ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--
Στο μεταξύ, η Γεωργία κλιμακώνει την ένταση. Το Κοινοβούλιο της Γεωργίας με 163 ψήφους υπέρ και 1 κατά υιοθέτησε απόφαση για την αποχώρηση από την περιοχή της γεωργιανής-αμπχαζικής σύγκρουσης των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων (που βρίσκονται εκεί με εντολή της ΚΑΚ) και την αντικατάστασή τους με διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πρωτοστάτησε σ' αυτή την ενέργεια ο πρόεδρος Εντουάρντ Σεβαρντνάτζε. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΝΤΕΡΦΑΞ, ο διευθυντής της Διεύθυνσης του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας για τις Δημόσιες Σχέσεις Κάχα Σιχαρουλίτζε δήλωσε ότι «η Γεωργία δίνει τρεις μήνες για την αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων από την Αμπχαζία», διότι η εντολή τους έληξε και η παραμονή τους στην Αμπχαζία «είναι εκτός νόμου».
Η απόφαση του γεωργιανού Κοινοβουλίου προκάλεσε την έντονη αντίδραση στη Ρωσία. Η ρωσική κυβέρνηση θεωρεί ότι η απόφαση αυτή αποτελεί «απαρχή της ανεξέλεγκτης κατάστασης στη Δημοκρατία». Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιρρίπτει όλη την ευθύνη για την όξυνση της κατάστασης στις επίσημες γεωργιανές αρχές και τις κατηγορεί ότι δείχνουν ανεκτικότητα απέναντι στην τρομοκρατία. Σε απάντηση στην παράκληση του Σουχούμι προς τη Ρωσία για βοήθεια, ο υφυπουργός Εξωτερικών Βαλέρι Λοστσίνιν δήλωσε στο τηλεοπτικό κανάλι ΡΤΡ: «Μερικούς μήνες τώρα συζητάμε με την Τιφλίδα και της εφιστούμε την προσοχή για τη διαμορφούμενη επικίνδυνη κατάσταση σε κείνη την περιοχή. Βλέποντας ότι όλες οι εκκλήσεις μας έμειναν αναπάντητες, δεν μπορούμε, φυσικά, να μείνουμε παρατηρητές. Η κατάσταση είναι τέτοια που δεν μπορούμε να μην αντιδράσουμε. Καλούμε την ηγεσία της Γεωργίας να λάβει αυστηρότατα μέτρα για την εξουδετέρωση αυτής της συμμορίας... Εμείς ξεκινάμε από το γεγονός ότι θα υπερισχύσει η λογική στην Τιφλίδα και θα κατορθώσει να σταματήσει αυτές τις πολεμικές διαθέσεις που υπάρχουν σε ορισμένους κύκλους της Τιφλίδας».
Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Αμπχαζίας Ανρί Τζεργκένια διατύπωσε την επίσημη θέση του Σουχούμι για την απόφαση του γεωργιανού Κοινοβουλίου σε συνέντευξη Τύπου στις 12 Οκτώβρη: «Υπάρχουν μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες προοπτικές. Αν μιλήσουμε για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές, τότε νομίζω ότι η Γεωργία δεν είναι για την ώρα έτοιμη για την αποχώρηση των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων. Γενικά όμως τελικός σκοπός της Γεωργίας είναι να συνδεθεί με τις δομές του ΝΑΤΟ και να ενταχθεί περισσότερο στη σφαίρα δραστηριότητας των δυτικών χωρών, πριν απ' όλα των ΗΠΑ. Διεξάγουμε έντονη πολιτική δραστηριότητα. ορατή και αόρατη, και γενικά, όπως βλέπετε, έχουμε με το μέρος μας την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης και της Ρωσίας πριν απ' όλα». Τέλος, το Κοινοβούλιο της Αμπχαζίας απευθύνθηκε στη Ρωσία να ζητήσει από τον ΟΗΕ να θεωρηθεί η Γεωργία ως χώρα που ενθαρρύνει την τρομοκρατία.
Associated Press |
Αντιαεροπορικός πύραυλος «S-200». Ουκρανός αξιωματούχος είπε πως το πιθανότερο είναι ένας τέτοιος να κατέρριψε το «Τουπόλεφ» |
Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν χθες ότι ένας πύραυλος που ξέφυγε από την πορεία του προκάλεσε την αεροπορική καταστροφή στη Μαύρη Θάλασσα την περασμένη βδομάδα που κόστισε 78 ζωές.
Σύμφωνα με δήλωση του Γεβχέν Μαρτσούκ, επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ουκρανίας, «η αιτία ήταν ένα λαθεμένο πλήγμα από πύραυλο S-200 που εκτοξεύτηκε στη διάρκεια ασκήσεων». Ο Βλάντιμιρ Ρουσάιλο, Ρώσος ομόλογός του, είπε ότι η επιτροπή που ερευνά το δυστύχημα «θα προσπαθήσει να καθορίσει την ακριβή τροχιά του πυραύλου και τον τύπο του». Η αεροπορική εταιρία Σιμπίρ ανακοίνωσε ότι θα προβεί σε μηνύσεις, απαιτώντας εκατομμύρια δολάρια σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι ουκρανικός πύραυλος έριξε το Τουπόλεφ.
