ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προετοιμάζεται νέο παλλαϊκό αντιπολεμικό συλλαλητήριο

Με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων

Να μην αφήσουν τον ιμπεριαλισμό να ησυχάσει, υποσχέθηκαν πρόσφατα οι Θεσσαλονικείς. Και το κάνουν πράξη

Eurokinissi

Να μην αφήσουν τον ιμπεριαλισμό να ησυχάσει, υποσχέθηκαν πρόσφατα οι Θεσσαλονικείς. Και το κάνουν πράξη
Τη διοργάνωση αντιπολεμικού συλλαλητηρίου μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη, με πιθανότερη ημερομηνία την 8η του μήνα, αποφάσισαν οι φορείς του νομού, που συμμετείχαν σε σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων (ΕΔΟΘ).

Το διεκδικητικό πλαίσιο των φορέων συμπυκνώνεται στη σαφή καταδίκη του άδικου πολέμου εναντίον του Αφγανιστάν, στο αίτημα για απεμπλοκή της χώρας μας από τον πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και στην αντιπαράθεση με τα σχέδια που εξυφαίνονται για την περιστολή κοινωνικών και δημοκρατικών λαϊκών ελευθεριών και δικαιωμάτων, στο όνομα δήθεν της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Παράλληλα, αποφασίστηκε η διοργάνωση αντιπολεμικής συναυλίας, ημερίδων μέσα από τις οποίες θα επιχειρηθεί να φωτιστούν οι επιπτώσεις του πολέμου «στους εργαζόμενους και την οικονομία», καθώς και «στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες». Εξάλλου, σημειώθηκε η ανάγκη αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας σ' αυτούς που πλήττονται από τον πόλεμο και η συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα με άλλες πολύμορφες δράσεις για την πλατύτερη ενημέρωση και ενεργοποίηση του λαού.

Στη σύσκεψη συγκροτήθηκε συντονιστική επιτροπή, η οποία θα συνεδριάσει άμεσα και θα καθορίσει τις ακριβείς ημερομηνίες των δράσεων που αποφασίστηκαν και θα δουλέψει στην κατεύθυνση συμμετοχής στην πρωτοβουλία και των υπόλοιπων φορέων του νομού. Χθες στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς και Αμπελοκήπων, των Ομοσπονδιών Βιοτεχνικών Σωματείων (ΟΒΣΘ) και Επαγγελματιών - Εμπόρων (ΟΕΕΘ), της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, της ΕΔΥΕΘ, της Δημοκρατικής Συσπείρωσης, της Αντιπολεμικής Επιτροπής, της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, του Δικτύου για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα και της Γένοβα 2001.

Σύσσωμοι οι εκπρόσωποι των φορέων, μέσα από τις τοποθετήσεις τους, καταδίκασαν τους βομβαρδισμούς στο Αφγανιστάν. «Οι διαφορές δε λύνονται με βομβαρδισμούς. Είναι και αυτοί τρομοκρατικά χτυπήματα», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος. Μάλιστα, κατήγγειλε πως στόχος του πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ «είναι η εκμετάλλευση του πλούτου της περιοχής». Ο Δ. Κίτσιος, πρόεδρος της ΕΔΟΘ, μίλησε για «καταπάτηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και νομιμότητας» και δήλωσε τη ριζική αντίθεση των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, στις «πολεμικές επιχειρήσεις που οι ΗΠΑ και οι άλλες χώρες έχουν ξεκινήσει στο Αφγανιστάν». Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Γ. Χαντόλιας, σημείωσε πως οι επιπτώσεις από τον πόλεμο θα είναι ιδιαίτερα αρνητικές για την οικονομία και ειδικότερα για τους εργαζόμενους και την πλειοψηφία του λαού της χώρας μας.

«Πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ αποτελεί το άλλοθι, την πρόφαση για τη μεγάλη επίθεση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, εναντίον των αξιών της ανθρωπότητας, εναντίον των λαών και των δικαιωμάτων τους», ανέφερε ο Μ. Σπυριδάκης, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ και τόνισε πως, ανεξάρτητα από την κομματική τοποθέτηση, ο κάθε ένας σήμερα πρέπει να πει όχι στα τρομοκρατικά διλήμματα και να απαιτήσει απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Καταλήγοντας, τόνισε το καθήκον των φορέων και ειδικότερα των ΝΑ και ΤΑ να μπουν μπροστά στην εκστρατεία αφύπνισης και ξεσηκωμού του λαού.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Συνεχίζεται αμείωτος ο αντιιμπεριαλιστικός αγώνας

Για τρίτη φορά, μέσα σε δέκα μέρες, ο λεσβιακός λαός όρθωσε το ανάστημά του στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, διατρανώνοντας την αντίθεσή του στους βομβαρδισμούς, τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Με ένα μαζικό και δυναμικό συλλαλητήριο στην πλατεία Σαπφούς, στη Μυτιλήνη, χτες (Τρίτη 16 Οκτώβρη 2001), έστειλε το μήνυμα που στέλνουν όλοι οι λαοί στη Γη: Πως οι ιμπεριαλιστές από τώρα και στο εξής θα 'χουν ν' αντιμετωπίσουν τις καταιγίδες των λαϊκών κινημάτων. Ανθρωποι όλων των ηλικιών και όλων των λαϊκών στρωμάτων τόσο στο συλλαλητήριο όσο και στην πορεία που ακολούθησε μετά στην αγορά της Μυτιλήνης βροντοφώναξαν: «Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός», δίνοντας την υπόσχεση πως δε θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρις ότου η τρομοκρατία των ιμπεριαλιστών κλειδωθεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

«Θλίβομαι και λυπάμαι για τα αθώα θύματα της Ν. Υόρκης. Δε βρίσκω όμως καμιά διαφορά ανάμεσα και σε αυτά της Σερβίας, της Βοσνίας, του Κοσσόβου, του Ιράκ, της Παλαιστίνης, της Κύπρου και τόσων άλλων λαών της Γης», σημείωσε στην ομιλία του ο δήμαρχος Γέρας Παύλος Βογιατζής και συνέχισε: «Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι στη σημερινή παρανοϊκή εποχή που ζούμε, μαζευτήκαμε όλοι εμείς σήμερα εδώ, για να διαδηλώσουμε για τις πανανθρώπινες αξίες, την Ειρήνη. Μόνο ο ξεσηκωμός των λαών που ευτυχώς παίρνει διαστάσεις - και στην ίδια την Αμερική - θα υποχρεώσει τις ηγεσίες να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους. Η παγκόσμια κρίση σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να οδηγήσει στην περιστολή των κεκτημένων και αυτονόητων πολιτικών ελευθεριών. Εχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά όλου του κόσμου», κατέληξε ο Παύλος Βογιατζής.

«Ο ιμπεριαλιστικός αυτός πόλεμος στοχεύει στην ανάκαμψη της οικονομικής ύφεσης του καπιταλιστικού συστήματος με τον έλεγχο της ευρύτερης περιοχής του Αφγανιστάν λόγω του πετρελαίου και των δρόμων του, την εγκαθίδρυση στην περιοχή μόνιμων στρατιωτικών βάσεων, την περικύκλωση της Κίνας και της Ρωσίας, την αύξηση των εξοπλισμών των χωρών του ΝΑΤΟ, την επέκταση του ΝΑΤΟ όπου Γης με το πρόγραμμα "Σύμπραξη για την Ειρήνη", την επιβολή συστήματος περιστολής σε παγκόσμια κλίμακα των λαϊκών ελευθεριών με στόχο να χτυπηθούν τα λαϊκά κινήματα», σημείωσε στην ομιλία του ο νομαρχιακός σύμβουλος Βαγγέλης Παλαιολόγος.

Αναφερόμενος στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης κατήγγειλε την «πρεμούρα» να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις της ΕΕ και με την αλλαγή του δόγματος των Ενόπλων Δυνάμεων για τον «εσωτερικό εχθρό» και για τα μέτρα που πήρε («τρομονόμο») και ετοιμάζεται να πάρει για τον περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών (ποινικοποίηση αγώνων - κατάργηση διαδηλώσεων).

