ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΗΠΑ
Υποπτη διαιώνιση του προβλήματος άνθρακα

Ο Μπους δηλώνει πως δεν έχει άνθρακα, χωρίς να τον ρωτήσει κανείς... Προειδοποίηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προς τους Αμερικανούς πολίτες

Παντού οι άνθρωποι με τις ειδικές στολές

Associated Press

Παντού οι άνθρωποι με τις ειδικές στολές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Κανείς δε ρώτησε, τουλάχιστον ευθέως, τον Πρόεδρο Τζορτζ Ουόκερ Μπους εάν έχει... άνθρακα, μολονότι είχαν προηγηθεί πληροφορίες που υποστήριζαν πως μικρή ποσότητα σπόρων βακίλου άνθρακα εντοπίστηκαν (προχτές αργά βράδυ) σε απομονωμένο στρατιωτικό κέντρο, όπου εξετάζεται και διανέμεται από εκεί όλη η αλληλογραφία που προορίζεται για το Λευκό Οίκο.

«Δεν έχω άνθρακα», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο. Μετά του υποβλήθηκε η ερώτηση εάν κατά την άποψή του ο Λευκός Οίκος είναι ασφαλής. «Είμαι σίγουρος ότι όταν έρθω αύριο για να εργαστώ θα είναι ασφαλής», απάντησε ο Πρόεδρος... Από εκεί και έπειτα άρχισαν εκτενή σενάρια στα αμερικάνικα ΜΜΕ σχετικά με το εάν ο Πρόεδρος παίρνει ή όχι την αντιβίωση «Cipro» της «Bayer»... Και αυτό επειδή, λέει, ο Πρόεδρος δεν απάντησε ευθέως στο «κρίσιμο» αυτό ερώτημα...

Ελάχιστοι έδωσαν βάρος σε μία ακόμη δήλωση Μπους, που έλεγε πως δε θα του προκαλούσε κατάπληξη εάν πίσω από τις επιθέσεις με άνθρακα κρύβεται η οργάνωση «Αλ-Κάιντα» του Οσάμα μπιν Λάντεν. Ισως όχι άδικα. Καθώς, ανάλογες δηλώσεις και υπονοούμενα είχαν κάνει εδώ και μέρες ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Τομ Ριτζ, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζον Ασκροφτ, και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ρίτσαρντ Γκέρχαρντ. Αλλωστε, το κλίμα πανικού και ανασφάλειας που έχει προκληθεί στις ΗΠΑ, γύρω από τον άνθρακα και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως μέσα βιοτρομοκρατικών απειλών, τροφοδοτείται, όπως παρατηρούσαν εύστοχα χτες και οι «Τάιμς της Ν. Υόρκης», από τη συγκεχυμένη στάση της κυβέρνησης και των ομοσπονδιακών αξιωματούχων...

Από την ανακοίνωση του Μπους πως... δεν πάσχει

Associated Press

Από την ανακοίνωση του Μπους πως... δεν πάσχει
Πέρα απ' αυτά, όσον αφορά στο Λευκό Οίκο, οι αναλύσεις και έλεγχοι που έγιναν τόσο εκεί όσο και στο στρατιωτικό κέντρο που ελέγχει την αλληλογραφία που προορίζεται για κει, έδειξαν πως «δεν υπάρχει ούτε ίχνος άνθρακα».

Επιπλέον, χτες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανανέωσε την έκκλησή του προς τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται σε χώρες του εξωτερικού να επιδεικνύουν «σύνεση» απέναντι στον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων γενικότερα, αλλά και σ' αυτές με όπλο τον άνθρακα, επισημαίνοντας: «Στην παρούσα φάση η αποστολή της ασθένειας του άνθρακα γίνεται μέσω επιστολών ή δεμάτων. Μολονότι ο κίνδυνος τέτοιων επιθέσεων είναι περιορισμένος, δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Τα τελευταία γεγονότα...

Τα τελευταία (έως χτες βράδυ) νέα όσον αφορά τον αριθμό των Αμερικανών που ήρθαν σε επαφή με τον άνθρακα ή μολύνθηκαν απ' αυτόν έχουν ως εξής:

Οι βεβαιωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που προσβλήθηκαν από άνθρακα ανέρχονται σε 12, εκ των οποίων τρεις εξέπνευσαν μετά από μόλυνση του οργανισμού τους με την πνευμονική μορφή της νόσου. Επιπλέον, τρία άτομα (εκ των οποίων δύο ταχυδρομικοί υπάλληλοι απ' την Ουάσιγκτον) εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε κεντρικό νοσοκομείο της πρωτεύουσας με συμπτώματα γρίπης, μολονότι (σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του νοσοκομείου Μάικ Χολ) δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί εάν έχουν προσβληθεί από άνθρακα.

Οι τρεις επιστολές που έδωσε το FBI

Ταχυδρομικοί που περιμένουν να εξεταστούν

Associated Press

Ταχυδρομικοί που περιμένουν να εξεταστούν
Το FBI δημοσιοποίησε τις τρεις επιστολές που περιείχαν σκόνη με βακίλους άνθρακα και οι οποίες στάλθηκαν στον επικεφαλής της πλειοψηφίας της Γερουσίας Τομ Ντασλ και σε δύο αμερικανικά ΜΜΕ.

