπλέκει 74 αξιωματικούς και 37 υπηρεσίες στο κυνήγι μαγισσών. «Αλλάζουμε τον τρόπο που ασκείται η εξουσία» στο Μεξικό, δήλωσε ο Φοξ. «Δεν κυνηγάμε φαντάσματα του παρελθόντος, δείχνουμε ότι είναι λάθος να εγκαταλείπεται ο νόμος ακόμη και για λόγους εθνικού συμφέροντος». Μετά από δεκαετίες αρνήσεων και συγκαλύψεων η κυβέρνηση παραδέχεται πως στρατιώτες και αστυνομικοί συνελάμβαναν, βασάνιζαν και εκτελούσαν αντικυβερνητικούς...