Associated Press |
Από τις φυλακές των αιχμαλώτων Ταλιμπάν |
«Νεκρό» θα προτιμούσε τον Οσάμα Μπιν Λάντεν ο υπουργός Αμύνης των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ενώ τα 25 εκατομμύρια δολάρια είναι η αμοιβή που δίνουν οι ΗΠΑ σε όποιον καταφέρει να οδηγήσει στη σύλληψη του Οσάμα Μπιν Λάντεν, ο οποίος αποτελεί τον πρώτο στόχο των συνεχιζόμενων με σφοδρότητα βομβαρδισμών στο Αφγανιστάν κυρίως στο νότο και με επίκεντρο την Κανταχάρ. Οι βομβαρδισμοί όμως μαίνονται και στην πόλη του βορρά, Κουντούζ, όπου βρίσκονται εδώ και δέκα μέρες υπό πολιορκία χιλιάδες μαχητές των Ταλιμπάν, αλλά και δεκάδες χιλιάδες άμαχοι, ενώ το φάσμα ενός λουτρού αίματος επαπειλείται.
Μέχρι στιγμής οποιουδήποτε είδους διαπραγματεύσεις για τη λύση της πολιορκίας της Κουντούζ έχει καταλήξει σε αδιέξοδο, ενώ χτες οι Μουτζαχεντίν της Βόρειας Συμμαχίας έδωσαν 24ωρο τελεσίγραφο στους Ταλιμπάν, αλλά και τους ξένους μαχητές που βρίσκονται στο πλευρό τους να παραδοθούν. Ειδάλλως...
Οι Ταλιμπάν φέρονται να βρίσκονται σε δεινή θέση, εμμένουν όμως, αν και πολιορκούμενοι, να μην παραδίδουν την πόλη Κουντούζ στους Μουτζαχεντίν, το τελευταίο προπύργιό τους στο βόρειο τμήμα του Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τους Μουτζαχεντίν, στην Κουντούζ βρίσκονται περί τους 15.000 έως 20.000 Ταλιμπάν, αλλά και ξένοι, όπως Αραβες, Τσετσένοι, Πακιστανοί, Ουϊγούροι της δυτικής κινεζικής επαρχίας Ζινζιάνγκ που μάχονται για την απόσχιση της επαρχίας από την Κίνα, μαχητές του Κασμίρ κ.ά. Πάντως σύμφωνα με Δυτικούς στρατιωτικούς αναλυτές, ο αριθμός χαρακτηρίζεται υπερβολικός και δε θα πρέπει να ξεπερνά τους 9.000.
Associated Press |
Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να φεύγουν... |
Ο αναπληρωτής διοικητής του επιχειρησιακού τομέα του γενικού επιτελείου, αντιναύαρχος Τζον Στάφλμπιμ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να διακόψουν τους βομβαρδισμούς στην Κουντούζ, αν οι αφγανικές δυνάμεις που αντιτίθενται στους Ταλιμπάν το ζητήσουν ώστε να διευκολυνθεί η παράδοση των τελευταίων και των ξένων μισθοφόρων που μάχονται στο πλευρό τους.
Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των αμερικανικών επιχειρήσεων, στρατηγός Τόμι Φρανκς δήλωσε από την Τασκένδη ότι η αποστολή χερσαίων δυνάμεων «βρίσκεται πάντα στην ημερήσια διάταξη», τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή στο έδαφος του Αφγανιστάν βρίσκονται μόνο ειδικές δυνάμεις. Ο στρατηγός Φρανκς χτες επισκέφθηκε αεροπορική βάση βόρεια της Καμπούλ, όπου συναντήθηκε με αξιωματούχους της Βόρειας Συμμαχίας. Σε δηλώσεις του μετά την επίσκεψη, επισήμανε ότι «υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά» να γίνει στο Αφγανιστάν, ενώ αρνήθηκε κάθε εκτίμηση για το χρονικό ορίζοντα παράδοσης της Κουντούζ. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται στο Αφγανιστάν ενισχύονται από περίπου 1.600 πεζοναύτες, αλλά και κομάντος από άλλες χώρες. Πάντως, 4 Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν χτες όταν το ελικόπτερό τους συνετρίβη σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Την είδηση επιβεβαίωσε χτες η Κεντρική Αμερικανική Διοίκηση, που εκπρόσωπός της δήλωσε ότι το ελικόπτερο δε χτυπήθηκε από πυρά, αλλά δεν ανέφεραν τους λόγους της πτώσης.
