ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΝΤΑΛΜΑ ΣΥΛΛΗΨΗΣ
Το λόγο θα έχει ο ευρωδικαστής

Θεμελιώδεις αρχές του Ποινικού μας Δικαίου, όπως το διττό αξιόποινο, η μη έκδοση ημεδαπού κλπ. θυσιάζονται στο όνομα της επιτάχυνσης της έκδοσης των κατηγορούμενων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ριζικές αλλαγές επέρχονται σε όλο το φάσμα της ποινικής νομοθεσίας τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τα μέτρα αυτά που προωθούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν προγραμματισμένα και συζητιούνταν εδώ και αρκετό καιρό, αλλά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτέμβρη αξιοποιήθηκε κατάλληλα, προκειμένου να υπάρξουν οι μικρότερες δυνατές αντιδράσεις από τους λαούς της Ευρώπης σε δυσμενέστατες αποφάσεις που περιορίζουν τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες των Ευρωπαίων.

Τα μέτρα που παίρνονται αυτή τη στιγμή στη σύνοδο των υπουργών Δικαιοσύνης έρχονται σε αντίθεση με τους δικονομικούς και συνταγματικούς κανόνες που ισχύουν στη χώρα μας, οι οποίοι θα πρέπει να υποχωρήσουν, για να εναρμονιστεί η χώρα μας στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι νέες αυτές νομοθετικές παρεμβάσεις αναμένεται να ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2002 και σημαίνει ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τον Ποινικό Κώδικα και στον νεότευκτο «τρομονόμο» (νόμος 2928/2001), με θύμα τα ατομικά δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, επικαλούμενη την επιτάχυνση της έκδοσης της διαδικασίας προσώπων που έχουν κριθεί ένοχα προχωρεί στη θέσπιση ενιαίου ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που θα συμπαρασύρει μια σειρά δικαιώματα και ελευθερίες.

Στην πρόταση που κατατέθηκε χτες προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης των 15 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης αφενός διατηρεί τα κλασικά χαρακτηριστικά (έρευνα, σύλληψη, προσωρινή κράτηση), αφετέρου ισοδυναμεί και με αίτηση παράδοσης στις αρχές του εκδόντος κράτους. Παράλληλα, καταργείται η αίτηση προσωρινής σύλληψης και η αίτηση έκδοσης που αποτελούσαν δύο διακεκριμένες φάσεις της διαδικασίας.

Στην πράξη τα μέτρα που σχεδιάζονται στοχεύουν στην παραπέρα θωράκιση των κυρίαρχων δυνάμεων εξουσίας. Ειδικότερα, με το ευρωπαϊκό ένταλμα επέρχονται οι εξής μεταβολές:

  • Καταργούνται οι διατάξεις που ισχύουν σήμερα για το «διττό αξιόποινο». Οι διατάξεις αυτές παρείχαν στη χώρα μας τη δυνατότητα να μην παραδώσει συλληφθέντα στις αρχές άλλης χώρας με το επιχείρημα ότι στη χώρα μας δεν είναι ποινικά κολάσιμες πράξεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης δε θα μπορεί πλέον να επικαλεστεί λόγους σκοπιμότητας (δηλαδή πολιτικούς λόγους) και να αρνηθεί την έκδοση εκζητούμενου.

Η μόνη περίπτωση που παρέχεται σε μια χώρα το δικαίωμα της άρνησης στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης είναι για κάποια αδικήματα, όπως (άμβλωση, χρήση ναρκωτικών, ευθανασία κλπ). Γι' αυτά τα αδικήματα θα μπορεί κάποια από τις 15 χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης να καταρτίσει κατάλογο και να δηλώσει ότι δεν τα θεωρεί ποινικά κολάσιμα και επομένως να εξαιρεθούν από το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης (άρθρο 27 στο προτεινόμενο κείμενο).

Πάντως, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στο κείμενο των εμπειρογνωμόνων για το ενιαίο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης που παραδόθηκε χτες στους υπουργούς Δικαιοσύνης στον κατάλογο εξαιρέσεων, δεν περιλαμβάνονταν ούτε καν πράξεις που σχετίζονται με κινητοποιήσεις εργαζομένων ή άλλες πολιτικές κινητοποιήσεις ή συγκεντρώσεις.

- Στο ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης περιλαμβάνονται και οι ημεδαποί. Με τις νέες ρυθμίσεις η χώρα μας θα είναι υποχρεωμένη να παραδώσει σε άλλη χώρα συλληφθέντα στην Ελλάδα ημεδαπό, αν και οι πράξεις για τις οποίες κατηγορείται στη χώρα μας δε θεωρούνται αξιόποινες. Ετσι, θα εκδίδονται Ελληνες πολίτες παρά την αντίθετη απαγόρευση του ελληνικού Συντάγματος. Τυχόν άρνηση της ελληνικής νομοθεσίας θα προσκρούει στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

- Η σύλληψη και η παράδοση του κατηγορούμενου θα πραγματοποιείται σε σύντομο χρονικό διάστημα, έτσι που αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να ξεπερνάει τις 90 ημέρες.

- Η όλη διαδικασία του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης θα συνεπικουρείται φυσικά και από το σύστημα πληροφοριών Σέγκεν. Οταν ο τόπος όπου βρίσκεται ο εκζητούμενος είναι άγνωστος, θα εφαρμόζεται ο μηχανισμός που έχει θεσπίσει η Σύμβαση Σέγκεν.

- Σε περίπτωση που δε συναινεί το άτομο για την έκδοσή του, αρμόδιο όργανο για τη λήψη της απόφασης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης είναι κάποιο δικαστήριο, αλλά η ακροαματική διαδικασία θα διεξάγεται σύμφωνα με τους δικονομικούς κανόνες που ισχύουν στο κράτος που ζητείται η εκτέλεση.

