ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Δηλώσεις για αφοπλισμό

Βρετανός στρατιώτης στο Μπέλφαστ. «Να μειώσει» τη βρετανική στρατιωτική παρουσία, υπόσχεται το Λονδίνο

Associated Press

Βρετανός στρατιώτης στο Μπέλφαστ. «Να μειώσει» τη βρετανική στρατιωτική παρουσία, υπόσχεται το Λονδίνο
ΜΠΕΛΦΑΣΤ-ΔΟΥΒΛΙΝΟ-ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Ευφορία επικρατούσε χτες στο Μπέλφαστ, στο Λονδίνο και στο Δουβλίνο μετά την ανακοίνωση του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA) ότι «ξεκινά τη διαδικασία του αφοπλισμού του», μεταδίδουν ειδησεογραφικά πρακτορεία και ΜΜΕ. Το θέμα για καιρό αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα - κατά την άποψη του IRA προσχήματα - στην «ειρηνευτική συμφωνία», που άρχισε με τη Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998.

Η ανακοίνωση οδήγησε σε μια αλυσίδα εξελίξεων. Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε διά του περιβάλλοντος του υπουργού αρμόδιου για τη Βόρεια Ιρλανδία, Τζον Ριντ, σχέδια για απόσυρση στρατευμάτων της, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες». Ο Ντέιβιντ Τριμπλ - που είχε αποχωρήσει από την πρωθυπουργία της αυτόνομης βορειοϊρλανδικής κυβέρνησης και από τη Βουλή μαζί με το Ενωτικό Κόμμα του Ολστερ - εμφανίστηκε τόσο ικανοποιημένος που ανακοίνωσε ότι ξαναστέλνει τους αποχωρήσαντες τρεις υπουργούς του στην τοπική κυβέρνηση έως την Παρασκευή. «Αυτή είναι η μέρα που μας έλεγαν πως δε θα βλέπαμε ποτέ - του αφοπλισμού του IRA», δήλωσε χαμογελώντας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, όπως και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους, μίλησαν για «ιστορικό βήμα».

Ο Τζέρι Ανταμς κάλεσε «όλους όσοι συμμετέχουν στη διαδικασία να συμβάλουν για να προχωρήσουμε». Ο Μάρτιν Μακ Γκίνες βρισκόταν χτες στις ΗΠΑ όπου συναντήθηκε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ.

Αναλυτές συνδέουν, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, την «ιστορική» απόφαση του IRA να προχωρήσει στον αφοπλισμό, με τον παγκόσμιο αντίκτυπο των γεγονότων της 11ης του Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ και τη συνακόλουθη αμερικανική πίεση. Ιρλανδοαμερικανοί επιχειρηματίες, όπως και πολυάριθμοι Αμερικανοί διαμορφωτές πολιτικής, «απαίτησαν» να γίνει κάτι στην κατεύθυνση του αφοπλισμού. Πάντως, ο Μάρτιν Μακ Γκίνες αρνήθηκε ότι η απόφαση αφοπλισμού του IRA υπήρξε αποτέλεσμα της διεθνούς πίεσης.

Η εξέλιξη, παρά το «πανηγυρικό» κλίμα που έχει δημιουργήσει, ενέχει πάντως σοβαρούς κινδύνους. Πρώτιστος, κατά αναλυτές, είναι να υπάρξει μια βίαιη αντίδραση από την οργάνωση Αληθινός IRA: Ο Τζο Ντίλον, που έχει ασχοληθεί με τους αποσκιρτήσαντες από τον IRA που τη δημιούργησαν, σχολιάζει πως «μόνο το ένα κομμάτι του IRA αφοπλίζεται... ο Αληθινός IRA θα συνεχίζει να αντιστέκεται στη βρετανική κατοχή». Αντίστοιχες ανησυχίες προκαλούν οι αρνήσεις προτεσταντικών παραστρατιωτικών οργανώσεων, όπως η Ενωση για την Αμυνα του Ολστερ (UDA), η Δύναμη Εθελοντών (LVF), αλλά και το Κόκκινο Χέρι του Ολστερ, να αφοπλιστούν.

ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ
Προς ανοιχτή σύγκρουση Μουγκάμπε - Κοινοπολιτείας

ΧΑΡΑΡΕ.--

Η σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε και εκπροσώπων της Κοινοπολιτείας για να επιλυθεί το ζήτημα της βίας στις φάρμες της χώρας αναμένεται τεταμένη, καθώς ο Τύπος της χώρας κατηγόρησε χτες την αντιπροσωπεία ότι «συνωμοτούν για να ανατρέψουν την κυβέρνηση».

Η συνάντηση υποτίθεται πως έχει στόχο να αξιολογήσει την πρόοδο των συμπεφωνηθέντων την 6η Σεπτεμβρίου για να «αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη» στις περιοχές όπου βρίσκονται οι φάρμες των νκόζι, των λευκών γαιοκτημόνων.

Ωστόσο, η εφημερίδα Χέραλντ, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, έδωσε μια άλλη διάσταση στη συνάντηση, αναφέροντας πως η κυβέρνηση της χώρας φοβάται πως η Βρετανία (της οποίας η Ζιμπάμπουε ήταν κάποτε αποικία - η Ροδεσία, που κατέκτησε κάποτε ο αμείλικτος τυχοδιώκτης Σέσιλ Ρόουντς) και οι σύμμαχοί της στην «Λευκή Κοινοπολιτεία» προσπαθούν να προκαλέσουν ένα κύμα δυσαρέσκειας κατά του Μουγκάμπε και της ανατροπής της κυβέρνησης.

Η «διαμεσολαβητική» αποστολή με επικεφαλής τον ΓΓ της Κοινοπολιτείας Ντον Μακ Κίνον και εκπροσώπους από τη Βρετανία, την Τζαμάικα, τη Νιγηρία, την Κένυα, τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, θα επικεντρωθεί στα βήματα για τη σταδιακή «αγροτική μεταρρύθμιση» στη χώρα με υπεσχημένη Βρετανική χρηματοδότηση.

Τους τελευταίους 18 μήνες στις περιοχές, όπου βρίσκονται οι κάπου 1.700 φάρμες των λευκών τσιφλικάδων έχει ξεσπάσει κύμα βίας, με τους άκληρους να έχουν καταλάβει εκατοντάδες εξ αυτών.

Η Χέραλντ αναφέρει πως η Κοινοπολιτεία, αλλά και μέλη της ΕΕ -όπως η Σουηδία- χρηματοδοτούν την αντιπολίτευση στη Σουηδία - ένας πολιτικός προειδοποιούσε: «μην δοκιμάσετε άλλη μια περίπτωση α λα Μιλόσεβιτς στη Ζιμπάμπουε».

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο υπουργός Αμυνας

ΚΙΕΒΟ.--

Να παίξει το ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου ανέλαβε ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας μετά την επιβεβαίωση ότι για την αεροπορική τραγωδία με το «Τουπόλεφ» που κατέπεσε στην Μαύρη Θάλασσα ευθύνονταν οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις. Ο Ολεκσάντερ Κουζμούκ υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον Πρόεδρο Λεονίντ Κούτσμα, ο οποίος την έκανε δεκτή.

Ο Κούτσμα δήλωσε ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν «και άλλοι ανώτατοι στρατιωτικοί» μεταδίδουν το Ρόιτερς και το Γαλλικό Πρακτορείο.

