ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
Πρωτοπόρα δράση από φοιτητές - μαθητές

Συλλαλητήρια αύριο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό είναι ταυτόχρονα και αγώνας για τα δικαιώματα των νέων ανθρώπων στη μόρφωση, τη δουλιά, τη ζωή. Ετσι αύριο Πέμπτη δίνουν το δικό τους αγωνιστικό ραντεβού:

- Στην Αθήνα οι Σύλλογοι Φοιτητών Φιλοσοφικής, ΤΕΑΠΗ (Νηπιαγωγών), Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Μεταλλειολόγων, Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ)και το ΔΣ του Συλλόγου της Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) ΤΕΙ Αθήνας το αντιπολεμικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια.

- Στη Θεσσαλονίκη με αποφάσεις τους οι Σύλλογοι Φοιτητών Νομικής, Μαθηματικού, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Ψυχολογικού και Αγγλικού του ΑΠΘ, καλούν σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην Πλατεία Χημείου. Την ίδια ώρα, οι μαθητές των ΤΕΕ Σταυρούπολης, του 14ου Νυχτερινού, του 2ου Γυμνασίου Αμπελοκήπων, και άλλων σχολείων, έχουν ανακοινώσει συγκέντρωση στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου. Οι δύο κινητοποιήσεις θα συγκλίνουν και με πορεία θα κατευθυνθούν προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

- Στην Πάτρα το ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών Εστίας καλεί μαζί με το Σύλλογο Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο αύριο, στις 8.30 μ.μ. στην πλατεία Γεωργίου. Θα ακολουθήσει συναυλία με ερασιτεχνικό συγκρότημα.

- Στην Κομοτηνή αντιπολεμική συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Οκτώβρη μετά από απόφαση της ΠΚΣ, της ΝΔΕ και της Συνέλευσης των φοιτητών του 1ου έτους της Νομικής Σχολής. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 12 το μεσημέρι έξω από τη Νομική Σχολή. Την ίδια ώρα θα συμμετέχουν και οι μαθητές του 3ου Ενιαίου Λυκείου Κομοτηνής που προγραμματίζουν αποχή από τα μαθήματα.

- Τα Γιάννενα παίρνουν τη σκυτάλη την ερχόμενη Τρίτη.

Μαθητικές αντιπολεμικές εκδηλώσεις

Σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι οι μαθητές του 4ου ΕΛ Πετρούπολης προχωρούν σε αντιπολεμική κινητοποίηση. Το ραντεβού των μαθητών είναι στην κεντρική πλατεία Πετρούπολης.

Αύριο Πέμπτη:

- Οι μαθητές των σχολείων της Νίκαιας και του Κορυδαλλού θα συγκεντρωθούν στις 12.30 το μεσημέρι στο Περιβολάκι στη Νίκαια και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία και συναυλία με ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

- Σε δίωρη αποχή και κινητοποίηση προχωρούν αύριο Πέμπτη το πρωί οι μαθητές από το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.

Την Παρασκευή σειρά έχουν οι μαθητές του Πειραιά. Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Πειραιά αποφάσισε να πραγματοποιήσει μαθητική αντιπολεμική κινητοποίηση στην πλατεία Κοραή, στις 12 το μεσημέρι.

Το Σάββατο οι μαθητές του 4ου ΕΛ Γαλατσίου με απόφασή τους, διοργανώνουν συναυλία ενάντια στον πόλεμο στις 7 το απόγευμα στον χώρο του σχολείου.

Νέες εκδηλώσεις - συλλαλητήρια

Αντιπολεμικά συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις διοργανώνονται σε ολόκληρη τη χώρα από επιτροπές ειρήνης και μαζικούς φορείς. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Τετάρτη

- Στην Αρκαδία, στις 7.00 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Τρίπολης, σύσκεψη φορέων του νομού, για τη συγκρότηση αντιπολεμικής επιτροπής.

- Στη Χαλκίδα, στις 7.00 μ.μ., στο θέατρο «Παπαδημητρίου», εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Παγκοσμιοποίηση - πόλεμος και κοινωνικά δικαιώματα».

- Στο Χαϊδάρι, στα γραφεία του Συλλόγου Γυναικών (Γράμμου 5 και Καρδίτσας), στις 7.00 μ.μ. για τη σύσταση αντιπολεμικής κίνησης.

- Στο Ιλιον, στις 7.30 μ.μ., στο πολιτιστικό καφενείο Ιλιου στον Αγιο Φανούριο, αντιπολεμική εκδήλωση.

