Associated Press |
Από τη σύλληψη του Τούρκου πολιτικού πρόσφυγα Γιλντιρίμ |
Οι άντρες της ασφάλειας αιφνιδιασμένοι, και με ιδιαίτερο ζήλο «έπεσαν» επάνω του προσπαθώντας να τον κάνουν να σταματήσει, πράγμα που φάνηκε αδύνατο, αφού αυτός συνέχιζε να φωνάζει συνθήματα μέχρι τη στιγμή που τον ανάγκασαν να επιβιβαστεί σε αυτοκίνητο της Αστυνομίας. Από την πλευρά της η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι προχώρησε στη σύλληψή του γιατί θεωρήθηκε ύποπτος και έγινε προσαγωγή για εξακρίβωση στοιχείων. Τελικά το βράδυ αφέθηκε ελεύθερος. Ωστόσο είναι απαράδεκτο το γεγονός για τη χώρα να προσάγεται ένας πολιτικός πρόσφυγας επειδή το μόνο που έκανε ήταν να εκφράσει την πολιτική του διαμαρτυρία.
Βγαίνοντας από τα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αθήνας στις 10 χτες το βράδυ μιλώντας στο «Ρ» ο Γιλντιρίμ δήλωσε πώς οι ελληνικές αρχές θα έπρεπε να υποστηρίξουν τη διαμαρτυρία του στο συμβολικό χώρο του ΕΑΤ - ΕΣΑ και να σκεφτούν πως ένας Τούρκος αγωνιστής τίμησε την εθνική μας αξιοπρέπεια. Εκεί θα έπρεπε να είναι και οι αγωνιστές που βασανίστηκαν στο χώρο αυτό στα χρόνια της χούντας και να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Ισμαΐλ Τζεμ που συμβολίζει την τυρανία, τους βασανισμούς, τους βιασμούς, τον εχθρό.
«Εγώ διαμαρτυρήθηκα ενάντια στους δολοφόνους των 80 συντρόφων μας, των 100 που έχουν χάσει μέχρι τώρα τη μνήμη τους και των όλων εκείνων που βρίσκονται στις τουρκικές φυλακές για τα φρονήματά τους. Είναι ένοχοι και εκείνοι που δέχονται και ενισχύουν τον Τζεμ».
Σημειώνουμε ότι ο Γιλντιρίμ είναι μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους πολιτικούς πρόσφυγες στην Τουρκία και ανήκει στο Επαναστατικό Απελευθερωτικό Λαϊκό Μέτωπο. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και έχει σπουδάσει Οικονομικά. Από το 1991 βρίσκεται στην Ελλάδα, του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο και είναι παντρεμένος με Ελληνίδα. Επανειλημμένα έχει συλληφθεί στην Τουρκία και έχει υποστεί βασανιστήρια.
Το πραγματικό του πρόσωπο, αυτό του σκληρού καθεστωτικού πολιτικού και ένθερμου υποστηρικτή της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού, άφησε να φανεί ο Δ. Αβραμόπουλος κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης του αίσχους, προς τιμήν του Ι. Τζεμ.
Κληθείς να σχολιάσει τη διαμαρτυρία του Τούρκου αγωνιστή, ο δήμαρχος άδραξε την ευκαιρία για να ζητήσει ακόμα πιο σκληρά «μέτρα ασφαλείας» και να εξυμνήσει το κράτος -χωροφύλακα. Συγκεκριμένα όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι υπήρξε πρόβλημα με τα μέτρα ασφαλείας είπε ειρωνικά: «Μέτρα ασφαλείας; Στην Ελλάδα βρισκόμαστε»(!). Και έσπευσε να προσθέσει: «Οταν λέω καμιά φορά ότι είναι καιρός να φτιάξουμε κράτος, αυτό εννοώ»(!). «Υποτίθεται, - συνέχισε -, ότι είχαν αναπτυχθεί τρεις ζώνες ασφαλείας πριν φτάσει κάποιος εδώ. Ημουν μπροστά στο περιστατικό, δεν είναι το ίδιο τόσο σημαντικό, αλλά θα μπορούσε να ήταν».
Νωρίτερα, ο δήμαρχος εγκαινιάζοντας την έκθεση του Τούρκου ΥΠΕΞ είχε εκφράσει το θαυμασμό του για τον καλλιτέχνη και πολιτικό Τζεμ και την υποστήριξή του στην προσέγγιση που επιχειρείται μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Συνέντευξη Τύπου της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν για την επίσκεψη του Ισ. Τζεμ στη χώρα μας
Με αυτά τα λόγια ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, Γιλντιρίμ, κατήγγειλε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, τις έξι δολοφονίες που έγιναν την περασμένη Δευτέρα μετά από μια βάρβαρη επίθεση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας στη γειτονιά Κιουτσούκ - Αρμουτλού της Κωνσταντινούπολης, ενάντια στα σπίτια οικογενειών των πολιτικών κρατουμένων, με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο κράτος της Τουρκίας.
