ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Θλιβερά φερέφωνα

Η σκηνή, προχτές το βράδυ στους «Διαξιφισμούς» του «ΜΕΓΚΑ», ήταν παραπάνω από χαρακτηριστική. Οι έξι συνομιλητές -δημοσιογράφοι έπεσαν να φάνε την επίσης δημοσιογράφο βουλευτίνα του ΚΚΕ, όταν η συζήτηση για το Αφγανιστάν πήγε στην προ Ταλιμπάν εποχή. Τι ομοιομορφία ήταν αυτή! Σαν κουρδισμένα ρομποτάκια ενεργοποίησαν την κασέτα της «σοβιετικής εισβολής» κι όποιον πάρει ο χάρος. Η λογική του «συμψηφισμού», σε όλο της το μεγαλείο. Συμπυκνώνεται στο «ναι μεν βομβαρδίζουν σήμερα οι ΗΠΑ, αλλά στην ίδια χώρα είχαν μπουκάρει και οι Ρώσοι». Τόσο θλιβερά κάνουν τα πράγματα όσοι επιχειρούν να αγιοποιήσουν τους βάρβαρους βομβαρδισμούς του Αφγανιστάν. Και, δυστυχώς, τόσο απόμακρα από την αλήθεια. Μια αλήθεια, που, βάσει των σχεδίων των πιο βρώμικων κύκλων των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, πρέπει να μένει βαθιά θαμμένη. Να μην εκστομίζεται. Να μην αποτελεί κριτήριο αξιολόγησης των όσων συμβαίνουν σήμερα.

***

Δυστυχώς για όλους αυτούς, που τόσο υποτακτικά υπερασπίζονται τις επεμβάσεις των ΗΠΑ - που σε ό,τι αφορά το Αφγανιστάν δεν είναι σημερινή υπόθεση, αλλά χρονολογούνται τουλάχιστον από τη δεκαετία του '70 - φαίνεται πως ήρθε η ώρα να πάρουν θέση για το ρόλο τους και το παιχνίδι που παίζουν. Οφείλουν να δώσουν μια απάντηση, αν αποτελούν απλούς φτωχοσυγγενείς των γκαιμπελικών μεθόδων των ΗΠΑ και της ΣΙΑ, ή αν είναι τόσο ποτισμένοι από τον αντισοβιετισμό και τον αντικομμουνισμό που τους υπερακοντίζουν. Μόνον έτσι μπορεί να τεθεί πλέον το ζήτημα, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Ζμπίγνιου Μπρεζίνσκι, εδώ και τρία χρόνια, έχει αποκαλύψει τι ακριβώς έγινε στο Αφγανιστάν, πριν η Λαϊκή Δημοκρατία αναγκαστεί να ζητήσει τη βοήθεια και τη στήριξη των Σοβιετικών και πριν η ΕΣΣΔ απαντήσει θετικά σ' αυτό το αίτημα, την τρίτη φορά που υποβλήθηκε.

Ο Ζμπίγνιου Μπρεζίνσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πακιστάν στα τέλη του 1979, επιθεωρεί προσωπικά στρατιωτικό καταυλισμό στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Εκεί εκπαιδεύονται οι διάφορες συμμορίες, που με απόφαση των ΗΠΑ ενισχύονται από τον Ιούλη, με στόχο την ανατροπή της Λαϊκής Επανάστασης
Ο Ζμπίγνιου Μπρεζίνσκι, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Πακιστάν στα τέλη του 1979, επιθεωρεί προσωπικά στρατιωτικό καταυλισμό στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Εκεί εκπαιδεύονται οι διάφορες συμμορίες, που με απόφαση των ΗΠΑ ενισχύονται από τον Ιούλη, με στόχο την ανατροπή της Λαϊκής Επανάστασης
***

Ο Ζμπίγνιου Μπρεζίνσκι, ο σύμβουλος του Προέδρου Κάρτερ για θέματα ασφαλείας (ο πολιτικός πρωτοπράκτορας των πρωτοπρακτόρων, δηλαδή), αποκαλύπτει ότι η ομολογημένη επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν χρονολογείται τουλάχιστον από το καλοκαίρι του 1979, με στόχο την ανατροπή της Αφγανικής Επανάστασης. Στο τεύχος του Γενάρη του 1998 του «Νουβέλ Ομπσερβατέρ», ομολογεί ότι από τις «3 του Ιούλη του 1979 (σ.σ. τις μέρες που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ενάντια στην επανάσταση) ο Πρόεδρος Κάρτερ υπέγραψε το πρώτο διάταγμα για μυστική βοήθεια στους αντιπάλους του φιλοσοβιετικού καθεστώτος της Καμπούλ». Αυτή είναι η περιβόητη «σοβιετική εισβολή». Δηλαδή, μία ακόμα πράξη του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στο θέατρο των συνεχών επεμβάσεων και επιθέσεών του ενάντια στους λαούς.

Και όταν ο δημοσιογράφος επιμένει να ρωτάει, αν στο φόντο των μετέπειτα εξελίξεων μετάνιωσε για εκείνη την επιλογή, με τη μεγαλύτερη δυνατή ωμότητα και θρασύτητα, αποκαλύπτει το νόημα της κρατικής τρομοκρατίας, λέγοντας: «Να μετανιώσω για ποιο πράγμα; Η μυστική επιχείρηση ήταν υπέροχη ιδέα. Είχε σαν αποτέλεσμα να σύρει τους Ρώσους στην παγίδα του Αφγανιστάν και θέλεις να το μετανιώσω;».