Αύριο Πέμπτη

- Στη Θήβα, στις 7.30 μ.μ., αντιπολεμικό συλλαλητήριο, στην κεντρική πλατεία της πόλης.

- Στον Πύργο, μπροστά από το εργατικό κέντρο της πόλης, συλλαλητήριο, στις 7.00 μ.μ.

- Στην Ν. Σμύρνη, στις 7.00 μ.μ, στην κεντρική πλατεία, αντιπολεμική συγκέντρωση.

- Στην Ελευσίνα, στην πλατεία Ηρώων, στις 7.00 μ.μ.

- Στη Κοκκινιά, στον Ταξιάρχη, στις 7 μ.μ.

- Στο Γαλάτσι, αντιπολεμική συγκέντρωση, στις 7 μ.μ., στο Παλαιό Τέρμα Γαλατσίου.

  • Στα Χανιά, στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, τη Παρασκευή, 19/10, στις 8.30 μ.μ.
  • Στην Πάτρα, στο εργατικό κέντρο της πόλης, εκδήλωση με θέμα: «Την απόφαση της κυβέρνησης για τη δημιουργία μισθοφορικού στρατού», το Σάββατο, 20/10, στις 7.00 μ.μ.
Στη Θεσσαλία

Αντιπολεμικό συλλαλητήριο διοργανώνει την Παρασκευή η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Μαγνησίας. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Νικολάου στο Βόλο. Σε ανακοίνωσή της η Αντιπολεμική Επιτροπή, απευθύνοντας στο λαό της Μαγνησίας κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στο συλλαλητήριο επισημαίνει ότι «τα μηνύματα των τελευταίων διαδηλώσεων δείχνουν ότι οι λαοί εναντιώνονται στην επιβολή της Νέας Τάξης Πραγμάτων, ενώνουν τη φωνή τους και απαιτούν να σταματήσει το αιματοκύλισμα».

Τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους καταδικάζει με ανακοίνωσή της και η «Δημοκρατική Συσπείρωση» Μαγνησίας, επισημαίνοντας ότι «αποτελεί υποχρέωση όλων των δημοκρατικά σκεπτόμενων ανθρώπων, όλων των μαζικών φορέων, συνδικάτων, επιστημονικών και άλλων ενώσεων, να συντονίσουν τα βήματά τους, να υψώσουν φωνή διαμαρτυρίας και αντίστασης στην επίθεση του αυταρχισμού, να συγκροτήσουν ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα δημοκρατίας, ν' αγωνιστούν ενωμένοι για να υπερασπίσουν μαχητικά τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα και κατακτήσεις».

Στη Λάρισα νέο αντιπολεμικό συλλαλητήριο, που διοργανώνουν πολλοί μαζικοί φορείς του νομού, θα γίνει στις 23 Οκτώβρη, επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τους Γερμανούς.

ΠΕΔΥΕ
Εκδρομή στην Αρκαδία

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει μονοήμερη εκδρομή στη Βυτίνα - Δημητσάνα Αρκαδίας, την Κυριακή 21 Οκτώβρη. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 38.27.303 και 38.43.444.

Τιμή στα θύματα του εμφυλίου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων του Εμφυλίου Πολέμου (1946 - 1949) διοργανώνουν την Κυριακή 21 Οκτώβρη η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας της ΠΕΑΕΑ και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Τραυματιών Αναπήρων Θυμάτων του ΔΣΕ. Η εκδήλωση - στην οποία θα παραβρεθεί και ο Χ. Φλωράκης - θα πραγματοποιηθεί στις 11 π.μ. στη θέση «ΚΑΖΑΝΑΚΙ» της Νέας Ιωνίας Βόλου. Εκεί, στον τόπο που άφησαν την τελευταία τους πνοή Ελληνες πατριώτες, αντάρτες του ΕΛΑΣ, μαχητές του ΔΣΕ θα γίνουν τ' αποκαλυπτήρια Μνημείου της Εθνικής Αντίστασης που αφιερώνεται στα θύματα του Εμφυλίου Πολέμου. Για να μην ξεχαστούν εκείνοι για τους οποίους ο Βασίλης Ρώτας έγραψε:

«Διαβάτη στάσου προσοχή,

δωχάμου κείτονται νεκροί

που δεν επρόδωσαν ποτέ

ποτέ δεν είπαν ψέματα

Τύραννο δεν προσκύνησαν».

(Για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στην εκδήλωση θα διατεθεί λεωφορείο με σταθμό εκκίνησης το δημαρχείο Βόλου).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