ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Νοέμβρη 2001
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Εκτός επιδότησης 25.851 τόνοι

Επιβάλλεται αυθαιρέτως και παρανόμως ατομικό και νομαρχιακό πλαφόν επιδοτούμενων ποσοτήτων λαδιού

Ατομικό πλαφόν παραγωγής στον κάθε ελαιοπαραγωγό της χώρας επιβάλλει αυθαίρετα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας, μέσω υπολογισμών που προκύπτουν από τις νέες «μαγειρεμένες» ζώνες παραγωγής. Τα δύο νέα «φρούτα» που εισάγει φέτος το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να αποκρύψει τις αρνητικές συνέπειες του κοινοτικού κανονισμού για το λάδι και να εμφανίσει μια φαινομενικά μεγαλύτερη επιδότηση, λέγονται «τεκμαρτή ποσότητα ενίσχυσης», δηλαδή ατομικό πλαφόν και «Ομοιογενείς Ελαιοκομικές Ζώνες» (ΟΕΖ), δηλαδή νομαρχιακό πλαφόν παραγωγής.

Ετσι στη σχετική διυπουργική απόφαση που συνυπογράφουν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης και ο υφυπουργός Γεωργίας Βαγ. Αργύρης, όλα τα παραπάνω σημαίνουν για φέτος ότι σε 17 ελαιοπαραγωγούς νομούς της χώρας δε θα επιδοτηθεί ολόκληρη η παραγωγή λαδιού της περιόδου 2000/2001. Ο υφυπουργός Γεωργίας και το επιτελείο του στην αρχή καθόρισαν ότι για την παραγωγή λαδιού της περιόδου 2000/2001 θα επιδοτηθεί μια ποσότητα 430.500 τόνων, για να προκύψει μια προκαταβολή επιδότησης 356 δραχμές το κιλό και στη συνέχεια καθόρισαν τις ΟΕΖ σε ένα ύψος παραγωγής της τάξης των 429.823 τόνων. Με βάση το νούμερο αυτό έβγαζαν ζώνες, υποζώνες, αποδόσεις ανά δέντρο για να καταλήξουν στο ατομικό πλαφόν επιδοτούμενης παραγωγής. Το «μαγείρεμα» αυτό όπως προκύπτει από τους πίνακες της σχετικής διυπουργικής απόφασης σημαίνει ότι τουλάχιστον 25.851 τόνοι λαδιού από την παραγωγή της περιόδου 2000/2001 δε δικαιούνται επιδότησης.

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης, που δημιουργεί νέα οδυνηρά δεδομένα για την ελαιοκαλλιέργεια, είναι ότι οι ελαιοπαραγωγοί με την πρόφαση των ΟΕΖ χωρίζονται φέτος σε δύο κατηγορίες: Αυτών που θα πάρουν επιδότηση για ολόκληρη τη δηλωθείσα παραγωγή και αυτών που θα πάρουν επιδότηση για τις ποσότητες που επιθυμεί να επιδοτήσει η κυβέρνηση. Ομως, μπορεί μέσα στα επόμενα χρόνια στην περίπτωση που υπάρχει μια πολύ καλή παραγωγή, όλοι οι ελαιοπαραγωγοί να ενταχθούν σε μία κατηγορία: Να μην επιδοτηθούν χωρίς εξαιρέσεις για το σύνολο της πραγματικής παραγωγής τους.

Για να κάνει πράξη την απαράδεκτη αυτή απόφαση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας σκαρφίστηκε έναν πρωτόγνωρο εκβιασμό: Αν οι ελαιοπαραγωγοί των 17 νομών, που δε δίνεται επιδότηση σε ολόκληρη τη δηλωθείσα παραγωγή, δεχτούν τις ποσότητες που επιθυμεί... να επιδοτήσει το υπουργείο Γεωργίας χωρίς διαμαρτυρίες, θα πρέπει να κάνουν και μια υπεύθυνη δήλωση αποδοχής, για να πάρουν την προκαταβολή της επιδότησης. Αν όχι, θα πρέπει να υποβάλουν ένσταση, χωρίς να πάρουν φράγκο από την προκαταβολή και όποτε και αν δικαιωθούν, θα έχουν να λαμβάνουν τα χρήματα που δικαιούνται... Ομως, προβλήματα θα υπάρξουν και σε πολλούς ελαιοπαραγωγούς των υπόλοιπων 32 νομών, όπου δεν εμφανίζεται υπέρβαση των ΟΕΖ και των οποίων η δηλωθείσα ατομική παραγωγή υπερβαίνει το «ατομικό πλαφόν» που τους επέβαλε η κυβέρνηση. Στην περίπτωση αυτή οι ελαιοπαραγωγοί που ξεπερνούν το ατομικό πλαφόν θα λαμβάνουν την επιδότηση μέχρι το όριο που βάζει η κυβέρνηση και για την επιπλέον ποσότητα που χαρακτηρίζεται μη επιλέξιμη, έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν και αυτοί, ένσταση...

