ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Επανεγκρίθηκε πρόγραμμα γενετικά μεταλλαγμένου υπερ-άνθρακα!

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επανέκρινε πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός γενετικά μεταλλαγμένου βάκιλου «υπερ-άνθρακα» με πρόσχημα την ενίσχυση της προστασίας Αμερικανών στρατιωτών έναντι βιολογικής επίθεσης. Το όλο πρόγραμμα είχε παγώσει από τις 9 Σεπτέμβρη, οπότε διέρρευσαν κάποιες πληροφορίες στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» μαζί με άλλες για πρόσφατα (εν κρυπτώ) πειράματα των ΗΠΑ, πάνω σε βιολογικά όπλα, γιατί μέρος των προγραμμάτων αυτών θεωρήθηκε πως ίσως και να παραβίαζε τη συνθήκη του '72 για την απαγόρευση των βιολογικών όπλων.

Οι πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα στο τελευταίο 48ωρο με δημοσιεύματα στις εφημερίδες «Νιου Γιορκ Τάιμς» και «Γκάρντιαν» είχαν ως βασική πηγή τον Μίλτον Λάιτενμπεργκ, ειδικό βιολογικών όπλων στο Πανεπιστήμιο του «Μέριλαντ». Σύμφωνα με τον Λάτινμπεργκ το πρόγραμμα δημιουργίας ενός γενετικά μεταλλαγμένου υπερ-άνθρακα είχε ως σκοπό (προσχηματικά τουλάχιστον...) τη δημιουργία ενός ισχυρότερου εμβολίου για τη μεγαλύτερη προστασία των Αμερικανών στρατιωτών. Η διαρροή πληροφοριών στην εφημερίδα «Τάιμς» της Ν.Υόρκης είχε «παγώσει» το πρόγραμμα, αλλά μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη το σχέδιο επανεγκρίθηκε, γιατί οι δικηγόροι (του Πενταγώνου) αποφάσισαν (σύμφωνα με τους «Τάιμς» της Ν.Υόρκης) πως το πρόγραμμα δημιουργίας βακίλων υπερ-άνθρακα όχι μόνον δε συνιστά (πλέον...) παραβίαση της συνθήκης απαγόρευσης βιολογικών όπλων του '72, αλλά και είναι «πλήρως συμβατό» μ' αυτήν, και ιδιαίτερα με τη διάταξη της συνθήκης που αναφέρει πως «μία χώρα μπορεί να φτιάξει και να αποθηκεύσει βιολογικά όπλα, εάν έχει δικαιολογημένους λόγους, με σκοπό την προφύλαξη, προστασία και άλλες ειρηνικές προθέσεις»...

Οσον αφορά την παραπάνω διάταξη της συνθήκης του '72 κάποιοι ειδικοί, όπως ο Τζον Γόλφσχαλ του «Ιδρύματος Καρνέγκι για τη Διεθνή Ειρήνη», (που επικαλείται ο ανταποκριτής της βρετανικής «Γκάρντιαν» στην Ουάσιγκτον), θεωρούν ότι το ζήτημα της «πρόθεσης» (ή πρόφασης;) για τη διεξαγωγή τέτοιων πειραμάτων είναι κάτι που χωρά πολλή κουβέντα, καθώς το νομικό πλαίσιο είναι μάλλον θολό παρά σαφές και απόλυτο...

Αξίζει, πάντως, να επισημανθεί πως έως χτες βράδυ το αμερικανικό Πεντάγωνο αρνήθηκε είτε να επιβεβαιώσει, είτε να διαψεύσει αυτές τις πληροφορίες...

Ακάλυπτη από προσωπικό η δημόσια υγεία

Οι γιατροί θα πρέπει πια να συμπεριφέρονται και λιγάκι σαν ντετέκτιβ και να συνεργαστούν με τις υπηρεσίες άλλων υπουργείων για την αντιμετώπιση του εχθρού που χρησιμοποιεί τα μικρόβια ως σφαίρες... αναφέρθηκε χτες σε ημερίδα

Η μισή Ελλάδα είναι ακάλυπτη από γιατρούς δημόσιας υγείας, επόπτες δημόσιας υγείας και λοιπό προσωπικό, τόνισε χτες ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Ιατρών Δημόσιας Υγείας ΕΣΥ, Γ. Τσαντίρης, σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ενωση.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ενωσης υπάρχουν μόλις 50 γιατροί, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον 150-200 γιατροί για να μπορέσουν να οργανώσουν τη δημόσια υγεία απέναντι στα λοιμώδη νοσήματα και στους κινδύνους που βιολογικά και χημικά όπλα. Ο Γ. Τσαντίρης εναπέθεσε τις ελπίδες του στο νέο νόμο για τη δημόσια υγεία που πρόκειται να καταθέσει ο υπουργός Υγείας στη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου, όπως μετέφερε στη συνεδρίαση.

Ολοι οι επιστήμονες που πήραν μέρος στη χτεσινή εκδήλωση συνέστησαν ψυχραιμία, όχι πανικό και υπεύθυνη ενημέρωση για τα ζητήματα των βιολογικών και τοξικών κινδύνων που έχουν έρθει στην επικαιρότητα.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Λοιμώξεων (ΚΕΕΛ) Γ. Σαρόγλου είπε ότι στην Αμερική τα κρούσματα από άνθρακα που έχουν αποδοθεί σε «προκλητική επίδραση» - δηλαδή που μπορεί να έχουν χρησιμοποιηθεί ως όπλα - είναι τέσσερα και εξ αυτών τα δύο ήταν θανατηφόρα.