Και τα τρία γράμματα, που συνοδεύονταν από τους φακέλους τους, παρουσιάζουν ομοιότητες στο περιεχόμενο και στη γραφή τους. Είναι γραμμένα με κεφαλαία και, σύμφωνα με τους γραφολόγους, γράφτηκαν από άτομο ή άτομα που δεν είναι ούτε Αμερικανοί, ούτε Δυτικοευρωπαίοι. Και τα τρία, που ταχυδρομήθηκαν στο Τρέντον του Νιου Τζέρσι, φέρουν την ημερομηνία «11 Σεπτεμβρίου».

Το πρώτο γράμμα είναι αυτό που εστάλη τις 12 Οκτώβρη στον δημοσιογράφο του καναλιού NBC Τομ Μπροκάου. Στις 15 Οκτώβρη η Γερουσία ανακοίνωσε ότι ένα γράμμα που εστάλη στον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών, Τομ Ντασλ, είχε μολυνθεί από το βακτήριο και στις 19 Οκτώβρη, ένας εργαζόμενος στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Ποστ» ασθένησε από άνθρακα. Το περιεχόμενο του γράμματος που βρέθηκε στην εφημερίδα είναι πανομοιότυπο με το πρώτο.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ δήλωσε ότι στόχος της δημοσιοποίησης των επιστολών είναι η ενημέρωση του κοινού ώστε να διευκολυνθεί ο εντοπισμός τυχόν άλλων γραμμάτων...


Δεν τα βρίσκουν ούτε... στην ασφάλεια της αλληλογραφίας

Ασφαλείς ή επισφαλείς... οι δεκάδες εκατομμύρια επιστολές και ταχυδρομικά δέματα που διανέμουν ημερησίως τα αμερικανικά ταχυδρομεία; Εξαρτάται ποιον ρωτάς... Εάν υποβάλλεις τη σχετική ερώτηση στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, τότε θα ακούσεις πως η αλληλογραφία που φθάνει στα σπίτια των Αμερικανών «είναι κάτι παραπάνω από πολύ ασφαλής».... Με μία μικρή «υπόμνηση»: Ολοι οι Αμερικανοί θα πρέπει να επαγρυπνούν για «πιθανούς κινδύνους βιολογικής μόλυνσης»... Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε χτες βράδυ ο Α. Φλέισερ, οι ΗΠΑ είναι «ένα έθνος σε εμπόλεμη κατάσταση και έχουν εχθρούς που θέλουν να πολεμήσουν αυτόν τον πόλεμο με τρόπους που ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε».

Εάν, τώρα, ρωτάς τον διευθυντή των ταχυδρομείων στις ΗΠΑ, Τζον Πότερ, για το πόσο ασφαλής από παθογόνους μικροοργανισμούς, τύπου άνθρακα, είναι η αλληλογραφία στις ΗΠΑ, τότε θα ακούσεις πως «δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως η αλληλογραφία είναι ασφαλής, αλλά ο κίνδυνος μία επιστολή να περιέχει άνθρακα είναι μικρός»...

Και ενώ στις ΗΠΑ, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι και το προσωπικό των ταχυδρομικών υπηρεσιών εξακολουθούν να εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους για την αργοπορία των ομοσπονδιακών αρχών να λάβουν άμεσα (και τα ίδια με το Καπιτώλιο...) μέτρα προστασίας των εργαζομένων, η κυβέρνηση του Τζορτζ Ουόκερ Μπους προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, υποσχόμενος πως θα χορηγήσει στην Ταχυδρομική Υπηρεσία ένα κονδύλι της τάξης των 175 εκατομμυρίων δολαρίων για να ενισχυθεί η ασφάλεια ενόψει των «ανθρακούχων» ή μη επιστολών, αλλά και για να καλυφθούν ζημιές ύψους 63.000.000 δολαρίων που υπέστησαν οι ταχυδρομικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης του Σεπτέμβρη. Το κονδύλι των 175 εκατ. δολαρίων στην Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ δίνεται εκτάκτως για την αγορά εξοπλισμού υπέρυθρης ακτινοβολίας για την «εξυγίανση» της αλληλογραφίας και την αγορά προστατευτικού ρουχισμού και άλλου υλικού για το προσωπικό της. Η χορήγηση κονδυλίων από την προεδρία των ΗΠΑ προς την Ταχυδρομική Υπηρεσία της χώρας έχει να γίνει χρόνια καθώς παρότι τίθεται υπό την επίβλεψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης δε λαμβάνει κονδύλια για τη λειτουργία της από τον προϋπολογισμό ή τους φόρους που πληρώνουν οι Αμερικανοί πολίτες. Αντίθετα, πρέπει να αντεπεξέλθει στα έξοδά της μέσω ταχυδρομικών τελών και των τιμολογίων που τηρεί για διάφορες υπηρεσίες αλληλογραφίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