«Οι μονόλογοι του ερημίτη της Σαντορίνης»
Οι αποικιακές εξορμήσεις των καπιταλιστικών κρατών προς την Ασία, την Αφρική, την Αυστραλία και την Αμερική, πλαταίνοντας τον ορίζοντα της ανθρωπότητας, έφεραν στο φως την ύπαρξη των πρωτόγονων, άγριων και μισοάγριων λαών, που κατοικούσανε σε τούτες τις χώρες, αποκάλυψαν νέες, άγνωστες κοινωνικές συνθέσεις, που παρουσιάστηκαν σαν απολιθώματα, να πούμε, από παλιότερες μορφές της ιστορικής ζωής της ανθρωπότητας.
Η σύγκρουση, που πηγάζει από τις αντιφάσεις ανάμεσα στις παραγωγικές δυνάμεις και στις παραγωγικές σχέσεις και κάνει απ' όλες τις πλευρές αισθητούς και ανυπόφορους τους καταναγκασμούς, γεννάει από τη μια μεριά την ακατανίκητη βάση να δικαιωθούν τα καθεστώτα, που αντιστοιχούνε στα συμφέροντα εκείνων, που ωφελούνται από την ύπαρξη των καθεστώτων αυτών και από την άλλη μεριά την ακατανίκητη τάση να αλλάξουν τα καθεστώτα, που καταπνίγουνε τα συμφέροντα, όλων των ειδών τα συμφέροντα, υλικά, πνεματικά, ηθικά, εκείνων, που είνε θύματα μιας εκμετάλλεψης.
2. Η ανάπτυξη της ιστορικής επιστήμης.
Και πρώτα πρώτα η ιστορία, η γνώση και η συνειδητοποίηση της περασμένης ζωής, παίρνει ένα πλάτος αφάνταστο. Οχι μόνο πια οι μεγάλοι και οι σπουδαιότεροι λαοί, που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ιστορική ζωή, οι έλληνες, οι λατίνοι, οι αγγλοσάξονες, οι γερμανοί, οι σλαύοι, οι άραβες, παρά όλοι οι λαοί και κείνοι που έπαψαν πια να υπάρχουν, όπως λ.χ. οι ασσύριοι, οι βαβυλώνιοι, οι αιγύπτιοι, οι φοίνικες, οι χιττίτες, οι αζτέκοι και εκείνοι που δεν επηρέασαν άμεσα την ιστορική ζωή της Ευρώπης, όπως οι κινέζοι, οι ιντιάνοι και εκείνοι που ως τόρα δεν είχανε ιστορία, οι «μικροί λαοί» της Ευρώπης, της Ασίας, της Αφρικής και οι πρωτόγονοι ακόμα, έγιναν αντικείμενο στην πιο λεπτομερή και ακριβολογημένην ιστορικήν έρευνα.
Στην περιοχή της ιστορικής έρευνας και του ιστορικού ενδιαφέροντος δε βρίσκουνται πια μόνο τα πολιτικά γεγονότα, οι πόλεμοι, οι μετακινήσεις, οι καταχτήσεις, παρά και όλα τα φαινόμενα της ομαδικής ζωής, από την τροφή και το ντύσιμο και την κατοικία και τα μέσα της συγκοινωνίας και τα εργαλεία, ή τις οργανικές μορφές της ομαδοποίησης, την οικογένεια, τα γένη, τις φατρίες, τις φυλές, τα κράτη και ως τα κάθε λογής φανερώματα της συμβίωσης, τα ήθη και έθιμα, το δίκιο, τη γλώσσα, την τέχνη, τη θρησκεία και την ίδια την επιστημονική γνώση.
Και η έρευνα απλώνεται ακόμα στην προϊστορία, όσο μπορεί να προχωρήσει βαθύτερα, αναζητώντας κάθε σημάδι που άφησεν ο άνθρωπος στο πέρασμά του απάνω στη γη, στις πέτρες, στις σπηλιές, στις λίμνες. Το κάθε τι, που έκαμεν ο άνθρωπος είνε θέμα, είνε αντικείμενο της ιστορικής έρευνας, χωρίς μάλιστα να προσέχουνε τη σχετικότητα της σημασίας του.
3. Τα προβλήματα της ιστορικής γνώσης.
Ο ιστορικός αντικειμενισμός και ο ιστορικός υποκειμενισμός είνε οι δύο αντιθέσεις, που έχουν το αντίστοιχό τους και σε ανάλογες θεωρίες και για τη φυσική ακόμη πραγματικότητα.
Από τον ίδιο βασικόν ανταγωνισμό πηγάζει από τη μια μεριά μια νέα αντίληψη για το ιστορικό γίγνεσθαι, για την ιστορική ανέλιξη την αιτιοκρατημένη, που θεωρεί το κάθε νέο της κάθε ιστορικής στιγμής δημιούργημα από αντικειμενικούς όρους, που προϋπάρχουν, η αντίληψη για μιαν αυστηρήν ιστορικήν αλληλοεξάρτηση και αιτιοκρατία. Και από την άλλη μεριά γεννιέται η αντίληψη, πως κάθε ιστορική στιγμή είνε πρωτόγενη, πρωτόφαντη και πηγαία. Το ιστορικό γίγνεσθαι το δημιουργούνε παράγοντες ολότελα νέοι σε κάθε στιγμή, οι μεγάλες προσωπικότητες ή η επιφοίτηση μιας αναιτιακής πνεματικότητας με τις πιο ποικίλες μορφές.
Και η αντίθεση αυτή έχει το αντίστοιχό της στις θεωρίες που από τη μια πλευρά δέχουνται την αιτιοκρατημένη ανέλιξη του φυσικού κόσμου και του ανόργανου και του οργανικού και του ανθρώπου και από την άλλη πλευρά προσπαθούν ν' αποδείξουνε πως τουλάχιστον ο οργανικός κόσμος και τα φανερώματά του, τα φυτικά και ζωικά είδη και ο άνθρωπος, είνε δημιουργήματα από μιαν αστάθμητην υπερφυσικήν επέμβασι, ή από μιαν αιτιότητα τελεολογική, που πηγάζει όξω από τον κόσμο το φυσικό.
Και τέλος στον ίδιο βασικόν ανταγωνισμό ανάγεται και η αντίθεση, που παρουσιάζεται ανάμεσα στην τάση να αναζητηθούνε μέσα στα πολυποίκιλα και απειροπληθή φαινόμενα της ιστορικής ζωής τα στοιχεία για μιαν ιστορική σύνθεση και την τάση να θεωρηθεί το κάθε ιστορικό φανέρωμα σαν μια πραγματικότητα εντελώς ιδιότυπη και μια φορά δοσμένη που δεν επιδέχεται καμμιάν υπαγωγή σε σύνθεση.
Αύριο το Β' Μέρος