Associated Press |
Βομβαρδιστικό σε στιγμές ελιγμού |
ΛΟΝΔΙΝΟ.--
Παρά τις επίσημες διαβεβαιώσεις Ουάσιγκτον - Λονδίνου, οι γκρίνιες και οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Βρετανία φαίνεται πως εντείνονται ολοένα και περισσότερο...
Μετά το προχτεσινοβραδινό «ξέσπασμα» της Βρετανίδας υπουργού «Διεθνούς Ανάπτυξης» Κλερ Σορτ πως οι Αμερικανοί «προκαλούν κωλύματα στο ανθρωπιστικό σκέλος της αποστολής στο Αφγανιστάν», χτες, η βρετανική εφημερίδα ΓΚΑΡΝΤΙΑΝ, έγραψε πως όχι μόνον δεν πρόκειται να αυξηθούν οι περίπου 100 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του βασιλικού ναυτικού, που βρίσκονται σε αεροπορική βάση βόρεια της Καμπούλ απ' την περασμένη Πέμπτη, αλλά ενδέχεται ακόμη και αυτοί οι εκατό να αποσυρθούν!
Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές απ' το βρετανικό υπουργείο Αμυνας, υπογράμμισε πως υπάρχει «συνεχιζόμενη αβεβαιότητα σχετικά με τον οποιοδήποτε ρόλο των βρετανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν». «Ισως δεν ενισχύσουμε με νέους στρατιώτες (τους ήδη 100 άνδρες) που υπάρχουν εκεί... Ισως ακόμη και να τους αποσύρουμε» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος του βρετανικού υπουργείου Αμυνας, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του... Η είδηση αυτή, εάν όντως αληθεύει, τότε αντανακλά, έστω και στο ελάχιστο, τις τριβές που υπάρχουν ανάμεσα σε Ουάσιγκτον και Λονδίνο, ακόμη και εάν το πρόσχημα για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης ή ακόμη και τελικής απόσυρσης των βρετανικών στρατιωτικών δυνάμεων απ' το Αφγανιστάν λέγεται πως είναι ανάλογο αίτημα που έχει εκφράσει η αφγανική «Βόρεια Συμμαχία»...
Και να σκεφτεί κανείς πως έως το περασμένο Σαββατοκύριακο, ήταν σε κατάσταση επιφυλακής και έτοιμοι για αποστολή στο Αφγανιστάν πάνω από 6.000 Βρετανοί στρατιώτες!
«Η μόνη υπερδύναμη στον κόσμο που σχεδόν γυρνά την πλάτη της στον υπόλοιπο κόσμο είναι οι ΗΠΑ. Δεν είναι όμως γιατί δεν είναι γενναιόδωρες. Είναι επειδή δε μοιράζονται το όραμα που έχουν άλλες χώρες και το οποίο είναι πολύ σημαντικό για να φύγουμε από εδώ που φθάσαμε... Οι καμικάζι της 11ης Σεπτέμβρη φάνηκε πως δεν προήλθαν από φτωχές χώρες αλλά απ' τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Φαίνεται, επίσης, πως οι συνθήκες, που δημιούργησαν μέσα τους το μίσος και την πικρία, ήταν αναμφίβολα η φτώχεια και η αδικία». Ηταν μόνον ένα σημείο των δηλώσεων που έκανε προχτές βράδυ η Κλερ Σορτ, υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης της κυβέρνησης του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων...
Το «ξέσπασμα» της Σορτ είχε και συνέχεια, καθώς η ίδια έκανε επικριτικές αναφορές -διά της πλαγίας οδού- στο ρόλο των Αμερικανών στρατιωτικών αξιωματούχων και τον τρόπο με τον οποίο χειρίζονται το «ανθρωπιστικό σκέλος» της αποστολής στο Αφγανιστάν.