Τελειώνοντας την ομιλία του ο Βαγγέλης Παλαιολόγος τόνισε: «Ο ελληνικός λαός έγκαιρα έχει καταλάβει πού το πάνε. Ξέρει πως οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις αποτελούν μαγνήτη ολέθρου εξαιτίας της ελληνικής εμπλοκής σ' αυτόν τον άδικο πόλεμο. Πρέπει να εξηγούμε στον κόσμο ότι δεν αρκεί να καταδικάζουμε τον πόλεμο και την τρομοκρατία, αλλά και τον ιμπεριαλισμό που τους δημιουργεί.

Είναι μια μεγάλη ευκαιρία οι επιστήμονες, οι διανοούμενοι, οι καλλιτέχνες, οι δημοσιογράφοι να περάσουν όχι μόνο στην ανάπτυξη του κινήματος μαζί ασφαλώς με την Εργατική Τάξη και τα λαϊκά στρώματα, αλλά και στην ιδεολογική - πνευματική αντεπίθεση από την πλευρά των λαών.

Σ' όλες τις ηπείρους και παρά τα δρακόντεια μέτρα του ιμπεριαλισμού φουντώνει το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η δύναμη των λαών είναι ανίκητη.

Οι λαοί γράφουν την ιστορία και παραδίνουν ένα νέον καλύτερο κόσμο στις νέες γενιές».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Καταδικάζουν τους βομβαρδισμούς

- Το νέο πόλεμο που άνοιξαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους που έχει στόχο τις σφαίρες επιρροής και την αποκόμιση νέων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο, με ανθρώπινα θύματα, καταδικάζει με ψήφισμα τού ετήσιου συνεδρίου της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου. Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση να απέχει από κάθε διαδικασία συμπαράταξης με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, να καταδικάσει και να μη συμμετάσχει με κανέναν τρόπο στις πολεμικές επιχειρήσεις. «Η ασφάλεια του ελληνικού λαού και η ειρήνη θα εξασφαλιστεί από τη συμπαράταξη όλων με τα κινήματα ειρήνης, της διεκδίκησης και ανάπτυξης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων του λαού», σημειώνει η Ομοσπονδία.

- Την πλήρη αντίθεσή του εκφράζει σε ανακοίνωση το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας εργαζομένων στις Περιφέρειες της χώρας, στην προσπάθεια να χρησιμοποιηθούν τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στην Αμερική ως άλλοθι προκειμένου να υλοποιηθούν οι στρατηγικές επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή της Ευρασίας, αλλά και στις μέχρι τώρα επιλογές τους. Το ΔΣ καλεί ακόμα όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσουν τον αντιπολεμικό αγώνα και να απαιτήσουν: Απεμπλοκή της χώρας από τον πόλεμο, υπεράσπιση των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, συμμετοχή σε κάθε πρωτοβουλία, σύσκεψη, δραστηριότητα και κινητοποίηση με το παραπάνω πλαίσιο.

- Τους βομβαρδισμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους εναντίον του Αφγανιστάν, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι μέλη του Συνδικάτου Δέρματος Θεσσαλονίκης, με ψήφισμα τής Γενικής τους Συνέλευσης και δηλώνουν την απόφασή τους να πρωτοστατήσουν στην προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός ισχυρού αντιιμπεριαλιστικού, αντιπολεμικού κινήματος που θα διεκδικήσει να μην εμπλακεί με κανέναν τρόπο η χώρα στον πόλεμο και να μην υλοποιηθούν τα κυβερνητικά σχέδια για συρρίκνωση των δημοκρατικών ελευθεριών και των συνδικαλιστικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Δέρματος καταγγέλλουν την επιθετική πολεμική εκστρατεία που ξεκίνησε με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και δηλώνουν πως «ο πόλεμος αυτός έχει στόχο την υπεράσπιση των συμφερόντων των πολυεθνικών του πετρελαίου και αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