ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
1941: Η σφαγή των Κερδυλλίων

Εγγραφο του γενικού διοικητή Μακεδονίας προς τον «πρωθυπουργό», όπου τον ενημερώνει για τη σφαγή
Εγγραφο του γενικού διοικητή Μακεδονίας προς τον «πρωθυπουργό», όπου τον ενημερώνει για τη σφαγή
Οκτώβρης 1941. Οι κατακτητές παίρνουν σκληρά μέτρα, για να χτυπήσουν στη γέννησή τους τις πρώτες ένοπλες αντιστασιακές ομάδες, ενεργώντας τις πρώτες εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και τις πρώτες ομαδικές εκτελέσεις αμάχων.

Τον Αύγουστο κιόλας του 1941, θα κάνει την εμφάνισή της η πρώτη οργανωμένη ελληνική αντάρτικη ομάδα στο βουνό Κερδύλλιο με την ονομασία «Οδυσσέας Ανδρούτσος», με αρχηγό τον Στέργιο Μουδιώτη και λίγο αργότερα τον δάσκαλο Θανάση Γκένιο (Λασσάνη) και υπαρχηγό τον Περικλή Σταματόπουλο. Η πρώτη συνδυασμένη επιχείρηση, που θα πρέπει να έβαλε σε σκέψεις τους Γερμανούς, ήταν αυτή της 27ης Σεπτεμβρίου, όταν οι αντάρτες των Κερδυλλίων, πιάνοντας τους Ελληνες χωροφύλακες κυριολεκτικά στον ύπνο, κατάφεραν να πάρουν από τον αστυνομικό σταθμό της Ευκαρπίας αρκετό οπλισμό, σκοτώνοντας έναν από αυτούς.

Στις 17 Οκτώβρη 1941 οι Γερμανοί κύκλωσαν τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια της επαρχίας Νιγρίτας του Νομού Σερρών, όπου ήταν η κύρια βάση της ανταρτοομάδας «Οδυσσέας Ανδρούτσος», συγκέντρωσαν όλους τους κατοίκους, ξεχώρισαν τους άρρενες από 15- 60 χρόνων, συνολικά 222 άτομα, τους έβαλαν να σκάψουν ομαδικό τάφο και τους εκτέλεσαν μπροστά στους δικούς τους. Στη συνέχεια έκαψαν όλα τα σπίτια των δύο χωριών. Επειτα οργάνωσαν επιδρομές και σε άλλα χωριά της επαρχίας Νιγρίτας, όπου με βάση τους καταλόγους, που τους είχε δώσει η χωροφυλακή, ενήργησαν συλλήψεις και έκαψαν τα σπίτια των κατοίκων, για τους οποίους είχαν υπόνοιες ότι ήταν κομμουνιστές.

Στις 2 Νοεμβρίου, στις γερμανόφιλες εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, θα δει το φως της δημοσιότητας η παρακάτω, σχετική με την εκτέλεση των κατοίκων των Κερδυλλίων, ανακοίνωση της Γερμανικής Διοίκησης: «Εις τα βουνά δυτικώς του Στρυμόνος δρα από εβδομάδων μία κομμουνιστική συμμορία απαρτιζόμενη από κατοίκους των πέριξ χωρίων και επιδιδόμενη εις την ληστείαν των πλουσίων χωρικών της περιοχής όπως προσποριστεί χρηματικά μέσα, τη σύλληψιν Ελλήνων αστυνομικών προς αφαίρεση των όπλων των και δι' αυτών τον φόνον Γερμανών στρατιωτών... Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου εδολοφονήθησαν εις θέσιν Λαχανά 2 Γερμανοί στρατιώται και προ ημερών εγένετο απόπειρα εναντίον του γερμανικού στρατού, με αποτέλεσμα το φόνο δύο Γερμανών ναυτών και το βαρύ τραυματισμόν ενός άλλου εις Καλόκαστρον. Εν συνεχεία διά των παρά του γερμανικού στρατού ληφθέντων μέτρων κατεστράφησαν παρ' αυτού τα χωριά Ανω και Κάτω Κερδύλλια, οι κάτοικοι των οποίων αποδεδειγμένως ανήκον εις την εν λόγω συμμορία τροφοδοτούντες και υποστηρίζοντες ταύτην παντοιοτρόπως».