Ο καθηγητής Κ. Μοίρας είπε ότι δεν μπορεί να προκληθεί μια επιδημία, που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί σήμερα. Για να μην υπάρχει πανικός πρέπει να δίνεται η αλήθεια στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και να υπάρχει έγκαιρη ενημέρωση από τους υπεύθυνους και όχι από τους άσχετους, τόνισε ο καθηγητής Γ. Παπαευαγγέλου. Ο διευθυντής Ερευνών του ΕΚΕΦΕ - «Δημόκριτος» Ανδρέας Θεοφίλου ξεκαθάρισε πως «τα μικρόβια και τα χημικά είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν ως όπλα μαζικής καταστροφής».

Οσον αφορά την ευλογιά, που συζητείται τελευταία, αναφέρθηκε ότι ενδεχόμενη απελευθέρωση του υπαίτιου ιού θα μπορούσε να προκαλέσει επιδημία, εάν δε λαμβάνονταν τα απαιτούμενα μέτρα, όπως η απομόνωση των ασθενών. Για την πρόληψη και την αντιμετώπισή της υπάρχει εμβόλιο, το οποίο είναι αποτελεσματικό ακόμα και αν χορηγηθεί 2-3 μέρες έπειτα από την έκθεση στον ιό.

Εκεί λοιπόν που ένα νόσημα -όπως η ευλογιά- είχε χαρακτηριστεί ως ανύπαρκτο και είχαν σταματήσει οι εμβολιασμοί, τώρα επανέρχεται στο προσκήνιο και γίνονται μαζικές παραγγελίες εμβολίων. Σε μια εταιρία στην Αγγλία έγινε παραγγελία 40 εκατ. εμβολίων που θα είναι έτοιμα μέχρι το 2004.

Από εκεί και πέρα αυτό που θα συμβεί το απέδωσε ο πρόεδρος του ΚΕΕΛ Γ. Σαρόγλου κλείνοντας την ομιλία του: Οι γιατροί, είπε, εκτός από τον κλασικό τρόπο αντιμετώπισης των ασθενειών, τώρα πρέπει να γίνουν και λιγάκι ντετέκτιβ και να συνεργαστούν με άλλες υπηρεσίες, άλλων υπουργείων εναντίον ενός εχθρού που χρησιμοποιεί ως σφαίρες... μικρόβια.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Μεγάλη διαδήλωση κατά του πολέμου

Μεγάλη φιλειρηνική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 21 Οκτώβρη στη Μαδρίτη. Χιλιάδες άτομα πορεύτηκαν καταγγέλλοντας τον πόλεμο των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό του. Η διαδήλωση και πορεία διοργανώθηκε από την Ενωμένη Αριστερά, τα συνδικάτα «Εργατικές Επιτροπές», το UGT, μη κυβερνητικές οργανώσεις και το Σύλλογο Αμυνας των Αφγανών Γυναικών. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι γύρω στα 25.000 άτομα συμμετείχαν στην πορεία.

Στην κεφαλή της πορείας βρίσκονταν ο γενικός συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς, Γκασπάρ Γιαμασάρες, γραμματείς περιφερειών της Ενωμένης Αριστεράς, καθώς και εκπρόσωποι των συνδικάτων, οι οποίοι κρατούσαν ένα τεράστιο πανό που έγραφε «ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ. ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΥΝΑΤΟΣ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ».

Η πορεία, που διάρκεσε μία ώρα, με αφετηρία την πλατεία Θιμπέλες και κατάληξη στην Πουέρτα ντελ Σολ, πραγματοποιήθηκε χωρίς επεισόδια. Στο τέλος, η ηθοποιός Πιλάρ Βαρντέμ διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης όπου έγινε αναφορά στο γεγονός ότι χιλιάδες μέλη των οργανώσεων που σχετίζονται με τον Μπιν Λάντεν «επιστρατεύτηκαν, εκπαιδεύτηκαν, χρηματοδοτήθηκαν και προωθήθηκαν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ στη μάχη, με κάθε μέσο, ενάντια στη σοβιετική παρουσία στο Αφγανιστάν». Με το ψήφισμα οι διαδηλωτές επισήμαναν ακόμα, ότι δε θα επιτρέψουν «στην κυβέρνηση Αθνάρ να δικαιολογήσει, με τη σημερινή διεθνή κατάσταση, τον περιορισμό των δικαιωμάτων και ελευθεριών». Κανένας υποτιθέμενος πολιτικός στόχος δε δικαιολογεί τη χρήση τρόμου και θανάτου σε βάρος κανενός ανθρώπινου όντος».

Οι διαδηλωτές απαίτησαν τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών και των στρατιωτικών επιχειρήσεων, που βρίσκονται σε εξέλιξη, απαίτησαν ακόμα την εφαρμογή «χωρίς περιορισμούς» του Διεθνούς Δικαίου, καθώς και την υλοποίηση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν στο Μεσανατολικό ζήτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