Υπενθυμίζουμε πως προχτές δύο Τούρκοι αγωνιστές αυτοπυρπολήθηκαν μέσα στα λευκά κελιά που κρατούνται. «Μέχρι να βγει και ο τελευταίος σύντροφός μας από τη φυλακή και μέχρι να καταργηθούν τα λευκά κελιά, εμείς θα συνεχίζουμε την αντίσταση», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ, τονίζοντας τη στήριξη των λαών του κόσμου που δέχεται καθημερινά η Επιτροπή. «Το μόνο όπλο μας - πρόσθεσε - είναι η αυτοθυσία και κάθε νεκρός μας θα πέφτει σαν βόμβα στο κάστρο της τυραννίας των ιμπεριαλιστών». Τη στιγμή, που όσοι σπέρνουν βόμβες στο Αφγανιστάν χαρακτηρίζονται δημοκράτες και όσοι εκφράζουν τη δική τους γνώμη, τρομοκράτες - τονίστηκε στη συνέντευξη Τύπου - θα πρέπει όλοι να καταγγείλουμε τη βαρβαρότητα του τουρκικού κράτους και όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ που το στηρίζουν. Γι' αυτό όλοι οι εργαζόμενοι και οι Ελληνες πολίτες πρέπει να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους στον αγωνιζόμενο τουρκικό λαό, παίρνοντας μέρος στο συλλαλητήριο που διοργανώνει σήμερα (σ.σ. χτες) στις έξι το απόγευμα, στο Σύνταγμα, η Επιτροπή Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν.
Στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκε και ο Αριστομένης Συγκελάκης από τη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση στον αγώνα των Τούρκων αγωνιστών και εύλογα δέχτηκε την ερώτηση, γιατί δεν τέθηκε το θέμα της στάσης της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι σε αυτές τις βαρβαρότητες του τουρκικού κράτους, στο πρόσφατο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος προέβαλε το επιχείρημα πως στο συνέδριο δεν του δόθηκε ο λόγος και δήλωσε πως δεν αντιλαμβάνεται την παρουσία του ως απολογητή των πράξεων της κυβέρνησης. Στη συνέχεια όμως επιδόθηκε σε ρόλο συνηγόρου του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών και επικαλούμενος συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι της νεολαίας με τον Γ. Παπανδρέου δήλωσε πως, το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο με την Τουρκία είχε αποφασιστεί ένα χρόνο πριν, πως η στάση του στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ όπως μεταφέρθηκε είναι αποτέλεσμα παραπληροφόρησης μιας συγκεκριμένης εφημερίδας και πως ο Ελληνας υπουργός έδειχνε προβληματισμένος με το ζήτημα αυτό!
Την ανάγκη άμεσης αποφυλάκισης των δύο Τούρκων που κρατούνται στις φυλακές της Χίου ως ύποπτοι για κατασκοπία και ενός στο αστυνομικό τμήμα Μυτιλήνης, τόνισε και ο εκπρόσωπος του Δικτύου για την Υπεράσπιση των Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων, Γιάννης Αλμάρης.
Αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου, μέλη της Επιτροπής πήγαν στην τουρκική Πρεσβεία όπου εκείνη την ώρα αναμενόταν εκεί ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Αν και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, φώναξαν συνθήματα διαμαρτυρίας και έβαψαν με κόκκινο χρώμα το δρόμο, υπενθυμίζοντας έτσι το αίμα που χύνεται σήμερα στην Τουρκία.
***
Μόλις χτες έγινε γνωστό νομοσχέδιο στην Τουρκία με το οποίο το κράτος του κ. Τζεμ, θέλοντας να «αντιμετωπίσει» τις απεργίες πείνας, επιβάλλει ποινές από 2 έως 20 έτη (!) και στους «υποκινητές» (!) των απεργών πείνας. Ως «υποκινητές» θεωρούνται οι συγγενείς τους, οι σύντροφοί τους και όσοι στηρίζουν τον αγώνα τους...
***
Χτες και προχτές ο κ. Παπανδρέου ήταν ολημερίς με τον «αγαπητό φίλο του», τον κ. Τζεμ. Μήπως, άραγε, εκεί που τα λέγανε, αναίρεσε ο κ. Παπανδρέου εκείνη την παλιότερη δήλωσή του, ότι θεωρεί «ικανοποιητική» (!) τη σωφρονιστική μεταρρύθμιση στην Τουρκία, όπως είχε δηλώσει προ μηνών για τα «λευκά κελιά»; Οχι, δα...
***
Αντί άλλου σχολίου, υπενθυμίζουμε τον τίτλο που είχε το χτεσινό «Ποντίκι»: «Ποιος ξεφτιλισμένος έδωσε στον Τζεμ το πρώην ΕΑΤ - ΕΣΑ για την έκθεσή του;».
Και κάτι ακόμα: Γιατί ο Τούρκος αγωνιστής, που μπήκε χτες στην έκθεση του κ. Τζεμ, τον αποκάλεσε «δολοφόνο», αλλά φρόντισε η Ασφάλεια να τον «μπουζουριάσει», κρατούνταν τόσες ώρες από την Αστυνομία; Οσο κι αν πάσχιζαν οι διωκτικές αρχές του κ. Χρυσοχοΐδη, δεν κατάφεραν - μέχρι αργά το βράδυ - να του προσάψουν αδίκημα. Επομένως, τι να υποθέσουμε; Οτι η κράτησή του, μιας και δε γίνεται να τον «επαναπροωθήσουμε», θεωρήθηκε «απαραίτητη» από τον «Bravo Giorgos» (όπως προσφωνούν οι τουρκικές εφημερίδες τον κ. Παπανδρέου), μέχρι την ώρα τουλάχιστον της αναχώρησης από την Ελλάδα του Τούρκου υπουργού, για να να μη στεναχωρήσουμε τον «αγαπητό Ισμαήλ»;...