Η Σορτ μίλησε για «αναποτελεσματικότητες» των Αμερικανών στρατιωτικών που «εμποδίζουν τις οργανώσεις αρωγής να δουλέψουν στο έδαφος» και πρόσθεσε με νόημα πως «δε χρειάζεται να κάνει ο στρατός την ανθρωπιστική δουλιά, αλλά να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, δηλαδή να παράσχει ασφάλεια, προκειμένου να λειτουργήσουν οι οργανώσεις αρωγής»...
Οσοι, πάντως, σπεύσουν να σχολιάσουν τις επικρίσεις της Σορτ σαν ένδειξη «προσωπικής δυσαρέσκειάς της» απέναντι στον Βρετανό πρωθυπουργό, ας λάβουν υπόψη τους πως ο εκπρόσωπος του Μπλερ παρείχε χτες πλήρη κάλυψη στις δηλώσεις της, συμφωνώντας και επαυξάνοντας...
ΛΟΝΔΙΝΟ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-
Τις πρώτες πρωινές ώρες, σήμερα, αναμενόταν στην ιρανική πρωτεύουσα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Τζακ Στρο, για να συζητήσει, φυσικά, τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και στη συνέχεια να μεταβεί και στο Πακιστάν. Η άφιξη Στρο, σχεδόν, συμπίπτει με την επίσκεψη, που άρχισε χτες στην Τεχεράνη ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Συμμαχίας, Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.
«Η επικράτηση ειρήνης στο Αφγανιστάν είναι προς όφελος του Ιράν και του Πακιστάν», δήλωνε πριν την αναχώρησή του ο Στρο, τονίζοντας ότι «κατανοεί τις ανησυχίες των δύο χωρών» και ότι «θεωρεί αξιοσημείωτη τη συνειδητοποίηση εκ μέρους τους πως ωφελούνται από τη συμπαράταξη με τη διεθνή κοινότητα κατά της τρομοκρατίας». Σύμφωνα με τον Βρετανό υπουργό, οι επαφές που θα έχει θα εστιαστούν σε τρία σημεία: Να ακούσει την άποψη της ιρανικής, και στη συνέχεια της πακιστανικής, ηγεσίας για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και το αντίκτυπο που έχει στους λαούς τους, να ενημερωθεί για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει το κύμα προσφύγων στις δύο αυτές χώρες και τους τρόπους αντιμετώπισής του και, τέλος, να τους «εξηγήσει» τον σημαντικότατο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν «χάρη στις ιστορικές σχέσεις που έχουν με ορισμένες από τις εμπλεκόμενες πλευρές στο Αφγανιστάν, το Ιράν με τους Χεράτ και το Πακιστάν με τους Παστούνς».
Για «την παρούσα κατάσταση στο Αφγανιστάν και τις εξελίξεις» αναμενόταν να συζητήσει με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Καμάλ Κχαραζί, και ο Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρανικού ΥΠΕΞ, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί. Η Τεχεράνη, που αναγνωρίζει ως νόμιμη κυβέρνηση αυτήν του πρώην Προέδρου Ραμπανί, ανακοίνωσε ότι λειτουργεί, ήδη, η πρεσβεία του Ιράν στην Καμπούλ και ετοιμάζονται να λειτουργήσουν τα προξενεία του σε Χεράτ και σε Μαζάρ ι Σαρίφ.
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Ειδικός διοικητής, που θα έχει την επιχειρησιακή ευθύνη στρατευμάτων με στόχο την άμυνα στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και την αντιμετώπιση εξωτερικών κινδύνων, ορίζεται πια βάσει της συμφωνίας που επιτεύχθη ανάμεσα σε αξιωματούχους του Στρατού των ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ».
Μέχρι σήμερα, βάσει του υπάρχοντος σχεδιασμού του Πενταγώνου, υπάρχουν τέσσερις διοικητές υπεύθυνοι για την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ευρώπη, την περιοχή του Ειρηνικού, τη Λατινική Αμερική και τη Μέση Ανατολή μαζί με τη νότια Ασία. Αντίστοιχη θέση για το εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είχε προβλεφτεί πριν από την 11η Σεπτεμβρίου που, όπως αναφέρεται στην εφημερίδα, άλλαξε τα δεδομένα ως προς το ρόλο και τη δομή του στρατού. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες που αναφέρει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ δεν έχει λάβει ακόμη οριστικές αποφάσεις, υπάρχει όμως ευρεία συναίνεση για την ανάγκη θέσπισης της θέσης.