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-
Οι εκλογές που πραγματοποιούνται το Σαββατοκύριακο στην Αργεντινή, εν τω μέσω της θητείας της κυβέρνησης του Προέδρου Φερνάνδο δε λα Ρούα, μοιάζει να αφήνει πολλούς ψηφοφόρους παγερά αδιάφορους: Ενας κάτοικος της πρωτεύουσας κούνησε το κεφάλι του με αποδοκιμασία βλέποντας το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας που αγόρασε, γεμάτο με προγνωστικά και γραφικά με προβλεπόμενα ποσοστά και μουρμούρισε «δεν πρόκειται ν' αλλάξει τίποτα. Οι πολιτικοί που θα κερδίσουν θα μας φέρουν κι άλλα απ' τα ίδια» - και γύρισε στις οικονομικές σελίδες. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αργεντινής έχουν την ίδια εντύπωση: Η οικονομική κρίση θα συνεχιστεί, οι πολιτικοί θα συνεχίσουν να ζητούν δάνεια από το ΔΝΤ, η φτώχεια θα αυξηθεί.
Ο Συνασπισμός, η συμμαχία του Προέδρου δε λα Ρούα, αναμένεται να έχει σοβαρές απώλειες στις εκλογές για τις 72 έδρες της Γερουσίας, τις μισές από τις 257 έδρες της Βουλής και εκατοντάδες θέσεις νομαρχών. Οι ειδήσεις από το μέτωπο της οικονομίας (η αύξηση του «επενδυτικού ρίσκου» που ανακοίνωσαν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η πτώση των φορολογικών εσόδων, ο αυξημένος πληθωρισμός, η ανεργία που επισήμως τοποθετείται στο 16,5%) είναι το κύριο θέμα της προεκλογικής εκστρατείας. Αντί για πολιτικές συγκεντρώσεις, έτσι, η προεκλογική εκστρατεία χαρακτηρίστηκε από διαδηλώσεις εναντίον της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής. Προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν το κλίμα, πολλοί υποψήφιοι κατεβαίνουν με πλατφόρμες ενάντια στα μέτρα λιτότητας - ακόμα και μέλη του ...κυβερνητικού συνασπισμού.
«Κι ενώ αυτοί φλυαρούν, εγώ πρέπει να βοηθήσω την αδελφή μου που απολύθηκε, τον ξάδερφό μου που πούλησε το σπίτι του γιατί δεν είχε χρήματα... Κανένας τους δε μας λέει κάτι καινούριο», θα πει ένας κάτοικος του Μπουένος Αϊρες. Οι αναλυτές λαμβάνουν σοβαρά υπ' όψιν τους την περιρρέουσα ατμόσφαιρα: Η αποχή, λένε, ίσως ξεπεράσει το 20% - ποσοστό ανεπανάληπτο στην ιστορία της Αργεντινής.
ΟΣΛΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-
Η Επιτροπή των Βραβείων Νόμπελ ανακοίνωσε χτες την απόφασή της να απονείμει το βραβείο Ειρήνης για το 2001 στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και το Γενικό του Γραμματέα, Κόφι Ανάν. Εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι ο Ανάν«έδωσε νέα ζωή στον Οργανισμό», προσθέτοντας πως «ο μόνος δρόμος για την παγκόσμια ειρήνη και συνεργασία περνά από τα Ηνωμένα Εθνη».
Ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είπε πως του προκάλεσε «ένα υπέροχο συναίσθημα». Η αλήθεια πάντως είναι πως επί των ημερών του Κ. Ανάν μόνο η ειρήνη δεν υπηρετήθηκε. Αρκεί να θυμηθούμε πως «ούτε άκουγε ούτε έβλεπε» για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού στη Γιουγκοσλαβία και για την επιχείρηση μετατροπής μιας σειράς χωρών σε προτεκτοράτα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Ανάλογο και ίσως πιο προωθημένο ρόλο παίζει τώρα με το έγκλημα που γίνεται στο Αφγανιστάν. Αρα, μάλλον άξια η αμοιβή του...
ΣΚΟΠΙΑ.-
Οι αντάρτες του (επισήμως διαλυμένου) Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού των Αλβανών αποδέχτηκαν χθες την κήρυξη αμνηστίας από την κυβέρνηση της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), που ενέκρινε ο Πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τράικοφσκι ως «ένδειξη καλής θέλησης», ωστόσο, αναφέρει το Ασοσιέιτεντ Πρες, επανέλαβαν την αξίωση να περάσει ως νόμος στο Κοινοβούλιο, καθώς και να εγκριθούν οι Συνταγματικές Τροποποιήσεις της Συμφωνίας της Οχρίδας.
Ταυτόσημη τοποθέτηση έκανε χθες και υψηλόβαθμος Δυτικός διπλωμάτης στα Σκόπια -δεν κατονομάζεται- που, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, τόνισε πως η αμνηστία «πρέπει να γίνει σαφές ότι θα εφαρμοστεί από την κυβέρνηση», καλώντας κι αυτός για «πρόοδο» στο θέμα των Συνταγματικών Τροποποιήσεων.