Ο τόπος του μαρτυρίου. Εδώ στις 17 Οκτώβρη 1941, οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους 222 κατοίκους των Κερδυλλίων
Ο τόπος του μαρτυρίου. Εδώ στις 17 Οκτώβρη 1941, οι Γερμανοί εκτέλεσαν τους 222 κατοίκους των Κερδυλλίων

ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΡΟΣΩΠΟ

1888 Γεννιέται ο Ευγένιος Ο' Νιλ. Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας (Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1936). Τα πολυάριθμα έργα του καλύπτουν ένα μεγάλο πεδίο θεατρικών ειδών, με κεντρικό θέμα πάντα «τον άνθρωπο που παλεύει ενάντια στη μοίρα του» και δοκιμάζουν πρωτοποριακές για την εποχή τους δραματουργικές τεχνικές, αναγορεύοντας τον δημιουργό τους «πατέρα» του αμερικανικού θεάτρου. Πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια μέσα σε μια διαλυμένη οικογένεια. Στη συνέχεια διέκοψε τις σπουδές του και δούλεψε στα καράβια. Το 1912 προσβλήθηκε από φυματίωση και στο σανατόριο όπου νοσηλευόταν έγραψε τα πρώτα του έργα υπό την επιρροή του Στρίντμπεργκ και του Ιψεν. Παρακολούθησε μαθήματα δραματουργίας στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και το 1916 εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη. Το 1917 άρχισε μια λαμπρή πορεία κατά την οποία τα έργα του γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και ο ίδιος κέρδισε την αναγνώριση τόσο στις ΗΠΑ, όσο και έξω απ' αυτές. Είναι ενδεικτικό ότι πήρε τέσσερις φορές το βραβείο Πούλιτζερ Λογοτεχνίας. Ξεχωριστά έργα του: «Μακριά στον ορίζοντα» (1920), «Αννα Κρίστι» (1921), «Μακρύ ταξίδι της μέρας μέσα στη νύχτα» (1956) κ.ά.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

1947 Η τρομοκρατία κορυφώνεται. Γίνονται 11 εκτελέσεις στη Θεσσαλονίκη.

1960 Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Νάσερ εξαπολύει επίθεση εναντίον του βασιλιά της Ιορδανίας, Χουσεΐν. Σε λόγο που εκφωνεί στη Δαμασκό, χαρακτηρίζει τον Ιορδανό μονάρχη «πράκτορα των ιμπεριαλιστών» και καλεί το λαό της Ιορδανίας να επαναστατήσει.

1967 Συλλαμβάνεται η διάσημη τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ, μαζί με 34 ακόμη άτομα, επειδή συμμετείχε σε διαδήλωση διαμαρτυρίας κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, μπροστά στο κέντρο κατάταξης κληρωτών του αμερικανικού στρατού, στο Οκλαντ.

1977 Θεαματική επιχείρηση Δυτικογερμανών κομάντος στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου της Σομαλίας. Οι κομάντος καταλαμβάνουν ένα απαχθέν αεροπλάνο της «Λουφτχάνσα» και απελευθερώνουν τους 86 επιβάτες του, αφού σκοτώνουν τους τρεις από τους τέσσερις αεροπειρατές.

1979 Για πρώτη φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκτούν υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο δημιουργείται με την απόσπαση της αρμοδιότητας για την εκπαίδευση από το μέχρι τούδε «υπουργείο Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικών Υποθέσεων».


Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στην ανατολική και νότια Ελλάδα θα υπάρχουν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, βορειοανατολικοί, στα δυτικά ασθενείς έως μέτριοι, στα ανατολικά ισχυροί έως πολύ ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο θυελλώδεις με μικρή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 9 έως 25 βαθμούς, στα δυτικά από 12 έως 27 βαθμούς και στα υπόλοιπα από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Στην Αττική προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα βόρεια θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί μέτριοι μέχρι ισχυροί και στα ανατολικά πολύ ισχυροί με μικρή εξασθένηση τη νύχτα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