Προβληματίζονται και αγωνιούν οι εργαζόμενοι

Καθημερινές περιοδείες στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σε χώρους δουλιάς

Διάχυτη είναι η αγωνία των εργαζομένων για τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε παγκόσμια κλίμακα από τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Αφγανιστάν. Εναν πόλεμο άδικο, που ξεκίνησε με πρόσχημα την τρομοκρατία και το χτύπημα στις ΗΠΑ, αλλά έχει στόχο τον έλεγχο των πετρελαϊκών δρόμων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών της περιοχής.

Αυτό προκύπτει αβίαστα από τις περιοδείες και τις εξορμήσεις που πραγματοποιούν κλιμάκια στελεχών της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ σε χώρους δουλιάς. Αναδεικνύεται από τις τοποθετήσεις των ίδιων των εργαζομένων, τις ερωτήσεις και τον προβληματισμό που καταθέτουν στις συζητήσεις με τα στελέχη του ΚΚΕ.

Αυτή η αγωνία, αλλά και η διάθεσή τους για αντίσταση, εκφράστηκε χθες από τους εργαζόμενους της Νομαρχίας όπου περιόδευσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, του ΟΤΑ Αμπελοκήπων όπου περιόδευσε ο Ν. Χριστάνης μέλος της ΚΕ, αλλά και του ΟΤΕ στο υποκατάστημα του Βαρδάρη όπου περιόδευσε ο Χ. Κόφφας, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ.

«Στην ΕΕ ετοιμάζουν διατάξεις για την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», προειδοποίησε ο Α. Τζέκης και πρόσθεσε πως το πρόσχημα της τρομοκρατίας «θα αξιοποιηθεί και για να περιοριστούν συνολικά οι διεκδικήσεις και οι κατακτήσεις των εργαζομένων: Τα εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις θα περάσουν στο περιθώριο. Θα αυξηθεί πολύ η πίεση ενάντια στον εργαζόμενο λαό. Ηδη, στον προϋπολογισμό έγιναν αλλαγές, στην κατεύθυνση μεταφοράς τεράστιων κονδυλίων για πολεμικούς σκοπούς και μείωση των δαπανών για κοινωνικές παροχές και ζωτικούς για το λαό τομείς, όπως Παιδεία, Υγεία, Κοινωνική Ασφάλιση».

«Οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις που επιδιώκει ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός για να θέσει υπό τον έλεγχό του την περιοχή της Κεντρικής Ασίας και Ευρασίας είναι ο ουσιαστικός λόγος για τον πόλεμο που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ενάντια στο λαό του Αφγανιστάν», τόνισε ο Χ. Κόφφας, μιλώντας στους εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην Πλατεία Δημοκρατίας (Βαρδάρη).

«Βρισκόμαστε μπροστά σε επικίνδυνες εξελίξεις. Ολα δείχνουν ότι ο πόλεμος θα κλιμακωθεί και θα επιφέρει βίαιη ανακατάταξη στην οικονομία», είπε και κάλεσε τους εργαζόμενους να αγωνιστούν μαζί με τους κομμουνιστές και το αντιπολεμικό κίνημα για να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο. «Η μόνη επιλογή, είπε, είναι να ζητήσουμε από την κυβέρνηση να σταματήσει την εμπλοκή της στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και να συμβαδίσει με την εκφρασμένη θέληση του ελληνικού λαού, που, στη συντριπτική του πλειοψηφία, είναι ενάντια στην εμπλοκή της χώρας σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς».

ΕΝΩΣΗ ΓΑΛΛΩΝ ΔΙΚΑΣΤΩΝ
«Επικίνδυνες» οι κυβερνητικές αντιτρομοκρατικές προτάσεις

Ανησυχία και αγανάκτηση εκφράζει η Ενωση Δικαστών της Γαλλίας για τις «αντιτρομοκρατικές» προτάσεις Ζοσπέν

Η Ενωση Δικαστών καταγγέλλει το σχέδιο Ζοσπέν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Η Ενωση Δικαστών πληροφορήθηκε με τρόμο τις διακηρύξεις του πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο, στις 3 Οκτωβρίου 2001. Η κυβέρνηση ζητά ουσιαστικά από το Κοινοβούλιο να εγκρίνει, κατεπειγόντως, μέτρα εξαιρετικά αρνητικά για τις θεμελιώδεις ελευθερίες προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο τρομοκρατικός κίνδυνος.

Αντιμετωπίζοντας την έρευνα των αυτοκινήτων ως τυπική απόφαση της Εισαγγελίας, αποκομμένη από κάθε δικαστική διαδικασία, επιτρέποντας σε άνδρες των σωμάτων ασφαλείας να προχωρούν σε «ελέγχους ασφαλείας» μέσα στο μετρό ή μέσα στα καταστήματα, αναπτύσσοντας την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αποκαλύπτεται ότι είναι οι πιο θεμελιώδεις ελευθερίες αυτές που θέλει να καταργήσει η κυβέρνηση. Η ελευθερία στις μετακινήσεις, ο σεβασμός της μυστικότητας της αλληλογραφίας, το απαραβίαστο της οικιακής στέγης, είναι τα βάθρα μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας. Η Ενωση Δικαστών θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα τέτοιων μέτρων όσον αφορά στην εξάρθρωση τυχόν τρομοκρατικών πυρήνων. Εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για την προοπτική εφαρμογής μιας, κατ' εξαίρεση, νομοθεσίας, που απεργάστηκε η κυβέρνηση στο πόδι, υπό το βάρος της έντονης συναισθηματικής φόρτισης εξαιτίας των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