Το κουτσούρεμα της δηλωθείσας παραγωγής που χαρακτηρίστηκε τελικά μη επιλέξιμη στους 17 νομούς προέκυψε μετά από πολυήμερα παρασκηνιακά παζάρια και σε κάποιες περιοχές τα όρια των ΟΕΖ ανέβηκαν λίγο προς πάνω, για να προκύψει μικρότερη διαφορά, ενώ σε κάποιες άλλες όχι (π.χ. η Αιτωλοακαρνανία). Τα 25.850.815 κιλά που κόβονται για την παραγωγή της περιόδου 2000/2001, επιμερίζονται για τους 17 νομούς ως εξής: Αιτωλοακαρνανίας 180.585, Αργολίδας 45.896, Αρκαδίας 50.994, Βοιωτίας 138.750, Εύβοιας 254.386, Ζακύνθου 596.920, Ηλείας 639.189, Ηρακλείου 8.423.360, θεσπρωτίας 234.843, Κέρκυρας 1.139.580, Κεφαλλονιάς 32.195, Κορινθίας 669.474, Λακωνίας 2.092.151, Λέσβου 1.096.513, Μεσσηνίας 5.146.789, Λασηθίου 384.489 και για το Ρέθυμνο που χωρίστηκε σε δύο ζώνες για την ΕΑΣ Ρεθύμνου κόβονται 650.050 κιλά και για την ΕΑΣ Μυλοποτάμου 4.079.653 κιλά.


Προβλήματα με τις επιστροφές ΦΠΑ σε αγρότες

Στη Βουλή το θέμα, με Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού Λάρισας από την υποχρεωτική ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς είσπραξης και επιστροφής του ΦΠΑ φέρνει το ΚΚΕ στη Βουλή με Ερώτηση των βουλευτών Τάκη Τσιόγκα, Αντώνη Σκυλλάκου και Νίκου Γκατζή, η οποία απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών και Γεωργίας.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Η υποχρεωτική ένταξη ορισμένων αγροτών στο κανονικό καθεστώς είσπραξης και επιστροφής του ΦΠΑ, δηλαδή στο καθεστώς στο οποίο ο αγρότης είναι υποχρεωμένος να έχει βιβλία Β' κατηγορίας, να εκδίδει τιμολόγια πώλησης των αγροτικών του προϊόντων, να εισπράττει ΦΠΑ για λογαριασμό του κράτους και να αποδίδει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διατάξεις, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε ορισμένους αγρότες του Ν. Λάρισας, ίσως και σε άλλους νομούς της χώρας, επειδή οι αγρότες αυτοί εξ αντικειμένου δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο καθεστώς αυτό. Και αυτό γιατί οι ίδιοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις, ενώ η πρόσληψη με αμοιβή οικονομικού συμβούλου είναι οικονομικά ασύμφορη και ακυρώνει στην πράξη τα όποια ωφελήματα προβλέπονται στις επιδοτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Οι παραγωγοί αυτοί από άγνοια και αδυναμία, όπως αναφέρθηκε, από το 1987 μέχρι το 1999 εισέπρατταν την επιστροφή του ΦΠΑ με το ειδικό καθεστώς, ενώ σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία έπρεπε να την εισπράττουν με το κανονικό καθεστώς. Από το 2000 όμως δεν εισπράττουν την επιστροφή του ΦΠΑ επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες διαπίστωσαν ότι έπρεπε να την εισπράττουν με το κανονικό καθεστώς το οποίο όμως ουδέποτε λειτούργησαν.

Ετσι οι παραγωγοί αυτοί ζημιώνονται τα δύο τελευταία χρόνια επειδή δε θα εισπράξουν την επιστροφή του ΦΠΑ όπως όλοι οι αγρότες και ταυτόχρονα απειλούνται με τις προβλεπόμενες από τη σχετική νομοθεσία κυρώσεις επειδή δεν εφάρμοσαν το κανονικό καθεστώς.

Επειδή το πρόβλημα των συγκεκριμένων αγροτών δεν είναι αποτέλεσμα δόλου, αλλά αντικειμενικών δυσκολιών και αδυναμιών, επιβάλλεται να γίνει μία ρύθμιση έτσι ώστε να πάρουν την επιστροφή του ΦΠΑ και για τα δύο τελευταία χρόνια (2000 και 2001) με το ειδικό καθεστώς και να απαλλαγούν από οποιαδήποτε κύρωση για την αδυναμία τους να εφαρμόσουν μέχρι σήμερα το κανονικό καθεστώς. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να εξεταστεί η εξαίρεση αυτής της κατηγορίας των αγροτών από την υποχρεωτική ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς, επειδή η ένταξη αυτή ακυρώνει στην πράξη τα όποια ωφελήματα προβλέπονται από τις επιδοτούμενες χρηματοδοτήσεις.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί

  • Τι ενέργειες θα κάνουν για να επιστραφεί ο ΦΠΑ με το ειδικό καθεστώς στους συγκεκριμένους αγρότες για το 2000 και 2001 και να απαλλαγούν από οποιαδήποτε κύρωση.
  • Τι ενέργειες θα κάνουν για να εξαιρεθεί αυτή η κατηγορία των αγροτών από την υποχρεωτική ένταξή της στο κανονικό καθεστώς»


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