***

Ιδιαίτερα αποστομωτικός, για τους κλαίγοντες περί τα δεινά του λαού του Αφγανιστάν Πιπιλο-Ρουσοπουλο-Παναγιωταραίες, ήταν ο Ζμπίγνιου Μπρεζίνσκι, απαντώντας και στο ερώτημα, πώς στο καλό δε μετάνιωσε που η πολιτική των ΗΠΑ έφερε στην εξουσία του Αφγανιστάν τις διάφορες συμμορίες των εμφανιζόμενων ως φανατικών μουσουλμάνων: «Τι είναι πιο σημαντικό στην παγκόσμια ιστορία; Οι Ταλιμπάν ή η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας;».

***

Ετσι έχει η κατάσταση. Κι αντί οι ΗΠΑ και τα ανά τον κόσμο φερέφωνά τους να απολογούνται για την υπονόμευση της επανάστασης του Αφγανιστάν, εξακολουθούν και φωνασκούν. Αντί να λογοδοτήσουν για τις τρομοκρατικές τους ενέργειες που κόστισαν τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες Αφγανούς πατριώτες, εξακολουθούν να δηλητηριάζουν τον κόσμο με τα ψέματά τους. Αντί να σιωπήσουν, μια και τώρα αποκαλύπτεται ότι τα πάντα έγιναν βάσει προδιαγεγραμμένου σχεδίου, συνεχίζουν να μιλούν για «σοβιετική εισβολή». Ισως, γιατί αυτό που θέλουν είναι να μη μάθουν ποτέ οι λαοί ότι ενώ το 2001 οι βόμβες των ΗΠΑ σπέρνουν τη δυστυχία και το θάνατο, τη δεκαετία του '70 και του '80 ο σοβιετικός λαός αποφάσιζε στερήσεις για τον εαυτό του, προκειμένου να σπείρει στο γείτονα φίλο του παιδικούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια, κατοικίες, εργοστάσια και ό,τι οι Αφγανοί θεωρούσαν πως ήταν απαραίτητο για να οικοδομήσουν το φωτεινό μέλλον τους.


Κ.


ΠΕΔΥΕ
Αντιπολεμικό αγωνιστικό κάλεσμα

Συνεδρίασαν την προηγούμενη Κυριακή 14 Οκτώβρη τα μέλη του Συμβουλίου της Παναθηναϊκής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ), στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων της Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη του Συμβουλίου συνέταξαν το παρακάτω ψήφισμα:

«Το υπέρτατο όλων των αγαθών, η ειρήνη, σήμερα βρίσκεται σε πολύ μεγάλο κίνδυνο. Μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι, μεγάλωσε ο κατάλογος των αθώων θυμάτων του ιμπεριαλισμού.

Εμείς που αγωνιζόμαστε για έναν κόσμο ειρηνικό και δίκαιο, καταδικάζουμε τον ιμπεριαλισμό, ιδιαίτερα των ΗΠΑ, σαν κύριο υπεύθυνο για την εξαθλίωση και το μακελειό της ανθρωπότητας, όπως και την ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Καταδικάζουμε τους ιμπεριαλιστές που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα τη λύπη του κόσμου για τα θύματα του τρομακτικού αυτού γεγονότος, για να ανοίξουν έναν άδικο πόλεμο ενάντια στους λαούς και ιδιαίτερα ενάντια στο λαό του Αφγανιστάν.

Καταγγέλλουμε όλες τις κυβερνήσεις εκείνων των χωρών που, απροκάλυπτα ή συγκαλυμμένα, έγιναν συνέταιροι στις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ.

Παράλληλα καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε προσπάθειά τους να προωθήσουν νέα "αντιτρομοκρατικά" μέτρα, που θα στρέψουν αναμφισβήτητα εναντίον λαών και ατόμων που αγωνίζονται για έναν κόσμο καλύτερο, δίκαιο και ειρηνικό.

Καταδικάζουμε την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά στα πολεμοκάπηλα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με την απόλυτη στήριξη της αξιωματικής αντιπολίτευσης και άλλων. Επισημαίνουμε την αναγκαιότητα της εγρήγορσης και της αγωνιστικής ενότητας των λαών όλου του κόσμου για να αποτρέψουμε τον όλεθρο και το θάνατο, υπερασπιζόμενοι την ειρήνη και τη ζωή.

Καλούμε τις Επιτροπές Ειρήνης της Αθήνας να εντείνουν περισσότερο από κάθε άλλη φορά τη δράση τους και από κοινού με τους διάφορους μαζικούς φορείς, τις αντιπολεμικές κινήσεις, τις προσωπικότητες και τον αθηναϊκό λαό να αγωνιστούμε εναντίον του πολέμου και εναντίον κάθε ελληνικής συμμετοχής στα δολοφονικά σχέδια του ιμπεριαλισμού. Απαιτούμε:

  • Να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών.
  • Να απεμπλακεί τώρα η Ελλάδα από οποιαδήποτε συμμετοχή της στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.
  • Να γυρίσουν εντός συνόρων όλοι οι Ελληνες στρατιώτες.
  • Να μη γίνει καμιά περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.
  • Να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.
  • Να καταργηθούν τα πυρηνικά και βιοχημικά όπλα.
  • Να σταματήσει το πρόγραμμα του "πολέμου των άστρων" από τις ΗΠΑ».


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