ΕΛΒΕΤΙΑ
Πολύνεκρο δυστύχημα

ΑΪΡΟΛΟ.-

Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί από τη σύγκρουση δυο φορτηγών και την πυρκαγιά που ξέσπασε στη συνέχεια στη σήραγγα Γκόθαρντ χθες. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ντέτσιο Καβαλίνι, συνταγματάρχης της αστυνομίας του καντονιού του Τεσίν, δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα θύματα. Οι αιτίες της σύγκρουσης δεν είχαν γίνει σαφείς ως αργά χθες βράδυ.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Εφτασε το (αμερικανικό... ) Ιππικό

ΜΑΝΙΛΑ.-

Μια 5μελής ομάδα «ειδικών» του αμερικανικού στρατού έφθασε αυτές τις ημέρες στις Νότιες Φιλιππίνες, με σκοπό να βοηθήσουν το στρατό της χώρας να αντιμετωπίσει τους ισλαμιστές αντάρτες που δρουν στην περιοχή, μεταδίδει το CNN. Συνολικά οι Αμερικανοί εκπαιδευτές που βρίσκονται στην περιοχή είναι 25, σύμφωνα με την ίδια πηγή, και ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός στον πόλεμο που έχει κηρύξει η κυβέρνηση της Προέδρου Γκλόρια Αρόγιο εναντίον της οργάνωσης «Αμπού Σαγιάφ» - που, όπως λεν οι κακές γλώσσες, αποτελεί δημιούργημα της CIA, αλλά διατηρούσε σχέσεις με την «Αλ Καΐντα» - και συνεχίζεται επί μήνες εφέτος.

Η «στρατιωτική βοήθεια» των ΗΠΑ στις Φιλιππίνες είναι σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια που προσφέρει η Μανίλα στο πλαίσιο της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας»...

ΝΙΓΗΡΙΑ
Προσφυγικό κύμα μετά «μυστηριώδη» σφαγή

ΜΑΚΟΥΡΝΤΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες κατατρομοκρατημένων χωρικών εγκαταλείπουν τις εστίες τους στην ανατολική Νιγηρία, μετά από το φονικό σε έξι χωριά που κόστισε πάνω από 100 ζωές και το οποίο ανταποκριτές αποδίδουν στο στρατό της χώρας. Το υπουργείο Αμύνης της χώρας αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη του στρατού στο φονικό, που αποδίδεται σε αντίποινα για τη δολοφονία 19 στρατιωτών νωρίτερα τον Οκτώβριο στην επαρχία Μπένουε, όπου υπάρχει μια δεκάχρονη αυτονομιστική εξέγερση. Παρατηρητές σχολιάζουν ότι στην περιοχή έχει επικρατήσει «ο νόμος της ζούγκλας», εκφράζοντας δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση Ομπανσάτζο.

ΙΣΠΑΝΙΑ
«Πολιτική πρωτοβουλία» θέλει η ΕΤΑ

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Ο Αρνάλντο Οτέγκι, εκπρόσωπος του Ερι Μπατασούνα, πολιτικής πτέρυγας της αυτονομιστικής οργάνωσης των Βάσκων ΕΤΑ (Βασκική Γη κι Ελευθερία) εκφράστηκε χτες θετικά για την έναρξη του αφοπλισμού του Ιρλανδικού Ρεπουμπλικανικού Στρατού (IRA), χαρακτηρίζοντάς την ως «εξαιρετική είδηση που δείχνει πολιτική βούληση» στην περιοχή της Βόρειας Ιρλανδίας και καλώντας για την έναρξη μιας αντίστοιχης «πολιτικής διαδικασίας» στην Ισπανία.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο επικαλούμενο το ραδιοσταθμό «Cadena SER», ο Οτέγκι είπε πως «ανεξάρτητα από την παράδοση των όπλων και τις μεθόδους που αναζητήθηκαν για να επιτευχθεί αυτό, πιστεύω ότι οι ίδιες ευκαιρίες υπάρχουν στη Χώρα των Βάσκων όπως στη Βόρεια Ιρλανδία». Ο Οτέγκι απάντησε με αυτήν τη δήλωση στις αξιώσεις της κυβέρνησης Αθνάρ, αλλά και τις «ελπίδες» που καλλιεργούνται στον ισπανικό Τύπο σχετικά με τον «αφοπλισμό» της ΕΤΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